Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szia, azt szeretném megtudni tőletek, hogy van nekem olyan feritmagom amelynek felirata a következő: Hagy, M2, 8000. Jó-e ez valamire? Mérete kívül: E55, közepe pedig 15*20 mm. Ebből van több darabom is.
Mekkora lehet az átvihető teljesitménye KB. ?
A nyákot TANGO nyáktervezővel készítettem. Ha valakinek van ilyen programja és ért hozzá, el tudom küldeni a PCB filet. Én úgy Csinálom, hogy van egy plotterem és nyákfilcel egyből a nyákre rajzolim, majd maratom. A másik oldalra meg a beültetési rajzo. Igy gyorsan lehet beültetni.
Sajnos ebben nem tudok segíteni,mert én szkóp nélkül építettem,nekem nincs szkópom,de nagy szeretettel ajánlom dara kollégát,Ő sokat tud mindenben a hegesztőkről,biztosan segít!
Ebből a magból kettő komplett kicsit "erősebb" mint az E65,ha belefér a drót akkor meg pláne jó!
Hát ha csak úgy nem.
Majd ha ott tartasz, akkor oszd meg a tapasztalataidat: Menyit sikerül ténylegesen kivenni belőle, a vasak melegedése (az U57 többnyire N27-es anyagból van, 20 kHz felett nem az igazi), tekercselés kivitelezése? Üdv: P István
A panelod közepén a hűtőbordán egy KBPC70xx (2xKBPC3510) van?
Ez a gép fő egyenirányítója?Nem lesz kevés a hűtése?
Sziasztok!
nos nem is tudom hol kezdjem...Privátban valahogy beszélgettem már erdgab fórumtárssal, egy esetleges inverteres hegesztőépítéséről. Ő bíztatott, hogy bátran, viszont még mindig nincs meg a kellő bátorságom hozzá. Igazából kizárólag a hangtechnikában van gyakorlatom, és ennek még elméleteivel sem vagyok tisztában, de nem is ez a lényeg... Hanem van egy hiperszil vasam, az használható egy inverteres hegesztőhöz? Alkatrész beszerzésben azt hiszem a trafó jelentene csak gondot. Egy ilyen. Állítólag 300W teljesítményre képes, a méreteit fejből nem tudom, de hamarosan lemérem. enlőre egy primer 230V van rátekerve most, vagy lehet van rajta szekunder is.
Ha az Oroszoknak sikerült 240 A kihozni belőlle akkor működni kell.
A tekercselést profil huzalból szeretném megoldani. Bőrhatás ide vagy oda. Van egy gyári inverterem ott is igy oldották meg. csak alul van méretezve és mindig elszáll a vége ha folyamatosan hegesztek.
Az előbb kaptam levelet dara barátomtól,olvassátok!
Biztatni akarlak az u57-es maggal készült trafó használatára.Volt egy kis időm,ezért beszereltem az első gépembe,amiben hely van bőven.E65-ös volt benne az jó lesz egy kisebb gépbe gondoltam.Amit küldtem képen azt raktam bele.A próba alapján,mivel még nem teszteltem le rendesen ezt a trafót,meglepődtem milyen jól teljesít.20/6-os menetszámmal,az e65-öt is ennyi volt,Kb:10-amperral tőbbet adott le ugyan annál a poti állásnál mint a 65-ös.Érdekes módon kisebb az üresjárati áramfelvétele is,kb 1/3-dával.Semmi melegedés,igaz a venti utjában van,de akkorsem melegszik a vas.Na ezért irtam csináld csak nyugodtan és biztathatod a HE-seket is. A trafó képe a 14. oldalon a 022409171912.jpg kép!
Ez egy 25 Amperes grécz és a panel végén lesz a ventilátor és a hűtőborda sem kicsi. Egy kidobott szünetmentes táp dobozába lesz beépítve. De majd meglátjuk. Semmi sem biztos.
"A tekercselést profil huzalból szeretném megoldani. Bőrhatás ide vagy oda. Van egy gyári inverterem ott is igy oldották meg. csak alul van méretezve és mindig elszáll a vége ha folyamatosan hegesztek."
Talán épp a profil huzal miatt... Az elektronok úgy is jobban tudják a fizikát, de azért lehet próbálkozni. Várjuk a fejleményeket!
Nekem a kicsibe 1 a nagyban párhuzamosan 2 db. 3510 van.A nagyobbik gép az 1db. 3510-et kb. 100-110A heg.áramnál 5 perc alatt megette,zárlatos lett az egyik oldala,lehetett típus hiba is!
Ha jól látom hat pár U57 ferrit van benne, aminek kétszeres a vaskeresztmetszete az E65-z képest. Fele gerjesztéssel még szép hogy kisebb a melegedése.
Kérdés, hogy lehet kivenni kétszer annyi teljesítményt mint az E65-ből.
A hiperszil vas ezekben az inverterekben ,sajnos,nem használható.Hiperszil vasból hagyományos heg. trafót lehet építeni,a trafó elé egy elektronikus szabályzó,mondjuk triakkal,a trafó után diódahid + fojtó=trafós "inverter",szuper masina,csak nagyon nehéz,vannak hasonló más megoldások is.
Egyébként nem azt mondtam, hogy nem lehet 6 pár U57-ből kihozni 200A-t, pár oldallal ezelőtt éppen arról írtam, hogy ha 5-ő elektródával szeretnék hegeszteni megpróbálkoznék vele, de azért nem árt odafigyelni a méretezésre.
Köszi az információt.
Helyesbítek a mag AL értéke 6000 , elvolt mosódva azon ami a kezembe akadt. Szóval ebből a magból kettőt szembefordítok akkor az ablak mérete 10*38mm, a mag keresztmetszete 3cm2 , ha még két párt mellé teszek mire jó? Bocs a sok kérdésé, de számomra még fehérfolt a kapcsoló üzeműtáp kérdés kör, ezen belül az inverteres hegesztő trafó. 50Hz-es trafóm van saját tekerésű, Co2 trafómba toroidmag van szintén saját tekerésű. Megköszönném ha tudnál valami teljesítmény adatot mondani.
Két E mag szembefordítva alkot egy komplett magot,aminek jelen esetben 3cm2 a keresztmetszete,kettő komplett mag egymás mellett kétszer akkora keresztmetszetet ad,vagyis 6cm2.
Ferritmagokon átvihető teljesítmény teljes hidas meghajtásnál. P=A2x4xf A=mag keresztmetszete f=frekvencia P=teljesítmény E55/15/20 f= legyen 40kHz a példa kedvéért P=(3x3)x4xf=9x4xf=36x40=1440W (vatt)=1,44KW Ugyan ez két komplett maggal: (6x6)x4x40=36x4x40=5760W=5,76KW Két tranzisztoros nyitó üzemű konverternél,amivel per pillanat foglalkozunk,a két komplett maggal csak a fél teljesítmény vihető át,5,76KW/2,mert a ferritmag csak egy irányban van igénybe véve,ez az elv. Nem tudom mennyire sikerült elmondani. Ha valamit rosszul írtam,majd a kollégák kijavítanak!
Hát a Watt szót biztos, hogy rosszul írtad!
Viszont a képletet honnan szerezted? Ez csak elnagyoló képlet, hasonló elnagyoló képlettel az 50Hz-es trafók méretezésénél találkoztam. Vigyázni kell mert nem csak a keresztmetszet számít a valóságban. Hiába a keresztmetszet ha nem fér bele a drót. Ekkora teljesítményen már sok füst van ha valami nem fajin! Példaképp egy magra számoltam a képleteddel. A mag: ETD59 N87 100kHz 3,78cm2. A te képleteddel kb.: 3040W A gyári adatlap szerint: 6692W Nos az tény, hogy a képleted bőven benne van a biztonsági tartományban. De lehet amikor ez visszafelé sülhet el. Szerintem...
Ha egy adott ferritmagból X Wattot tudunk kicsiholni akkor kettőből legjobb esetben 2*X Wattot, mert a rendelkezésre álló tekercselési keresztmetszet nem változik a szükséges menetszám a fele lesz, tehát kétszeres lehet a tekercselő huzal keresztmetszete, így a tekercs árama is.
Egyébként még annyi mindentől függ egy ferrit trafó teljesítménye: - Bmax - Bmax-nak a frekvenciától való fordított függése - veszteségi tényező: frekvencia és anyagminőség függő) - vas geometria, tekercselési keresztmetszet, tekercselés kivitelezés, huzal - szakaszos vagy folyamatos üzemmód - hűtés Érdemes inkább megnézni a katalógusokban az adatokat. Első közelítésnek: - Ki kell választani az üzemi frekvenciát, - Meg kell nézni az ehhez tartozó Bmax-ot - Az üzemmódnak (híd vagy forward) vaskeresztmetszetnek, Bmax-nak és frekvenciának megfelelő menetszámot ki kell számítani. - Ki kell számítani a menetszámokból és a réz-kitöltési tényezőből a huzalkeresztmetszeteket. - A huzalkeresztmetszetekből és max áramsűrűségből pedig az áramokat és már nagyjából tudjuk mekkora teljesítményre számíthatunk.
Érdekes,nekem az ETD59 mag (3,78cm2) és 100kHz-re 5715,36W jött ki,ez már nincs olyan messze a gyári adattól,csak 15%,ez azért még belefér.
(3,78x3,78)x4x100kHz= 14,2884x4x100kHz= 57,1536x100= ?? Nem kioktatás volt a részemről!Valamit elnéztél ! A vatt szót valóban rosszul írtam,mint ahogy most is,bocs,így jobb lett volna (Watt) Már nem tudom honnan a képlet.
Bocsánat! a két magra vonatkozó számításom, a második levezetés téves!Akkor lenne igaz,ha 4 komplett magot számoltam volna! p_istvan fórumtársnak IGAZA van!!
Köszönöm a kiigazítást!!
Én ezt találtam az ETD59-ről ETD59
Az a 6kW elég ambiciózusnak tűnik ebből ítélve. Ti hol találtátok azt az adatlapot amin 6692W érték szerepel?
Sziasztok!
Én annyit szeretnék kérdezni hogy bontott ferrit magot hogy szoktátok szétszedni? Mert lakkal, vagy valami anyaggal be van vonva,de nem szeretném eltőrni a magot Van ennek valami trükkje?
Szia! Én vasalótalpon, vagy villanyrezsón szoktam szétszedni! A magot meg kell szabadítani a vason lévő ragasztótól (nem a lakk), majd ráhelyezni a melegedő fém felületre. Fontos, hogy mikor hideg a melegítő, akkor tedd rá a vasat, majd minden oldalát egyenletesen melegítsd fel a max hőmérsékletre, mert ha a hideg ferritet ráteszed a forró melegítőre, nagy eséllyel elreped a ferrit. Ha már jól átmelegedett a cumó, akkor óvatosan szét lehet húzni a magot, de úgy, hogy egyik irányba se feszüljön, mert ilyenkor könnyebben elreped! :yes:
Szia!
Akkor ezt kipróbálom. Van egy pár magom és nem akarnám leselejtezni őket azzal hogy feszegetés közben eltöröm Hálás köszönet
De most hétvégén megyek haza, ha gondolod megcsinálom neked! :yes:
Nos egyszer még a ferritek, pontosabban az E25, vagyis E33 mag lebontásával bajlódok, nem tudnál segiteni, hogy hogyan tudnám úgy szétszedni, hogy ne törjön el a ferrit (már 5 db trafót eltörtem ), valami szilárd ragasztóval van összeragasztval, kemény mint a beton!!!!
A Drótot a trafókhoz muszáj digitális Shublerrel (én igy ismerem a nevét, nemtudom ti hogyan hivjátok)mérni?, mert nekem nincs csak az egyik ismerősnek van egy "analog" shublere azt el tudnám kérni tőle. Az élesztés után úgy gondoltam, hogy csak 1 - 1 IGBT-t tennék be, mert egyszerre még 2 db-t is kicsit nehéz lessz megszerezni, kevéss a "kincsem"!!! Meg lehet így csinálni az első indítás IGBT-kel, persze előtte IGBT-k nélkül indítom, és mérem a voltokat a megadott pontokon DVM-mel!!! Sikerült a 320V-s panelt megterveznem, megint a tiedből indultam ki, csak kicsit alakban eltér. Megtudnád nézni hogy így jó e, és nem hagytam ki semmit? A 230v -os fő diódahidat úgy gondoltam, hogy csinálok egy külön nyákot és kábelen vezetem a 320-as panelre mivel a diódahidat hűtőbordára kell fogatni, és így bármilyen nagy hűtőbordára rá tudom szerelni!!! Üdv. Attila Kösz a segítséget! Ja Lay Out4 -el terveztem!!!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |