Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 281
(#) rudolf992 válasza systream hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

bocs elneztem mert analog muszerrel mertem ezek a labak a vbst1 es vbst2 es 4.5V van rajtuk
Megtudom merni szkoppal csak holnap delutan, sajnos nincs itthon a szkop
Ja es meg azt akartam ha a kbc ic a keyboard es eger akkor mert megy bele a bekapcs gomb es az elem?
(#) systream válasza rudolf992 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

jó kérdés... elemet nem értem mert ugye akkor abban az icben kellene legyen a cmos. A bekapcs gomb meg mivel billentyű gomb egyre megy... azt is bele rakták. Egyébként amennyire tom a kbc ben is egy program fut.
(#) didyman válasza rudolf992 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Ez az IC nem KBC, hanem LPC I/O (Low Pin Count I/O). Ez a PS/2 port-okat, soros, párhuazmos portokat, flopivezérlőt tartalmaz, és ami a leglényegesebb, FW-hubot kezel (gazda+flash felület), és ACPI-t is kezel. Tehát jószerivel minden, alacsonszintű rendszervezérlés rajta keresztül történik. Ha lukas, akkor többnyire a tápvonalaiban támad hiba, vagy valamelyik port-ján pl. ESD esemény miatt kapott gellert. Ha a tápfeszei rendben vannak (készenléti+normál üzemi vonala van, a normál üzemet elvileg pont ő kapcsolja be), ezeket ki kell mérni, addig a cseréjét nem szabad és nem is érdemes intézni. Egyébként szerintem van itthon, ha eljutsz odáig, hogy kimérted, de amíg nem tudni, hogy a tápellátása rendben van, nem szívesen szedem le az alaplapról és nem szívesen adom el.
(#) Thomas10100 válasza rudolf992 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Helló!

Leírom mit kell megnézned.

A tápegységnél vannak FET-ek(a tekercseknél) 8 lábú tokban vannak, és van sok közös lábuk., na ezeknek a GATE-jét megnézed hova megy. Valószínű hogy a TPS51124 IC-be mennek bele: így
Na megnézed a 16-os lábát hogy megvan-e a feszültség.
Megnézed az EN2, EN1 lábat is és a TONSEL lábat is. Megnézed hogy valamelyik reagál-e a bekapcsológombra.
Megnézed a FET-ek közös pontján van-e valami kimenet(a GATE-n szkóppal nézd meg a jelet), ha ott van akkor kell kimeneti fesznek lennie. Nézd meg nem-e zárlatos valamelyik FET.

Aztán majd ezek után lehet nézegetni az IO IC-t meg a BIOSt. Addig nem tudsz velük mit kezdeni amígy nincsenek meg a feszültségek.

Írj ha megnézted ezeket!
(#) rudolf992 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Hello!
Didyman-kerestem lpc -re de ugy sem talalok semmit,de eleg jol felvilagositottal a mukodeserol,vegigmertem a 100 labat de a bios elem 3V-jan kivul nem talalok semmi feszultseget rajta.
Thomas-atneztem minden fetet meg mielott megneztem volna, hogy a bekapcs gombon van-e feszultseg
A proci korul is minden ok tudom kicsi kell legyen az ellenallas,a north bridgenel is ok.
Amint irtam mar fenneb vegigmertem a kbc(LPC) ic-t nem mertem rajta semmit, a tps51124-es konverteren semmi fesz nincsen.Mertem a tps51120-on 2* 4,5Va vbst1 es vbst2-n,es a 21-es labon 5V, 7-es labon 5V,28-ason 5V,23-4V,22-15V,18-1,8V nem kaptam 3,3 voltot es neztem a kijovo ertekeket a datasheetbe es nem nagyon egyeznek. adatlap itt a bios Vdd-je ravan kotve egy labra a KBC-ic-re de 0V van rajta
Es a fetek gate-jen azokon kivul amelyikek a tap jack korul vannak nincs gate feszultseg
Kosz a segitseget!

Ezt a lenti TPS ic-t nem is láttam. Na ez kezd alakulni.

Van ott lent elvileg 4db SO8 smd FET. Nah azoknak a közös pontja és a tekercsen kellene mérni, illetve a tekercs másik kivezetésénél ahol elvileg van valami kondenzátor féle is. Ehhez az ic-hez 4db FET van, tehát 2 feszültséget kell kapnod, ha valamelyik nincs meg akkor itt kell kutakodni. 9, 10, 12 lábakon kellene feszt mérned.
Esetleg változik-e a bekapcsoló gomb hatására vmelyik.
De sztem ez az alsó IC a készenléti feszültséget csinálja meg, és ha ez megvan akkor lehet a bekapcsoló gombbal inditani a felső PWM tápokat, a felső TPS IC-t.

A lenti IC FET GATE jeleit mindenképpen célszerű megnézni szkóppal. Lehet hogy ezek a FET-ek nem jók, és mérni nem lehet ezt. Szval nézd meg a kimeneti feszültségeket itt!

Meg esetleg valami élesebb és nagyobb felbontású kép!
(#) didyman válasza Thomas10100 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

A készenléti delejt kéne először megtalálni. Ez sok esetben nem is PWM, hanem valami egyerű, kis terhelhetőségű lineáris (minimális árama lesz, hiszen itt a készenléti fesz nem olyan téma, mint egy alaplapon) IC 2,5/3,3V feszültséggel. A nyomógombmátrix is innen kapja meg a saját delejét, de ezt sok esetben az LPC-n kapuzzák. A nyomógomb az LPC-t kezeli, minden más vezérlés és engedélyezés onnan fog tovább futni. Ezért ha ez dög, akkor sokat nem érünk vele. A közölt képen, az IC-től jobbra fennt van is egy 5 lábú IC, egy sárga kondi árnyékában, ez jó eséllyel a nevezett lineáris stab lesz. A lábain valahol lesz akkufesz, egyik lábán meg a készenléti delej. Ha valami alacsonyabb érték lesz, és az IC melegszik, akkor az LPC halott. Ha eztán akku nélkül a föld és a készenlét között mérsz, akkor talán a zárlat is meglesz. Ritkán ez az IC pusztul el, általában beszerezhető, vagy tudok letermelni a raktárból. Az IC-nek van engedélyező lába is, azt is érdemes megnézni.
(#) systream válasza didyman hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Nah KBC1021-mt ami lpc vagy mi.... tudtommal mégis csak egy kbc nem vélezlenül kezdődik úgy a neve. Ezért a fejemet nem tenném rá . Ha kbc akkor ebben is program fut, ergó hiába cseréled, hacsak nem úgy van megcsinálva az alaplap, hogy bios reset után felprogramozza a kbc-t, láttam már ilyet is. Ez persze akkor van ha ténylneg kbc.
(#) didyman válasza systream hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Rugaszkodj el a típushoz kötéstől, semmi köze nincs hozzá. A 8051-stílusú KBC az IC egy része. Sehol sincs manapság önálló KBC-ként 8051-es külön felforrasztva. Már a P1-es lapokon is LPC volt.
Nincs felprogramozás sem, a BIOS határozza meg a működését (portcímek, megszakítások, DMA, ADC/DAC, GPIO), tehát minden további nélkül cserélhető. Ha felprogramozás van esetleg, akkor az külső ROM területről történik.
(#) systream válasza didyman hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

hát yó én elhiszem neked.. noh kiváncsi vok mi lex a hibája a notinak....
(#) rudolf992 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Nem nagyon ertem hogy hogy van a dolog a fetekkel ezek egy kpaszulaba vannak? van a kepen alol egy kondi folotte egy fet es a fet mellett egy tekercs ez a stand by aramkor? se a kondin se a tekercsen nincs aram,es a tps ic-n a 10,12-es labon nincs semmi es a 9-es labon a meromuszeren ahogy csokkentem a skalat a tu ugyanott marad(a multimeterem elszalt egy konvertor(12->220) meresekor es meg nem volt idom ujat venni )
Esetleg be tudnad jelolni a kepen melyik az a 4 fet es a tekercs hogy kb legyen egy kep elottem,es hogy mit merjek ezen kivul.
Izopropil alkohollal lepucolhatom a chip labait es a korulotte levo dolgokat,nem?

DSC01193.JPG

(#) rudolf992 válasza rudolf992 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Elnezest kell kerjek a moderatoroktol hogy ket kepet toltok fel majdnem ugyanolyan tartalommal de ahogy olvastam meg egy par dolgot megmertem.
Lent a kondi mellett van egy olyan IC amin azt irja hogy G4 es mertem rajta 5 voltot,egyebb nincs a kepen feltuntettem hogy hol,es fenneb meg van 2 fet amelyikeken szerintem csak gate van,1.8V a gate-k ossze vannak kotve

DSC01193.JPG

(#) rudolf992 hozzászólása Márc 5, 2009 /

Senki semmi?
(#) didyman válasza rudolf992 hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Elolvastad, amit írtam, vagy csak blogoltam? Netán nem elég egyértelmű? Galambot megsüssem?
(#) rudolf992 válasza didyman hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

En el csak nem tudom mikre gondoltal, mert nem tudom melyik kondi mellett,stb...be tudnad jelolni a kepen??
Kosz
(#) ruspy hozzászólása Márc 7, 2009 /

Sziasztok, van egy T200v laptopom , halvány rajta a kép nagyon, esetleg egy nagyon jó laptop szervízt tudnátok mondani Kelet Mo!?
(#) didyman válasza rudolf992 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Itt van.

keszenlet.jpg

(#) didyman válasza ruspy hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Tehát, egy Clevo T200V-ről van szó? Függ valamitől a halványodás mértéke?
(#) ruspy válasza didyman hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

igen arról, néha elment a kép, halvány volt, az inverteren volt egy kontakthiba, megforrasztottam, működött jól, de amikor össze akartam rakni akkor kicsúszott a kezemből, nem ejtettem el, de megfeszültek a kábelek, azóta nincs kép csak nagyon halvány, korábban mértem feszültséget az inverteren, de most nem tudok, talán csak annyi a baja...
(#) khiraly hozzászólása Márc 8, 2009 /

Nem tudjatok, hogy hol lehet beszerezni laptop alaplapi DC csatlakozót?

A laptopom: HP nx9105
Kepet fogok mellekelni (a multkor teljesen szetszedtem), ahol latszik a csatlakozó.

Probaltam nezni a HQvideonal es a lomexnel is, de ilyet nem kapni.

Tortenet:
Az, hogy maga a csatlakozo a ludas egyertelmu.
Neha egyszeruen jelezte a gep, hogy elment a tap (amikor ra volt dugva a toltore), de ugy, hogy az asztalon volt es magara volt hagyva.

Persze ettol lehetne a toltochipje is hibas (a haveromnak pont ilyen laptopja van, es neki a toltochipje a hibas).

Viszont en szetszedtem es atforrasztottam onnal a csatlakozot. A kozepso tuskeje olyan, mintha el lenne repedve az alaplapi forrszemnel. Amikor atforrasztottam onnal a csatlakozot (igaz azota alig lehet bedugni a toltocsatlakozojat) utana kb. 2 honapig teljesen jo volt (a laptop allandoan be van dugva, hosszabbitoval hurcolaszom).

Most ujra el kezdett rosszalkodni. Az elso szetszedes es osszerakas 1 hetig tartott (fel poharnyi csavar meg is maradt pluszba). Szoval mostmar szeretnem veglegesre csinalni, tehat egy alaplapi DC csatlakozot keresek.

Kaptam egy szerviztol ajanlatot, ahol 19eFT+50%-os felar ha egy nap alatt akarom (szegeden van). De mivel en pontosan tudom, hogy mi a baja, es meg is tudnam csinalni, igy en csak csatlakozot keresek.

Az is eszembe jutott, hogy az alaplapjara forrasztok 2 eret es azt hozom ki a laptopbol, igy az tuti nem lesz kontakthibas. A laptopom egyebkent is asztali gepkent funkcional egy ideje.

Valaszokat elore is koszonom!
(#) bbalazs_ válasza khiraly hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

En is Szeged.
A RET-nel nezz korul (van katalogusuk is). Egyebkent en a helyedben az utolso megoldast javasolnam. Az, hogy ghetto, ne zavarjon.

Mondjuk fenykep sokat segitene, miutan van vagy ketszaz fele alaplapi DC csatlakozo...
(#) khiraly válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

> En is Szeged.

En nem Azert is irtam az 50%-os felarat. Mert vagy az, vagy vehetek ki szobat szegeden;-D

Kepet elokeresem, es felteszem.
(#) bbalazs_ válasza khiraly hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Ja, bocs, ugy ertelmeztem, hogy a laptop van Szegeden. Ha meg tudod csinalni vezetekesre es ugyis mindig hosszabbitoval hasznalod, akkor minek vele bohockodni?
A RET egyebkent elkuldi utanvettel is. Lehet, hogy nekem is van valami hulladekbol, azert kerdeztem.
De nem hiszem, hogy 500 Ft-nal tobbe kerulne boltban, vadonat ujan...
(#) didyman válasza ruspy hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Akkor a fényerő vezeték szakadása valószínűbb.
(#) didyman válasza khiraly hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

A középső tüske lehet, hogy sajtolva van az alaplapra forrasztott fülre, és az előszeretettel lesz kontaktos, valamint körül kéne nézni az aljzat körül és főleg, kizárni a töltőn a kábel szakadását.
(#) khiraly válasza didyman hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

> valamint körül kéne nézni az aljzat körül és főleg, kizárni a töltőn a kábel szakadását.

Havernak ugyanilyen laptopja van, es csereltunk vele toltot. Tehat a toltot kizarhatom. Futottam mar par kort mielott szetszedtem a laptopot.

A fotoimat meg nem talalom

Mindegy fotozok egyet kozelrol, hatha azon is latjatok

Itt a csatlakozorol egy kep (kivulrol). Sajnos nem sokminden latszik. De hatha jo valamire.

Kozben az ebay-en talaltam csatlakozokat:
http://href.hu/x/8enj
http://href.hu/x/8enk
http://href.hu/x/8enl

Ez mind ugyanolyan, es elvileg jo a laptopomba. A kozepso tuskeje 2.5mm vastag.
De ilyen femesre emlekeztem en is amikor szetszedtem.

Akkor a foto kedveert mar nem szedem ujra szet a laptopot

Az elso hivatkozason van egy egesz lista, hogy mely laptopoknak van ugyanolyan csatlakozoja. Ugy nezem ez egy elegge elterjedt fajta.

Jo lenne itthon talalni ilyet, es nem az ebayrol rendelni...

Es ugynezem, hogy a problema az, hogy a kozepso tuskeje kb. 3-4mm-t be van nyomodva. Ezert lesz konnyen kontakthibas.
(#) frissadam hozzászólása Márc 19, 2009 /

Hi!

A laptopomat aksi nélkül használtam konektorról, és egy hirtelen áramszünet után tönkre ment a hűtés vezérlése. Annyit csinál ,hogy 3mp-ig forog, majd 3mp szünet. Ezt a folyamatot ismétli folyamatosan. Eddig úgy működött, hogy a hőfok függvényébe változtatta a fordulatot. Most mindentől függetlenül csak felpörög és leáll. Szerintetek mit tudok ezzel csinálni? Hol érdemes keresni a hibát?Vezérlő? Szenzor? Egyébként egy MSI laptopról van szó.

Következő: »»   15 / 281
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem