Fórum témák
» Több friss téma |
Bocsánat, de nem jutott eszembe jobb téma név.
A problémám a következő. Adott két jel meg két bemenet. Azt szeretném valahogy megoldani, hogy amelyik jel előbb megjön, az tiltsa le a másikat. Hogy érthetőbb legyen elmondom mihez kellene. Elektromos cintányért építek duál érzékelősre 2db piezoval, ami mindegyik egy egy bemenetre megy és különböző hangot szólaltat meg. Mivel nem tudom rezgésileg elválasztani a kettőt, így ha egyik jelet ad, akkor a másik is, tehát egyszerre mind a két hang hallható, igaz nem egyforma erősséggel, de akkor sem jó így. Ezért szeretném azt megoldani, hogy ha az egyik már ad jelet, akkor a másik ne érkezzen be. Ha valakinek lenne valamilyen ötlete, hogy hogyan tudnám ezt megoldani, azt nagyon megköszönném. A legjobb az lenne, hogy nem kéne az áramkörnek külön tápfeszültség.
Üdv.!
Ezt a cintányéros dolgot nem teljesen értem, de az elektronikai részhez van egy javaslatom: Végy két resetelhető tárolót. A bemenetükre jöjjön a két érzékelőről a jel, és a két tároló 1-1 kimenetét kösd a másik tárolók reset lábára. Így amelyik előbb kap jelet, az letiltja a másikat.
Hello!
Na erre azért én is kíváncsi leszek, mert nem olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek látszik! - A kizárást, egy kapuáramkörrel meg lehet oldani, de meddig fog tartani a jel? Tehát ha a leütéshossza köze állandó, akkor egy monostabil multival megoldható. Hogy amíg az időzítés tart, letiltja a kapun keresztül a másik monostabil indítását. (De ahhoz a jelet fel kell erősíteni a vezérléshez.) - Mind ezt még tápfeszültség nélkül... ![]() üdv! proli007
Csak most olvastam az utolsó mondatot, hogy tápfeszültség nélkül kellene. Nos ez érdekes feladat.
![]() Ha a két tároló elé beteszünk 1-1 invertert és az inverter bemenetét kötjük a tároló egyik bemenetetére, az inverter kimenetét pedig a tároló másik bemenetére, akkor szerintem kiküszöbölhető a dolog. Ugyanis így ha megszűnik a jel, akkor a tároló visszabillen és ezáltal engedélyezi az eddig letiltott tároló működését. Lehet hogy valami nem kerek az elképzelésemben, de késő van már. ![]()
Köszönöm az eddigi ötleteket.
Az a baj, hogy a jel feldolgozását a modul részéről nem teljesen értem, mivel a piezo egy csillapodó sinus jelet ad ki magából, aminek hossza az ütés erősségétől függ, tehát nem tudni. Viszont a modul érzékel elméletileg bármilyen gyorsaságban érkező jeleket, gondolom úgy, ha a beérkező jel nagyobb mint az aktuális, akkor ad még egy hangot. Viszont ha így van akkor az nem jó nekem, mert amíg az egyik sinus teljesen meg nem szűnik, addig a másik bemenetre jövő jelem tiltva van. Lehet hogy mégis csak érdemesebb lenne egy erősen csillapító közeget tenni a két piezo közé hogy minél kisebb rezgés jusson el az egyiktől a másikig és elviselni azt a minimális mellékhangot?! Hogy érthetőbb legyen mit szeretnék, itt van róla egy link: http://www.toontrack.com/forum/tm.aspx?m=46574
No ezt a fiúk, meg én is jól félreértettük. Én azt hittem, hogy Dummy cintányért csinálsz, amit PC-re akarsz kötni. Közben meg csak PickUp-ot teszel egy valódira.
Ha a két piezó hangjából valami csúnya szól, nem lehet, hogy valamelyik fordítva van bekötve, és az eredményez egy interferenciás zavart?
Hello!
Hát ezt rajzold le, mert itt sokkal többről van szó, mint első impulzus elfogásáról (még úgy is, ha fogalmunk sincs mit-mivel-és hogyan akarja). Attila és Action! Úgy látom, hogy a gond, hogy egy lecsengő tranziensről van szó, aminek s hosszát, csak a (envelope) burkológörbe kiértékelésével lehet megállapítani. Plusz váltakozva ütögetheti az érzékelőket, akár a lecsengés előtt is és akkor mi van? És a tányér csillapítás hatására, ez nem csak egy koppanás lesz? És pont azért csillapítják a jelet, hogy csak egy "tű impulzus" legyen, ne hosszú kicsengés a tovább feldolgozás miatt? Én megnéztem a linket (el nem olvastam végig, de valaki a hozzászólások végén a kapcsolási rajzról érdeklődik.) ott a képeken valami egyszerű tranyós cucc van, annak sok esze azért nem lehet. De hogy minek mi az értelme még mindig nem tudom és mire van itt szükség. Mert a piezót hol ezen az áramkörön keresztül, hol direktbe csatolja valahova. Itt vagy egész másról van szó, vagy a kérdés feltevője sem tudja mit csinál. (Amúgy a fémben elég nagy a hang terjedési sebessége) De egyáltalán mire van itt szükség? üdv! proli007
A leírás csak példának volt, hogy ilyen módon szeretnék triggerelni sima cintányért, ill nem is simát, hanem ABS műanyag gyakorló cineket.
Ami a linken van kapcsolás, az csak arra szolgál, ha a dobmodulnak olyan duál bemenete van hogy az egyikre piezót, a másikra meg kapcsolót köthetsz, viszont te két piezóval szeretnéd használni. Legalábbis én úgy vettem ki a rajzból, hogy ilyesmiről lenne szó a tranzisztor csinálja a kapcsoló szerepét. De ez nem is érdekes, mert nem erre van szükségem, hiszen nekem két külön bemenetem van, amire normál esetbe két piezo van kötve. A hang nem csúnya, csak egyszerre szól kettő, aminek semmi értelme, mert a hangmodul már eleve olyan hangot ad amilyet kell, tehát mást ha a cin peremét és más ha a kúpját ütöm, és azt szeretném elérni, hogy valóban csak az szólaljon meg amit ütök. Abból kiindulva, hogy nyilván az fog előbb jelet adni, amihez közelebb ütök gondoltam hátha megoldható lenne a másik letiltása valahogyan, vagy egyszerűen lehúzni földre. A jel hosszának egyébként a megszólalásban nincs igazán szerepe, mert nem addig szól, ameddig rezeg a piezó, hanem csak egyszerűen adott jelre ad egy hangot, ami ha nagyobb hangosabbat, ha kisebb halkabbat.
Eszembe jutott valami, amit esetleg egyszerűbb megoldani.
Mivel két független bemenetem van ezért meg lehetne esetleg úgy is oldani, hogy figyelni a két jelet amik a piezóról jönnek és amelyik előbb van vagy erősebb, annak függvényében egy kapcsolóval választani a megfelelő bemenetet, tehát mindkét jel egy bemenetre érkezne be. Esetleg ehhez valami megvalósítási ötlet, vagy továbbfejlesztési javaslat?
Szoval a ugyanarra az egy "real" cintanyerra szereltel ket erzekelot ?
mert csak nem ertem mi a hiba . Van ket erzekelod mindeggyik egy egy bemenetre kotve .kellene legyen ket muanyag / gumi "pad" kulon mindeggyik hanghoz.Innen adod a trigger-jelet a szintetizator csatornak inditasahoz . Nem szolhat egyszerre ha csak az egyiket utod. Ha "igazi" cintanyerra szereled az erzekelot ( hogy az igazi cintanyer is szoljon a dobolas kozbe) , csak egye erzekelot szereljel egy cintanyerra, ket cintanyerral megoldhato hogy egyik normalis a masik meg "harang" csatornat trigger-elje. Teljessen mindegy milyen jellel triggerelsz , en egyszer a basszusgitarral triggereltem a cintanyert hogy erdekesebb legyen a "slapp". "elsobbseg kapcsolo" lenne az altalad emlitett kapcsolas neve. Voltak ilyen jatekok , ki nyomja meg elobb a gombot , es sok kapcsolas lett lekozolve. De ha ugyanarra az egyetlenegy cintanyerre szerelsz ket jelfogot a kulombseg tul kicsi . Hnagossag szerint lehetne kulonlvalasztani ket jelet , kulombozo trigger jel erzekenyseg beallitassal. A halkabb "cintanyer" utesekkor csak az egyik strigger kapcsolna , eross utesnel a "harang is" .Itaztan a hamgok ADSR beallitasa valamint a VCF szuro beallitassal lehet a megfelelo hangzast megadni.
Nem "real" hanem műanyag gyakorló hogy tényleg ne adjon hangot, de ez itt most nem lényeg.
Ennek nem sok értelme van amit leírtál, nyilván ez lenne a legegyszerűbb, de ha szeretnék egy olyan cintányért, aminek 3 különböző hangja van, ugye a perem, aztán középpen, meg a kúpon, akkor az egyet helyettesítsem hárommal? Hát ez szuperul nézne ki, aztán meg nem győzném megjegyezni, hogy melyiket kell megütnöm hogy az szóljon ami nekem kell. Főleg lábcinnél lenne ez érdekes. Na akkor leírom mégegyszer hogy megértsd. Van egy cintányér, azon két piezo. Mindkét piezó külön bemenetre van kötve, hogy két különböző hangot tudjak belöle kicsikarni akkor amikor a peremet és akkor mikor a kúpot ütöm. A probléma az ami a piezo működéséből fakad, hogy ha rezgés van akkor jel is van. És pont ez a probléma, hogy elkerülhetetlen hogy fizikailag ugyan azon a felületen lévő két piezó közül csak az egyik szólaljon meg mivel a rezgés terjed az anyagban. Pont ezért szeretném megoldani, hogy ne szólaljon meg mindkettő, csak az amelyiknek a közelében megütöm a cint.
Egyébként igen próbáltam már én is játszani a beállításokkal, nagyjából be is lehet lőni, de akkor is megszólal a másik hang ha egy kicsit is.
És ha ez így jó lenne nekem, akkor nem dobtam volna fel a témát ![]() Próbálnám minél precízebben megcsinálni, természetesen ha nem megy, akkor marad az hogy a két piezo "közé" valami erőssen csillapító anyagot teszek, hogy ne jusson el még annyi rezgés sem az egyiktől a másikig.
Ez is megoldható lenne, csak akkor mégegyszer annyi cin kellene, mint ami fennt lesz, mert ugye egyiket kisebbre másikat nagyobbra kellene vágni.
Így is külföldről rendeltem őket mert itthon nem sikerült beszereznem, meg hát úgy már nem is lesz olyan szép. |
Bejelentkezés
Hirdetés |