Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
A tetőszerkezet a válaszfalaktól...
Az új rész a régitől... Ablak feletti falszerkezet.... És a tapétákon is látszik,hogy 8 évig hibátlan volt,és ahogy megjöttek a csodáim,mindenhol berepedt a tapéta.
És mekkora területű helységben nyomatod és hány Wattal?
Fürdőszobámmal és kis padlás helyiségemmel 49m2
Watt az nem számít...decibel a fontos. De hogy kérdésedre pontosan válaszoljak csak wattot tudok mondani,mert még nem jött ki a barátom a hangnyomás mérővel. Szinusz körüli értékben nézve 600W a mély hangfrekvencián de itt meglesheted (kérem az offot itt kerüljük)
De az a helység ahol szól a berendezés az mekkora.
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni hogy egy reflex 12r150-es típusú hangszórót beleteszek egy W- mélytölcsérbe az ugy jó lenne? Köszi előre is Üdv!
Végülis csak kétszeres hangnyomás várható azonos teljesítménynél, az tényleg nem sok......
Javítottam már utólag nem egy olyan hangszórót, amit valaki előttem SAL habszéllel "javított" meg, és tett ezzel használhatalanná, nagyon jól tudom, miről írok. A szilikon semmit nem változtat egy membránszél időtartamán, a meghatározó az alapanyag, és a sütés módja, tehát a hab szerkezete, ami eleve olyan, mint egy elhasznált kikemányített mosogatószivacs, az a szilikontól sem lesz hosszú életű, legfeljebb még nehezebb, ezzel is rontva a hangszóró paramétereit.
Nem az átvitel a lényeg, az önmagában nem sokat számít..... Bár ha még ez is hibádzik, akkor nem tudom, miről is van szó..
Értem. Hát sajnálom,hogy egyáltalán engedik még forgalmazni a piacon.....nem szeretnék ilyennel összekerülni.
Az,amit én ajánlottam SJA termékeit azokkal ez a gond nincs. Köszönöm,hogy figyelmeztettél a sal féle újabb hibákra! Köszi! ui.: A szilikon fújást csak a peremre gondoltam...nem áztatva...mintha fújófestést csinálnál. Tehát normálisan és nem megfolyva. Én azon kívül nem tapasztaltam semmit,hogy van hangfal,ami 25 éves és még nem javítottam! De ha kezdetekkor nincs alkalmazva/óvva a kiszáradástól,akkor utólag nem lehet feljavítani.
Általában nem egyezik a két oldal, de ez nem probléma, sőt néha pozitívum.
Nem lesz dupla a hangnyomás mert két hangszóró kerül egy ládába!! De viszont mélyebbre fog menni a láda. Szerintem olyan 6dB-vel lehet hangosabb a dupla mély. De szimulátorban meg kell nézni.
Jó de lehet, hogy kell neki reflex nyílás!! Nekem volt mnc W-be, sokkal jobban szólt mint reflexbe. De ennek is kellett a reflex nyílás!!
Szia
A decibel nem hangnyomás? Ha 6dB-el hangosabb,akkor nem 4-szer hangosabb? Szerintem mindenképp hangosabb lesz,de egy egy mélyre tervezett ládába utólag betenni egy másik mélyet nem lesz a legjobb hatásfok.
Bocsi, hogy közbe kérdezem, de engem is vonzanak a hangtecnikák, épp a napokban épitetem hangfalakat, az eddigiek hez, de még fogalmam sincs hogy milyen az a w-mélyláda?
Tudnátok küldeni róla valami linket, vagy melékletett Jobb mint egy reflex mélyláda? ellöre is köszi! hali
Jajjistenem. Két hangszóróval egy rendszerként nézve 3dB-vel nő az érzékenység 1W-on (ez kétszeres viszonyt jelöl). Hogy milyen dobozba kerül, az már csak a mélyátvitelt befolyásolja.
Így van...én is csak az általa kimondott 6dB-t akartam szemléltetni.
Már bánom,hogy nem írtam oda a 3dB-t....
Ha egy hangszóró:
1 watt-on szól 88 dB-t akkor 2 watt-on szól 91 dB-t 4 watt-on szól 94 dB-t és így tovább... Teljesítmény duplázás ad 3 dB-es hangnyomás növekedést. De két hangszórónál nem fog 176 dB-el szólni 1 watt-on. +6 dB-el hez 4szeres teljesítmény kell nem négyszer fog nagyobbat szólni!!!
Ez így van....itt arról van szó,hogy mivel kétszer akkora teljesítményen lehet hangot produkáltatni a megduplázott ládával,így a kétszerezés miatt +3dB-t jelent a végén.
Ennyi. Tehát mindössze 3dB-el lehet emelni a hangnyomást. Ami kétszerezést jelent.
De nem tettem hozzá hogy hangosítási célokra tervezem!
Használd a válasz gombot, azért van!
" ha két hangforrás ugyanazt a jelet és azonos fázisban sugározza, akkor összességében 6 dB-lel nő a hangnyomás"
Akkor ez az állítás hamis? Szerintem ha egy hang 3dB el hangosabb akkor azt éppen hangosabbnak halljuk, és nem kétszer olyan hangosnak, max az erősítőnek 2x akkora teljesítményt leadnia.
Az állítás igaz, csak át kell gondolni.
Hogy az érzékelés része kinél hogyan működik, az már más dolog.
Oké rendben!!
Ok.
Az emberi érzékelésre így nem lehet adni. Akik ezt meghallják,vagy megközelítőleg ilyen pontosan hallják,azok azok a technikusok,akik a nagy koncerteket az abszolút hallásukat kihasználva behangolják a rendszert. Rajtuk kívül senkit nem tudok elképzelni,hogy érzékelnék,hogy 3-6-stb dB a hangosodás/halkulás.
Normális embereken ,pszichológus által lett kikísérletezve. Azt hogy hol olvastam ,már sajnos nem tudom.
A 3-6 dB hangnyomás változást te is hallod, ugyanis az erősítők hangerő potmétere azért logaritmikus , és lineáris beosztású ,ahol egy egy 'kattanás 3dB hangerő változást jelent. És ha jól belegondolsz akkor a tizedes beosztásokat is érzékeled. Legalábbis én igen. De ha hülyeséget mondok akkor javítsatok. A színpad technikusok nem először rakják össze ugyanazt a felszerelést ,általában ugyanarra a felépítésre törekednek. Már sokszor halloták mi a jó , tudják mire kell figyelni. De hidd el ha kell ,használnak műszert. |
Bejelentkezés
Hirdetés |