Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDA7250 Végerősítő
Senkinek nincs ötlete??
Biztosan nem lehet letekerni néhány menetet?
Én is régebben úgy tekertem fel egy 250W os trafóra 150menetet, hogy nem szedtem közben szét.
Szevasztok!
Arrol van szó, higy vettem egy erősítő KIT-et.Össze is raktam , minden passzol ahogy kell, csak ha beüzemelem, akkor egy pár másodpercig működik aztán elnémul és lövésem sincs mitől.Ha van valami okos ötletetek azt szívesen fogadnám Bővebben: Link
A KIT nem tartalmaz hűtöbordát! Te raktál a félvezetőkre hűtést? El van szigetelve minden a hűtőbordától rendesen?
Ami hibajelenséget leírtál az tipikus hőmegfutás védelem. Lekapcsolja az automatika a végfokot ha túlmelegszik(ez nem azt jelenti hogy tojást lehet rajta sütni, hanem azt hogy a chip-en együtt van a végfok és a védelem , és igen csak gyorsan reagál a védelem a túlmelegedésre!). Vársz egy kicsit aztán megint megy... és megint leáll...aztán megint megy... és megint leáll.... Remélem segítettem, más most hirtelen nem jut eszembe! A TDA IC-k a termikus védelemben egészen jók, néha más rovására is ezt fejlesztették....
Hogyan kapcsolna le a hővédelem, ha az IC önmagában jár. A bordán meg csak a fetek vannak és semmi hőérzékelő.
Nekem is van egy ilyen végfokom, és nagyobb teljesítménynél mindig elnémít. Az kizárt, hogy az áramkorlát, mert 8Ohmos a hangfal és 40-50W ig van hajtva. Akkor az áramkorlát még közelsem kapcsol be. Akkor miért jelezhet nekem is a védelem ilyen korán?
Az IC ha önmagában jár és a hőfoka meghaladja a beállított értéket akkor levédi a végfokot. Ehez nincs köze sem a FET-eknek sem a nyugalmi áramnak, sem semminek! A védelem a hőre kapcsol be, de arra igencsak figyel! Ezt írtam az előző hozzászólásomban. Egy chipen van a végfok és a védelem! Gyorsan reagál a védelem és kb 3-5 percig tíltja a végfokot.
Idézet: „Hogyan kapcsolna le a hővédelem, ha az IC önmagában jár. A bordán meg csak a fetek vannak és semmi hőérzékelő.” Az IC-t is hűteni kell! A hővédelem az IC-ben kapcsol be és az némítja a kimenetet! Az IC-t a termikus együttfutás miatt a FET-ekkel egy hűtőbordára kell rakni! Így ha túlmelegedés van akkor az IC a FET-eket is védi azzal hogy leállítja a végfokot.
Oké, rakni fogok bordát az IC-re már gondoltam rá.
A tranyók bordáján amúgy is van külön hiszterézises hőmérséklet figyelő, ami lekapcsolja a hangszórót ha kell. Már csak azt kell kitaláljam hogyan erősítem rá az ic-re a kis alulapkát. Köszi az ötletet!
Most néztem hogy ez egy sima DIL tokos IC. Gőzöm nincs hogy mitől áll le, csak tippem van:
-tápfesz magas -tényleg melegszik az IC és amiatt -esetleges kötési hiba, bár a rajzot nézve akkor nem is szólna -ha meg KIT-et vettél annak jónak kell lennie (elméletileg...) Jótanács! Ha a tranyók rendesen szigetelve vannak akkor testeld le a hűtőbordát! Ez fontos, mert már én is jártam így csak tranyós erősítővel! Mindenképp a hűtés legyen testpotenciálon mikor beüzemelsz egy erősítőt. Ezzel elkerülöd a felesleges rizikót meg az esetleges gerjedéseket ami a TDA-nál előfordul.
Nekem semmi egyéb problémám nincsen az erősítővel, csak annyi, hogy egy bizonyos teljesítmény felett (ami már elég hangos) elhallgat, és egy kavés + még elkélne.
Amúgy minden jó! A tápfesszel nem lehet gond. Esetleg arra gondoltam, hogy egy amolyan clip szerű áramkör van benne ami érzékeli, ha teljes kivezérlés határán van a kimeneti jel.
Bocsi hogy nem írtam de a hétvégén nem voltam net közelben.Na szóval a trafóról semmiféleképpen nem lehet letekerni mert azon felül hogy össze van hegesztve még ki is van öntve műgyantával.Már mindenféle megoldáson gondolkoztam de még nem jutottam semmi okosra.gondolkoztam hogy diódákat sorba kötök és igy a nyitófeszük összeadódna és esetleg ki lehetne hozni belőle azt a 4-5 V mínuszt vagy még arra gondoltam hogy a primer oldalra ha a táppal sorba kötnék egy 24V-os izzót akkor arányosan csökkenne a fesz a szekunderen is, de nem tudom hogy mi lenne a legjobb.Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném mert nagyon jó kis trafó lenne ez ha kb 5 V al kevesebb lenne mindkét oldalon.
Szia Gergő!
Ha nem bontható a trafó, a legésszerübb csökkentése a feszültségnek ha fogsz egy olyan nagyobb teljesitményü lámpa szabályzó kapcsolót amire a trafót rákötve,csökkentheted a primer feszültséget és ezzel arányosan a szekunder áramot is..... Próbáltam diódával megfőttek.... Ez csak az én meglátásom,,egy próbát megér,,viszont a legtutibb választás egy ideális feszültségü tranzformátor.. Esetleg felteheted a hirdetések közé,lehet valakinek pont ilyen kellene,és nem sok pótlással vagy egy az egyben kapsz helyette megfelelőt.... üdv
Köszi a választ, az ötlet nem rossz és pont van is itthon egy ilyen szabályzóm úgy hogy ki fogom próbálni de szerencsére sikerült szereznem egy +\-38V os trafót úgy hogy egyenlőre megoldódott a problémám.
Szia!
A primer kör fázishasításos szabályozása nem jó. Valamikor magam is kipróbáltam egy porszívó fordulatszám-szabályozójával, és nagyon csúnya hangja volt a trafónak. Nem mindegy, hogy a feszültség szinuszosan szépen felfut a nulláról, vagy a fázishasítás következtében ugrásszerűen kerül a tekercsre.
Nincs mit
A porszivóét én sem javaslom de az ujabb lámpa dimmerek gond nélkül szabályoznak nekem a forrasztóállomásban segitett be kis átalakitással. De a lényeg hogy boldogulsz
Szevasztok!
Szeretnék építeni én is egy TDA7250-es végfokot de lenne egy két kérdésem így mindjárt az elején. Először is: Gondolom kell az ic-nek hűtés, ha kell hogy oldjam meg? Simán mehet a paszta az ic tokozására és arra a borda? Ha igen mekkora bordát tehetek rá? TIP tranyókkal érdemes megépíteni a kapcsolást? A csillagpontos földelésre itt is nagy figyelmet kell fordítani? Remélem kapok majd választ a kérdéseimre! Előre is köszönöm! üdv: aderka
Különösebb hűtés nem kell neki.
Csillagpontos földelés sem fontos . Valahol visszább már feltöltötte egy nyáktervet, hangszóróvédelemmel együtt. Én BDW83-84-et használtam. De TIP-el is megy. üdv
üdv. még annyit kérdeznék mekkora kondi kell neki? Én kb 40v 10000µF-ra gondoltam.szerintetek jó vagy kisseb is elég neki?
A tápot szűrő kondira gondolsz?
Kisebb is elég lenne. 40-50 V 1000 µF szerintem elég. üdv: aderka
Sajnos nem elég.
Van egy olyan ökölszabály azt hiszem hogy amperenként kell 1000u. Persze kilehetne számolni pontosan, hogy menyi a max brumm 1000u-nál de az biztos hogy nagyon nagy lenne. Én javaslom 2-2db 4700u, mvel sztereó lesz gondolom.
Én úgy olvastam valamelyik könyvbe, hogy Wattonként 1,5-2uF...
Nem tudom.
Ha végiggondoljuk nemsok értelme van wattonként mert lehet az erősítő tápja 100V és 16 ohmos hangszóróra dolgozik. Ebben az esetben negyed akkora áramot vesz fel mintha kisebb tápról menne ugyanakkora erősítő 4 ohmos terheléssel. És ugye a feszültség hullámossága a terhelőáramtól függ.
Ha nincs fent akkor nekiállhatok megcsinálni,de nem két perc meg hát kedv függő is a dolog...De azt nem sprint-be.
jól emlékeztem csak azt felejtettem el, hogy ezt 230V effektív fesültségre írták..
Megkerestem.. benne a képlet, használható. (Ferenczi Ödön: Félvezetős feszültség átalakítók)
üdv még anyit kérdeznék hogy van egy tápom és ad le +-22voltot,és+-36voltot.meikre érdemesebb rákötni?
Szia!
Teljesen mind1 melyiket használod. A Trafódnak van egy teljesítménye amit tart arányosan. Teljesítmény: P=U*I azaz 22V nál nagyobb az áram, 36 voltál pedig kisebb. A teljesítmény amit a trafóból kinyerhetsz az változatlan. üdv: aderka |
Bejelentkezés
Hirdetés |