Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Akkor kíváncsi vagyok mit válaszolnak.
Köszi a képeket! Csak az LCD felbontása miatt választottad a Rigolt az owon helyett? Mert ebben az árban kaphattál volna 60Mhz-es owont (kicsit kevesebb funkcióval). Ezekben a digitális szkópokban is vannak még relék?
Szét nem szedtem így nem mondom 100%/-ra, de hang alapján az én OWON szkópomban van relé.
Nem csak a kijelző miatt.
Lásd: febr. 22. #380518 hsz-t. Ha azt nézem, hogy a 60MHz-es (250MS/s) Owon kb. 4 mintát vesz egy 60MHz-es jel egy periódusából, akkor vajon mennyire lehet pontos? A tiszta szinusz az biztos kirajzolódik, mert vektoros üzemmódban szinusz függvénnyel köti össze a pontokat, de ha a jelben van egy pici torzulás, azt már nem biztos hogy meglátod. A Rigol ezzel szemben 400MS/s. Ez már 16 pontból rakja össze a 25MHz-es jel egy periódusát. Sőt a 60MHz-es jelet is 6,6 pontból rajzolja ki. Így gyakorlatilag a 25MHz-es Rigol a 96MHz-es jelből vesz annyi mintát, mint az Owon a 60MHz-esből. Nyilván a 25MHz-es Rigolnak 60-100MHz-en van már csillapítása is, tehát hitelesen az sem mér 25MHz felett. Próbaképpen mértem vele 100MHz-es jelet, azért kirajzolta. ![]() Igazából nem vagyok meggyőződve arról hogy 60MHz-nél jobb az egyik a másiknál. Össze kéne őket hasonlítani azonos jellel. Jelfogók vannak, az enyémben van vagy 2-3db. Szépen kattognak. ![]()
Az új rigol seria meg már 1GS/s-es, szóval tényleg jó ár/értékűek.
Érdekesnek találom, hogy Owon hogy tudta lecsökkenteni 15W alá a fogyasztást ekkora kijelzővel. Legtöbb másik digitális szkóp (max) 50Wot fogyaszt. Vagy kisporoltak belőle mindent, vagy valami ultra high-tech áramköröket (kínai módra XD) használnak. A tömege is érdekes Owon: 1Kg a legújabb Rigol: 2.4Kg. Méretük kb megegyezik. Egy kis reklám Rigol: Owon:
Az enyém sem fogyaszt 50Wattot, legfeljebb csak bekapcsoláskor, de azt nem tudtam megmérni.
Megmértem viszont egy Lidlben vett digitális fogyasztásmérővel az üzemi fogyasztást: I=130-140mA P=19-20W cosfi=0,63-0,66 Ezek az értékek nem nagyon változnak, nem függenek az üzemmódoktól, mintavételi frekitől, stb. Szinte mindig ennyit fogyaszt, egyedüli kivétel a képernyőkímélő, amikor leoltja a kijelzővilágítást, és a ventillátor is lassabban forog ilyenkor. Így 13-14W.
Lehet az FFT-t zoomolni?
Nem lassítja le a kirajzolást/mintavételezést ha bevan kapcsolva? Owon-ak is vannak 500MS/s-s szkópjai, csak azokat még nehezebb beszerezni :S
Valahogy mostmár, hogy nekemis megvan az OWON szkópom, így nemnagyon akarok közbeszólni, hogy ki, milyet, mennyiért vegyen.
Egy natúr erősítő, vagy kapcsolóüzemű táp mérésére egy natúr 30.000 forintos szkóp is megfelel, nemkell hozzá 160.000 Ft-os csodaoszkópot megvennie! Sokaknak nint látom - csak a kinézet, nameg a képernyűn megjelenő mindenféle menü, almenü számít. Most egy kezdő amatőr mit tud amúgyis kezdeni egy olyan torzulással, amit csak 2 pixelből áll? (Vagy legyen 6) Amúgy valaki tudna? A lényeg! Énis csak egy mezei amatőr vagyok, aki audio technikával es alacsony frikijű digitálos áramkörökkel foglalkozik. Annyi biztos, - és ez saját tapasztalat - hogy nekem a 25MHz-es szkóp azzal a paraméterrel amival van, bőségesen kielégíti igényeimet. Nemkell nekem mindent mérő, mutató csodaszerkezet, mivel vagy mér vele az ember, vagy játszadozik! (saját vélemény) Mire a menürendszerben kiválasztom a nekem "legjobban" megfelelőt már készenis vagyok a dobozolással. Magyarán! Szerintem a legjobb mindenkinek magában tisztáznia, hogy egyáltalán mire akarja használni, mit akar vele mérni, addig felesleges is oszcilloszkópról komolyan állmodozni! ![]()
Lehet.
Alapból a normál időalaphoz igazodik, de azon belül is lehet még 4 fokozatban állítani. Nem lassul egyáltalán, semmi szaggattás, vagy ilyesmi. Csatolok 4 képet, ez a szkóp 1kHz-es kalibráló generátorának képe.
Sziasztok !
Szerintetek mennyit er egy jo allapotban levo TEKTRONIX 2215 szkop ? 70e Ft -ert adnak.
Szia!
Én egy kicsit sokallom. A vaterán most is van liciten egy 2245-ös. 4x150MHz, kurzoros mérés és nem sokkal drágább.
Elírtam 2445-ös
Sziasztok!
Kérlek segítsetek!Szerintetek mennyit érhet az alábbi hordozható, 2x50Mhz -es analóg/digitális csöpp kis szkóp?
Koszi! Udv.
Nekem nem kellene ilyen kezelőszervekkel szkóp. A hagyományos szkópokat szeretem, amilyen szinte az összes szkóp. Nekem fontos az, hogy csak odapillantva tudjak időt, feszültségosztást állítani, és ne kelljen választógombokat, menügombokat nyomogatni egy feszültség, vagy idő állításához. Az csak egy tekerés legyen.. A digitális, tárolós funkciók más dolog, ott elfogadom, ha kicsit körülményesebben állítható be, de ott bonyolultabb is lehet a mérés.
Dehát kinek a pap, kinek a papné.. Van nekem is "nyomogatós" szkópom, de azt azért vettem, hogy egy multiméter méretű, szerviztáskába beférő szkópom is legyen. De az csak szükségmegoldásnak van, napi munkára az nem alkalmas.
Ahogy nézegetem a kezelési útmutatóját, nekem nagyon szimpatikus darab. Sok funkció, automata és manuális üzemmód, külső DC táp lehetősége. Lényeges paraméterek könnyen leolvashatók - igaz, nem a kezelőszervek állásából, hanem a képernyőről. Mivel a kezelése egyszerűnek tűnik, így én inkább előnyként tüntetném fel a nyomógombos kezelőszerveket, a könnyebb javithatóság miatt ( amennyiben nem fólia-tasztatúra bújik meg az előlap mögött ). Egyedül a mintavételezése és a tároló memóriája gyenge kissé mai szemmel, de ez csak akkor lényeges, ha kifejezetten digitális szkópot szeretnél. Az ilyen kisméretű cuccok általában sok kompromisszumot jelentenek, ezt a készüléket mégis szívesen birtokolnám. Kíváncsi lennék, mennyiért láttad?
Üdv: SzervízMacska
Sziasztok!Hát az ára 95-ről indulna, de én max 80-at adnék érte de még az sem biztos.Mer nem tudom hogy annyit meg ér e.Szerintetek?
Erősen függ az érték az állapotától meg attól, hogy a mobilitását ki tudod-e használni (üzlet-szerűen). Ekkor az ára sajnos reális - szerintem. Ha hobbizáshoz kell csupán és szánsz rá ennyi pénzt, lehet érdemesebb egy 25 megás Owont venni pl. itt, a Hestore webáruházban.
![]() Analóg vagy digitális, 25 vagy 50 mega, új vagy 1x éves... Ezek a fő kérdések.
Erősen megfontolandó, bár egy jó nevű gyártó készüléke de szerintem közel 20 éves a külleme alapján. Azért ha körűlnézel most ezen ár fekvésben lehet nagyon jó szkópokat venni és ha igy megy tovább érdemes várni a vásárlásal mert lehet, hogy a nyáron már mérőkocsival együtt megveheted ennyiért.
Abban egyetértek, hogy tizenéves darab, de ekkora méretben ilyen tudással most sem kapsz új szkópot 200000 alatt - már ha gyártanak hasonlót.
![]()
Sziasztok!
Most már végképp nem tudom mit vegyek!Lenne egy Tektronix 2232 90-ért valamint árulnak egy 2445 -öst az 75 körül. Az első digitál/analóg 2x100Mhz a másik analóg 150 Mhz. Nem tudom melyik milyen idős lehet, és mennyire fejlett már például a szinkronja meg a többi áramköre. Nem tudom a Tektronixnál hogy jöttek időbe a típusok. Meg még lenne egy TAS-465-ös is 75-e ért. Várom a válaszotokat, és a tanácsaitokat.Köszönöm!! Üdv: Csaba
sziasztok!
Egy nagy kérdés: nagyon kezdőnek megfelel e a következő linken levő tökéletesen működő oszcilloszkóp 5000 forintért? A link: Bővebben: Link
Gondolj bele mit adnak mostanság 5 pénzért...
Szóval szerintem meg,nekem is 1MHz-s szkópom volt hosszú ideig,egy orosz csoda,piciny képernyővel (N313).
Szerintem ér annyit (mint egy multiméter), és kezdőnek jó lesz. Látszik, hogy elég egyszerű szkóp (banánhüvey bemeneti csatlakozó), a sávszélessége is biztosan kicsi, de erősítőt élesztgetni biztosan jó lesz (vagy brummot nézni egy pufferkondenzátoron).
Nagyon igaz amit eddig írtak, de azért az sem teljesen mellékes, hogy a nagyon kezdőként mit szeretnél csinálni vele? Tápegység, erősítő, stb. építéséhez remek. Ha mondjuk rádiót, PIC-es dolgokat akar építeni, akkor már nem biztos, hogy mindig jó lesz, bár sokmindent ott is meg lehet vele méricskélni.
Én megvenném, aztán a kinövöd, akkor még mindig el lehet adni (vagy szervizelni vele a nagyobb szkópot, jó ha van egy tartalék). Azért nem árt, ha van hozzá egy szervizkönyv kapcsolási rajzzal!
Nekem is volt N-313, vagy 25 évvel ezelőtt. Nagyon utáltam a nyomógombjait. Kicseréltem "normális tekerős" fokozatkapcsolóra az időalap és bemeneti osztó kapcsolóit. A bemeneti osztót is kicseréltem.
Na onnantól a sávszélessége már csak 100 kHz lett... Aztán később már tudtam "normális" szkópot is venni.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Egyébként a gazdája szerint 5 mhz-es a gép. Amúgy erősítő építgetéshez, kapcsolóü. tápokhoz, ilyesmikhez lesz, úgyhogy szerintem egyelőre elég... Még először rá kell jönnöm, mi micsoda! ![]() Amúgy még egy kérdés: akkor ehhez ha banán csatis is, nem lehet hozzátenni osztós mérőfejet? köszi!
Lehet csatlakoztatni, csak az összes mérőfej BNC-s csatlakozású.
(Csinálhatsz olyat, hogy egy szigetelő lemezre felszerelsz két banándugót a banánhüvelyeknek megfelelő távolságra, és szerelsz még rá egy BNC aljzatot. Utána már bármilyen szabványos mérőfejet rácsatlakoztathatsz. Kérdés persze, hogy az oszcilloszkóp bemenőimpedanciája 1 Mohm-e?) De minél hosszabb vezetékek vannak az átalakításnál, annál kiszámíthatlanabb a nagyobb frekvenciák felé az átvitel. Nekem banánhüvelyes csatlakozással az 5 MHz is kétséges.
Sziasztok,
tanácsot szeretnék kérni: hobbi célra vennénk szkópot, PC-re csatlakoztathatót. EZT Van valami erős hátránya? Max pár 10 kHz-ig használnánk, leginkább zavarokat, feszültség/áram lefutásokat mérnénk, esetleg periódus időket és jelalakokat kis frekin. Szinte semmit nem értek a témához, szóval egyszerűen válaszoljatok! köszi, üdv
Szerintem meg fog felelni a célra. Nagyon kedvező árú. A trigger részt azért jár körül jobban kicsit. A Welleman belga oldalán még lehet hogy a kapcsolási rajzát is megtalálod. A címét fejből nem tudom. A Conrad német oldaláról tévedtem fel oda. Ha árulják a terméket, akkor ott is fent lesz sok doksi róla.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |