Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem hibás vagy nem megfelelő értékű alkatrészre, vagy elkötésre kéne gyanakodnod. Ezt így lehetetlen megmondani, csak ötletelni tudok. Mindenesetre biztos hogy nem egy tipikus hiba, inkább valami kis baki a panelen.
Antikrisztus dolog, de ilyesmi monolit tokok terhelés nélkül, borda nélkül sem melegednek fel jellemzően ennyire. A torz kimenet és az erőteljes melegedés valami zárlat jelenlétére utalnak kimenet körül..
Okés. Akkor szerintem ott fogom kezdeni a kapcsolásom átvizsgálását. Bár ott ha jól emlékszem, akkor egy ellenállás van a 2-es, és egy kondenzátor van a 6 lábról a 14-es láb kimenetére kötve. Ha jól emlékszem, üresjáratban is melegszik, pedig elméletileg néhány mA-nél nem szabad több áramot felvennie...
Ha kiveszem az ellenállást (vagy összekötöm a kimeneteit), vagy a kondit, akkor jön ki valami hangszerűség a 14 lábon? Bassmester: Az alkatrészek sajnos jók, a topicban lévő kapcsolást építettem meg, és mikor vásároltam az alkatrészeket, akkor az eladó segített nekem ellenőrizni.
Ha az IC nem kap jelet, mennyire szokott melegedni ?
Úgy értem, hogy a 2 IC 7293 zene nélkül is befűtötte a 24 centis bordát, a trafó teljesítmény felvétele ekkor kb 10W, az erősítőét nem mértem, de 8W biztos megvolt. Ez normálisnak mondható ? Mert szerintem kicsit sok. Vajon ez mire utal ? Némítva, készenlétben szinte 0-ra esik vissza.
Az adatlapot megnézve a jelenség teljesen "normálisnak" mondható !
A 7294-nél is 4-5W mérhető, és ez a 8-10W bizony be tudja fűteni a bordát :yes:
Sikerült átnéznem a kapcsolásomat. Sehol nem találtam hibát, viszont mostmár nem is szól... Vagyis kikapcsolt állapotban is átmegy az IC-n az zene, és mikor bekapcsolom, akkor egy nagyott pukkan, elkezd melegedni piszkosul, de a hangerősség nem növekszik (de legalább nem is torzít )
Tudnátok nekem olyan rajzot küldeni, melyen jelölve van, hogy az egyes lábaknak mi a funkciójuk (pl.: 3-as láb: jelbemenet)? Arra gondoltam, hogy újból építem a kapcsolást és megpróbálom úgy megépíteni, hogy előszőr az IC, és utána teszem hozzá azt a néhány alkatrészt. A 8 db kondenzátor és a három ellenállás közül van olyan, amit el lehet hanyagolni? (Pl. a 9 és a 10 lábnál lévő kondik, stb.)
Sziasztok! Nekem ez a kapcsolási rajz van és jol megy az egész cucc! Képet majd rakok fel mert sajna benyekkent a gépem és nem tudok képet feltenni rola,de ha lesz azonnal rakom öket!
Abból a kevés alkatrészből miért akarsz egyet is elhagyni?
Na mindegy, ezt én biztos nem fogom megérteni. Ha a 9-es, 10-es lábról elhagyod a kondit, akkor max koppan a bekapcsoláskor. Ez az IC "koppanásgátló" funkciójának a kondenzátorai. Szerintem a többit nem érdemes elhagyni.
Szerintem, ha már rendelkezik koppanásgátlóval, akkor használjuk ki
Én sem hagynék el alkatrészt
Üdv mindenkinek!
Nemsokára újból elkészül a P7293. A terveken nem változtattam, mivel az előző nyák tökéletesre sikerült, és nagyon nagyon jól szólt. Az IC-k elhalálozásáról a rövidzárlat tehetett, nem pedig a nyák! Ezért is nem láttam értelmét a tervek módosításának. Mivel a prototípus kicsit megpörkölődött, ezért inkább elkészítettem még egyszer ugyanazt. Csak egy apró biztonsági intézkedést tettem a panelre: ahol a rövidzárlat miatt a régi panel vezetőpályája megsérült, itt külön megerősítettem, hogyha még egyszer sikerülne ügyeskednem, akkor a panelnek ne lehessen baja ezen a részen. Nem beónozással erősítettem meg a vezetőpályát, hanem egy 1mm átmérőjű tömör rézdrótot megcsiszoltam, méretre vágtam és hajlítottam, és oda forrasztottam, így aztán biztosan kibír mindent, és jobban vezeti az áramot, mint ha csak nyamvadt ón lenne. Tettem róla képet is. (de ha legközelebb a hangfaldrótokat babrálom menet közben, ott törjön le a kezem helyben :violent: A jelenlegi állapotról is van kép, egy-két nap múlva készül el teljesen. (csak az IC-k hiányoznak, de a többi alkatrészt nem célszerű addig betenni) Remélem ugyanolyan jó lesz, mint az elődje, ami szinte biztos.:yes: Ha ez is elsőre megszólal, márpedig muszáj lesz neki, akkor felteszem a terveket ide a fórumra, ha valakinek esetleg nem jó a sima vagy a hídkapcsolás, mert 4 Ohm-os a hangfal, stb. akkor bátran kipróbálhatja ezt!:yes: A teljesítménye több, mint 200 W 4Ohm-ról +/- 40V-ról. Ui.: szólok, ha ismét működik és hozom a tervet is!
Hajrá!
A kezed azért ne törjön le ! Elég ha csak jól belerúg a 43 V.
A táp nagyáramú hozzávezetéseit is drótozd meg, meghálálja a kapcsolás.
Ha meghálálja, akkor "megdrótozom"
A Vs- Vs+ -on kívül a GND-t is megerősítsem az 1-es lábhoz ?
Abból baj nem lehet.
Egyébként én több vékony érből álló vezetéket használok. Előtte teljes hosszban legyantázom , és forrasztás közben lehet kanyarogni vele.
Na, 2 óra alatt el is készült
Először én koax kábel béllel akartam, aztán rájöttem, hogy az nem tiszta réz, mert vonzza a mágnes De szerencsére találtam jó sok lakkozott rézhuzalt, és ez már valóban tömör réz ! :yes: Volt elfoglaltságom a csiszolással Itt van néhány kép, mindent "berezeltem" ahol nagy áramok mászkálnak :vigyor2: De a tápokon kívül még a kimenetet is Érezhetően nehezebb lett a nyák
Brutál lett , de szép munka!
Sokkal nagyobb áramokat is elvisel majd ,mint ami valaha is mehet rajta.
Köszi!
Ez volt a célom vele, hogy kibírja az ampereket, itt keményebb igénybevétel van, mint a hídkapcsolásnál Remélem, jól vizsgázik majd
köszi mindenkinek a tanácsot. ellkészűlt az első erősitőm tda7294ic-vel . nemhittem volna hogy ilyen nagyon szuper . csak nézegetem a forumot kedvet kaptam az elektronikához,mindigis érdekelt, véleményt szeretnék kérni első munkámrol , vegyétek figyelembe hogy kőműves épitette.itt pár kép
Ha tudnál feltenni nagyobb képeket az nagyon jó lenne
Amennyire látszik, jól néz ki, de "tégla" helyett használhattál volna "blokkot", akkor jobban látnánk... (Bocs a poénért, de nem tudtam kihagyni... )
Grat!
holnap teszek nagyobb képet telefonal készűlt. nemis nésztem a képfelbontást. bocsi, semmi probléma a poénért blokkal jobban haladnánk.
ha valakinak bármilyen épitőipari problémálya van szivesen segitek. nekem is mindenki segitettt az elktronikában. kösz, mindenkinek.
Egy volt tanárom szokta mondani, hogy ami nem szép, az nem is lehet jó. Eszerint ennek nagyon jónak kell lennie
"ami nem szép, az nem is lehet jó"
"Eszerint ennek nagyon jónak kell lennie" Mert ez nagyon szép ? Szerintem, inkább nem olyan szép, de jó, ez a lényeg! :beka3: :vigyor4:
Nem igaz, mert nézd meg a Dynacord cuccokat!
Arra panasz aztán nem lehet. Szép is és biztos is. Csak legyen jó mély a pénztárcád. Amúgy általánosságban igaz, hogy házilag lehet jó cuccokat készíteni, de az ember minél hamarabb el akar készülni remekművével és ez sokszor az esztétika rovására megy. Példaként: a hidalt TDA végfokomat "nyers" panelből kiindulva egy este alatt összeraktam úgy, hogy megszólalt. Még kb 3-4 napot szenvedtem vele, mire "normális" doboza lett.
Nekem tetszik (már amelyik...)
Szóval az esztétikára is törekedni kell. Úgy az igazi. Inkább szánjunk rá több időt :yes:
Ha szép, ha nem szép, de az ampereknek nem kell bunyózni egymással a "sávszélességen" az biztos
Szebbre nem is tudnám megcsinálni, sajnos ez a max Így is fél nap volt ezt összehozni idáig Nem egy könnyű dolog méretre hajlítani a rézhuzalt, meg ha látnád mivel forrasztok....
Megértelek. Amúgy én is annak a híve vagyok, hogy a panel legyen biztonságos és strapabíró. Nem is tudom mi számít szépnek egy panel elkészítésekor. Számomra akkor szép egy panel, ha nincsenek benne kétes részek (jaj, csak össze ne érjen... vajon elbírja az áramot????), a forrszemek elég nagyok, minden fontos dologhoz van kivezetés... Szóval alkotásod nekem személy szerint elnyerte tetszésemet.
Az szerintetek mennyire gáz pl, ha én DIL-16-os oglalatba raktam a TDA-mat? kettévágtam, meg lecsíptem az egyiknek a végét. Így könnyen lehet cserélni. Mellékeltem képet is. A dobozról is van 2 fénykép. Ilyen lett....
Próbálgatni jó, de a végleges változatot szerintem forraszd be a helyére.
(remélhetőleg abban az IC-t egyáltalán nem kell majd cserélni) |
Bejelentkezés
Hirdetés |