Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   25 / 227
(#) HV72 hozzászólása Márc 8, 2009 /

Üdv!

A szekunder és a toroid csatlakoztatására mi a legjobb módszer?

Köszi
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

A lényeg, hogy ne legyen rajta töréspont, ne legyen nagy szögben meghajlítva a huzal. Van a klímaboltokban kapható alu ragasztószalag, azzal jól lehet ragasztani.
(#) belganarancs hozzászólása Márc 9, 2009 /

Érdemes végignézni..Bővebben: Link
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

4 darab 833A csővel csak ekkora szikra? Nem hajtotta ki még rendesen. Vagy ha maxon megy, akkor valamit nagyon elbaltázott.
Ha egy csepp időm is lesz, én is kipofozom a vttc-m.
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Nincs az maxon..
(#) HV72 hozzászólása Márc 19, 2009 /

Üdv!
Van annak valami alapja,hogy a szekundert nem célszerű szürke PVC csőre tekerni?
Köszi
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Nekem nincs rossz tapasztalatom ezzel kapcsolatban, az a probléma vele elvileg, hogy vizet vesz fel.
(#) HV72 hozzászólása Márc 20, 2009 /

csónaklakkal is lehet lakkozni a szekundert?
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

A szekunder lakkozással nem érdemes kísérletezni. Nagyobb tekercseknél poliuretán, vagy műgyanta. Kicsiknél nitrolakk.
(#) HV72 válasza Collector hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

tehát töltsem meg a belsejét purhabbal?
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Inkább betonnal, az sokkal jobb. Még úthengernek is jó
Ha van rá pénzed, és időd, befújtahod, de teljesen felesleges. Ha belülre is akarsz szigetelést, elég néhány gyűrűt ragasztanod körbe ragasztópisztollyal (kúszóáramok ellen). A szekunder lakkozása legyen PU, vagy epoxy. Eddig én is nitrolakkot használtam, de azóta rájöttem pár hátrányos tulajdonságára.
(#) Dubi hozzászólása Márc 23, 2009 /

Sziasztok!

Új vagyok itt a fórumon,szeretnék segítséget kérni tőletek Tesla-tekercs építés ügyében! Keresgéltem neten,találtam is gy egyszerünek tünő megvalósítást,és szeretném kikérni véleményeteket abban hogy életképes-e,érdemes-e ebbe belefognom,vagy csináljam más módon?
Bővebben: Link
Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv:
Dubi
(#) Collector válasza Dubi hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Hali! Sajnos azt kell mondjam, a lehető legroszabb felépítést találtad meg. Az egy dolog, hogy semmi számolás, és "5 perc alatt tesla tekercs" stílusban íródott a dolog, de még életveszélyes is, úgy van megcsinálva, hogy véletlenül se legyen biztonságos. A fázis kint lehet a szekunderen, (szerencsésen lehagyta a földelést a szekunderről, ha rajta lenne, és úgy van bedugva, hogy az alsó a fázis, kapásból tűzijáték lenne) amit fogdosol, méretezetlen rezgőkörök mindent csinálnak, csak nem csatolódnak, a szaggató közel rövidre zárja a hálózatot stb.
Szóval ezt inkább hagyd ki (és mindenki más is)
Skori oldalán találsz remek mini tesla leírást, kezdj annak neki. Lehet persze szikraközössel is foglalkozni, de az életveszélyes. Viszont könnyű vele elérni 1 méteres szikrát is.
Ha valami nem tiszta, javaslom olvass egy kis irodalmat, és utána gondold át a dolgot.
(#) Dubi válasza Collector hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Rendben,nekem is kicsit össze-visszának tűnt a dolog, úgyhogy inkább akkor hagyom.Nekiállok a Skori-féle mini Teslának,remélem sikerül,de sztem előbb-utóbb visszanézek ide tanácsért!
Gyors válaszodat köszönöm!
Üdv!
(#) HV72 hozzászólása Márc 24, 2009 /

Üdv!

Megtekertem az új szekundert 0,2 mm-es huzalból 40 cm hosszon 110 mm-es csőre. De nem akar szikrázni a prímerköri szikraköz pattog ahogy kell, de a toruszon semmi szikra.
Köszi a segítséget
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Leírnád a számolt adatokat?
(#) HV72 válasza Collector hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

tekercs induktivitása: 109 mH
ellenállása 466 ohm (multiméterrel mérve 320 ohm)
tekercs kapacitása: 7,45 pF
rezonancia frekvencia torusz nélkül 176 KHz
ezen kívül 6 menetes prímert használok

(#) HV72 válasza HV72 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

a toruszt egy menetes szárral rögzítettem nem tudom, hogy ez számít-e bármit is, illetve a prímeren sajnos van két toldás is. először a földelésre gyanakodtam de az jónak tűnik

torusz.GIF

(#) HV72 válasza HV72 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

az előző felépítés is hasonló volt csak ott 4 menetes volt a prímer viszont a felületi szikrák kiégették a szekunder tekercs több pontját ezért tekertem újat
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

A fontosakat még lehagytad. Primer induktivitás? Primer kapacitás? Meghajtás? Rezonancia frekvencia toroiddal együtt kellene, mivel gondolom nem szabad tekercsvéggel használod.
A toroid alól szedd ki a vas tárgyakat. Tapasztalatból mondom, hogy nagyobb tekercseknél egy kis vasrúd teljesen hazavágja a hatásfokot.
Egy fotót készíts még a primer-szekunder csatolásról.
(#) HV72 válasza Collector hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

üdv
meghajtás 6KV 25 mA-es neon trafó de szabályozható toroid trafóval vezérlem prímerköri kondi 10,47 nF
a toroid 1m hosszú 10 cm átmérőjű, tekinthetem hengernek? a többi adatot sajnos nem tudom

Az a tetőkapacitás ide nagyon nagy! Szedd le a winteslát, és ki tudod számolni a toroid kapacitását is. A két oldali frekvencia, ha nem egyezik, soha nem fog szikrát produkálni. A primert rakd közelebb a szekunderhez, de az lenne a legjobb, ha helikálisan (rugó) alakítanád ki, ilyen kis teljesítménynél ez teljesen megfelel, az biztosítja a legjobb csatolást. Spirális akkor kell, ha a korona akkora, hogy leérhet a primerhez. A PVC csövet szedd ki a szekunder és primer közül, nincs rá szükség (kivéve ha arra tekered a primert). Ha helikálisan tekered fel, a primer legalább 5-6 centire legyen mindenhol a szekundertől. Ha ez megvan, jöhet az, hogy kiszámolod a frekvenciákat rendesen, és a szekunder, vagy primer oldalt kicsit igazítgatod.
Ja de várjunk csak. A szekundered alja pontosan hol is van? Mert ha jól látom a primer felett 15 centivel.. hát ez így az ég világon semmit sem fog csinálni, mivel a csatolás négyzetesen függ a távolságtól.. szóval legeslőnek ezt kéne orvosolni.
(#) HV72 válasza Collector hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

a szekunder alja a zöld szigetelő szalagnál van, azért kezdtem eleve magasabbról tekerni mert az előző szekundernél felületi szikrák voltak

De az azért volt, mert betekerted celluxszal, meg nem tudom mivel. Rakd csak le, a primerrel egy szinten legyen. Ha vannak, ha nincsenek felületi szikrák, ennyire távol nem is látja egymást a két tekercs gyakorlatilag.
(#) HV72 hozzászólása Márc 25, 2009 /

ok értem akkor levágok a csőből
(#) belganarancs válasza HV72 hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Úgybiza,olyan magasan van most a szekunder,hogy csoda,ha nem szédülOsztom Collector hozzászólását,tedd csak lentebb a szekunderedet-ha ezt a pár radikális változtatást végrehajtod(primer+szekunder),tuti,hogy jönnek majd a szikrák is.
Az én VTTC-m még darabokban van,jövő héten megyek foglalatért.Ici-pici léptekben csak,de halad a project,ha már ennyi pénzt-energiát beleölök,akkor már pofás kis szerkezetet gyártok.

letöltöttem a winteslát, de nem tudom mit jelent az hogy gauge, a szótár sem talált rá semmit
(#) Collector hozzászólása Márc 25, 2009 /

Én is haladok valamicskét a 3 fázisú 12kW-os teslával, már van vagy 13 magnetronom. Elvileg már neki is foghatnék csinálni, csakhogy a 3 fázisú egyenirányításnál van egy csöpp probléma. A magnetronok fűtése és katódja egyazon galvanikusan kapcsolt rész, és ugye 3 fázisnál 2-2-2 sorbakötött magnetron szükséges. Namármost, ha a felső magnetron fűtése, és az alsó is egy fűtőtrafóról megy, az alsó magnetront gyakorlatilag rövidre is zárja. Ez most egy kis problémát okoz, mivel összesen 4, teljesen elszigetelt fűtést kell csináljak (az alsó magnetronok fűtése lehet egy potenciálon).
Bővebben: Link

A gauge az huzal átmérő. Pl American Wire gauge (AWG), az amcsinak szabványosítva vannak a huzal méretek. Wikipédián találsz átváltót.

az előző szekunderem esetében(amelynél felületi szikrák voltak) megtalálta egymást a két tekercs vagyis a rezonancia frekit? ha igen akkor nem értem, hogy az új szekunder miért nem csinál semmit,pedig elvileg ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik
mindenesetre kipróbálom amiket leírtál
köszi
Következő: »»   25 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem