Fórum témák
» Több friss téma |
Hát gyorsan hivd ki azt a villanyszerelőt, még mielőtt valakit megrázna az áram.
A földelés az meg lehet oldva úgy is, hogy a vizvezetékcső a földelés, úgy tudom ez még régen szabványos volt., de most már nem. Az hogy ráz azt okozhatja valamilyen szigetelési probléma, amit persze meg kell keresni, de én inkább a teljes hálózat felújitasat választanám. Addig is megpróbálnám azt hogy lekapcsolom a házban az áramot, és megnézném akkor is mutat e a fázisceruza. És aztán pedig sorjában kapcsolnám vissza az egyes áramköröket, ha szerencséd van akkor csak az egyik leágazó körben van hiba, és azt lekapcsolva hagyhatnád a biztonság érdekében. Egyébként lehet hogy egy berendezés a bűnös, azt is meg lehet találni kizárásos alapon. De a villanyszerelő elkerülhetetlen, minnél hamarabb. És addig is elkerülni a fémrészekkel való érintkezést.
Köszönöm válaszaitokat. 5 helyiség (kb 80nm) újtakábelezése kb mennyire fájna nekem anyagilag? Csövezés szerencsére van, így nem biztos hogy szét kell bontani az egész lakást. Csak megközelítőleg érdekelne, hogy ne a villanyszerelő vállán kelljen sírnom amikor meghallom az összeget.
röhögni fogsz, de csak 1 áramkör van. Minden arról megy. :shocking:
Ha nem Te csinálod sírni fogsz, szerintem több százezer forint! És ha már csinálják érdemes rendesre megcsinálni figyelembe véve a bővítési lehetőségeket, extrákat.
Pedig ott fogod kisírni magad! Főleg ha meghallod az összeget! De kérjél garanciát az elvégzett munkára papírostul/mindenestül! Számla! Számla! Számla mindenről!!!! Kicsit többet fizetsz, de van akit felelősségre lehet vonni! Ha meg így nem vállalja akkor már eleve gázos a vállalkozó!
egy lakásban hány áramkört érdemes kiéppíttetni? 2 szoba+nappali(konnektor, lámpa), fürdőszoba(mosógép, konnektor, lámpa)konyha(konnektor, hűtő, mosogatógép, lámpa ,mikró, vízforraló). Mindenhová 1? Vagy a konnektoroknak is külön kell mindenhol? Esetleg a nagyobb teljesítményű gépeknek is?Mitől függ?
Szerintem!
- Külön a világítást ( az elszenesedett zárlatos gépet kényelmesebb lámpafénynél oltani ) - Helységenként külön a konnektorokat, ha többfázisú a hálózat értelmesen elosztva a fázisok között a terhelést. - Mosógép - Mikró - Plusz még egy kör a konyhába az egyéb dolgoknak ( kenyérpirító/sütő, vízforraló...stb.) - Villanytűzhely ( akkor is ha ma nem azt használsz, mert az a pár méter vezeték nem nagy ügy most, de drága utólag - Riasztó - Hűtőgépek - Kerti aljzat a kinti dolgokhoz - Garázs/műhely ha van Legalább egy, FI relé, de a vizes helységeket és a kültéri dolgokat érdemes külön-külön FI-re rakni, és jó minőségű földelés , szabályosan kialakítva!
Idézet: „5 helyiség (kb 80nm)” 80 nanométer a kemény ultraibolya ( UV-C ) sugárzás hullámhosszának felel meg. Egy nagyon kicsi távolság. A négyzetmétert m2-nek kell írni.
Neked nullaszakadásod van szerintem! Légvezeték kötése lehet rossz az oszlopon,az óránál hol a nulla szét van osztva,ott is lehet hol a tetőn bemegy a delej ha nem folytonos a légkábel hanem össze van kötve a régivel! Dobozban kötésnél nullaszakadás is szóbajöhet! A védővezető érintkezőjén ha világít a fázisceruza az oltári nagy baj mivel nem megvédeni fog hanem agyoncsapni!!! Amúgy hol laksz??
Nem akarok beleszólni, de nem a nulla van összekötve a a földeléssel??? Véletlenül, annnóó.
A nulla össze van kötve a védővezetővel igen de ez csak az óránál lehet összekötve az úgynevezett nullbontóban vagy régi építésekben az órában! Ide kell kötni a földelőszondát is minek az a szerepe,hogy az ilyen eseteket megelőzze mivel akkor is van valamennyi föld ha teljes nullaszakadás van a hálózaton mert ilyenkor a készülékek a nagyobb fogyasztókon keresztül fesz alá kerülnek!
Gyanítom, hogy a negyven év alatt volt néhány átalakítás a vill. hálózaton a házban. Jöttek-mentek a szerelők, kötözgették az újabb konnektorokat s valamelyikük összeköthette az amúgy feszmentes, de lámpázható gyenge földet az egyik nullával, és már kész is a baj. Egy nulla csak úgy nem szokott elszakadni.
Estleg" relytett föld" is lehet és a nulla nem érintkezik rendesen vag a kötés elégett de ha három szál van a konnektornál akkor ez nem jön szóba!!
Minden esetre én kikötném abból az ajzatból a rossz földet amelyikről a lámpát használja a cimbi. Sőtt! Minden konnektort letesztelnék vele úgy, hogy más fogyasztó közben ne legyen működtetve. A konnektorok legalább le lennének tudva.
Hát igen az egészet jól át kéne nézni! Nem kell feltétlen átvezetékelni ha épp nincs rá keret de egy alapos ellenőrzés kell neki!
Szerintem már régi párszor átalakított házat célszerűbb (olcsóbb) újrahuzalozni (ha nagyon fontos az ár némi egyszerűsítéssel,nem a FI relére meg az érintésvédelemre gondoltam !!!!) mint az elvakolt/toldott vezetékeket keresgélni.
80m2 nem nagy ügy. Ha érdekelné "muszikát" a dolog, összehozhatnánk neki egy takaros kis rajzot, amit meg is tudnánk később vitatni.
Nem!
Régi beidegződések és terminológiák keverednek és semmi közük a ma szabványos megoldáshoz. - Az áramszolgáltató a fázisok mellé egy kombinált feladatú vezetőt biztosít mely egyrészt Nulla (N) másrészt védővezető (PE) ezért ennek a vezetőnek a neve PEN Ezt a rendszert TN-C nek hívják - Erről a PEN vezetőről az első kötési pontban még az óra előtt leágaztatod a nullát! és innen külön vezeted a kettőt és később sehol nem közösíted! Ezt a pontot illik/kötelező földelni is, és ez a pont lesz az EPH csomópont kiinduló pontja is. Ezt a rendszert TN-S nek hívjá Így ha az egész hálózatot nézem a trafóháztól a konnektorodig a szabványos megnevezés: TN-C-S - Tehát nem a nulla van összekötve a földeléssel, hanem a PEN van szétválasztva nullára és védővezetőre és ennek a pontnak van egy földelőszondával fixen tartva a potenciálja a legrosszabb esetre a szolgáltatói hálózat PEN vezetőjének szakadása esetére. Tehát a fogyasztói hálózaton nem földelés van, hanem védővezető esetleg hívják néha nullázó vezetőnek is. Nem kukacoskodásból írtam, de ha megérted a logikáját nem fogsz életveszélyes megoldást csinálni és felismered ha valami nem szabványos.
"...és ezt tudta a Józsi bácsi is?? " kérdésre a válasz:NEM!!! Azért ráz az éjjeli lámpa! Hiába papolsz itt a szabványról, attól még ráz a lámpa! Nem a szabvány van rosszul írva, hanem a konnektor kötve el! Teccikérteni?? ( nem kell túl komolyan venni)
Kösz! Rendes volt tőled! Nincs mit tenni az 1900-al szemben.
Én sem véletlen a nullázó és a védővezető kifejezést használtam mivel más a földelés és más a nullázás
Sziasztok, tegnap megnéztem a szemmel látható dolgokat a lakásban és gondoltam megosztom veletek egy laikus rajz és egy kép formájában amiket láttam.
Aki ezt csinálta fél lábbal már a börtönben kéne, hogy legyen ! Én azonnal nekilátnék, legalább az életveszélyt megszüntetni!
szia!
ezt ideje lenni rendbeszedetni! Mert ha az eleje ilyen : mi lehet még ott?!!!
Valami ilyesmire számítottam amikor azt írtam legjobb lesz újra vezetékelni.
Megijesztettél az életveszéllyel, ezért még1x végignéztem a rajzot és egy kis javítást eszközöltem rajta. Ez így már tényleg megfelel a valóságnak. Eszembe jutott , hogy van a rokonságomban magasfeszültségű villanyszerelő. Azthiszem ideje felvenni vele a kapcsolatot.
Bocs a lényeg kimaradt!
A zölddel jelölt védőcezető, amit két konnektor közé rajzoltál nem kapcsolódik a pirossal jelölet vezetőhöz sehol?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |