Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   21 / 978
(#) tilde válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Hát gyorsan hivd ki azt a villanyszerelőt, még mielőtt valakit megrázna az áram.

A földelés az meg lehet oldva úgy is, hogy a vizvezetékcső a földelés, úgy tudom ez még régen szabványos volt., de most már nem.

Az hogy ráz azt okozhatja valamilyen szigetelési probléma, amit persze meg kell keresni, de én inkább a teljes hálózat felújitasat választanám.

Addig is megpróbálnám azt hogy lekapcsolom a házban az áramot, és megnézném akkor is mutat e a fázisceruza. És aztán pedig sorjában kapcsolnám vissza az egyes áramköröket, ha szerencséd van akkor csak az egyik leágazó körben van hiba, és azt lekapcsolva hagyhatnád a biztonság érdekében. Egyébként lehet hogy egy berendezés a bűnös, azt is meg lehet találni kizárásos alapon.

De a villanyszerelő elkerülhetetlen, minnél hamarabb. És addig is elkerülni a fémrészekkel való érintkezést.
(#) hokaukomuszika hozzászólása Márc 25, 2009 /

Köszönöm válaszaitokat. 5 helyiség (kb 80nm) újtakábelezése kb mennyire fájna nekem anyagilag? Csövezés szerencsére van, így nem biztos hogy szét kell bontani az egész lakást. Csak megközelítőleg érdekelne, hogy ne a villanyszerelő vállán kelljen sírnom amikor meghallom az összeget.
(#) hokaukomuszika válasza tilde hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

röhögni fogsz, de csak 1 áramkör van. Minden arról megy. :shocking:
(#) Dudus válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Ha nem Te csinálod sírni fogsz, szerintem több százezer forint! És ha már csinálják érdemes rendesre megcsinálni figyelembe véve a bővítési lehetőségeket, extrákat.
(#) bgsf válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Pedig ott fogod kisírni magad! Főleg ha meghallod az összeget! De kérjél garanciát az elvégzett munkára papírostul/mindenestül! Számla! Számla! Számla mindenről!!!! Kicsit többet fizetsz, de van akit felelősségre lehet vonni! Ha meg így nem vállalja akkor már eleve gázos a vállalkozó!
(#) hokaukomuszika hozzászólása Márc 25, 2009 /

egy lakásban hány áramkört érdemes kiéppíttetni? 2 szoba+nappali(konnektor, lámpa), fürdőszoba(mosógép, konnektor, lámpa)konyha(konnektor, hűtő, mosogatógép, lámpa ,mikró, vízforraló). Mindenhová 1? Vagy a konnektoroknak is külön kell mindenhol? Esetleg a nagyobb teljesítményű gépeknek is?Mitől függ?
(#) Dudus válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Szerintem!

- Külön a világítást ( az elszenesedett zárlatos gépet kényelmesebb lámpafénynél oltani )
- Helységenként külön a konnektorokat, ha többfázisú a hálózat értelmesen elosztva a fázisok között a terhelést.
- Mosógép
- Mikró
- Plusz még egy kör a konyhába az egyéb dolgoknak ( kenyérpirító/sütő, vízforraló...stb.)
- Villanytűzhely ( akkor is ha ma nem azt használsz, mert az a pár méter vezeték nem nagy ügy most, de drága utólag
- Riasztó
- Hűtőgépek
- Kerti aljzat a kinti dolgokhoz
- Garázs/műhely ha van

Legalább egy, FI relé, de a vizes helységeket és a kültéri dolgokat érdemes külön-külön FI-re rakni, és jó minőségű földelés , szabályosan kialakítva!
(#) hokaukomuszika válasza Dudus hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

(#) gg630504 válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Idézet:
„5 helyiség (kb 80nm)”

80 nanométer a kemény ultraibolya ( UV-C ) sugárzás hullámhosszának felel meg. Egy nagyon kicsi távolság.
A négyzetmétert m2-nek kell írni.
(#) patexati válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Neked nullaszakadásod van szerintem! Légvezeték kötése lehet rossz az oszlopon,az óránál hol a nulla szét van osztva,ott is lehet hol a tetőn bemegy a delej ha nem folytonos a légkábel hanem össze van kötve a régivel! Dobozban kötésnél nullaszakadás is szóbajöhet! A védővezető érintkezőjén ha világít a fázisceruza az oltári nagy baj mivel nem megvédeni fog hanem agyoncsapni!!! Amúgy hol laksz??
(#) VIM válasza patexati hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Nem akarok beleszólni, de nem a nulla van összekötve a a földeléssel??? Véletlenül, annnóó.
(#) patexati válasza VIM hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

A nulla össze van kötve a védővezetővel igen de ez csak az óránál lehet összekötve az úgynevezett nullbontóban vagy régi építésekben az órában! Ide kell kötni a földelőszondát is minek az a szerepe,hogy az ilyen eseteket megelőzze mivel akkor is van valamennyi föld ha teljes nullaszakadás van a hálózaton mert ilyenkor a készülékek a nagyobb fogyasztókon keresztül fesz alá kerülnek!

Gyanítom, hogy a negyven év alatt volt néhány átalakítás a vill. hálózaton a házban. Jöttek-mentek a szerelők, kötözgették az újabb konnektorokat s valamelyikük összeköthette az amúgy feszmentes, de lámpázható gyenge földet az egyik nullával, és már kész is a baj. Egy nulla csak úgy nem szokott elszakadni.

Estleg" relytett föld" is lehet és a nulla nem érintkezik rendesen vag a kötés elégett de ha három szál van a konnektornál akkor ez nem jön szóba!!

Minden esetre én kikötném abból az ajzatból a rossz földet amelyikről a lámpát használja a cimbi. Sőtt! Minden konnektort letesztelnék vele úgy, hogy más fogyasztó közben ne legyen működtetve. A konnektorok legalább le lennének tudva.

Hát igen az egészet jól át kéne nézni! Nem kell feltétlen átvezetékelni ha épp nincs rá keret de egy alapos ellenőrzés kell neki!
(#) proba válasza patexati hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Szerintem már régi párszor átalakított házat célszerűbb (olcsóbb) újrahuzalozni (ha nagyon fontos az ár némi egyszerűsítéssel,nem a FI relére meg az érintésvédelemre gondoltam !!!!) mint az elvakolt/toldott vezetékeket keresgélni.

80m2 nem nagy ügy. Ha érdekelné "muszikát" a dolog, összehozhatnánk neki egy takaros kis rajzot, amit meg is tudnánk később vitatni.
(#) Dudus válasza VIM hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Nem!

Régi beidegződések és terminológiák keverednek és semmi közük a ma szabványos megoldáshoz.

- Az áramszolgáltató a fázisok mellé egy kombinált feladatú vezetőt biztosít mely egyrészt Nulla (N) másrészt védővezető (PE) ezért ennek a vezetőnek a neve PEN Ezt a rendszert TN-C nek hívják

- Erről a PEN vezetőről az első kötési pontban még az óra előtt leágaztatod a nullát! és innen külön vezeted a kettőt és később sehol nem közösíted! Ezt a pontot illik/kötelező földelni is, és ez a pont lesz az EPH csomópont kiinduló pontja is. Ezt a rendszert TN-S nek hívjá

Így ha az egész hálózatot nézem a trafóháztól a konnektorodig a szabványos megnevezés: TN-C-S

- Tehát nem a nulla van összekötve a földeléssel, hanem a PEN van szétválasztva nullára és védővezetőre és ennek a pontnak van egy földelőszondával fixen tartva a potenciálja a legrosszabb esetre a szolgáltatói hálózat PEN vezetőjének szakadása esetére.

Tehát a fogyasztói hálózaton nem földelés van, hanem védővezető esetleg hívják néha nullázó vezetőnek is.

Nem kukacoskodásból írtam, de ha megérted a logikáját nem fogsz életveszélyes megoldást csinálni és felismered ha valami nem szabványos.
(#) VIM válasza Dudus hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

"...és ezt tudta a Józsi bácsi is?? " kérdésre a válasz:NEM!!! Azért ráz az éjjeli lámpa! Hiába papolsz itt a szabványról, attól még ráz a lámpa! Nem a szabvány van rosszul írva, hanem a konnektor kötve el! Teccikérteni?? ( nem kell túl komolyan venni)
(#) Dudus válasza VIM hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Mit? A post-ot vagy téged ?
(#) VIM válasza Dudus hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Kösz! Rendes volt tőled! Nincs mit tenni az 1900-al szemben.

Én sem véletlen a nullázó és a védővezető kifejezést használtam mivel más a földelés és más a nullázás
(#) hokaukomuszika hozzászólása Márc 26, 2009 /

Sziasztok, tegnap megnéztem a szemmel látható dolgokat a lakásban és gondoltam megosztom veletek egy laikus rajz és egy kép formájában amiket láttam.
(#) Dudus válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Aki ezt csinálta fél lábbal már a börtönben kéne, hogy legyen ! Én azonnal nekilátnék, legalább az életveszélyt megszüntetni!
(#) Atis57 válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

szia!
ezt ideje lenni rendbeszedetni! Mert ha az eleje ilyen : mi lehet még ott?!!!
(#) zolika60 válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Valami ilyesmire számítottam amikor azt írtam legjobb lesz újra vezetékelni.
(#) hokaukomuszika válasza Dudus hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Megijesztettél az életveszéllyel, ezért még1x végignéztem a rajzot és egy kis javítást eszközöltem rajta. Ez így már tényleg megfelel a valóságnak. Eszembe jutott , hogy van a rokonságomban magasfeszültségű villanyszerelő. Azthiszem ideje felvenni vele a kapcsolatot.
(#) hokaukomuszika válasza Dudus hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Bocs a lényeg kimaradt!

viccc1.JPG

(#) Dudus válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

A zölddel jelölt védőcezető, amit két konnektor közé rajzoltál nem kapcsolódik a pirossal jelölet vezetőhöz sehol?
Következő: »»   21 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem