Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   22 / 979
(#) hokaukomuszika válasza Dudus hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

én úgy láttam, hogy sehol.
(#) Dudus válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Tulajdonképpen ez a szerencséd, mert ahol be van kötve , ott ráz is Azt a konnektort ne használd és ha rám hallgatsz ne használj csak kettős szigetelésű berendezést addíg amíg meg nem csináltatod.
(#) hokaukomuszika válasza Dudus hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

De miért rázhat? Nagyon nem lenne szabad. Mosnunk pedig csak kell addig is, amíg nem csináltatom meg. Kezdem utálni az egész házat, de nem adom fel.

Nem ér a mosott ruha annyit. Én tennék egy leválasztótrafót addig is, bár ekkora teljesítményre az sem olcsó. De az is segíthet, ideiglenesen, hogy egy jó , emberes zöld/sárga drótot egy normális földelőrúdhoz kötsz és felviszed a mosógéphez és a meglévő védővezetőt kikötve ezt teszed a helyére.

Hogy miért rázhat? Ezer oka lehet azt a katrancot elnézve, amit fotóztál. Még az is lehet, hogy valahol elkötötte/elkeverte a védővezetőt és a cserének ez lett az eredménye, de a sokat emlegetett nulla szakadás is szóba jöhet. Vagy akár az, hogy a védővezetőid zárt rendszert alkotnak, de az égvilágon sehova nem csatlakoznak, mert valahol eltört a kábel és a zavarszűrő kondenzátorokon keresztül kerül valamelyik gép háza kb. féltápra és onnan a védővezető "segítségével" megkapja, minden fémház, ami rá van csatlakoztatva a hálózatra.

Mérj rá multiméterrel és ha ~115V-ot mérsz a védővezetőn, akkor ez a valószínűbb, ilyenkor a védővezető és a fázis között nem világít egy 60W-os izzó.
(#) potyo válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Keresd meg azt a fogyasztót, aminek hatására a földelőpöcök is feszültség alatt van, és ne használd azt. Van számítógép a házban? A számítógép akár üzemszerűen is okozhatja dolgot, mert úgy van tervezve, hogy földeléses konnektorba lesz dugva. Ha ketten vagytok (nincs gyerek), akkor kösd a lelkére, hogy ne nyúljon semmihez, ami be van dugva a konnektorba, főleg úgy ne, hogy közben bármi máshoz is hozzáér. Ha valami ráz is, nem olyan vészes, ha közben nem érsz hozzá máshoz. Pl. a mosógéppel együtt ne érj hozzá a csaphoz, fürdőkádhoz, ilyesmihez. Mosógépet meg csak a mosás idejére dugni be, de csak miután be lett rakva a ruha, és kihúzni, mielőtt a vizes ruhát kellene kiszedni. Miből van a padló a házban? Kínai boltokban lehet aprópénzért venni gumitalpú szobapapucsot, érdemes venni olyat, és abban járkálni legalább az ilyen készülékekhez.
(#) hokaukomuszika válasza potyo hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Minden fogyasztót kihúztam a konnektorokból és így is van áram a föld helyén. Multiméterrel megmértem ~120 V. Köszönöm a jótanácsokat, kedvesemnek a lelkére kötöm a szabályokat és már szervezem az elektromos hálózat felülvizsgálatát.

Akkor szerintem a szakadt védővezető és a zavarszűrő kondenzátor esete lesz.....kell ott lenni még valamilyen fémházas eszköznek kapcsoló üzemű tápegységgel.
(#) Pulyka hozzászólása Márc 27, 2009 /

Sziasztok

Izzócsere?
Ki vállalja?
Az egyik villanyszerelő(nek tanuló) csapat tervezte oda.
Fehér nyíllal jelöltem az izzót,és félig meddig látható fekete foglalatát,alatta a sötét részen lépcső van!
Bocs a képminőségért
Csatolva

Tomi

Kép004.jpg

(#) hokaukomuszika válasza Dudus hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Újabb feljemények vannak. Adott 2 konnektor az egyik a ház egyik végében, a másik a túloldalon. Mindkettő ugyanazt a fázist és nullát kapja, DE!! Az elsőnél a védővezető (nullázó) adja a "földet", a másiknál pedig egy külön föld van behúzva amely a vízvezetékcsőhöz kapcsolódik. Kimértem őket.
Az első:
Fázis-Föld 230V
Fázis-Null 230V
Föld-Null 0 V

A második:
Fázis-Föld 132V
Fázis-Null 230V
Föld-Null 96 V

Erre mit mondasz? Itt van a hiba?
(#) hokaukomuszika válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Ügyes csapat. Szerintem ez lesz az a hely, ahol soha nem lesz egyszemélyes izzócsere.
(#) hokaukomuszika válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Ohh, reggel van, felcseréltem az adatokat.
Helyesen leírva
Az első ahol a védővezető megy :
Fázis-Föld 132V
Fázis-Null 230V
Föld-Null 96 V

A második ahol külön föld van:
Fázis-Föld 230V
Fázis-Null 230V
Föld-Null 0 V

(#) proba válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Sokat segít egy vízmentes felül körmös középett csavaros ... extrákkal ellátott lámpabúra De ha bonyolítani akarod akkor áthelyezheted , egy létra meg egy sámli csodákra képes.(no meg persze ne legyen tériszonyod )
(#) tilde válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Hát az biztos hogy nem felel meg a szabványoknak, én már azon csodálkozom, hogy hogy lehet már valaki olyan barom, hogy ezt így megépítette.
Az egész házban csak egy közös földelésnek lenne szabad csak lennie, tehát a két konnektor földelésének össze kellene lennie kötve.

És a védővezető és a földvezető nem ugyan az, ezért nem teljesén értem az első konnektor bekötését, mert ha a föld a nullázóról lenne levéve akkor egy potenciálon kellene lenniük, szerintem a te konnektorodhoz három vezeték csatlakozik, de nem tudom mik azok.
(#) hokaukomuszika válasza tilde hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

valóban 3 vezeték van a konnektorokban, de a földelés szerepét az egyiknél a villanyórából hozott piros védővezető adja, a másiknál pedig a vízcsőről hozott zöldsárga. Ezek a konnektorok egy áramkörön vannak.
(#) tilde válasza tilde hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Meg most nézem a rajzodat, azon ha minden igaz, akkor az életvédelmi relével le tudod kapcsolni azt a két bizonyos konnektort, és még megnézheted hogy ráz -e még valahol.

Szerintem te digitális multival mértél és az megmér kapacitív áramokat is, és az első konnektor esetében ez történt, és ez annak a jele hogy nincs rendesen leföldelve. Én bekötnék egy izzólámpát a föld és nulla, vagy föld és fázis közé. Föld és nulla közt nem kell világítania ha jó. Fázis föld közt világítani kellene, vagyis nem fog, mert leold az életvédelmi relé. Vagy próbálkozhatsz egy kis belső ellenállású műszerrel is.

Arról a piros vezetékről, fogalmam nincs hogy miért jön a villanyórából, magas ez nekem egy kicsit.
(#) tilde válasza tilde hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

De ha megráz az áram próbálgatás közben, azért felelősséget nem vállalok.

[/quote]Meg most nézem a rajzodat, azon ha minden igaz, akkor az életvédelmi relével le tudod kapcsolni azt a két bizonyos konnektort, és még megnézheted hogy ráz -e még valahol.[quote]

Ez már lehet hogy nem helytálló, de már nem tudtam kitörölni, mert az utolsó hozzászólásod, szerint a rajz nem teljesen jó.

Én már rég kihívtam volna a helyedben egy villanyszerelőt, az a pár forint nem ér meg egy emberéletet.
(#) hokaukomuszika válasza tilde hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

hétvégén jön a villanyszerelő, de érdekel a téma. Mi mitől miért . Van egy update a rajzhoz. Ez úgy készül, ahogy derítem fel a lakást. Az előzőekben a felső részről beszéltem.

viccc.JPG

(#) tilde válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Hát akkor arra a részre nem hat az érintésvédelmi relé.
(#) VIM válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Kösd össze a barnát a vízvezetéki zödel és megszűnnek a bajok! Ha összekötötted le is próbálhatod a föld és nulla közötti lámpázásra le kell oldania az FI-nek. A földelést meg majd később kialakítod korrektül! VIM
(#) tilde válasza VIM hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Idézet:
„Kösd össze a barnát a vízvezetéki zödel és megszűnnek a bajok! Ha összekötötted le is próbálhatod a föld és nulla közötti lámpázásra le kell oldania az FI-nek. A földelést meg majd később kialakítod korrektül! VIM”

Mármint te a zöldsárga pirossal való összekötésére gondoltál, és a föld és fázis közti lámpázásra gondoltál.

De szerintem könnyen meg lehet hogy a két vezeték összekötésének egy csattanás lesz a vége, de majd rá jön.
(#) VIM válasza tilde hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Ha jól csinálja akkor nem! Hát, valahogy így gondoltam. (De a másik kettő konnektort most nem akartam belekeverni, aminek majd ugyan csak össze kell kötni a földelését a többivel). VIM

Bekötés.JPG

(#) tilde válasza VIM hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Hát így már igen, de én még egy kicsit kiegészítettem, ne maradjon már ki a maradék két konnektor se. Persze még a lámpakört is illene leföldelni
(#) VIM válasza tilde hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

De, hogy miért is rázott a lámpa? Hát mert nincs is földelése a háznak! A direkt "nullát" vitte tovább a szaki, aki úgy gondolta, hogy az már a földelő dobozból van leágaztatva. ( a barna szinű vezeték)
(#) Dudus válasza hokaukomuszika hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Már elmondtuk többen, hogy van baj, nem is kevés és mihamarabb láss neki a megoldásnak a saját és a családod érdekében! A többi szócséplésnek, méregetésnek már nem sok értelme van!

Vízvezetékcsőre már régóta nem szabad földelni, a nullát átkötni a földelőkapocsra a konnektorban szintén durván szabálytalan!
(#) VIM válasza Dudus hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

[quote]- Tehát nem a nulla van összekötve a földeléssel, hanem a PEN van szétválasztva nullára és védővezetőre és ennek a pontnak van egy földelőszondával fixen tartva a potenciálja a legrosszabb esetre a szolgáltatói hálózat PEN vezetőjének szakadása esetére.
Hát ez az ami itt nem volt kialakítva! Tisztelettel.:VIM
(#) plepi válasza VIM hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Láttam a rajzot, a földelés kialakításával kapcsolatban. Hát igen az óra elött célszerű szétválasztani a PENT,de az óra utánis jó amenyiben 10 es átmérőjű a vezeték. Ha az óra elött szétválasztod akkor regisztrált szerelővel kell csináltatnod,és hogy ezt igy megtudd csinálni szerintem a fővezetéket ami az oszlopról jön kikéne cserélni. Lehet hogy így else fogadják,lehet müanyagszekrényt kell beépiteni,ujra kell az egészet szerelni. Még a szakik is vitatkoznak egymás közt hogy holkell szétválasztani a PENT VALAKI AZ óra elött valaki utánna szerintem mindegyi megoldás jó. Egy esetleges null szakadás esetén ha az oszlopon szakad mongyuk igyis ugyis áramalá kerül minden.
(#) plepi hozzászólása Márc 29, 2009 /

PEN-t
(#) VIM válasza plepi hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Megnéztem és ezt írják. Nehogy az legyen, hogy, mert én mondtam. VIM
(#) plepi válasza VIM hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Jó oké rendbe de mindenki máshogy csinálja nekem a földszonda a lakáselosztóba van közösitve a nullával egy sinen erröl a sinről megy az fi relébe a nulla innen kapják a konektorok a földet a fi böl meg egy külön sinre megy a nulla ide csak nulák vannak kötve. Azért mondom villanyszerelök is vitatkoznak ezen végülis mindkettö megoldás jó.
(#) v szabi hozzászólása Márc 29, 2009 /

Üdv Urak! A következő kérdésem lenne: van egy KK0-20-6008 exf1s tipusu 3 állásu kapcsolóm és egy vill motornak lenne az irányváltó kapcsolója,de nem 6 hanem 10 érintkezője van. Akárhogy mérem nem találom a 2*3 érintkezőt amire be kéne kötni.Valamit átkell hidalni talán? Segitsetek ha tudtok minnél elöbbmert,mert nagyon kéne(már reggelre,mert áll a meló l Kapcs rajz jó lenne vagy bármi. KÖSZI előre is!
Következő: »»   22 / 979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem