Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Nem melegszik (nem melegedhet) az IRF540,nem kell rá semekkora hűtő borda!
Ez lenne a kisebbik probléma, már egy db. közepes teljesítményű Fetnél is 1,5-2 nF-dal kell megküzdeni.
De igazad van, általában elhanyagolják ezt a problémát és nem értik miért melegszik.
A Fetes szinkron-egyenirányítóban a Fetet fordított polaritással üzemeltetjük, először a Fet beépített diódája kezd el vezetni, majd ezután kapcsoljuk be a Fetet. Ezért megfelelő vezérlés esetén csak a beépített dióda nyitófeszültségét kell kapcsolni, sokkal kisebb a kapcsolási veszteség, ezért sem olyan vészes a Gate kapacitás nagysága.
Mindenképp ajánlott négyet fogni ebből a mamutból (nem csak az Rs-d miatt), ha nyugodt pálcaleragadásosokat akar (és nem őszülni közben). Ez "lenne" a jó hatásfok ára, mert nyilvánvalóan ez öli a legjobban. A szekunder egyenirányítás kb. 5% helyből (minimum), és ugye ehhez jön még a többi. Inkább egy PFC az elejére, mint egy szinkron graetz.
A PFC nem izgat túlságosan, egy kismegszakító csere olcsóbb és üzembiztosabb (most van 3x20A és 3*25A-em is, talán még a háromfázisú táp is elgondolkodtató, bár az meg nem mindenhol áll rendelkezésre)
Egyenirányításra a szekunder oldalon erre a célra és teljesítményre a graetz nálam szóba se jöhet. Az a 100-150A nem is olyan sok, ha belegondolunk. Abban a számítógépben amin éppen írok csak a processzor (Athlon64) 50-60A-t is felvesz, igaz nem túl nagy feszültségen (2V alatt)
Okés köszi,azért ezt a picit amit terveztem rá meghagyom , mert úgy is van itthon akkor már ráteszem
A szinkron eir. szuper dolog, de ha mondjuk csak szakaszosan hegesztesz, hobbi szinten és nem napi 8 órán át, akkor nincs létjogosultsága. A szinkron eir. a gyakorlatban komoly vezérlést igényel. Esetenként vetekszik a hegesztő szabályzójának bonyolultságával. Tehát ha csak otthoni készüléket gyárt az ember, akkor az a pár 100W disszipáció arra a fél órára nem gond. Anyagilag sem. Viszont a szinkron eir-rel szerelt készülék akár kétszer annyiba is kerülhet! De ha műhelyben, órákon át napi rendszerességgel használod a készüléket akkor megéri a befektetés, már a csökkenő fogyasztás is behozza a többlet befektetést! Szerintem...
Ha innen nézném, akkor vennék egyet... Tegnap az egyik boltban 25 900 Ft-ért láttam a definíciódnak megfelelő alkalmi felhasználásra szolgáló hegesztő invertert.
De hát itt mégiscsak a hobbiról beszélünk. Egyelőre inkább a költségek látszanak korlátozó tényezőnek. Egyébként ennek az itt már tárgyalt forward kapcsolásnak nem túl bonyolult a vezérlése: egy PWM IC áramváltóval visszacsatolva, ha csak ennyi lenne a vezérelt egyenirányító vezérlése az még bőven beleférne. (Igazából a méretcsökkentés lehetősége miatt foglalkoztat a dolog --> kevesebb hűtőborda.)
Nekem is van 3x25A. Na de mi van akkor, ha nem itthon kell hegeszteni, és 16A az automata ? Hát az szívás. Egy PFC viszont ott komoly segítség lehet. Graetzet én sem akarok, sokat fűt. De láttam már kapcsolásban teljes hidat egy tekercsel, két diódával és két folytóval. Itt a teljes hídnál is csak egy p-n átmenet fűt, és egy tekercs van. Az a kérdés, a szekunder szempontjából mennyire választ el a két soros folytó (A kimeneti tekercs két vége a két folytón keresztül össze van zárva) . Ez úgy nézett ki, hogy terkercs, onnan negatívra dióda és tovább folytón a pluszra. A másik kivezetés szintén dióda negatívra, a folytón keresztül pedig a pluszra. Ha jól rémlik, a National-nél láttam egy pdf-ben, de nem biztos.
A veszteségek lefaragása tulajdonképpen a hűtés és az automata miatt a leglényegesebb, a fogyasztás csökkenése csak hozadék.
Hát akkor TE fanatikus vagy. (jó értelemben) Otthoni célra olcsóbb a hűtőborda, főleg ha kéznél van megfelelő bontott. Végül is a hobbi építésnek a jelszava: Szarból várat! Egyébként a FREDDI által ajánlott típus mennyibe kerül? Lehet olyan drága, hogy olcsóbb a több kissebb?! Silent hegesztő...
Ezt az IC-t alaplapokon használják egy 3...6 vagy 9 fázisú CPU-táp szabályzó FET-meghajtójaként:
Igaz, hogy ez csak példa, mivel mindössze 12V-ról megy. Tudom sovány vigasz, de a belsejét figyelve utánozható egy hiperfast comparator-ral és egy (vagy több) IR2110-zel.
Lehet olyan drága, hogy olcsóbb a több kissebb?! Silent hegesztő...
Ebben van valami ! Két 26 ezres alkalmi hegesztő, egyformák, szétszed, vezérlést átköt egy vezérlőre, áramváltót megbuherál közösre, vezérlés szinkron már, kimenetet közösít, kész is az inverteter. A védelmeket felejtettem ki, ki kell terjeszteni mind a kettőre, eredeti hűtések maradnak, benmeneti részek szintén. Mivel általában mindengyik tud 60-70A -t 100%-os ED-vel, kész is a 120-140A -es 100% ED -s inverteres hegesztő. Garancia ugrott. Ha jó volt a hatásfokuk, talán nem verik le a 25-ös automatát sem.
...Hmmm... ez szerintem a másik sarka a terítőnek.
Vagyis ennél azért én is fanatikusabb vagyok. De még mindíg nem írta meg senki mennyibe kerül a bika FET! Amit épp TE ajánlottál.
Felületesen olvasol, benne van FREDDI hozzászólásában: Ár: 1254.56/1db 1121.81/3db +22 % áfa + szállítás.
Több kisebb meg még drágább. IRFP4568PBF Transistor N-MOSFET 150V 171A 517W TO247AC Még megvan nekik az 5 db. Én nem veszem meg előled.
Ha lejjebb engeded a lécet 100V-ra, akkor van olcsóbban is, és van raktáron is. De nem árt gondoskodni róla, hogy biztosan ne legyenek még véletlenül se nagyobb feszimpulzusok. Megoldható a védelem is, de az is pénz.
IRFP4110PBF Transistor N-MOSFET 100V 180A 370W TO247AC 3338 + szállítás, ez már 4 áfás ára.
Rossz az előző link, már késő van. Az ára 4db áfásan, az jó.
Elnézést kívánok!
Nem szokom agyilag felfogni ha túlfáradtam... Így nem segít rajtam a vissza 2 padlógáz sem, mert elsiklom a részletek felett... Még 1 szer elnézést!
Sziasztok.Nem tudom jó helyen kérdezek-e.Csinálni akarok egy plazmavágót és ehez kellene egy kis segítség.Van három darab SKM254F típusú Semikron gyártmányú igbt modulom vezérlő egységgel egy panelon.Nem találok adatokat az igbt-ről de szeretném hasznosítani őket. Jó lenne a hegesztő inverter plazmavágónak?Elsőre szűken ennyi--és még valami :nem vagyok elektronikai szakember csak az elektromos cuccok látványa "elbűvöl" meg néha belenyúlkálok.
Hútőbordára várok javaslatokat bárkitől. Ugyan nálam jegelve van a az egész, de néha azért foglalkoznék vele egy kicsit, ha tudok. Gondolok itt a modulgyártásra (mivel mindenképp ragaszkodom a modulos elrendezéshez). Boltok, bontók, hulladéktelepek, egyéb, minden játszik. A fontos a legjobb forma a legolcsóbban (ugye nem mindegy a bordázat kialakítása).
Freedomocska: sajnálom, de ezzel nem foglalkoztam, én nem tudok segíteni. De rengeteg helyen foglalkoznak vele a neten, az ősszel amikor rengeteget turkáltam hegesztő ügyben, láttam. A magyar neten is van (talán több is ) fórum, szerintem ott kéne. De ilyen alkatrész keresés az kulimunka, bárki megcsinálhatja, azt neked kéne. Én megnéztem neked a SEMIKRON honlapon, de nincs róla adat. Viszont a :google: azért talált róla, na nem az első linken, kicsit bogarászni kell, kulimunka. SKM254F Information Na de ez kevés. Egyébként half-bridge (félhidas) mosfet modul, nem igbt. Más megoldás: írsz a SEMIKRON-nak, hogy egy fia deka adat nincs róla náluk, és te éppen használni szeretnéd (hogy miért, hova, mire, az lényegtelen !) Fognak róla küldeni, csak ne magyarul írj. Magyar képviselet egyébként nincs, túl kicsik vagyunk. De van még lehetőség :google: Speciális keresés, SKM254F, formátum PDF. És lám lám... már itt is az adatlapja, és valóban mosfet modul. SEMITRANS M Power MOSFET Modules SKM 254 FPDF Kulimunka, mondtam én. Most megcsináltam neked, de máskor dolgozz érte. Na de áruld már el nekem, honnan lehet ilyenhez olcsón hozzájutni ? Épp kéne gyártanom egy frekiváltót is három fázisra, ahhoz pont ilyenek kellenek. Jó lesz IGBT modul is ilyen. Nem muszály ideírni, jöhet privátban is.
Egy kérés Jati, ha megoldható tedd fel légyszi a *.lay fájlokat, ha lehet az utolsó verziót amit már javítottál Erdgab hozzászolása alapján. Segítséged előre is köszönöm! Lhanzi
Szia Freddi.Köszönöm a gyors válaszod és a segítséget.Vissza fogok olvasni milyen hűtőborda problémád van,hátha tudok segíteni én is.Majd küldök privát üzenetet.
Ez már jobb ár lenne, csak a 100V nagyon szoros, legalább 120V kellene, megnyugtató pedig a 150V lenne.
A hűtőborda meg processzor hűtők, ami már régebben felmerűlt a erdgab invertereinél, bár ezeknél az a gond hogy túl sűrű a bordázat és poros környezetben hamar eltömődik és romlik a hűtőképessége. Ehhez lehet legkönnyebben és ami nem utolsó legolcsóbban hozzájutni. Üdv.
Ha esetleg közös, az oldal tagjait is érintő témákból adnál okosságokat, tudást FREDDI-nek, akkor azt legyél szíves ide az oldalra, mindenki által látható módon is ismertetni, hogy mindenki tanulhasson, okosodhasson belőle!
Köszi!
Dehát honnan tudnék én" okosságot "mondani egyszerű mezei lakatos emberként nektek amikor még a neten sem tudok rendesen eligazodni.Csak kértem segítséget és Freddi gyorsan válaszolt.Elnézést mindenkitől.
Soha nem tudhatod,hogy az infó,amivel rendelkezel,kinek lehet hathatós segítség! Csak bátran!
Hali mindenkinek!
Hát ismét megszívatott az IR2151... Rám jár a technika rúdja. (kicsit OFF, de tanúlság) Fénycső meghajtóként akartam tesztelni, magában beindult, de mikor a gyújtáskor a rezgőkör rúgott egyet az IC megdöglött! Pedig minden védődióda megvolt a helyén, csak a FETekkel nem volt párhuzamos dióda. Gondoltam én b*rom elég lesz a FET belső diódája. De a FETek jól vannak a diódájuk is. Nektek mi a tapasztalatotok a FET-ek belső diódáiról. Vagy mi lehetett a baj? Azt látom a rajzokon, hogy a hegesztőkben sincs több védelem, mint amennyit én használtam, persze kisebb teljesítményben. Kezdek butulni ahogy öregszem?
Hallottam már panaszkodni építőket, hogy a fet belső diódája nem elég, túl lassú. Nézd meg az adatlapján, mit írnak. Meg nézz körül, hogy honnan jött az a rugás, hogy biztos legyen. Én mondjuk a hegesztőt sem tudom elképzelni védelem nélkül, bár szinte nem is lehet olyan rajzot találni, amin van.
Szia!
Ha az IGBT-tipusa IRG4PC50UD el lehet hagyni a megfelelő külső diódát? Köszi
Szia!
Ha az én gépeim kapcsolására gondolsz,akkor a válasz nem! Ebben a kapcsolásban (mert elvben azonos,csak alkatrészben tér el) az IGBT-k belső védő diódája (ha van) nem dolgozik.A snubberhez mindenképpen kell a HFA dióda,de úgy gondolom,Te a másik kettőre kérdeztél rá,kellenek azok,nézd csak meg honnan indulnak és hova tartanak (?),az IGBT diódája nem onnan indul vagy nem oda tart. |
Bejelentkezés
Hirdetés |