Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Ez egy R-magos transzformátor. Jól sejted, tényleg nagyobb teljesítményt lehet kiszedni belőle, mint a sima vasmagosból. És kicsi a szórt mágneses tere, ezért audió célokra kifejezetten ajánlott!
KD mester B8-ához akarom használni szerinted elég lenne sztereó kivitelhez?
Ahhoz egy 200-250VA körüli kell.
Ennek a típusnak nem tudom a teljesítményét így megsaccolni sem. :nemtudom:
Köszönöm az infót utánanéztem jó kis trafó.
CHZ-tól megkaptam a választ sajna csak 135VA-es. üdv.
Igen, Ő már dolgozott jó párszor vele!
Köszi minden "szakembernek" a segítségért...
Szia.(én nem vagyok szaki csak sima HE-s)
Remélem ez nem egy irónikus megjegyzés volt. Ha meg az akkor szégyelheted magad.
Nos. Ez egy szovjet gyártmányú EI magos transzformátor. A transzformátorok váltófeszültség növelésére, vagy csökkentésére (reduktor) használhatóak. Mégpedig ilyen elv alapján. Igen minden bizonnyal ér valamit, ami jelen esetben a felhasználótól függ. Remélem nem arra gondolsz hogy a kép alapján megmondjuk hogy 2496Ft az értéke?
A cinikusnak tűnő megjegyzésedet pedig jobb lett volna ha átgondolod mielőtt leírod. A fórum nem érted van! Senki nem kötelezhet senkit válaszadásra. Szabályzat IV. pontja. Olvasd el, ebben segítségedre lesz tranyóka is. Üdv.
Szia!
Hogy mekkora trafó kell egy erősítőhöz, az nem olyan nagyon egyértelmű, mint sokan hiszik. Ami egyértelmű az a feszültségigény. Ha esetleg kisebb a trafód, mint amit ajánlanak hozzá, akkor annyit veszítesz, hogy hamarabb elfogy a tartalék, és már kisebb teljesítménynél is kritikus érték alá fog csökkenni, azaz hamarabb kezd torzítani. DE EZ NEM OLYAN NAGY BAJ! 135W-al már elég nagy szobát is be lehet hangosítani. A B8 egy relatíve kis teljesítményű erősítő, és csak azért beszélnek itt 200W és a feletti trafókról hozzá, mert vagányul hangzik. Ha 50%-al túlméretezed a trafót, az már akármit kibír (persze rendes tápegységgel). Számoljunk. Mondjuk a B8 legyen 40W-os (nem egészen világos hogy mennyi, de ez alatt van). Akkor ebből 2 csatorna az 80W. Ehhez még 50% is csak 120W. Hoppá!!! Én inkább azon aggódom, hogy túl kicsi az a vas 135VA-hez (mert ezt írod róla). Alkotó
Szia.
Megmondom őszintén nekem is ez volt az eszmefuttatásom. Sokallottam én is azt a 135VA-t ami nem =135W. Rendesen utánanéztem(itt az oldalon találtam meg) és az a mag R 30-as jelzésű ami csak 90-95VA. De minden más tulajdonsága nagyon jó.(kiválóan bírja a túlméretezést,ez saját tapasztalat) Lehet,hogy szamóca a B5-re gondolt. Mindenesetre egy csatorna (B8)működik ezzel a trafóval.(marha kis helyen elfér) Csak úgy megjegyzem itt,hogy elképesztő jó hangja van, ennél csak a drótmodelles Otala-mnak van jobb hangja. (nekem B8 nincs40W)
Bocsesz gyerekek tényleg benéztem a dolgot. :pirul:
Én AB osztálynál 65%-os hatásfokkal szoktam számolni, ami az RMS+35%-al egyenlő. Tehát 40+40=80W+35%=108W
Idézet: „(nekem B8 nincs40W)” Másnak sincs annyi, csak azt mondják. Alkotó
Hello sziasztok sajnos az előző trafó nem melegíti fel elégé a pákát mivel a páka már lerántja 18v-ra,sebaj találtam egy másik trafót ezzel csak az a baj hogy sehogy nem tudok rájönni hogy hogyan kell bekötni!
Kővetkező módon próbáltam F1+3+1+3N!(26ohm) Így melegedet és zugot csak egy pillanatra próbáltam!
Sziasztok !
Mennyi a körülbelüli fogyasztása egy riasztó panel trafónak abban az esetben, ha nincs terhelve a szekunder kör ? Az adatai: 16V - 45VA Köszi Jani
Építem az Attila féle Forrasztóállomás 2-t, ott tartok, hogy az elő- és hátlap megmunkálás és 1-2 apróság van hátra, de az elektronika kész. Összedrótoztam, hogy kipróbáljam, de leolvasztotta a 250 mA-es biztosítót a trafó primere. (Akkor is, ha a szekundereket kikötöttem.)
Én ehhez nem értek, de megmértem a primer tekercs ellenállását, 34 Ohm körüli van neki. Ez U= R*I szerint lenne majd' 7 A, azt tudom, hogy a tekercsek ennél bonyolultabban működnek, de gyanús, hogy valami nem stimmel. Létezik, hogy ekkora legyen az ellenállás? (Új, HQ Videoban vettem.) Vagy mi lehet a gond? Köszi! Spikk
A probléma megoldódott, bár elég woodoo szagú a dolog. Volt egy rövidzár az áramkörben és a primer oldalon olvsztotta ki a biztosítót, csak azt nem értem, hogy a szekunder kivezetéseket a levegőbe lógatva, áramkör nélkül miért olvasztotta ki a trafó...
Most összeraktam és nem bántja.
Sziasztok.Találtam itthon egy trafót csak annyit tudok róla hogy 220voltal ment meg tudnátok mondani hogy hány kb wattos?
... Ahogy ki lehet venni a képekből, igen csak hipersziles vágott magos transzformátorod van. S, hogy segítsek is egy kicsit ( ) belinkelek egy pár adatlapot a fórum képeiből.
Bővebben: Link SE; 2*SE. Bővebben: Link SG; 2*SG. Bővebben: Link SM; 2*SM.Bővebben: Link SU. Bővebben: Link Zománcozott Rézhuzalok... Kis szerencsével, gyorsan megtalálod a "vasad" adatait és méretezését...
Üdv, Kedves Mindenki!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy normál (tehát nem takarékkapcsolású, hegesztő, stb.), 1 kVA alatti, egyfázisú transzformátornál üresjárásban, szinuszos 50 Hz-en, névleges primer feszültségen járatva kb. hány százaléka a felvett üresjárási hatásos (vagy akár a látszólagos) teljesítmény a névleges terheléskor felvett teljesítménynek, névleges cosf esetén? Számolgattam, nagyjából 3 % jött ki a hatásos teljesítményre, de a számítás, ugye, elég elméleti dolog, nem tudom, hogy miként alakul ez a gyakorlatban. Előre is köszi!
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy a lent látott trafóbol kilehet e hozni esetleg a szekunder átekerésével 2*30 voltot. Ja és ez egy 160VA-os esetleg lehetne ebből olyan 250-300VA-ost csinálni elbírná? Gondolom mégha a vas bírná is a primert is át kellene tekerni? Előre is köszi a válaszotokat!
Opsza A képek lemaradtak
1. Igen. :yes:
2. Nem. :no: ( De két trafóval megoltható! (2*160AV)) 3. A VAS és a prímer - szekunder tekercs 160VA-ra van méretezve. S többet nem is lehetne kihozni belőle. Persze ha a vaskeresztmetszetet megduplázod akkor meg lesz a kellő teljesítmény. De akkor új csévét kell készíteni, kiszámolni a szükséges menetszámot és keresztmetszetet. S újra kell tekercselni...
Látom már nem nagyon él a topic, de ez engem is érdekelne, hogy egy trafóról hogy tudom megállapítani, hogy hány Amperos-->VoltAmperos. A fesz megmérése az tiszta sor. A multiméterre 20 A van írva áramerősség mérésére, de gondolom nem illik multiméterrel rövidre zárni egy trafó szekunderét. Az megoldás lehet, hogy pl. bekötök egy 470ohmos ellenállást sorba a mérővel? Előre is köszi.
Zoli!
Milyen progit használsz trafóméretezéshez? Egyet letöltöttem innen (HE), de azzal olyan 10-15%-al kevesebb menetszámok jönnek ki, mint a Tiéddel. Van egy-két kisebb vasam azokon meg akarom tanulni a trafókészítést. Természeten a segítségetekkel!
Így már stimmel! Holnap vagy valamelyik nap kiválasztok egy kisebb trafót és kigondolok hozzá valamit ami még esetleg használható is valamire.
Minél kisebbre veszem a gerjesztést annál több menetszámot igényel. Érdekes... A huzalátmérőt változtathatom?
A különböző tekercseket el kell egymástól szigetelni?
És még valami... Ha nem osztott a csévetest akkor a primerrel vagy a szekunderrel kell kezdeni?
Szia!
Bár nem tőlem kérdezted..., érdemes! Főleg a primert a szekundertől! A szekundereket lehet vékonyabbal, de azt is kell, mert, ha az egyik tekercs túlmelegszik, károsíthatja a másikat, nameg eleve életvédelmi szempontból, gondolj csak egy csöves tápra, ahol van kisfeszültségű fűtés, meg nagyfeszültségű anódfesz... Nem kéne, hogy egy lepattogzott zománc miatt összeérjenek! Az is igaz, hogy a mai zománchuzalok 180°C-ig nem nagyon pattogzanak, viszont ott már a prespán lehet, hogy füstöl...
Nálam ezt, (mert már láttam mindkét verziót gyári tekerésben is..) az szokta eldönteni, hogy melyik huzalból van több otthon. Mert hát, a belső tekercs rövidebb, innentől kezdve kevesebb huzal is kell. Nos még az is, hogy melyiken milyen áram fog folyni, és mennyire fog melegedni.
Mert, ha egy jobban igénybe vett szekundered van /p.l. 6,3-as fűtés 4A-el, egy 100w-os trafón, 1,2-es dróttal/, akkor azt kívülre tekerd, mert hűlnie kell. A trafóprimer ettől a közel 30w-tól még nem fog melegedni, de a szekunder igen, főleg, ha uborkásüveget fűtesz vele... |
Bejelentkezés
Hirdetés |