Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HyperTerminal és PIC
Lapozás: OK   1 / 2
(#) robing16 hozzászólása Márc 29, 2009 /

Sziasztok!

Jómagam Tanulom a routerek konfigurációját, ami soros porton HyperTerminal-al történik ( A komolyabbakra gondolok)

A jelenlegi Hobbym az Elektronika, abban is a PIC, mint piciny számítógép

Szeretnék csinálni egy olyan PIC programot, amely a számítógép Soros portjával lehessen vezérelni! Illetve ha már vezérelni lehet, akkor adatokat kiküldeni a PIC-re, ami (tegyük fel), egy 8bit-es fényjátékot vezérel!

Érdekesség:
------------------
Eddig amit sikerült elérni önerőből azaz volt, hogy a nyomtató LPT kimenetén 8bit-es fényjátékot összehozni Delphi-ben megírt programom segítségével! Ezt szeretném most komolyabbra megcsinálni!

Még arra is gondoltam, hogy a PIC mellé egy kb 128kb-os memóriát hozzácsatolni, és onnan kiolvasni amit soros porton hyperTerminal-al vagy más programmal beleírtam!
------------------

Köszi mindenkinek, akinek van ötlete!
(#) bladika válasza robing16 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Ezért totálisan felesleges volt új témát nyitnod.

Egyébként, ha megakarod csinálni a dolgot, semmi mást nem kell hozzá, mint egy PIC amiben van harveres uart (így könnyebb). Azt feléleszted, a pic rx,tx vonalát illeszted egy max232 vel a PC soros portjához. Küldöd az adatot a terminálból, piv veszi, olvasod, hogy mi az adat, ha érvényes parancs akkor az ahhoz tartozó műveletet végrehajtod.

Ez eddig szép és jó, meg minden! Kár, hogy csak rébuszokban írtad
Sajna nem nagyon értem még, hogy működik a PIC, de ha van valami progid a PIC-hez, ami legalább 1 parancsot tud értelmezni, utánna már nagyjából érteni fogom, hogyan kell ezt megoldani!

Azért köszi

(#) bladika válasza robing16 hozzászólására (») Márc 29, 2009 / 4

Akkor minden, kioktatás és lenézés nélkül mondom neked, hogy a PIC - Miértek, hogyanok... című topik ami neked való és először egy PIC ami LEDeket villogtat. Érdemes rögtön olyat választani amiben benne az UART.

Komolyan gondolom amit írtam, én a mai napig próbálok legalább egy LEDet tervezni a PICre, ha csinálok valamit. ezen szoktam ellenőrizni, hogy egyáltalán elindul-e a PIC vagy sem.

Igen, olvasom azt a Topic-ot, viszont nem tudom mi azaz UART.
Én még nagyon hülye vagyok ezekhez a dolgokhoz . általában a példa az, amivel meg tudom tanulni.

Még azt sem tudom eldönteni, hogy milyen nyelven írták a programot, amit kb a 3-dik oldalon láttam

Tudom, hogy assembler, de nem láttam még egyformákat Te milyen programot és égetőt használsz?
(#) icserny válasza robing16 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Itt kellen kezdeni (Topi 3 részes cikksorozata: Nullától a robotokig).

Azután itt lehet folytatni.

A Microchip honlapját is érdemes megnézni, mert számos olyan demókártyájuk van, ami esetleg kapásból tudja azt, amire vágysz. Pl.a HPC Explorer (PIC18F8722-vel). A kártyák a ChipCAD Kft-nél is kaphatók. A kártyák dokumentációja, és a mintaprogramok letölthetők.

Számos szakkönyv is kapható, de némelyik elektronikus formában az Interneten is elérhető.
(#) MPi-c válasza icserny hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

... és ne feledkezzünk meg watt honlapjáról, ahol prímán összeszedte, mi kell egy kezdőnek.

Meg ezt is tudom ajánlani! Ez magyar!

Bővebben: Link

Én ASM-el kezdtem, most meg C ben programozok. ICD2 vel égetek. Szerintem az ilyen beteszem égetem, kiveszem dolgot felejtsd el. Szerintem mindenképp olyat válassz ami tud áramkörön belül programozni!

USART=Universal Synchronous Asynchronous Receiver Transmitter

Azt hiszem a neve elárul mindent, de fogj egy PIC adatlapot és olvasd el az erre vonatkozó részt!

De hallgass ránk és ne foglalkozz még ezzel. Menjen előbb egy beégetés, LED villogás és onnantól szerintem már nem is kell megkérdezned, hogy mi az az usart és hogy kell használni!

Hűűű

Srácok, köszönöm ezeket az infókat, látom lesz mit olvasgatni

Szerintem ez a Topic azért még jó lesz valamire, hisz egy olyan dolgot összehozni, amit egyszer beprogramozok géppel soros porton, az azért nem semmi

Vagy épp én vagyok elmaradva?

Hát nem tudom mire gondolsz pontosan, de nem számít nagy dolognak! Ha azt mondanánk, hogy USB akkor talán, de igazából az sem, mivel annyi minta van már a neten, meg annyi example van a fordítókhoz, hogy ha csak az a cél, hogy működjön, akkor az sem nagy feladat!
(#) watt válasza robing16 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Régebben csatoltam egy programot a PIC Mértekbe, keress rá... (RS232..)
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Gondolom, erről van szó.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Igen, én is épp most találtam rá. (nem nagyon tudtam a fájlmellékletek között szűrten keresni, neked sikerült?)

(Közben rájöttem, nem szabad space-t, hagyni. : "topic:530"usart*)
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Ez se jó, elhamarkodtam! Jó vicc, hogy nem tudom én se kezelni a keresőt!
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Ezért linkeltem be, mert nekem sem jött össze egyből.

rs232 topic:530 user:watt

volt a nyerő kombináció.

Ugyanmár, 1 linkelés még nem a világ

Egyébként Öhöm! XD USB Nah, az lesz még egy nagy szám! Számotokra szerintem nem, de nekem még az RS232 is nagy feladat lesz!
Köszönöm a forrást, áttanulmányozom!

Szerintetek, ha mondjuk csinálok egy Pókrobotot, mint amit itt láthattok:
http://www.youtube.com/watch?v=6nKnlEey-go&feature=related

(Álmaimban van )
Akkor milyen vezetéknélküli kapcsolatos irányítás lenne a legjobb? Bluetooth ? Wirelless LAN?!

(#) bbb válasza robing16 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

a bluetooth egyszerűbb, mint a wlan.
viszont itt a hobbielektronika oldalon született két nagyszerű írás a vezeték nélküli kommunikációról:
434mHz wireless
434mHz wireless 2.rész
(#) watt válasza robing16 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Van itt egy másik példa is:
- RS232 példa 16F627-628-ra -

Idézet:
„Bluetooth ? Wirelless LAN?!”

Javaslom, csak szépen sorba! Az említett dolgok bonyolultak, nem érdemes belekeveredni addig, amíg ilyen egyszerű dolgok nem mennek!
(#) icserny válasza robing16 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Idézet:
„Ugyanmár, 1 linkelés még nem a világ”
Nem a linkelésről, hanem az irányított keresésről volt szó!
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

A témát átvittem a Fejlesztési ötletek topicba... - Ha érdekel -
(#) robing16 hozzászólása Márc 30, 2009 /

Hmm, lesz mit csemegézni!

Viszont nem sikerült az MPLAB fájlt megnyitni 7.50-esem van, melyikkel írtátok? Azt írta ki, hogy nem jó formátumú fájl!

Háát, nem vagyok új tag, inkább nem vagyok túlzottan aktív a fórumban!
(#) watt válasza robing16 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Töltsd le az újat!
(#) robing16 válasza watt hozzászólására (») Júl 21, 2009 /

Szia Watt!

Köszi a segítséget, végre eljutottam egy pontra, amit MikroPascal-nak hívnak

Nah, itt, sikerült megértenem a program segítségével, mi és hogyan működik az USART-on belül! Igazából gondolkodásom közben, rájöttem a rajzokat nézve, hogy a DMX512 vezérlés az is USART-on keresztül megy

Azt nem tudom elképzelni, hogy a DMX512-höz szerinted milyen adatátviteli sebességet adjak meg ahhoz, hogy egyrészt majdnem azt lehessen mondani, hogy szinkronba menjen a DMX jellel?! 9600 ?

Vagy lehet, hogy máshogy kellene neki fogni, mert van a Mark rész, ami azé eléggé hosszú, és nem tudom, hogy férne bele a regiszterébe, illetve hogy lehetne feldolgozni!

Még akár TÖMB ben is gondolkodtam! Van valami ötleted ehhez?! Köszi!
(#) icserny válasza robing16 hozzászólására (») Júl 21, 2009 /

Idézet:
„Azt nem tudom elképzelni, hogy a DMX512-höz szerinted milyen adatátviteli sebességet adjak meg ahhoz, hogy egyrészt majdnem azt lehessen mondani, hogy szinkronba menjen a DMX jellel?! 9600 ?”

DMX512-nél a bit idő tipikusan 4 us, tehát 250 000 bit/s a bitráta. (egész pontosan: min. 245, max. 255 kbit/s). Ez így elég egyértelmű, nemde? Bővebben: Link

Aztán ott van az AN1076 alkalmazási mintapélda is, komplett programmal adó és vevőoldalra egyaránt, melyből kiderül, hogy Break várása tulajdonképpen egy frame error-ra várást jelent, a break küldése pedig a kimenő vonal lehúzásával történik (az EUSART modul - bár tud break jelet küldeni - az nem elegendően hosszú, a DMX specifikációnak nemfelel meg).
(#) robing16 hozzászólása Szept 5, 2009 /

HyperTerminal és a PIC!

Sikerült megérteni, és elkészíteni egy olyan példaprogramot, ami a HyperTerminal-ba írt nagy "A" betű hatására az EEprom-jába beírt szöveget megjeleníti egyszer!

Ha ismét nyomunk egy Shift + a kombinációt, ismét kiírja!
Tudom, ez nem nagy szám , viszont itt felmerül az a kérdés, mivan akkor, ha BOOTLOADER-t csinálunk!?!

Vagyis, beindítom a PIC-et, és a soros porton keresztül küldött adatokat a PIC saját programja írja a FLASH memóriába!?!

Mielőtt szóbajönne, az USB-s változat az még távol áll tőlem, emellett tudom, hogy az ICSP is segíthet, viszont ez is csak egy ötlet volt :yes:

Üdv.
(#) icserny válasza robing16 hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

Idézet:
„mivan akkor, ha BOOTLOADER-t csinálunk!?!”

Mi lenne? Van már ilyen : Bővebben: AN851

Nem mellékesen ezen az elven alapulnak a PICAXE kitek: megveszed a bootloaderrel felprogramozott PIC-et, s kapsz mellé egy ingyenes fejlesztői környezetet is (BASIC vagy "folyamatábra" stílusú programfejlesztés).
(#) robing16 hozzászólása Szept 5, 2009 /

Hoppá!

Ismét újjat tanultam!
De ez csak egy ötlet volt

Köszi
(#) vegfokic hozzászólása Márc 13, 2010 /

Ez a küldözgetős dolog hogy is működik?
Nekem AVR van a gépre kötve COM1 re felprogizva beállítva a kapcsolat. Amit tudok választani az szövegfájl vagy fájl küldése. De nem tudom mit hogy is kell pontosan.
Én karaktert szeretnék a gépről küldeni ami egyébként vissza jönne az AVR-ből valaki help

-- Neked is van a billentyűdön SHIFT. És nem kell help sem.
Köszi, Topi
(#) watt válasza vegfokic hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

A soros (és nem soros) portokon csak számokat tudsz küldeni. Az hogy egy szám adott esetben egy karakter ASCII kódja, az csak mellékes. Ha a program a kapott bájtot visszaküldi, akkor vissza fog kerülni...
(#) vegfokic válasza watt hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

És hogy kell küldeni?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem