Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv.
Megépítésre EZT javasolom , többen is megépítették , jól működik. Nem tudtam ,hogy a lámpatrafó is jó lehet? Mekkora a szekunder feszültsége? Mert ehez 2 szekunderes trafó kell.
Zoka köszi szépen a rajzokat! meg fogom építeni kétszer a párhuzamosított tda 7293-at és azt fogom hidalni! szóval négy ic fog hajtani! holnap elkezdem építeni!
Szívesen
Látom, hogy az egyoldalasra linkeltél, gondolom azt szeretnéd megcsinálni. Azt tesztelni nem volt szerencsém, de ezt már korábban is kifejtettem.... A bemenet annyiban tér el a kétoldalashoz, ahogy a képen látható (illetve azt a 2 ellenállást fordítva tettem...így a jó). Fogalmam sincs, hogy beválik-e, még nem volt tesztelve. A kétoldalast viszont sokkal nyugodtabban ajánlanám, de hozzáteszem, ez az egyoldalas is egy teljesen befejezett terv, csak vannak kifogásolható részei Sikeres építkezést, és kérdezz nyugodtan, ha van valami Ptesza Itt van a múltkori kapcsolási rajz, amin rossz a bemeneti rész . A valóságban úgy van bekötve, ahogy most a képen amit csatoltam. Csak gondoltam, hátha érdekel. zoka
Bah.
Az már dúrva lessz. Csak bírjad kiszolgálni táppal ,meg hsz-el. Van egy ötletem neked: Építsed dual -mono kivitelben , és átkapcsolható üzemmódja a híd 400W.
Köszi. Most építek egy sztereo szimpla 7294 végfokot , egyik ismerősömnek összehasonlítom majd a bemeneti részeket.
Hátha okulhatok belőle.
Ezt a rajzot érti valaki?
Pl. itt mi biztosítja hogy pont egyforma nagyságú jelet kapjon a két végfok?
Pont ilyenre gondoltam ,az előbb otisznak. Elméletileg nincs benne semmi különös ,gyakran alkalmazzák autós dolgoknál ,és PA alkalmazásoknál. Adudiófil és Hi-Fi felhasználása vitatott.
A működése egyszerűen annyi , hogy a jobb csatorna bemeneti jelének a fázisát 180 fok ban elforgatja. A hangszórót nem a testre kell kötni ,hanem a két végfok kimenetére. Ha jól belegondolsz ugyanazt a jelet fogod kapni ,mint az eredeti csak 2x akkora méretben. Gyors ,és kis zajú opamp-ot használnék.
Akkor ez esetben csak fázisfordítást csinál az ic. Tl 071 van az oldalon. Lehet kipróbálom a TDA végfokommal. Egyébként 4*200-as quad-ot akarok építeni és ott is lehetne egy ilyen mert akkor 8 ohm-ra tudna 2*400-at
quad?
Hm. Nem hittem volna ,hogy épít olyant még valaki. Találkoztál már B5-el? vagy Vf2 vel? Az utóbbinak van egy jó kis mod-ja KD mester által ,azt ki fogom próbálni ,csak tudjak venni hozzá eredeti FET-eket. Egyébként a zoka erősítője tudja a 200w-ot 4 ohm-ra!!!
Mi? Ez vicc? Ez lenne az a szamtalan hibaforras? Kepzelem mekkora hotagulast kell majd elviselnie annak a 10x5cm-es nyaknak. Kb 1/10 mm-t?
Hat ez nem igazan remisztett el attol hogy megprobaljam Egyebkent a pillanatragaszto csak egy hirtelen otlet volt amikor irtam a hozzaszolast. Eredetileg azt terveztem hogy a ket szelet atfurom es kis csavarral osszefogatom amig beforrasztom a cuccokat bele, aztan kiveszem mert a forrasztasok mar osszetartjak. Ha nem haragszol en azert megprobalnam, mivel nem gyozott meg az a szamtalan hibaforras/buktato amit emlitettel.
hát ez nem rossz ötlet! de én két 4-4 ic-s erősítőt akarok csinálni! az az 2x 400w ! a táppal nem lesz gond mert két torroid fogja hajtani ami 800VA !! szóval az egyik is 800Va-s meg a másik is! és mivel 7293-ról van szó 45v-al fogom nyúzni az icket! továbbá csinálok bele lágyindítót és védelmet is szóval tökeletes erősítőt fogok csinálni ami remélem jól is fog üzemelni! ki is néztem hozzá jó minőségű P.A. -s hangszórót,1000W névleges teljesítmény, érzékenysége 100dB!! szóval ha ez amit leírtam és igy ahogy lertam megvalósul akkor lesz bajom a rendőrséggel! mert itt azért nem hanyagolható el a teljesítmény!
Szeretem a Quad-ot! Nagyon szép hangja van és megbízható is. Már nem egyet építettem és disco-ztam is velük. Itthon is azt használok. Meghát nekem a tápomhoz is kell igazodnom ami +-50volt.
Felőlem csináljad ,de egyszerűbb a kétoldalas nyák készítés.
A hangszórót kifejtenéd bővebben is? Érdekelne mit választottál.
Figyi!
Ha elkezded készíteni egypár képet tegyél már fel! Hátha ezután mi is átállunk.
Elvileg én is egy sztereó végfokot dobok össze, ezzel a P7293-al. Eddig egy nyák van kész + a prototípus, amit rövidre zártam .
Elgondolkodtat ez a híd dolog, bár nem igazán tudom, mit kezdenék akkora teljesítménnyel, meg a trafó nem is támogatná, így is gyenge, de mindegy. Lényegében csak kell egy kis kapcsolás, pl.: az előbb mutatott, ami elfordítja a jelet 180°-al és gyakorlatilag semmi más nem kell, csak a hangszóró bekötése nem a földre megy, hanem a két végfok kimenetére ugye ? Hát ha nyák módosítás nélkül megoldható, lehet, hogy kipróbálom. De gondolom figyelni kell, hogy a két hangszóróvezeték is egyforma hosszú legyen nem Van ötleted, mi történne, ha rövidre zárnám a két kimenetet ? Bár szerintem így is megsül . De szerintem nekem felejtős a dolog, egy 400-as toroid majdnem elmegy egy mono panelre.....
Mondjuk az is igaz, hogy 8 Ohm-on ez a párhuzamos kapcsolás kb. 100W, tehát ott nem sok haszna van 1 IC-hez képest. Ha hídba kötném a két párhuzamost, akkor jó lenne egy 8 Ohm mélyládához kb. 200W-ra és úgy már látom értelmét, mert ahhoz elég a trafóm is
Lehet, hogy nem használnám, de ha egyszerűen megvalósítható, akkor nem egy rossz "többletfunkció". :yes: Idézet: „Van ötleted, mi történne, ha rövidre zárnám a két kimenetet ?” Igen! Mintha multkor valami olyant mondtál volna ,hogy törjön le a kezem ha mégegyszer...
Szinte gondoltam
De amúgy egyszerűen megoldható igaz ? Nem kell hozzá semmit átalakítanom
zoka a te erősítőd párhuzamos erősítőd 4 ohm -on tud 200W-ot ha ezt mégegyszer megépíted és a kettőt hidalod akkor kapsz 8 ohm -ra 400W-ot!!
Igazából 200-250W-nál többet nem tudok kivenni, mert 400-as a trafóm, ezért gondolkodtam 200W-ban
Sztereóban talán 2x120W tűnik reálisnak 4 Ohm-ra, vagy 1x150-180. De mit is kezdek én ekkora teljesítménnyel Hát ez nekem rengeteg Ha el is készül ez az erősítő, akkor sem tudom kihasználni, de azért néha-néha jól jön majd
aha egy kis nagyobb hangteljesítmény soha nem jön rosszul!
lenne egy kérdésem! a 7293 -ból épített két parhuzamos erősítőt szeretném hidalni és az összekötő ellenállás szóval amin keresztul az első erősítő táplálja a másikait (első erősítő 14-es láp , második erősítő 2-es láb) meg fel-e a 22K! úgy mint a hidalt 7294-nél azért kérdezem mert itt azért már az első párhuzamos erősítőből jóval nagyobb telesítmény kisön mint a sima 7294-ből! szerintem ide jóval nagyobb ellenállat kell! de kérek tippeket tanácsokat köszönöm! amugy szerintem legalább 60K kell!
Megkérdezhetem milyen hangszórót választottál? Nagyon fúrja a kíváncsiság az oldalam.
Szia.
Ilyen qts-el nehéz lessz ,normális hangdobozt építeni.Sajna a paraméterek eléggé hiányosak ,de sokat ki lehet számolni a meglévőek alapján. Az optimális qts 0.3-0.4 körül lenne. Ennek a hangszórónak a magas qms-miatt lett alacsony a teljes jósága.(qts).És ez nyilvánvalóvá teszi a hangszóró mechanikai problémáit , ami egyrészt betudható az alacsony cms-nek. (kb 0.151). Ezzel a felfüggesztés extra keménynek számit, ami jól terhelhető . Még valami ,ez a hangszóró bizony inkább 6 ohm! Természetessen mérés után lehet ,hogy más lenne a vélemény. Ebben az árkategóriában sokkal többet lehet válogatni. Biztosan ezt akarod? |
Bejelentkezés
Hirdetés |