Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   83 / 608
(#) dbase válasza retoocs hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Kivitelezhetetlen.
(#) retoocs hozzászólása Márc 29, 2009 /

okés azért kössz!!
(#) ptesza válasza cc_rider hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Üdv.

Megépítésre EZT javasolom , többen is megépítették , jól működik.

Nem tudtam ,hogy a lámpatrafó is jó lehet? Mekkora a szekunder feszültsége? Mert ehez 2 szekunderes trafó kell.
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Pl ilyen: Bővebben: Link

(#) otisz válasza zoka hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Zoka köszi szépen a rajzokat! meg fogom építeni kétszer a párhuzamosított tda 7293-at és azt fogom hidalni! szóval négy ic fog hajtani! holnap elkezdem építeni!
(#) zoka válasza otisz hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Szívesen
Látom, hogy az egyoldalasra linkeltél, gondolom azt szeretnéd megcsinálni. Azt tesztelni nem volt szerencsém, de ezt már korábban is kifejtettem.... A bemenet annyiban tér el a kétoldalashoz, ahogy a képen látható (illetve azt a 2 ellenállást fordítva tettem...így a jó). Fogalmam sincs, hogy beválik-e, még nem volt tesztelve. A kétoldalast viszont sokkal nyugodtabban ajánlanám, de hozzáteszem, ez az egyoldalas is egy teljesen befejezett terv, csak vannak kifogásolható részei

Sikeres építkezést, és kérdezz nyugodtan, ha van valami

Ptesza
Itt van a múltkori kapcsolási rajz, amin rossz a bemeneti rész . A valóságban úgy van bekötve, ahogy most a képen amit csatoltam. Csak gondoltam, hátha érdekel.

zoka

bemenet.JPG

(#) ptesza válasza otisz hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Bah.

Az már dúrva lessz. Csak bírjad kiszolgálni táppal ,meg hsz-el.

Van egy ötletem neked: Építsed dual -mono kivitelben , és átkapcsolható üzemmódja a híd 400W.
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Köszi. Most építek egy sztereo szimpla 7294 végfokot , egyik ismerősömnek összehasonlítom majd a bemeneti részeket.

Hátha okulhatok belőle.
(#) djgombi hozzászólása Márc 29, 2009 /

Ezt a rajzot érti valaki?
Pl. itt mi biztosítja hogy pont egyforma nagyságú jelet kapjon a két végfok?
(#) ptesza válasza djgombi hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Pont ilyenre gondoltam ,az előbb otisznak. Elméletileg nincs benne semmi különös ,gyakran alkalmazzák autós dolgoknál ,és PA alkalmazásoknál. Adudiófil és Hi-Fi felhasználása vitatott.
A működése egyszerűen annyi , hogy a jobb csatorna bemeneti jelének a fázisát 180 fok ban elforgatja. A hangszórót nem a testre kell kötni ,hanem a két végfok kimenetére. Ha jól belegondolsz ugyanazt a jelet fogod kapni ,mint az eredeti csak 2x akkora méretben. Gyors ,és kis zajú opamp-ot használnék.
(#) djgombi válasza ptesza hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Akkor ez esetben csak fázisfordítást csinál az ic. Tl 071 van az oldalon. Lehet kipróbálom a TDA végfokommal. Egyébként 4*200-as quad-ot akarok építeni és ott is lehetne egy ilyen mert akkor 8 ohm-ra tudna 2*400-at
(#) ptesza válasza djgombi hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

quad?

Hm.

Nem hittem volna ,hogy épít olyant még valaki.

Találkoztál már B5-el? vagy Vf2 vel? Az utóbbinak van egy jó kis mod-ja KD mester által ,azt ki fogom próbálni ,csak tudjak venni hozzá eredeti FET-eket.

Egyébként a zoka erősítője tudja a 200w-ot 4 ohm-ra!!!

(#) anonym1s válasza ptesza hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Mi? Ez vicc? Ez lenne az a szamtalan hibaforras? Kepzelem mekkora hotagulast kell majd elviselnie annak a 10x5cm-es nyaknak. Kb 1/10 mm-t?
Hat ez nem igazan remisztett el attol hogy megprobaljam Egyebkent a pillanatragaszto csak egy hirtelen otlet volt amikor irtam a hozzaszolast. Eredetileg azt terveztem hogy a ket szelet atfurom es kis csavarral osszefogatom amig beforrasztom a cuccokat bele, aztan kiveszem mert a forrasztasok mar osszetartjak.
Ha nem haragszol en azert megprobalnam, mivel nem gyozott meg az a szamtalan hibaforras/buktato amit emlitettel.
(#) otisz válasza ptesza hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

hát ez nem rossz ötlet! de én két 4-4 ic-s erősítőt akarok csinálni! az az 2x 400w ! a táppal nem lesz gond mert két torroid fogja hajtani ami 800VA !! szóval az egyik is 800Va-s meg a másik is! és mivel 7293-ról van szó 45v-al fogom nyúzni az icket! továbbá csinálok bele lágyindítót és védelmet is szóval tökeletes erősítőt fogok csinálni ami remélem jól is fog üzemelni! ki is néztem hozzá jó minőségű P.A. -s hangszórót,1000W névleges teljesítmény, érzékenysége 100dB!! szóval ha ez amit leírtam és igy ahogy lertam megvalósul akkor lesz bajom a rendőrséggel! mert itt azért nem hanyagolható el a teljesítmény!
(#) djgombi válasza ptesza hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Szeretem a Quad-ot! Nagyon szép hangja van és megbízható is. Már nem egyet építettem és disco-ztam is velük. Itthon is azt használok. Meghát nekem a tápomhoz is kell igazodnom ami +-50volt.
(#) ptesza válasza anonym1s hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Felőlem csináljad ,de egyszerűbb a kétoldalas nyák készítés.
(#) ptesza válasza otisz hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

A hangszórót kifejtenéd bővebben is? Érdekelne mit választottál.

(#) ptesza válasza anonym1s hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Figyi!

Ha elkezded készíteni egypár képet tegyél már fel! Hátha ezután mi is átállunk.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Elvileg én is egy sztereó végfokot dobok össze, ezzel a P7293-al. Eddig egy nyák van kész + a prototípus, amit rövidre zártam .
Elgondolkodtat ez a híd dolog, bár nem igazán tudom, mit kezdenék akkora teljesítménnyel, meg a trafó nem is támogatná, így is gyenge, de mindegy.
Lényegében csak kell egy kis kapcsolás, pl.: az előbb mutatott, ami elfordítja a jelet 180°-al és gyakorlatilag semmi más nem kell, csak a hangszóró bekötése nem a földre megy, hanem a két végfok kimenetére ugye ?
Hát ha nyák módosítás nélkül megoldható, lehet, hogy kipróbálom. De gondolom figyelni kell, hogy a két hangszóróvezeték is egyforma hosszú legyen nem Van ötleted, mi történne, ha rövidre zárnám a két kimenetet ? Bár szerintem így is megsül .
De szerintem nekem felejtős a dolog, egy 400-as toroid majdnem elmegy egy mono panelre.....
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Mondjuk az is igaz, hogy 8 Ohm-on ez a párhuzamos kapcsolás kb. 100W, tehát ott nem sok haszna van 1 IC-hez képest. Ha hídba kötném a két párhuzamost, akkor jó lenne egy 8 Ohm mélyládához kb. 200W-ra és úgy már látom értelmét, mert ahhoz elég a trafóm is
Lehet, hogy nem használnám, de ha egyszerűen megvalósítható, akkor nem egy rossz "többletfunkció". :yes:
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Idézet:
„Van ötleted, mi történne, ha rövidre zárnám a két kimenetet ?”

Igen! Mintha multkor valami olyant mondtál volna ,hogy törjön le a kezem ha mégegyszer...

(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Szinte gondoltam
De amúgy egyszerűen megoldható igaz ?
Nem kell hozzá semmit átalakítanom
(#) otisz válasza zoka hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

zoka a te erősítőd párhuzamos erősítőd 4 ohm -on tud 200W-ot ha ezt mégegyszer megépíted és a kettőt hidalod akkor kapsz 8 ohm -ra 400W-ot!!
(#) zoka válasza otisz hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Igazából 200-250W-nál többet nem tudok kivenni, mert 400-as a trafóm, ezért gondolkodtam 200W-ban
Sztereóban talán 2x120W tűnik reálisnak 4 Ohm-ra, vagy 1x150-180.
De mit is kezdek én ekkora teljesítménnyel
Hát ez nekem rengeteg
Ha el is készül ez az erősítő, akkor sem tudom kihasználni, de azért néha-néha jól jön majd
(#) otisz válasza zoka hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

aha egy kis nagyobb hangteljesítmény soha nem jön rosszul!
(#) otisz hozzászólása Márc 30, 2009 /

lenne egy kérdésem! a 7293 -ból épített két parhuzamos erősítőt szeretném hidalni és az összekötő ellenállás szóval amin keresztul az első erősítő táplálja a másikait (első erősítő 14-es láp , második erősítő 2-es láb) meg fel-e a 22K! úgy mint a hidalt 7294-nél azért kérdezem mert itt azért már az első párhuzamos erősítőből jóval nagyobb telesítmény kisön mint a sima 7294-ből! szerintem ide jóval nagyobb ellenállat kell! de kérek tippeket tanácsokat köszönöm! amugy szerintem legalább 60K kell!
(#) ptesza válasza otisz hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Megkérdezhetem milyen hangszórót választottál? Nagyon fúrja a kíváncsiság az oldalam.
(#) ptesza válasza otisz hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Szia.

Ilyen qts-el nehéz lessz ,normális hangdobozt építeni.Sajna a paraméterek eléggé hiányosak ,de sokat ki lehet számolni a meglévőek alapján. Az optimális qts 0.3-0.4 körül lenne. Ennek a hangszórónak a magas qms-miatt lett alacsony a teljes jósága.(qts).És ez nyilvánvalóvá teszi a hangszóró mechanikai problémáit , ami egyrészt betudható az alacsony cms-nek. (kb 0.151). Ezzel a felfüggesztés extra keménynek számit, ami jól terhelhető . Még valami ,ez a hangszóró bizony inkább 6 ohm!

Természetessen mérés után lehet ,hogy más lenne a vélemény.

Ebben az árkategóriában sokkal többet lehet válogatni.
Biztosan ezt akarod?
(#) gb197 válasza otisz hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Nem a "szerintem " a mérvadó, hanem a mindenkori visszacsatoló ellenállás értékét kell használni.
Következő: »»   83 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem