Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   145 / 1171
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Ez is igaz
Akkor hol a manóban van az áramkorlátozó ellenállás?
Jó lenne tudni az opto tipusát.
(#) Ninoo válasza mex hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Az ellenállás hibátlan, ráadásul negyed wattos.Az optotriak:S21ME.Bármilyen megoldás érdekel csak ne kelljen ez a transzil.Ha egy egyszerű triakos szabályzót beraknék a primer oldalra, letekerném, hogy a kimenet DC27V legyen, elektronika kuka, az meg azért nem jó szerintem, mert nem kapcsol le.Illetve nincs áramkorlát sem.Ja...és érzékeny a feszingadozásra.Zselés akkut kell tölteni.Akkuőrt rakhatok rá, ha van valami egyszerű áramkorlátra ötlet.Izzó sorosan?Túl nagy telj-ű kell.+foglalat.Egy öreg bácsikának a 4kerekűjéhez.Szóval nem fogja figyelni a töltést,ill. olcsón kellene megoldani.
hegusp
(#) mex válasza Ninoo hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

A rajzod tutira jó?
(#) Ninoo válasza mex hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Délelött azzal kezdem, hogy átnézem jó-e a rajz.
hegusp
(#) toth.ferenc371 hozzászólása Márc 31, 2009 /

üdv mindenkinek a PIC16F630 ból mit lehetne készíteni kapcsolási rajz meg egyebek érdekelnének köszi a válaszokat.
(#) llaci56 válasza toth.ferenc371 hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Idézet:
„üdv mindenkinek a PIC16F630 ból”

Hogy kerültél be oda?
Idézet:
„mit lehetne készíteni”

A "mit" azt nem készítik, hanem kérdezik.
Amúgy ez nem AZ a topik!
(#) uli válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Idézet:
„„üdv mindenkinek a PIC16F630 ból ”
Hogy kerültél be oda?”

Ez lepadlózott
(#) Norberto válasza uli hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Naigen, az év beszólása címre szerintem esélyes lenne

Átnéztem a NYÁK-ot, minden úgy van ahogy rajzoltam.Tehát külön a trafó működik.Viszont egy gyári triakos szabályzóval próbáltam a trafót.A következő történt:1,2A-es biztosítékkal működve kiolvadt a bizti.De nem azonnal, hanem a potit állítva két sorbakötött 12V-os 75W-os izzónál.Azután már poticsavargatás nélkül is.Beraktam egy 2,5A-es biztit.Ekkor ment megint, de a poti állítás után kiolvadt.És megint poticsavarás nélkül is.Amikor kiég a bizti elötte a trafó nagyon búg.Valami kehe lehet mégis?Pedig szabályzó nélkül leadja a feszt.És ezután izzók nélkül is próbáltam.Üresjáratban is veri a biztit.Most hogy leírtam, az jutott eszembe, hogy trafó 37VAC-t ad ki, és nem-e 24V-ról felfelé tekertem a feszt.Ebben az esetben tönkre ment volna legalább az egyik izzó.És üres kapcsoknál ez nem magyarázza, hogy olvad a bizti.
hegusp
(#) mex válasza Ninoo hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Menetzárlat.
De még mindig nem értem az eredeti szabályzó kapcsolástechnikáját.

Sajnos én sem.Várjuk proli007 magyarázatát.Én most hallok a transilről először.Talán a 220ohm felhúzza a triak gate-jét,az optotriak meg visszahúzza nulla felé arányosan a kimenettel.A dióda mit csinál az passz.Én kivágnám ha van helyette más megoldás...
hegusp
(#) Ninoo hozzászólása Márc 31, 2009 /

Menetzárlat?Mi a teendő?Hogyhogy van a kimeneten 37V?Csak néhány menet zár, és a kimenet kismértékben kevesebb?Ha csak pár menet közt van zárlat,attól megnő a bemenő áram?Hát ez kuka lesz úgylátom...
hegusp

Szekunderoldali menetzárlatnál a vasmag telitődik,és megnő az áramfelvétel.
(#) mex hozzászólása Márc 31, 2009 /

De ugyanúgy betelithet, ha a vezérlés nem jó, és semmi baja a trafónak. A trafó induktiv terhelést jelent, az árama nem a feszültség nullátmenetében szűnik meg mint egy ohm-os fogyasztónál,és ez a triac gyújtását, illetve kikapcsolását megzavarja. Lehet, hogy kihagy félperiódusnyi időt és ez éppen elég a vas egyirányú felmágneseződéséhez. Valószinű ennek a kiküszöbölésére van a transil benne.
Amig ki nem derül hogyan is van korlátozva a gate-áram a gyújtás után, addig nem lehet előrelépni. Mindenféle elektronika nélkül, ohm-os terheléssel a szekunderen is ki kellene próbálni a trafót,úgy mekkora áramot vesz fel. A primerrel esetleg sorba izzót tehetnél a próba idejére. Lényeg, hogy triak ne legyen a körbe.

És ez mérhető?Hogyan bizonyosodok meg róla.Ha lenne egy jó trafóm akkor a képen pirosra cserélt ellenállásokkal működne a diódás változat helyett?Az értékek 10 ill 110 kohm.Vagy még kéne diac?
hegusp

A "transil", vagy helyettesitője mindenféleképp kell, és még ezzel sorba ~8.2k. A triac A1-gate közti ellenállása maradjon a 220ohm. Itt van egy diachelyettesitő rajz, a zenerek legyenek 33V-osak.
(#) toth.ferenc371 válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

tudod én egyszerű kérdést tettem fel .ha nem tudod a válasz akkor ne kritizálj mást. ha nem tudsz segíteni akkor bölcsebb ha meg sem szólalsz.de úgy látom te sem tudsz nálam többet.köszi a segítséget.
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Hello!
Na végre a jó vágányon vagytok, mert az elején még mindenki el volt varázsolva.

- A diac nem egészen jó szerintem a kapcsolásba, csak a zéner. Oka, hogy a diac bekapcsol és a feszültsége visszaesik a völgyáramú könyökbe.
A transil karakterisztikája a szembekapcsolt zénerrel azonos (a Diac a TRISIL karakterisztikáját valósítja meg)
- Nem szükséges a két dióda, mer a két szembefordított zéner ugyan ezt a karakterisztikát valósítja meg.
- Ha az áramkörnek tényleg ez a rajza ami itt van, akkor az optotriac-nak már rég az örök PN átmenetek közt a helye. Az optotriac is csak triac. Tehát ha begyújt, akkor folyik az áram ezerrel.
- Az optotriac katalógus szerint nullpontkapcsolós. Tehát a nullponti áramkörnek is van minimális fogyasztása amire a Diac "begyújtana". Én is úgy látom hogy a fázistolás (azaz a helytelen gyújtási idő kiküszöbölése) miatt alkalmazták a transil diódát.
- A trafó búgását - túláramot, szerintem is az egyenáramú komponens adja. Ez szépen kimágnesezi a vasat. Pont ezért szoktak illedelmes helyen, olyan kapcsolást alkalmazni induktív terhelés esetén, hogy ha a pozitív félperiódusban a Triac gyújtva van, akkor a negatív félperiódusban is gyújtva legyen. Egyszerűen szólva, a félperiódusok számának párosnak kell lenni. Ha a Triac-ot csak össze-vissza kapcsolgatjuk, ez biztos nem fog teljesülni.

Én még mindig nem bízok abban, hogy a kapcsolás helyes, ha ez valaha működő berendezés volt. (Találkoztam már olyan készülékkel, ahol a nyákterven feltüntetett módon lettek volna beépítve az alkatrészek akkor a kapcsolás értelmes lett volna, de nem úgy volt kialakítva. Hogy ki bírálta felül a dolgot és milyen megfontolásból az előttem rejtély maradt. Ráadásul még az alkatrészek száma, tehát a költség sem csökkent..)
A Gate áramot korlátozó ellenállásnak 230V-on már elég tisztes teljesítményűnek kell lennie. (6..8W) Nem lehet, hogy valahol ott kucorodik, a drótok körül, csak nem felismerhető? Vagy valaki már előzőleg "okosan" kipattintotta onnan? Esetleg egy árulkodó csavarhely..kosznyom..?
üdv! proli007
(#) bodortoni hozzászólása Ápr 1, 2009 /

Segítséget kérnék tőletek . Kombi kazánnak elromlott a vezérlő elektronikája van benne egy tranzisztor
2sc32725 nem találok róla semmit azt se hogy mivel lehet helyettesíteni várom a válaszaitokat . így néz ki a kazán
Egy ilyen
(#) lidi válasza bodortoni hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

A tranyóról és a panelről rakj inkább képet fel. Gyanús nekem a száma, 2SC sorozatból 5 számjegyessel nem találkoztam még.
(#) papirhajo hozzászólása Ápr 1, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Az alábbi alkatrész egy hall-os nyomógomb. Sajnos el van törve, van valakinek ötlete, hogy mivel lehetne helyettesíteni(és az hol szerezhető be)?
A méretei: az alap 15 x 15mm, 25mm magas.

CIMG0060.JPG

(#) icserny válasza papirhajo hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Idézet:
„mivel lehetne helyettesíteni”

Régi (talán PC előtti) billentyűzetből.
(#) Ninoo válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Megpróbálom lefényképezni mindkét oldalát, hogy látható legyen a vonalvezetés.Ami meg nem látszik, azt kimérem újra.Vagy videózzam?Na majd meglátjuk...
hegusp
(#) fasko hozzászólása Ápr 2, 2009 /

Sziasztok!
A régi kacatjaim közül előkerült két IC típus, amelyeknek sehol sem találom az adatlapját.
1. Az egyiken S5 081 jelzés látható, egy 8 kivezetéses, DIL tokozásúról van szó.
2. A másik CIC5107AE jelzésű, egy 40 kivezetésű IC. Ez valami ICL7107 klón lenne, és ha az, akkor vajon kompatibilis-e a lábkiosztása a 7107-tel?
Előre is köszönöm, ha reagál valaki.
(#) taj1989 hozzászólása Ápr 2, 2009 /

sziaasztok!
van egy erősítőtervrajzom és a tranzisztorok bekötésében nem vagyok biztos, a beültetési rajz meg tele van hibával uh. nem szeretnék tábortüzet a szobában . 2 db pnp és 2db npn darlington tranyó van. Úgy gondoltam, hogy az npn kollektora jön a + tápfeszre, az emittere pedig a hangszóróra, a pnp emittere a hangszóróra és a kollektora a - tápfeszre, ugyanez a másik oldalon. Jó lesz így? Köszi a segítséget!
(#) proli007 válasza taj1989 hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Hello!
Ebből az ég világon nem látok semmit.. vagy vak vagyok, ami igaz is, de ennyire?
üdv! proli007
(#) Ninoo válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Az ígért képek...A hiányzó alkatrész a transzil ami rövidzár.Látszik az SMD ellenállás is.Van még 2-3 kép mindjárt jön az is.
hegusp
(#) Ninoo válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

X1-X2 betáp:230V,X3-x8 szabályzott fesz trafó primerje, x5-x6ról egy ellenálláson át megy a kis graetzre,egyenirányított oldalon 9VDC van.Csak azt nem értem miért van összekötve x2-x5tel.Vagyis a primer egyik vége a 9-10V-os szekunder végével?
(#) proli007 válasza Ninoo hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

Hello!
- Hát én nem úgy látom, hogy a Transil a 230V-ról megy a Gate-re, hanem az A2 elektródáról, ahogy gondoltam...
- És biztos vagy abban, hogy most minden csatlakozó oda megy mint lánykorában? (X2-X5)
(Ez így PC-ről nézve, baromi nehéz, mert a felület szereltek miatt nehéz a tájékozódás.)
üdv! proli007
(#) Ninoo válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

Tényleg.Ezt a bakit. Szervízből vettem egy BZW06-ot.Hát ez nem transzil dióda. Pedig a száma ugyanaz.Most rendelek Pestről egy igazit.Csak ebben bízom.Amit mex írt helyettesítő diódát, BZW55-B2V7 az 55V-os nyitófesz-ű?Na mostmár tudjuk, hogy hova is van kötve ez a dióda.Akkor hogy is működik ez a triakos rész?A csatik jó helyen vannak.
hegusp
Következő: »»   145 / 1171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem