Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Az első TV-kben még minden csöves volt, a jelútban éppen úgy, mint az impulzusáramkörökben. Legelőször a hang-KF lett tranyós (majd IC-s), aztán a hangolóegység, és a KF, majd a nagyfesz egyencsövet váltották ki szelénnel. Az első eltűnt csőtípus a PY82-es hálózati egyenirányító volt, amit BY238-as diódával helyettesítették.
[OFF]Figyelőből hogyan tudom kiszedni a témát?
Nem érdekel a hozzászólásom?
![]() ![]()
De állandóan küldözgeti az E-mail-eket, a freemail meg betelik ennyi hozzászólástól
![]()
A saját menüknél az értesítések alatt be tudod lőni, hogy melyik topikról kérsz emailt, melyiket csak a figyelőben.
Igazad van. Pontatlanul fogalmaztam picit
![]()
Megvan! Már nem küldözget.
![]()
Imi! Akkor mondhatod!
![]()
![]()
Még rács se kell annyira, egy egyenes dióda is jó,csak derékban rá kell tenni egy menetet, rács funkcióban, így találták ki a triódát. Csak a meredeksége egy csöppet alacsony lesz
Aztán lesz "Z" osztály
![]()
Az első erősítőcsövek keresztvezérlésűek voltak, mondjuk a vezérlő elektróda is a búrán belül volt.
Kedves CHZ, Köbzoli, Strubi és a többiek akik hozzászoltak!
Bizony megvan a zaj forrása, és az irány is amerre haladnom kell. ![]() Elfogadva CHZ ötletét, hogy a szkóp kibírja AC állásban a 400V DC visszakötöttem kiváncsiságképpen a hasonló tápos EL84-et egy mérés erejéig. Elösször megijedtünk a kisebbik fiammal, hogy nincs a végén a hangdoboz, most ég le a kimenő, mert annyira nem volt zaja közvetlen a hangszóró mellett sem. Megmérve a DC 312V-on kb. 15 mVeff AC a zaj. Aztán ismét a G807SE következett ezek után iszonyú búgással. Az anódtápon 408V DC-n több mint tízszer akkora zajfeszültség a szkópon ránézésre. Kivettem a táppanelt, (a végére az izzók terhelésnek 136mA) kb. 170 mVeff a zajt mértem. A kondik cseréje nagyobbra valóban nem hozott értékelhető eredményt, viszont CHZ ötlete leegyszerűsítve a ma esti lehetőségeimre igen. Átvágtam a panelen a tranyó emitterénél a fóliát sorosan bekötöttem egy 56 ohmos 5W-os ellenállást (ilyen volt itthon) a második kondipár elé és a végén 400V-on (ennyi maradt) 35 mVeff a zaj. Visszakötöttem a panelt az erősítőbe, és bár még nem olyan tökéletes mint a másik erősítő, de ahonnan a zenét hallgatom már nem hallani a búgást. Gondolom a két oldal megosztása a tranyó után és külön szűrése még jobb eredményt ad. Most már nyugodtan alszom. ![]()
Sziasztok,
egy kérdésem lenne a csöves erősítőben szeretném kicserélni a hangszin résztr vagy a fender vagy a marshall rajzon láthatóra, szerintetek lehet simán ileszteni vagy kell valamit módosítani valamelyik kapcsolásban.vagy csak elég kicserélni IN=IN OUT=OUT? Köszi
Jó lenne látni azt a kapcsolást is, ahová be akarod illeszteni. A mester poti nem biztos hogy 100k jó.
Nyugodtan beteheted
szia, fent van az eredeti kapcs rajz is Marshall1.jopg néven ennak a hangszinét cserélném le vagy a gitarh5 vagy a gitárh3.jpg re gyakorlatilag csak értékekben tér el csak ki akarom próbálni hogy melyik adja a legjobb állítási tartományt.
Üdv
Most ezt sem mondtad, igaz?!
![]()
[OFF]Te meg menj iskolába már!
![]()
[OFF]A Márk nem megy iskolába!!!
Ez jó hír !
Csak 1db 56 Ohm -ot tettél + kondival ? Amit rajzoltam az hatásosabb , kisebb fesz. esés a megosztás miatt , jobb elválasztás és szűrés . Én nyákot sem vágtam volna át , a kimentről elvezetve a végfoknál helyezném el a kondikat és az ellenállásokat . Szerintem azt próbáld lehet, hogy teljesen jó lesz .
Én azért szoktam - óvatosságból - egy soros CR-t tenni a szkóp elé, és csak akkor csatlakoztatom a szkópot, ha már feltöltődött a kondi. Így a szkóp bemenete 3X-os biztonságban van.
Az eredeti panelbe belefért a 220µF helyére a 470µF elősször ezt próbáltam ki, de ez ahogy Te is és Köbzoli is írta semmilyen eredményt nem hozott. Azután ezeket bent hagyva megszakítottam a panelt a kondik elött és bekötöttem a tranyó után sorba egy 56 ohmos ellenállást.
Mindenképpen szétszedem a két oldal szűrését, de mivel a végfok lábtól-lábig légszerelt, ott sorban a két kondi az ellenállásokkal a foglalaton lógatva nem igazán fér el. Ezt csak akkor tudom megvalósítani, ha szert tudok tenni két legalább 450V-os 100µF-os elkóra. Addig marad egy újabb táppanel.
Az nem lesz így egy újabb szűrés a zajfesz szempotjából?
Sziasztok,
ha már így "dobálózunk" a puffer elkókkal megkérdezném, lehet valóságtartalma annak a teóriának hogy a hangra jótékony hatással van ha a pufferelkó kapacitása a minimumhoz lehető legközelebb van (természetesen "felülről")?
Ezt mondják, de ennek ellentmond némiképp', hogy az audiophil körökben helyenként az akkus táplálást preferálják. :nemtudom:
Nem, mert nem a kondi van test felé, hanem egy nagy értékű ellenállás. Azért, hogy a C-R közös pontjáról már eltűnjön a DC.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |