Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   470 / 3968
(#) moltam válasza c27 hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Találtam egy .pdf et hátha tudsz belőle valamit hasznositani.Bővebben: Link
(#) c27 válasza moltam hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Helló. Húú ez nagyon jó, szinte minden benne van amit kerestem, kis szépséghiba, hogy angolul van, de azért ki lehet hámozni. Nagyon szépen kösz.
(#) moltam válasza c27 hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Szivesen.
(#) Attila86 hozzászólása Ápr 3, 2009 /
 
A manganinnak hány ppm a hőmérsékleti tényezője?
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Megvan: +-15ppm/Cfok.
(#) Soulskater hozzászólása Ápr 3, 2009 /
 
Sziasztok!
Az volna az én kérdésem,hogy hogyan kéne megoldanom a led kijelzőm tápellátási problémáit(a gond az h minél több szegmens van bekapcsolva annál haloványabb),ez egy dual kijelző 2*6 lábas tehát alapból közösek a szegmenslábak,8láb ugye a szegmenseknek,1-1 a tápnak,és a maradék kettő datasheet szerint nincs bekötve.Most 1-1 50R es előtétellenállás van a táplábakon,ami bemegy a pic c0-c1 lábaira,a szegmenslábak pedig simán rá vannak kötve a B portra.Multiplex módon vezérlem.
Köszi a segítséget!
(#) levii válasza Soulskater hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Szia!
Én úgy csináltam hogy a szegmensek és a PIC közé raktam az ellenállásokat továbbá én a táplábakat nem közvetlenül a PIC lábaira kötöttem, hanem BC547es tranyókat kötöttem a PICre és azokon keresztül kapják a kijelzők az áramot. A tranyók bázisai és a PIC lábai közé pedig tettem egy-egy 10K-os ellenállást.

Üdv!
(#) adamisbalint hozzászólása Ápr 3, 2009 /
 
Sziasztok.
Szeretnék egy egyszerű távirányítót csinálni.
Mondjuk, olyak, hogyha megnyomunk egy gombot a távirányítón, akkor az infralen bekapcs. A vevő pedig úgy működne, mint egy kapcsoló. Ha jeletkap átengedi az áramot.
(#) bakos13gab hozzászólása Ápr 3, 2009 /
 
Sziasztok!

A problémám a következő lenne:
Vettem 3,6V-os 65-75mA-es fehér LEDeket. Ezeket szeretném mondjuk 4,5V-os laposelemről táplálni.

Elegendő nekik egy előtét ellenállás (olyan 20ohm-ot számoltam nekik)?
Az jutott még eszembe, hogy sorbakötö velük 3,6V-os Zéner diódát és utána az ellenállást.
(#) Csabixszusz hozzászólása Ápr 3, 2009 /
 
Sziasztok!

Több kérdésem is lenne:

1. Mi az a szimetrikus táp, és mért használják nagy többségben az erősítőknél?

2. Mi az a szkóp?

3. Hallottam valahol, hogy mono fázisú motroknál vagy áramfejlesztőknél kondenzátorokat használnak. Mi célt szolgálnak egy motorban vagy egy áramfejlesztőben a kondik?

4. Az UV csöveknél vagy hasonló lámpáknál miért használnak tekercset a lámpához?

Kössz.
(#) watt válasza Csabixszusz hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
1. Egyszerűbb és stabilabb áramkört lehet tervezni rá. Nem kell a kimeneten kondi.
2. Oszcilloszkóp
3. Fázistolásra
4. Fojtótekercs. A kezdeti nagy lökésszerű áramot csillapítja, késlelteti, ill. megszünteti az áramcsúcs kialakulását. (nem veri le a biztit, és nem robbantja fel az égőt)
(#) c27 válasza moltam hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Szia. Egyelőre még készítés alatt van a vezérlőm, de annyi problémám van, hogy a tranzisztoros verzióhoz egy 3 lábú FET van és nekem meg 4 lábú van(egy rossz videomociról szedtem le), valahogy át lehet konvertálni vagy kezdem el teljesen más úton?
A pdf-ben nem igazán van ilyen megoldás. :S
(#) Csabixszusz hozzászólása Ápr 3, 2009 /
 
Mi az a fázistolás?

és mire kell pontosan a nem szimetrikus tápoknál a kondi? (lehetőleg érthetően)
(#) Csabixszusz válasza watt hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat. :yes:
(#) gg630504 válasza Csabixszusz hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
1. Nem szimmetrikusnál a bemenet és kimenet egyenfeszültsége ( kivezérlés nélküli feszültsége ) körülbelül fél tápfeszültségen van. Úgy szereti. De pl. a hangszóró nem szereti az egyenáramú előfeszítést. A kettő közé tette kondenzátor mindkettőt megnyugtatja. Szimmetrikusnál nincs szükség rá.

3.a. Váltóáramnál az áram késhet vagy siethet a feszültséghez képest.

4. Áramkorlátozásra. Váltóáramon. Különben a kisülési cső túlhevülne és tönkremenne. Viszont a fojtótekercs késlelteti az áramot a feszültséghez képest. Tehát kondenzátorral illik visszasiettetni, mint a 3.-nál.
(#) watt válasza Csabixszusz hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
A kondi a kimeneten lévő féltápfeszültség egyenáramú leválasztására kell(ne folyjon egyenáram a hangszórón)

A fázistolás a szinuszos váltófeszültség időbeni eltolása, (itt késleltetése). A motor indítótekercséhez kell eltolni, hogy a motor forgásba jöjjön.

A problémát ott látom, hogy ezek a területek egyenként sem egyszerűek, így összegyűjtve kérdésenként, kicsit hiábavalónak érzem. Ezt pedig azért, mert ennyiből nem lehet megérteni, és annyit nem lehet írni, amennyiből igen.
(#) vtnagy hozzászólása Ápr 3, 2009 /
 
Sziasztok!
Van az LM317-es stab. IC javasolt bekötése itt az oldalon.
Bővebben: Link

Ebből szeretnék egy tápegységet a fúrómhoz. Az IC maximum 1.5A-t visel el, ezért a bemenő áramot korlátozni kell. Az adapter, amiről meghajtom, olyan 15-16V-ot ad le.
Én úgy gondoltam, hogy kb. 1.2A legyen az IC-n, és, ha jól számolom, ehhez kb. 15Ohm-os ellenállás kellene. A teljesítményének meg elvileg olyan 19W-osnak kell legyen. Ha ezt 4 db 5W-os, 3.3Ohmos ellenállással csinálom meg sorban kötve, úgy megfelelő lenne?
Jó ez a gondolatmenet, vagy valahol nagyon elrontom?
A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv
vtnagy
(#) spikk válasza vtnagy hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Az adatlapot is megnyitottad?
(#) bakos13gab válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Köszönöm a választ. Kicsit késve, de csak most értem haza.
(#) c27 hozzászólása Ápr 4, 2009 /
 
Lenne pár kérdésem a hall szenzorral kapcsolatba amire nem találtam pontos választ.
Szóval van a 3 lábú mágnesérzékelő szenzor amivel a tápventi motorokba is lehet találkozni megnéztem a kapcsolási rajzokat, de számomra nem derült ki hogy az output lábon mi jön. Van a GND ill A VCC, de az aoutputon mi jön le egy az egybe a VCC?
És a négylábúnál ott 2 output van egyik a D-i másik az É-i pólusnál kapcsol, de mi kapcsol? Mi jön ki az outputokon a VCC vagy a GND és egy az egybe mert ha tranzisztorra akarom kötni akkor kell elé ellenállás vagy sem? És hogy lehet eldönteni egy érzékelőről, hogy megyik a VCC a GND és a 2 output?(Ha nincs hozzá adatlap).
(#) SzervízMacska válasza vtnagy hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Szia! Nem a bemenő árama 1,5A, hanem amit ki lehet nyerni belőle. Ezért nem kell elé rakni semmit. A kimenő áram a rákötött terhelés függvényében alakul ki. Tehát, ha pl. 12V-ra állítod be a kimenő feszültséget, akkor max. 18W-os teljesítményű fogyasztóval terhelheted. Ám ha 6V-ra, akkor csak 9W-al. P=U*I

Üdv: SzervízMacska

Egyébként nem értem a gondolatmenetedet ezzel az 1,2A-rel kapcsolatosan: A fúródra biztosan ráírták a műszaki adatokat. Azt kell megnézni, hogy a kívánt üzemi feszültségen mennyi áramot igényel a motor. Ha ez 1,5A alatt van, akkor jó lesz a táphoz a 317, ha meg nem, akkor más megoldást kell keresned. Terhelésen az adaptered feszültsége is csökkenhet. Egyáltalán elbír akkora áramot? Azt is nézd meg az adatlapban, hogy mennyivel kell az IC bemenetére nagyobb feszültséget kapcsolni, mint amit a kimeneten felhasználsz.
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Ha nincs adatlap, és nem tudod milyen a típus, akkor sehogy. (Van analog, és digitális kimenetű, és azon belül is több megoldás.) Ha szerencséd van, akkor megtalálod a táplábakat, és akkor kiméred. Ha nincs, akkor tönkreteszed. Ha van több, akkor néhány próba után megtalálod...
(#) c27 válasza watt hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Össz 2 db van, de mi jön ki a szenzor outputján?
Akár 3 lábú akár négy lábú esetén? (4 lábúnál azt tudom csak annyi a küldömbség hogy D-inél ill- É-nál kapcsol hol az egyik hol a másik kimenet).
Az érdekelne, hogy a hall szenzorból milyen fesz jön ki az outputon, mert szeretnék egy tápventi motorját vezérelni aminek már nem jó az eredeti elektronikája.
Eddig ezt kaptam: Link
Ezen egy 3 lábú szenzorral van megoldva a4. oldalon, de nekem csak 4 lábú van így kíne összehozni a vezérlést. Tudnál kicsit segíteni? Főleg akkor az output érdekelne, hogy mi a fene jön ki egy az egyben a VCC vagy a GND esetleg kis áram???
(#) Mtt591 hozzászólása Ápr 4, 2009 /
 
azt szeretmém kérdezni hogy van egy hatlábú potméterem hogy használjan és a lehető legegyszerübb erósítőt is meg szeretném építeni hogy kell?
(#) kobold válasza c27 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Sok Hall-szenzor kimenetét egy ellenállással Vcc-re kell húzni, és az aktív kimenet testeli. Ha semmit nem tudsz arról, ami neked van, érdemes lehet a Micronas és az Allegro cégek honlapjait böngészni, sok információjuk van ezekről a szenzorokról.
(#) c27 válasza kobold hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Hát igazából ami nekem van rossz videomotorból származik(nem elektronikai hiba), szóval igazából semmi felirat nincs rajta csak ennyi: 'B
Nem tudok semmi konkrétat addig én is eljutottam, hogy kb 100 ohmos ellenállás a Vcc-re + a GND, de van 2 output és az érdekel nagyon milyen áram jön ki az outputokon konkrétan a bemeneti áram mekkora része, mert találtam a neten olyan szenzorokat amelyekkel egy az egyben lehet hajtani a motort az outputokat rákötik a tekercsekre a csillagpontra a vcc-t és megy, de vannak olyanok amelyeknél a kimenetet tranzisztorra kötik elllenállás nélkül és a tranzisztor kapcsolgatja(én is így szeretném), de láttam olyan szenzorokat amelyek outputja egy ellenálláson át volt rákötve a tranzisztor básisára. A kérdés kell e ellenállás és ha kell milyen?
Ezért érdeklődnék én annyira az output iránt.
(#) kobold válasza c27 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Valahogy el kellene indulni, de a 100 Ohm nagyon kevés, szerintem, 5 V-os Vcc mellett. Én felhúznám elsőre 4k7-en keresztül mindkét kimenetet, aztán multiméterrel megmérném, mit mutatnak a vonalak mágnes előtt, illetve attól távol. Ha testre záródó van köztük, akkor inaktív állapotban a felhúzó ellenállás vezérelheti egy NPN-es tranzisztor bázisát, illetve aktívban egy PNP-ét, valószínűleg ilyet láthattál a bázissal sorba kötött ellenállású rajzon.
Arra nem nagyon fogadnék, hogy a kimenet nem nyelő, hanem forrás, mert egy videót aligha bonyolítanak ezzel.
(#) nagy_david1 hozzászólása Ápr 4, 2009 /
 
Sziasztok! Szeretnék kérni tőletek egy linket amiben a logikai kapu ic-kről van szó. Gondolok itt első sorban az AND, NAND, OR, NOR ickre. Valami olyan oktató jellegű anyag kéne ahol megismerem ezeknek a működését. Most nem arra gondolok hogy minyen szinteknél mit ad ki mert az még a nevükben is benne van, hanem inkább arra hogy milyen bemeneti feszültségeknél vált a kimeneti szint. Pl hogy lássátok hogy milyen kérdéseimre keresek választ: vettem egy cd4011-es NAND kaput kisérlet céljából. Gondoltam hogy egyik lábát leteszem a közös testre s a másikon változtatom a feszültséget, de mindig a kijövet logikai 1 volt, pedig elméletben ha a 2 bemenetem különböző szintü vagy mindkettő 1 akkor 0 kéne legyen. Lehet hogy csak a feszültségekkel van a baj, nemtudom. Szóval kb ilyen és eféle kérdéseimre keresek válaszokat, ezért nem is konkrét kérdésekkel jövök, hogy magyarázzátok el mert túl hosszú lenne nektek, míg eléggé alapszinten vagyok. Szerintem egyszerűbb lenne ha valami anyagot tudnátok adni miből majd előbb tanulok s aztán kérdezek rá arra mi nem világos. Köszönöm előre is segítségetek.
(#) kobold válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Ebben a témában találsz rengeteg linket, azt mindet nézd át
Illetve, az eszközök adatlapjai nagyon "segítőkészek" szoktak lenni, mondhatnám, kötelező olvasmányok egy-egy kérdés előtt.
(#) Norberto válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Talán még plusszban egy linket ideszúrok, hirtelen ránézésre az előbbi topikban nem láttam az említését: LINK
Következő: »»   470 / 3968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem