Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 292
(#) car1 válasza meslac hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Helló!
Az lenne még a kérdésem,hogy az inverter trafóját te szoktad tekercselni,ha igen akkor honnan lehet beszerezni hozzá a vasmagot?
(#) meslac válasza car1 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Én szoktam tekercselni, eredetileg fazékvasmag, de 25x25-ös IE ferritmagra tekercseltem. Mivel nem nagyon szeretek sok menetet tekerni, az ért kicsit átalakítottam, nagyobb frekire. A vasmag beszerezhető régi fekete-fehér modul TV-ből.
(#) magnusz hozzászólása Márc 7, 2009 /
 
Az oldman féle kutyapásztorhoz van a linkeken található 2 trafóm, hogyan kell bekötni őket?
trafo1
trafo2
(#) bandras válasza profis hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
A P2-vel köss párhuzamosan egy diódát, anóddal felfelé, ahogy az Köbzoli által linkelt rajzon van.
(#) kábé válasza bandras hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Végre valaki foglakozott ezzel a kérdéssel is . Remélem nekem is megoldást nyújt ez az ötlet.
Az mitől van hogy trafó nélkül tudom állítani a led villogását ha rákötöm a trafót akkor meg gyakorlatilag folyamatosan világít és csak kicsi szikra van?
A fogyasztást egyébként hol méritek? Primer vagy szekunder oldalon?
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Zoli! Neked nem gyanús az a 47 ohm? Szerintem alapból túlterheli az 555 kimenetét,még akkor is ,ha a táp esetleg rendben lenne,de itt erről szó sincs. Hamár ilyen kicsi a trafó,legalább alaposan meg kéne pufferelni.
(#) magnusz válasza oldman hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
szia,
megépítettem a kapcsolást, rákötöttem a 12voltot, aztán valamelyik alkatrész mintha füstölt volna egy kicsit. ekkor észrevettem hogy BC 182B helyett BC 182LB tranzisztort tettem bele, ennek ha jól nézem más a lábkiosztása, mi füstölhetett el? mit cseréljek a tranzisztoron kívül?
köszi
(#) kábé hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Megcsináltam a 381564.hsz-ben szereplő "Dani 0211" áramkörét és működik. Nem kell rajt agyalni, hogy mit mire cseréljek, mert átb*szás van a rajzban. Szóval bátran ajánlom mindenkinek.
Köszi.
(#) uli hozzászólása Márc 15, 2009 /
 
Üdv!
Engem nagyon foglalkoztat az EKP vagy milyen villanypásztor utánépítése, de a tekercs miatt, részben a ferrit, részben a huzal hiánya miatt, valahogy máshogy kéne megoldani.
Nézelődtem a bss-en, és megtaláltam azt amire nekünk szükségünk lehet.
Bővebben: Link
Ebből kiindulva szeretnék én egy nagyobb teljesítményű villanypásztort csinálni, hasonlót, mint az előbb említett típus, ahol a Gyt-ra nem a 12 Vot kapcsolgatjuk, hanem akár több százat is.
Mint a kapcsolás is mutatja, autóba/motorba való, de nem nagyon zavar. A lényeg, hogy pici kiegészítéssel nagyon frankó, könnyen utánépíthető villanypásztor lehetne belőle. (pl kapcsoló helyére egy astabil kör)
Egyetlen problémám van igazából: A két 2n3055. Meg kéne oldani, hogy kisebb tranzisztorokkal működjön. Pl BD139. Valamint, hogy ne melegedjen. Azt írják hűtőbordára kell szerelni őket. Erre kéne igazából megoldást találni, hogy ne nagyon melegedjenek, tehát ne kelljen nagy hűtőborda. Nem tudom mekkora frekin üzemelhet, de szerintem azt lehetne csökkenteni. Miért is? Szerintem kevésbé melegednének a tranyók, valamint nincs is rá szükségünk, mivel egy ilyen villanypásztornál nem valószínű, hogy akár 6-8 ezerszer is ki kellene sütni a kondikat percenként. Tehát "ráérnénrek" feltöltődni. Ez működhet? Valamint trafónak bőven megfelel egy 1,8-3,5 Wos példány is ugye? Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket, és valaki tud nekem segíteni is. Szerintem remek vp lehetne belőle.
Kössz és jó éjszakát: uli
(#) Csizi hozzászólása Márc 21, 2009 /
 
Hellósztok!
Az lenne a kérdésem, hogy valaki, aki nagy villanypásztorguru tudna-e nekem olyan használható kapcsolást mutatni (lehetőleg akksiról működtethető), ami vadak ellen több km hosszokban használható, baromi erős (15-18kV, energiaszint 10-16 Joule). Az itt található villanypásztorok nagy részét is megvizsgáltam/megépítettem, de nagyon gyengén muzsikálnak, nem ütik meg azt a szintet, ami nekem kéne.
Kutyák meg apróbb állatok ellen jók kis kerti alkalmazásokban, de egy szarvas/vaddisznó csorda ellen határozottabb fellépésre van szükség a tapasztalatok alapján.
Előre is köszönöm!
(#) Cavalier válasza Csizi hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Az inverteres, amit egyszer beraktam ELVILEG tudná ezt, csak megfelelő trafó kell a végére. Azt meg nem kapsz sehol, csinálni, csináltatni kell.

Amúgy szabvány szerint 6J lehet a legnagyobb tárolt energia, a feszültség meg talán 12kV? Annál nem is érdemes feljebb menni, mivel az általában kapható szigetelők is ennyire vannak hitelesítve. Vadállatok ellen is pár kilométerre elég kéne, hogy legyen a 6J, 10kV, csak az a bibi, hogy gk. gyújtótrafón a belső ellenálláson elveszik a feszültség terhelve. Szabadon mérve megvan a 10kV, de ha rányomod a vaddisznó orrát, akkor a feszültség nagy része már a trafó 5-8kOhm-os ellenállásán, na meg a vezeték néhány ohm/méter *méter ellenállásán fog esni.
(#) niedziela hozzászólása Márc 23, 2009 /
 
Ma egy ilyen kis pásztorkát összedobtam én is kíváncsiságból

flash
(#) TRoy 345 válasza oldman hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Hello.

A by 326 helyett más tranyó is jó lehet?

Mert a boltban azt mondták,hogy nincs ilyen és nem tudják beszerezni se.
Ha esetleg az adatait le tudnád írni azt megköszönném.



Válaszodat előre is köszönöm.
(#) mex válasza TRoy 345 hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
S2000 .
(#) TRoy 345 válasza mex hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Kössz.
(#) TRoy 345 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Köszönöm a segítséged!

Tényleg elnéztem,így meg is találtam.




(#) dizi hozzászólása Ápr 3, 2009 /
 
SZIASZTOK MINDENKINEK A KÉRDÉSEM AZ LENNE,HOGY LEHETNE A PIACON KAPHATÓ KB 600-FT KIS DIGITÁLIS MULTIMÉTERBŐL OLYAN MŰSZERT KÉSZÍTENI AMIVEL MEG LEHETNE MÉRNI A VILLANYPÁSZTOR KIMENŐ FESZKÓJÁT ,MERT EHHEZ IGEN GYORS REAGÁLÁSÚ MŰSZER KELL MERT A SZIKRA CSAK EGY PILLANATRA JELENIK MEG ÉS EZT LE KELLENE OLVASNI MÍG A MÁSIK SZIKRA NEM JELENIK MEG.EHHEZ NEM GYENGE ELŐTÉT ELLENÁLLÁS KELL.JA ÉS LÁTTAM DIREKT PÁSZTORHOZ ENERGIA (JOULE)MÉRŐ MŰSZERT IGEN DRÁGÁN 30.000 PÉNZÉRT EHHEZ IS VÁROK OKOSSÁGOT ELŐRE IS KÖFI.
(#) jespy válasza dizi hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Szia
Írj már le egy linket, hol láttál joule mérőt?
(#) barany165 válasza dizi hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Szia! Legegyszerűbb autószerelő mühelyben megnézetni.Általában van gyujtásvizsgáló szkóp,ami a szekundert is min. két méréshatárban tudja.Adott szikraközön mekkora feszt. mérsz.Üdv!
(#) Cavalier válasza dizi hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Megoldható a dolog talán, az izmos osztóhoz elég leosztani pl. 5V-ra a 10kV-ot, tehát mondjuk 100kohm 50ohm, rá egy kis dióda, kondi, műverősítő puffer fokozat esetleg a dióda-kondi a műverősítő után. Az értékeket még nem számoltam, kísérleteztem ki, de megoldható.
Az osztónál a 100kohm-ot több kicsiből összerakni, műgyantával kiönteni. Huzalellenállást keresni főleg.

A joule mérő húzósabb lehet, de alapvetően feszültséget, áramot kell mérni hozzá több ismert terhelésen. Aztán 1J -> 1Ws

Viszont szerintem teljesen felesleges ilyen pontosan mérni, bőven megfelel az ellenállásosztós glimmlámpás "műszer" amit régebben már emlegettem itt a topikban.
(#) barany165 válasza Cavalier hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Szia! Egyszerűbb egy klipsszel jeletfogni a nagyfeszt mérő szkóp, ill. stroboszkópokhóz hasonlóan. Mert a 10kV-os az azért elég gyenge, 30kV-os amire már a bárányok "reagálnak". A jelet az említet szerkezetekhez hasonlóan egyenirányítjuk,integráljuk és mérhetjük.Üdv!
(#) Cavalier válasza barany165 hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Nem tudom, a neved alapján, hogy vitázhatom-e..

Szabályok szerint épített készülékkel nem fogsz 30kV-os kerítést csinálni, most nem emlékszem pontosan, de tizenpár kilovoltban van maximálva a fesz. és a gyári szigetelők is 12-re vannak "hitelesítve".
A bárányoknak nagyobb a bundája, persze, hogy nagyobb fesz kéne nekik, de inkább vastagabb acélhuzalt kell használni a kerítéshez, ami bírja, ha hozzányomódik, akkor elég a 10kV is.
A birkáknak amúgy tökmindegy, mert ha megijednek, úgyis átmennek mindenen, elég ostobák.
(#) marton11 hozzászólása Ápr 4, 2009 /
 
nagyon surgosen kerek egy villanypasztor rajzot :peace:
(#) marton11 hozzászólása Ápr 4, 2009 /
 
apam nem hagy beken futnak el a tehenei kerlek segitstek
(#) marton11 hozzászólása Ápr 4, 2009 /
 
12 v ra keves fogyasztassal mert a mezore kell aku van
(#) Frodo94 válasza marton11 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Csak ebben a topikban lévő rajzok:
Bővebben: Link
Nézz körül melyik tetszik!
(#) marton11 válasza Frodo94 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
megadod a yahoo vagy az msn cimedet?????
(#) marton11 válasza Frodo94 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
koszi
(#) Frodo94 válasza marton11 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Privátban megadhatom, bár meg kell, hogy mondjam, hogy én még egyiket sem építettem meg, csak sokat informálódtam a témában.

Például erről olvastam hogy; "Kb. 10 éve működik, keveset fogyaszt, a feszültség az alig érezhetőtől a ~2 cm-es szikráig állítható. Ismétlési idő kb 0,5~1 sec (P1+470k változtatható. Trafó Moszkvics gyújtó trafója de mással is működik. Fontos! Földelést ne felejtsd el! Hiánya nagyot üthet ott, ahol nem várnád, és a tápot is javíthatod"

A szöveget nem én írtam, más szerzőtől való, ezért tettem idézőjelbe.
(#) dizi válasza Frodo94 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Urak valaki segítsen nem rég óta van szgépem igaz 33 éves vagyok de eddig a munka jobban lefoglalt, és nem igazán vagyok képben sok sok dologgal. A minap regisztráltam ide és indítottam egy témát, miszerint keresek egy olyan kapcsolást aminek segítségével a digi volt mérővel meg lehetne mérni a villanypásztor kimenő fészkóját - és sajna nem találom.
A poén az ,hogy nagyon sokat foglalkozom az elektronikával szinte már betegesen, kis korom óta. De sajna a számítás technika nem tudott soha lekötni. Bocs.

Nem szeretjük a csupa nagybetűs hozzászólásokat, légy szíves leszokni erről. Kijavítottam, de a Szabályzat átolvasását azért javasolnám, mielőtt nagyobb baj lenne.
-- kobold

Következő: »»   24 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem