Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   27 / 132
(#) szalmaeger hozzászólása Márc 25, 2009 /

hali
na nekem olyan problémám lenen hogy:
van nekem egy mély hangszóróm(SAL SXB 2530)8ohm -es ugye,akkor 2 db sal SBX 1620 -asom szintén 8 Ω,és egy magas sal dtf 15 8ohm ugyebár ....
na és nem nemtudom hogy az úgy jó lenne hogy van mondjuk egy 3 utas hangosztóm és a két közepet sorosan kötöm...a helyére akkor ott mi lesz? vagy valahogy úgy is meg lehetne oldani hogy 4utas hangosztó és akkor külön külön a két közepet nem tudom hogy lenne jobb vagy jó... na szal ebben kéne egy kis segítség...köszi

ja és aki szemfüles az észreveszi hogy mit akarok "lemásolni" szal mondjuk ha annak a hangfalnak a hangosztójának a kapcsolását tudja valaki vagy ötlet hogy hogyan tudhatnám meg...akkor azt is megköszönném bőszen
na remélem tudtok segíteni
(#) pl13 válasza szalmaeger hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

huh, fogalmam sincs, mit szeretnél "lemásolni" de annyi biztos, hogy lemásolni csak akkor tudod, ha pontról pontra követed az eredetit. Hangszórók, váltóalkatélszek és kapcsolás, doboz, anyag, és madzagok terén is.
Szerintem eleve rossz az ötlet, az SBX középtartományban eléggé működésképtelen, ha megduplázod az érzéketlensége miatt, csak még rosszabb lesz. Váltónál ha a 8 ohmra méretezett szűrőt névleges 16-tal zárod le, annyi történik mindösze, hogy nem fog megfelelően működni, mind a levágási meredekség, a szűrő jósága, mind a keresztezési frekvencia jócskán elmászik.
Tehát csak egyedileg méretezett hangváltóval juthatnál valamire, de az SBX-ek annyi szenvedést szerintem nem érnek meg... Főleg 4 útban nem.
(#) goldscorpio07 válasza szalmaeger hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Először is,hangváltó.
Ha nem tévedek,a salnak a házi hifi kategóriájába tartozó egyik frontsugárzót szeretnéd utánozni...
Soros kötés esetén összeadódik az Ω,párhuzamos kötésnél pedig feleződik az ellenállás érték.

Ui:Tegnap haver vett egy pár SAL 2610F/B frontsugárzót...nem bírtuk ki,rögtön beletúrtunk...
Amit láttam az meggyőzött hogy mekkora rakás kaka,amit hangváltónak neveznek benne az meg vmi köpedelem és mindez potom 32000 Ft-ért.
Szép tanuló pénz,mit ne mondjak
(#) pl13 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Jézus. Azokat lemásolni? Hát akkor nagyon kész volna.. Először reménykedtem, hogy valami nevesebb doboz a célpont, de tényleg igazad lehet.
(#) kisfeca hozzászólása Márc 28, 2009 /

Heló! Szeretnék egy 4,9mH tekkercset késziteni hangváltóba! Csévetestnek egy müanyag csödarabot levágok plusz a két végére ütközésnek müanyaglapot! Erre szeretném feltekerni! Tudnátok nekem ebben segiteni? hogy hány menet legyen meg milyen hosszu huzal? Amugy 1,35ös rézhuzalra gondoltam! Köszi
(#) kisfeca válasza kisfeca hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Na már megoldódott köszi! Inkább készitek egy aktiv szub szűrőt!
(#) V L válasza szalmaeger hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Szóval pl13-nak igazavan, hogy két közép az katasztrófa a hifi-ben. Az SBX2530 mélynek még jó de javaslom az alacsony kb. 700...-900Hz-es hangváltást.
Az érzékenysége 90dB, igy ehhez kellene egy kb. ugyanilyen (vagy jobb) 8 ohmos középnek, pl. HA 16-1544-542. Alternatíva lehet egy 50mm-es közép dóm, de ez már drágább-persze jobb is(pl.DMH-150 monacor). A magasnak egy 25mm-es dómot 3Khz körüli hangváltás mellet használnék (de inkább monacort, vagy más 90dB-st, mégjobbat). Igy egy jó érzékenységű ládához jutsz amit még élvezettel is hallgathatsz. A legnehezebb a jó hangváltó méretezése lesz, bármelyik változat mellet döntesz, de biztos, a SAL-t készen megvenni gazdaságosabb, munkát és több pénzt csak valami jobba éri meg invesztálni.
Sok sikert. VL
(#) V L válasza FoGer hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Hello FoGer.
A Visaton W 250 S/4- érzékenysége 90dB, a választott középé pedig 85dB , ez így nem OK! Keress kb. egyforma érzékenységű hangszórókat!
A H2000 mélyeit is nézd meg, az árukat tuti megérik.
A 12cm-es középsugárzók kategóriájában a celestiont(itt:Bővebben: Link, és a beymát( reflex-nél) találtam ami itthon is beszerezhető, persze 10K feletti az áruk.
Nekem a VISATON DTC 104 szimpatikusabb, jobban szétteríti a magasakat.
Egyébbként miért akarsz 4 ohmos ládát?
Üdv. VL

(#) pl13 válasza V L hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

óh, ugyan mikor volt a SAL 250-es hangszórója 90dB érzékenységű... Én megmondom: soha.

Monacortól egyféle dómot érdemes talán, de azt is csak talán megvenni, az a DT-99, a többi értelmetlen pénzkidobás kb.

Más, ettől a háromutastól egy normális kétutassal sokkel jobb eredmény érhető el, sokkal kevesebb szenvedéssel, és ezen a fórumon nincs olyan ember, aki háromutas hangsugárzó készítésére fel lenne készülve sztem.
(#) pl13 válasza V L hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

A visaton viszont biztosan nem éri meg az árát. főleg úgy, hogy az olcsó H2000 is jobb tőle.
(#) goldscorpio07 válasza pl13 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Próbáltam már sal-ból annyi magasat,közepet bla bla,még finoman szólva némelyikkel még el is tudtam érni valamit,az mnc-vel sorba befürödtem soha többet...Most vettünk a h2000-től két db 30 centis vidi mélyet,láda volt hozzá,és a kínai cuccok után ettől leesett az állam
A h2000 ugye nem ad a dizájnra de messze veri a sal-t és az mnc-t is erről személyesen meggyőződtem...
Valahogy nekem se a monacor se a visaton nem szimpatikus.
(#) soskajoska válasza szamóca hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Idézet:
„szamóca írta:
Küldtem egyet az Emilkédre. Szerk: Nem hajlandó elküldeni a G-mail. No majd így. Üdv. Bővebben: Link

PLS szamóca, rakd még vissza pár napig a fájlt. Csak most tudtam megnézni és már nincs fönt.
Kösz!
(#) kisfeca hozzászólása Ápr 2, 2009 /

Sziasztok! Még mindig van egy olyan gondom hogy szeretnék csinálni egy hangváltó tekecset! De nem tudom hogy mekkora csévetestre mennyot kell tekerni milyen huzalból? Egyébként 4,9 mH kellene! Létszi aki tud segitsen :yes: ! Köszi
(#) kisfeca válasza kisfeca hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Vagy esetleg haa tudtok valami egyszerű megoldást hogy a szubládámra csak a mélyhangok menjenek az is jó! Néztem az rc-tagot.. az jó lenne? Az csak egy ellenállás és egy kondi
(#) pl13 válasza kisfeca hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

hja, az erősítő elé pl.
(#) kisfeca válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Tudnál nekem benne segiteni hogy milyenek legyenek? A hangszóró tudod amit épitettem 2,5 ohmos és akor ha segitenél hogy mekkora legyen a kondi és az ellenállás akor köszi! Amugy az lc-tag(viszonyitásképp) 4,9mh és 40uf kondi lett olna! Nem tudom én rád hagyom hogy milyen sávot számolsz neki rád bizom biztos értesz hozzá! SZUBSZUBSZUB
Köszi Ja és az erősitő amugy egy tda 7294!
(#) tkalory hozzászólása Ápr 5, 2009 /

Sziasztok.Egy olyan problémám lenne,hogy szeretnék késziteni egy 3 utas passziv hangváltót 8ohm 12db/oktáv meredekségűt 400/2600Hz keresztezési frekvenciával.Ehhez kellene nekem kapcsolási rajz.Van egy kapcsolási rajzom.de ezen a keresztezési frekvencia 700/3500Hz.a kérdésem az lenne hogy miket kell megváltoztatnom hogy olyan keresztezési frekvenciám legyen ami nekem kell?A hangszórók amiket kötni szeretnék rá a következők.
mély:Reflex 15R300

Teljesítmény (RMS): 300 W

Teljesítmény (Program): 600 W

Érzékenység: 98,7 dB / 1W / 1m

Frekvencia tartomány: 50-2500 Hz

Lengőcséve átmérője: 3"

Small / Thiele paraméterek:

* Fs= 34,8 Hz, Vas= 226,94 liter, SPL= 98,7 dB/1W/1m
* Qts= 0,25, Qms= 5,34, Qes=0,26
* Pe= 300 W, Re= 5,92 Ω
közép:Reflex RD-100/tölcséres közép-magas/
100W, 1,5-20 kHz,
magas:Reflex R-50 biradiál
50W, 5-20 kHz,
Ha valaki tud legyen szives és segitsen már nekem ebben.Elöre is köszönöm.
(#) pl13 válasza tkalory hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Az a baj, hogy ha a csatolt rajz alapján készíted el a váltót, akkor biztosan nem az általad várt keresztezési frekvenciák érvényesülnek, és valószínűleg egyáltalán nem úgy fog működni, mint ahogy várod. ilyen tankönyvszagú képletek alapján nem lehet váltót méretezni.
(#) pinyo1 hozzászólása Ápr 8, 2009 /

Alapvető kérdésem van.
Készítettem egy háromutas passzív hangváltót. Annyit szeretnék módosítani rajta, hogy a magas hangszóró halkabb legyen, ezt hogyan érhetem el?

Most 4,7u kondi és 0,6mH tekercs van előtte.

Köszi a válaszokat.
(#) pl13 válasza pinyo1 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

pl. soros ellenállással, attól szinte minden frekvencián halkabb lesz.
(#) goldscorpio07 válasza pinyo1 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

L-Pad kalkulátor segítségével kiszámolhatod,például itt is van egy:
L-Pad calculator
Üdv.
(#) pinyo1 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Köszi a válaszokat, már csak az a kérdés mekkora teljesítményű kell. Kb. 30-50W jut a magas hangszóróra, akkor elvileg ilyen ellenállás is kell?

50? Biztos? Miféle rendszer ez?
(#) pinyo1 válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Kb igen. Eredendően utanként van hajtva, de van két ládám pluszban, amit kisebb hangosításhoz hangváltóval egyutassá akarok varázsolni. Nyilván nem kell nagyon hangosnak lennie, meg nagyon jól szólnia. Hangváltóval csak 150W al akarom hajtani.

Utanként hajtva:
15" 600W
2x8" 300W
2x1" 150W

+alá sub 21" 1200W

Tehát ha csak beszédet kell hangosítani, akkor nem kell 4 végfokot+rendszerprocit vinnem.

aha. Akkor ez valami hangoskodós cucc, hát 20W-os ellenállások nem oylan drágák, és akkor lehet nyugodtan használni.
(#) jandark hozzászólása Ápr 10, 2009 /

Sziasztok!
Az Orion hs 500 as relés 3utas hangváltó kapcsolása megvan e valakinek?
Köszönöm előre is.
(#) pl13 válasza jandark hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /

Azok az eredeti váltók elég ... sok kívánnivalót hagytak maguk után.. Nem értem miért ragaszkodsz annyira hozzá.
(#) jandark válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /

Szia!
Hát kiváncsi lettem volna hogy mi volt benne....aszem volt benne clip led meg relé..Most szereztem a hs 500as párat,és a hangváltói valami másból belegórtak(ráadásul nem is egyformák) igy van különbség a két doboz közt és a magassal sem vagyok megelégedve..
Kiindulásnak gondoltam mihez viszonyitani..De ha van bármelykőtöknek bevált váltóterve hozzá és megosztja szivesen elfogadom..
További szép napot!
(#) goldscorpio07 hozzászólása Ápr 11, 2009 /

Szerintem ezekről a gyári orion hsz-ekről nem sok mindent tudunk,ezért mérni kellene és aztán ahhoz viszonyítani,gondolok arra hogy volna valami elképzelés a váltóval kapcsolatban.
(#) jandark válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /

Sajnos nem sok információm van nekem sem..Pár információ,volt aki azt mondta hogy van benne relé és gyakorlatilag megvédi minden káros dologtól,a tulvezérlést jelzi a clip ledje.
Atán olvastam hogy a magasat meg a közepet hamar ellehet lőni nagyobb hangerőn.
Most egy fabrikált hangváltó van benne,csak belenéztem mert kifujt és letömitettem,kitisztitottam a hangszórókat átnéztem..
Nem tudom hogy találok e anyi infót a hangszórókról hogy tudjak hozzá hangváltót késziteni,és vajon megfelelő lessz e?..
Mérni csak a multimra számithatok..
Bármi eszetekbe jut elfogadom..
Köszönöm szépen!
Üdv
Következő: »»   27 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem