Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Elnyelőt? 30Hz-es hullámhosszhoz tartozó méretekben? Nem lenne könnyű feladat.
A kicsi szobád mélykiemelésével valószínűleg alig, és csak nagyon laposan esik a mélyátvitel jelenleg, jó az így szerintem. Ui: érzékenységet mindig 1W-on. És az adatlap T-S paraméterei azért nem biztos, hogy tökéletesen érvényesek a te hangszóródra is. Precízebb és drágább gyártókál is becsúsznak akár 30%-os eltérések is az adatlaphoz képest.
Hát nem, az biztos
Van itt egy kép, amin felvettem a hangot abból a pontból, ahonnan hallgatom általában. 100-10Hz szinusz, látszik, hol vannak kiemelések stb... A doboz zárt. Az átvitel messze van a tökéletestől, az látszik, valójában nem is a doboz jellemzése, hanem a helységé. Ha becsukom a szobaajtót, már egész más görbe jön ki eredményül. (a mikrofon pontatlanságával nem számoltam)
Igen de van a "bum-ci - bum-ci" ahol mar nem eleg.
Szoval az egesz csak "feltunesi viszketegseg" ,semmi koze a zenehez . Mar ne szaljunk le a zenevel olyan melyre . A szub-basszus egyszeruen zaj-hangefekt amit a zeneszamokba is lehet hasznalni , nem a zene megy le melyre hanem sajnos a kultura. Teljessen mindegy hogy szol ( ne "kongjon" tulontul) az ember a mely basszus reszeken nem halja pontossan a hangmagassagot csak hozzavetolegessen .
2*17 V-al 4 Ohm-on maximum 36W-ot lehet kihozni , hidba kotve teoretikussan 140W lenne amit ki lehetne hozni. A TDA 2030 kb 10W-ig birja hidba kb 40W .
Szerintem a kb 2*8W-hoz ami kozep/magasnak van eleg. Persze nem bulinak ,csak othoni "csendes" mozinezeshez, zenehalgatashoz . A 2*12V-os tapegyseg kene vigye a 4-szerers aramot !. Maskepp nem er semmit a hidbakotes csak rossz dinamikaja lessz . A TDA2030-at megtoldva egy komplementer tranzisztor-parral a kiveheto ero sokkall nagyobb lessz.Most attol fugg hogy erdemes e .
sziasztok! Van egy 4.1-es hangfalrendszerem, benne 4 magas 4x5W meg egy 30W-os 10cm-es mélynyomó. A mélynyomóba tartó két rézvezeték közül elszakadt az egyik (tudjátok ami a hangszóró alatt megy be a réztekercshez) és most tervezek egy 50/60 W-os 10cm-es mélynyomót (SAL). Viszont az a probléma hogy a rendszer hangszórói 4 ohm-osak és amit én kinéztem somogyi mélynyomó 8 ohm-os. Van rá megoldás, hogy bekössem a 4.1-es rendszer erősítőjére majd az új hangszórót? előre is köszi Norby
Kárt nem teszel vele. Ha 8 ohm lett volna az eredeti , és 4 ohm hsz veszel bele akkor lehet ,hogy túlterheled.
A teljesítménye a SAL hsz nek amit vennél meg sem közelíti az 50/60W. Tudom ,hogy most kapok ,de akkor inkább már M.N.C hsz válassz. Mindkettő kínai , de a SAL hsz ek adatlapjai semmilyen szinten nem fedik a valóságot, ugyanis az első darabokat mérték ,és mostmár a sokadik széria készül jól felgyorsítva ,egyszerűsítve stb...
aha értem, ok köszi, igazából csak az érdekelt, hogy nem lesz-e baja az erősítőnek, de akkor jó
Az MNC is pont ugyanaz ebből a szempontból.
100mm-ben mélyhangszórót találni elég reménytelen, inkább egy jobb 15-össel kell próbálkozni. De nem SAL vagy MNC-féle dolgokkal. Persze, ha mindegy hogyan szól....
az a baj, hogy a mélyládám 10cm-esre van csinálva
a mostani mély egy márkátlan szar és elég jól szól, csak fog úgy szólni a somogyi
Na most már jól össze vagyok zavarodva. Gyári hídkapcs. szerint 8 Ohm-on 36W a TDA2030A. A trafóm 2*12V AC ( ami 2*17V DC) kb. 80W.
Most már nem tudom mit csináljak.
Ja és a hangszóróm ez: Bővebben: Link
Abban viszont egyet kell értenünk , hogy ezek vannak a legtöbb webshopban , nem a vásárló tehet róla. Igazán kíváncsi lennék ,hogy ebben az árfekvésben , (mnc-sal) van e olyan gyártó ,forgalmazó ,ami magyarországon megvásárolható , és olyan minőséget tud hozni amiben a vélemények nem oszlanak meg. Azt tudjuk ,hogy a H2000 a szíved csücske ,de ezen kívül. Mert ugye azért a kínálatuk nem túl széles, és szerintem régóta nem volt új fejlesztés. Hm? Szerintem ha te ajánlanál akkor sokan megfogadnák.
Minek új fejlesztés, ha már a régi is elég jó. Bőven megütik az olcsó Vifa és régi SEAS mélyközepek szintjét így, ahogy vannak. Az pedig már elég messzire jár a SAL és MNC fölött.
Igen pont erröl beszélek , mutatnál egy olyan webshop-ot ahol ezekből lehet venni? Esetleg a teszveszen vagy a vaterán elvétve egy két darab...
Na ezért veszik az mnc -meg sal ,meg sony hangszórókat Idézet: „...Mert ugye azért a kínálatuk nem túl széles...” Attól, hogy valaki 4-5 féle membránnal, dizájnnal gyárt hangszórót egyazon kosárátmérőben, az igazából még nem széles kínálat. Mert mind a négy félét egy célra veszik a vásárlók: hifi mélyközéphangszórónak. Pl. a SAL-os 16 centisek közül az egyiknek kevés a közepe, a másiknak túl sok, a harmadiknak.. satöbbisatöbbi. Ráadásul azt hiszem csak az SBX széria alkalmatos reflexben való működésre, holott manapság csak egy két emberke akar zárt ládát építeni. Ez a "nagy választék" max arra jó, hogy jobban illeszkedjen az ember hangfala a bútorhoz. Ezzel ellentétben (ha már 16 centinél vagyunk) a HA 16-17-18 paraméterei szinte megegyeznek, max a külső kosárátmérő nagyobb (emögött valószínűleg nem kiskereskedelmi kívánságok vannak), valamint kiválóan működnek reflex dobozban, és széles frekvenciatartományban dolgoznak, egyenletesen (HA 17-582 tulajaként tapasztaltam). Akárki mondhat akármit, szerintem ezek azok a fő kritériumok, amiknek meg kell felelnie egy jó mélyközép hangszórónak (na jó.. a reflexben való működés nem kötelező.. de a mai világ reficsöves őrületében illendő.. valamint más előnyei is vannak a magasabb elektromos jóságnak). Webshop? www.hangszoro.net. Ha nem is online kosaras rendelés, de számos tipus adatlapja fent van (apropo: somogyielektronik mért nem publikál méréseket a magashangszóróihoz?? ha már van mérőrendszere, hisz mélyközepeit egyszer lemérte), valamint ami még fontos, a cég elérhetősége, telefonszáma. Egy gyors telefon, és pár nap múlva jön is a posta. Nem bonyolultabb egy webshopnál szerintem. Hogy a marketingje kicsit alulmaradt mondjuk a sal-éhoz képest.. az más tészta. De ha valaki komolyan veszi a hangsugárzó-építést, egy az, hogy nem veszi meg a legelső hangszórót, ami neki megtetszik, hanem alaposan utánajár dolgoknak, és ha már csillivilli weboldalakon nem is, de hozzáértő emberektől biztosan hall a cégről.
én már döntöttem somogyit veszek, melyiket ajánljátok az 1010-es széria közül reflexbe?
Van egy 50l-es reflex mélyládám kocsiba, 30cm-es mélysugárzóval. Ezt át akarom alakítani zárttá a jobb hangzás miatt. Ha a reflexcsőnél levágom a ládát dekopírral, akkor kb. kijön a hangszóróhoz ajánlott zárt űrtartalom. Remélem értitek. Mire kell még figyelnem esetleg?
Üdv, és kösz a válaszokat!
Megepited avval ami van .Az IC-ket hutobordara szerelni .Es aztan meglatod hogy menyire szol .Ha nem leszel ,megelegedve aztan johet a masik erosito.
Itt van par kapcsolasi rajz a TDA2030-hoz. Nekem jelenleg egy Tesla B115 -os magnoba van 2 x 10W TDA2030-al itt a munkahelyemen , nagyon jol szol ( erositonek hasznalom a regi magnot a PC-hez kapcsolva ket nagy szubos haromutas hangfallal , szallagokat mar reg nem halgattam rajta es van rengeteg..elmult az idejuk..) Othon mikor hasznaltam a 10W neha keves volt ha csak a zenet akartam duborogtetni ,de az csak olyan probalgatas volt nem lehet ugy zenet halgatni tul hangos 5 perc utan kiakadsz . A kepeken az 50W-os es a 200W-os megoldasok vannak kulso komoplementer tranzisztorpar alkalmazasaval valamint hidkapcsolasba +kulso tranzisztorral. Az 50W-os kepcsolas a teljes haromutas kapcsolasban van a kozep es magassal szurokorokkel egyutt . Valamint egy aktiv "summer" subwoofer szuro kapcsolasi rajza egyetlenegy subwoofernek allitja elo a jelet a sztereo jelbol. A szurok ugyanolyanok mint mas szaz szuro a neten lehet hozzajuk talalni szamitasi peldakat , ha mondjuk valtoztatni kellene a keresztezesi frekvenciakon. Inkabb a vegerosito volt a szempont a kapcsolasi rajz keresesenel.
MNC-nél nincs 10 centis mélyközép emlékeim szerint, de ha lenne akkor sem lenne használhatóbb, mint a SAL.
HA10-436 esetleg jó lehet.
Hali!
Olvasom, hogy erősen ajánlanád a Videoton HSz-at.Namost nekem tudomásom sem volt arról, hogy még gyártanak ilyet manapság! De jó tudni róla! Végignéztem a kínálatot az oldalon amit linkeltél, nekem zárt szobai ládába kellene egy 25-30cm HSz, valami papírmembrános ami nagyon puhán szépen szól, TDA7294-el hajtanám ami már készülőben van, csak nem jött meg ma a trafóm hozzá . Kinéztem kettőt is ami tetszene: HA27/1128 ill. HA25-672-et, ennél azt írják h Braun membrános, az mit jelent? ill látom, h ennek nagyobb a terhelhetősége. Árban nagyon szimpik ezek a cuccok csak teljesítményre, hangzásra lennék kíváncsi h mit mutatnak?! Kis tájékoztatást megköszönnék!
Valóban mély a 38 Hz, de azért nem árt, ha tudja a cucc. Filmekhez kifejezetten jó, ott vannak mélyebb hangok is. A "nyers" 38 Hz-es sinus azért még nem a legmélyebb hang. Szerencsére...
Azok az áhított "belső szerveket is mozgató", lágy mély hangok, pont a 38Hz alatti tartományban vannak. Ez nem az a kemény, erős mély, ami a nagy intenzitás miatt mozgatja a padlót alattad. Mi annak idején a Reflex Baby 150 -est csak
Idézet: emlegettük. „csattogóként”
A padlót bizony 55 Hz mozgatja, leteszteltem Ez tud ütni, rendesen
De a lágy mély hangokat jobban szeretem hallgatni, van egy progim, amivel néha kiemelem a zenében a legalsó tartományt, amit amúgy már gyengébben visz át a hangfal, és nagyon kellemes hangja van így Így zárt dobozban a hangfal képes kiadni a 14 Hz-et. Ez a legalsó freki, amit hallani tudok vele, de nem akárhogy: abban a helységben ahol szól, ott nem hallani szinte semmit, 2 szobával arrébb remeg az ablak, és a hátamon futkos a hideg tőle. Ez még a "mozi mélynél" is mélyebb :yes: egyszer érdemes lenne hallani mindenkinek, félelmetes :eplus2:
14Hz-en inkább csak valami rezonanciát, és/vagy a felharmonikusait hallhatod.
Minden anyagnak van egy rezonancia frekvenciája. De az összetett szerkezeteknek ugyanúgy. Hogy nálad 55Hz az nem törvényszerű,hogy mindenhol máshol is.
Nálam 37Hz-en található az a pont,ahol a legjobban mozog mind a beton,mind a tetőszerkezet. 40-45Hz-en ablakok/ajtók,és 32-34Hz-en minden bútor és fa szerkezet. Tehát ez elég valószínűtlen,hogy mindenhol 55Hz a padló rezonancia. 55Hz-en például nálam a válaszfal és a fürdőkádam indul be a legjobban,de teljes hangerőn nem sikerült ma kipróbálni,mert fáj a fejem és szédülök.
Természetesen nem is úgy gondoltam, hogy a "világ összes padlója" 55Hz-en rezeg, de nálam éppen ott
Valószínű, ha nagyobb lenne a területe a szobának, lejjebb tolódna ez a frekvencia |
Bejelentkezés
Hirdetés |