Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   506 / 2208
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Azt hiszem Zolinak ez van Quad kapcsolásban, ezért tud többet, de lehet, hogy nem ez a quad.
(#) mark.budai válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Szia! Itt a tápegység (graetz - dióda) rajza.
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 6, 2009
A mindenit, Müszi. Legalább az egyik anódot levakarhattad volna, ha már az EZ80 feliratot átírtad.
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Elfér. meg úgyis össze vannak kötve. Én azzal a ténnyel nem békülök ki, hogy ha ott van a csöves erősítők kappa is, akkor miért nem oda rakta, igaz, hogy végerősítő, de akkor is a csövesekhez tartozik.
A múltkor azt is felvetettétek, hogy miért nem ECC-t tett az EM után. Ezen az oldalon a FETes meghajtás nem "bűn", de a rajz az elektroncső.hu-ról van, ott már "bűn" FETet használni .
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Szia Zolibácsi,
köszönöm a rajzot, egyszer majd megépítem ha tudok táptrafót szerezni hozzá nagyon olcsón!
Ez a project fogja megörökölni Imi ZK140-es kimenőtrafóit! Tudom talán többet érdemelnének ezek a csövek de hát gazdasági válság van vagy mi!
Annyit lehet hogy megteszek az ügy érdekében, hogy hagyok egy kis helyet a dobozban nagyobb kimenőknek, hátha egyszer...
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Párhuzamosítás nem növelné az erősítését , csak kisebb belsőellenállás miatt jobban terhelhető meghajtást kapnál , biztos kicsit más hangzással is ..
Csupán biztonsági okok miatt tenném zárt dobozba .
(#) mark.budai hozzászólása Ápr 6, 2009
Most mértem meg egy kimenőt, de ez csak 6,9cm2. EL41-en volt, de van még 2, azok olyan 4cm2-sek (azok is EL41). Mos akkor ez az egy túl nagy, vagy a másikak kicsik. Lehetett volna inkább 10-15cm2 is, akkor még egy GU-hoz is jó lett volna.
(#) punkkazy válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Kössz, tehát akkor használhatom a PY88-as csövet is diódaként. Sajna a DY86-os sapkája le van törve az üvegről
(#) mark.budai válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Nekem is le van törve a DY86 kivezetése, de a getter még benn van. Igen, használhatod, mert dióda.
(#) punkkazy hozzászólása Ápr 6, 2009
Még egy kérdés: a kimenőtrafót tehát úgy kell megcsinálnom, hogy fogok egy 5-10cm2-es keresztmetszetű EI magos trafót, szétszedem a lemezeit. A csévetestre rámegy 1000 menet, aztán 50 menet szekunder és újra 1000 menet primer. Az utolsó lemezek kivételével E-t E-re, I-t I-re. Összecsavarozom és kész? Vagy speciális lemez/mag kell a trafóhoz?
Sajnos a szünetben nem lesz a végfokból semmi, mert elektrobolt nincs a közelben, Szegedről szoktam hozni az alkatrészeket, hiszen ott vagyok a suliban, és sajna nem vettem semmi hozzávalós. Legalább a trafóval ellennék
(#) Imi65 válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 6, 2009
A DY-t ne sajnáld annyira, az számunkra használhatatlan.
(#) punkkazy válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Igen, csak az enyém a tető megmozdítása után üvegestül a kezemben maradt...
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Nem tudja használni, mert 16kV-os, 1 mA-es. Ezzel mit akarsz egyenirányítani!?
(#) Danaman válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 6, 2009
16kV ot és 1mA-t akar egyenirányítani vele Ezt már egyszer én is részletesen elmondtam neki úgy látszik nem emlékszik. Én meg most terveztem meg az anódfesz késleltetőt a PL500PP-hez majd még a héten le akarom gyártani, mert nem kaptam EY88-ast hozzá. (még egy rakás félvezető kerül bele)
(#) Imi65 válasza Danaman hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Az EY88-as sem túl gyakori cső kishazánkban. Müszinek még az én AEG csövem került a végfokába, de már nekem sincs több. Mi kizárólag a PY88-ast (és a 83-ast) használtuk.
(#) Danaman válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Használnék én is azt de ha egyszer nincs 30V-om akkor itt megakad az ügy, abból kb 15db van itthon.
(#) Imi65 válasza Danaman hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Akkor hagyd ki. Nem kell az annyira, akár egy kézi kapcsolóval is megoldhatod s késleltetést. Azon legalább nem veszik el egy csomó fesz.
(#) Danaman válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Hát ezen se mivel relés lesz mostmár meg is van rajzolva a Nyák, az elébb hülyén fogalmaztam mert én csak a nyákot tervezem
(#) Imi65 válasza Danaman hozzászólására (») Ápr 6, 2009
A Jani a fűtőfeszt egyenirányítja (a 6,3V-ot), és 9V DC jelfogót használ. A PL-hez a 27V-ból járathatsz egy 24V-os jelfogót, előtéttel.
(#) Danaman válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 6, 2009
nincs 27V-om csak 55 arról megy sorba, a csőről le lehet venni a 27V-ot de akkor meg már csinálom a kábeldzsungelt jó ugyan azt a kapcsolást csinálom innen a fórumról.
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 6, 2009
A másik csőfélnél is jók lennének ezek a munka és katódellenállás értékek, csak azokhoz plusszban kellene egy-egy? (Egy próbára lehet hogy bekötöm.)
Úgy gondolom, bár tapasztalatom nincsen, minden elektroncső dobozon kívüli elhelyezése balesetveszélyes (forró, könnyen törhet és akkor nem csak a drága cső van oda, de az is aki megfogta), viszont nagyon szép. Az anódsapka kerámia ezért több mint 1000V-ot ki kell bírnia és nagyon jól rögzül a csövön, magától biztosan nem esik le, az anódkábel kettős szigetelésű műszerzsinór 1000V DC-ig az is jó lehet. Ha működés közben megfogná valaki az anódsapkát, levenni biztosan nem tudná, mert elöbb rántaná vissza a megégett kezét. Ez a cső annyira tetszik, nem rejteném doboztető alá.
(#) Imi65 válasza Danaman hozzászólására (») Ápr 6, 2009
A csőről nem veheted le, mert nem lenne egyforma a fesz eloszlás.
(#) sturbi válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Bizony, szerintem is. Krómozás, vagy valami extrém festés van hozzá tervezve valamikor, csak még meg kell álmodni, hogy pontosan hogy is nézzen ki.
Fiúk, egy PCL 86 SE-nél lehet ám egyutas egyenirányításban is gondolkodni, az enyémben fesz. kétszerezős táp volt (eléggé egyutas), ill. van (már nincs nálam), egy deka brummja sincs, vagy a BEAG AEX 250, 251, 650 erősítői is egész jól elketyeregnek a fesz kétszerezős tápjukkal is (60 W színuszos teljesítményű erősítőkről van szó, igaz PP-k).
(#) Gubán_Gábor válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Hello, én már kipróbáltam tápegységben az AZ21-est, van 1 db nekem is, de mivel közvetlen fűtésű cső, ezért kb nekem már 5-6 másodperc után a teljes anódfesz megjelent a katódján.

PY 88-at tudom én is ajánlani, anódfesz késleltetőnek (nekem is az van a GU 50 SE-m ben), vagy a kapcsolót.
A közvetlen fűtésű egyenirányító dióda sajnos nem jó anódfesz késleltetőnek. Jó példa erre a hajdani EAG AV760C erősítő is, ott ráadásul 2 db is van az erősítőben (AZ4) sorba kötve a nagy feszültség miatt, de sajnos ott sem késleltet eleget.
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Sajnos változtatni kell az ellenállásokat , a másik trióda katódja lehet külön ellenállás is (330).
Az anódok ellenállása csökken kb. 1/2 értékben (15-17k) Zaj növekedést biztos nem fog okozni a párhuzamosítás .
Nagyobb áram miatt a 12k is csökkenhet , de ez már csak a végleges beállítás estén lehet fontos , sokat nem jelent ..
Én csak arra gondoltam , hogy kikapcsolt helyzetben valaki leveszi a satyit és bekapcsoláskor ez gondot okozhat , gyerek ákár bele is nyúlhat , veszélyes lehet .
Persze "normális" környezetben nyugodtan kiteheted a csöveket , szerintem is szebb ha mind látszik .
(#) mark.budai válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Jó ki cső ez a PY88. Az AZ41 sajnos nálam sem késleltet eleget, de azt mondom: ha kibírta a 380V-ot a PCL, akkor ezt is ki kell bírnia. Az ellen nem lehet valamit csinálni, hogyha nem kötök bemenetet rá, akkor búg, nem kell bemenet, csak a jack-RCA vezeték, a CD lejátszó jack-jébe, így már nem búg. A földre lehúztam a bemenetet egy 500K-s ellenállással, esetleg elé kéne még egy kondi, közvetlenül a bemenetre?
(#) Gubán_Gábor válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Én azt mondom, lehet egyszer kibírta a 380 voltot, de az a cső nem fogja sokáig húzni neked, mert az üzemi feszültségénél több mint 1,6 szer nagyobb fesszel járatod ehhez jön még hozzá a nem megfelelően késleltetett anódfesz, és már kész is a csőgyilkolás receptje.
Nekem nincs csatolókondi a GU bemenetén, csak egy 100K-s rácslehúzó ellenállás, és semmi búgás, akkor sem, ha üresen van hagyva a bemenete.

IMG_0104.JPG
    
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Köszönöm, hogy utánna számoltál. Lehet, hogy egy hallgatózás erejéig megpróbálom.
Gyerekből akad kettő is és Ők sem jobbak mint másokéi
A bekapcsoló gombot a hálózati csati mellé a hátlapra gondoltam, és külön kapcsolón lesz (van most is) az anódfesz a trafó után. Valahol a fedlapon a csövek közé gondoltam a kapcsolót, így csak feltűnik bekapcsolás elött, ha valaki "kalózkodott"...
(#) Imi65 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Gábor, a 760C-ben nincs sorba kötve a két AZ4. Fizikailag nem is kivitelezhető. Úgy van kötve, hogy a két anód összekötve, és csövenként a trafó egyik-egyik oldalát kapja.
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 6, 2009
Idézet:
„akár egy kézi kapcsolóval is megoldhatod s késleltetést.”

Nekem is így van megoldva az EL84 SE-n. Meg a nagy gitárgyártó cégek vagy 50 éve alkalmazzák ezt a megoldást, még csöves egyenirányítónál is!
Következő: »»   506 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem