Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 8052 mikrokontroller

Témaindító: dugabácsi, idő: Ápr 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) dugabácsi hozzászólása Ápr 7, 2009 /

Üdv
Van nekem egy 8052-es mikrovezérlőm amit szeretnék programozni. Van valamennyi C ismeretem de a kontroller programozásban teljesen kezdő vagyok. Nem tud valaki valami anyagot ami a kezdetektől leírja h hogyan lehet programozni egy ilyen szerkezetet.
Előre is köszi a segítséget.
(#) SzervízMacska válasza dugabácsi hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Nagy vonalakban: szükséged lesz az adott proci adatlapjára. Ebben meg fogod találni az utasításkészletét ( igaz, nem C, hanem assembly nyelven ). Utána kell egy fordító, ami a forrásodat bináris ( gépi ) kódra lefordítja. Ezen kívül szükséged lesz egy programozó készülékre, amivel majd a kész programodat beletöltöd. Persze, biztosan létezik hozzá C fordító is, hiszen ez a kontroller család mára kvázi ipari szabvánnyá nőtte ki magát.
(#) szilva válasza dugabácsi hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Jó lenne tudni, hogy pontosan milyen "8052" az a mikrovezérlő. Ha egyszer programozható, vagy esetleg belső programtár nélküli típus, akkor szerintem nem túl célszerű foglalkozni vele, mert külső áramköröket kell mellé rakni, és pl. EPROM vagy EEPROM programozóval kell a programját beégetni a külső tárba.

C-vel pl. az alábbi megvalósítással el lehet kezdeni az ismerkedést. Ennek valamennyire limitált verziója ingyen letölthető, használható. Lehet, hogy a limitek nem is igazán limitek egy 8052-nél.

Bővebben: Link
(#) Medve válasza szilva hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

S ha belső a programtára, akkor is lehet (biztos?) hogy a programozása párhuzamos módon zajlik, ami egy elég bonyolult programozó megépítését igényli. Engem ez térített el attól, hogy ezekkel foglalkozzam. Dugabácsi, gondold ezt meg, és inkább egy korszerűbb processzorral foglalkozz, több örömed lesz benne.
(#) pako hozzászólása Ápr 7, 2009 /

Üdvözletem!
Régebben nézegettem az AT89C51RC procikat. Engem is a párhuzamos programozás tartott távol a dologtól. Találtam egy jó kapcsolást: Ez lenne az.
Ennek ugyan az a hátránya, mint a PIC-es ICD-knek, hogy egy kontroller vezérli, amit ugyebár fel kéne progizni valahogy.
Arra gondoltam, hogy egy párhuzamos protos programozót össze kéne dobni, akár légszerelten is, lényeg hogy működjön, és megépíteni ezt.
Párhuzamos portra tud valaki programozót ehhez a procihoz?
(#) szilva válasza Medve hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Ha véletlenül AT89S.. típusú prociról van szó, akkor az programozható SPI interfészen keresztül. Az AVR-es ISP programozók többsége ismeri is ezeket a procikat, ezekkel még talán érdemes is foglalkozni a 8051-es szériából. A párhuzamosan programozható cuccokkal tényleg rengeteg a nyűg...
(#) szilva válasza pako hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Szerintem a programozóban lévő AT89C51-es helyett AT89S51-est kellene használni, az felprogramozható SPI-n keresztül, egy nagyon egyszerű körítés kell mellé csak. De ha minden kötél szakad, nekem van a sufniban egy saját tervezésű, párhuzamos programozást is ismerő programozó ezekhez az Atmel 89C-sekhez, elő tudom kotorni.
(#) pako válasza szilva hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Azok a bizonyos kötelek sajnos elszakadtak. Van egy jópár ilyen procim, nem szívesen vennék melléjük egy majdnem ugyanolyant. :no:
Annak a bizonyos programozónak a rajzáért viszont nagyon hálás lennék!
(#) proba válasza dugabácsi hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Rt évkönyv 1992 .Magyar nyelvű leírás róluk.

Hát, a rajzért én is!
Viccet félretéve, egy 10x16-os próbapanelre kezdtem el összrakni anno, dolgozik benne két db AT89S51 (vagy S52, már nem emlékszem). Az egyik proci kommunikál szabvány RS232-n keresztül a PC-vel, a másik gyakorlatilag portbővítésként dolgozik, hogy párhuzamos módban meg tudjam hajtani a rengeteg lábat. Komoly projekt volt összerakni és megírni a programokat a procikba, de soha nem rajzoltam le...

Ezt a programozót nem lenne hülyeség összedobni. Igaz, csak 40 lábú procikat kezel, és azt sem túl sokfélét ( ), de kiindulásnak jó, főleg, hogy van hozzá panelterv. A "master"-ben futó progit meg lehet írni úgy, hogy ismerjen többféle procit, esetleg 20->40 lábú átalakítóval a 89C2051 és társait is. Hm, elgondolkodtató. Minden esetre ha valaki akar ilyet építeni, akkor én szívesen felprogramozom a saját tákolmányommal a 89C51-et hozzá.

Ez rendes tőled,hogy vállalod a felprogramozást!
Én viszont mindenképp szeretnék építeni egy relatív "egyszerű" programozót ezekhez. Az ICD2-mben is néha elfelejti a kódot a vezérlője, szóval jó ha van egy egyszerűsített tartalékban. Régebben találtam egy kapcsolást párhuzamos portra, ha jól emlékszem 74HC573-al volt multiplexelve a 8 bit. El is mentettem a képet, ami újretelepítés után elveszett, az oldal pedig már nem jó sajnos.

A soros (SPI) módú programozással is írható vezérlőkkel sokkal egyszerűbb a helyzet, itt most kifejezetten a párhuzamos módúakról volt szó (AT89C51).

Értem hogy az SPI-sekhez egyszerűbb a programozó, ami logikus is a 3 (esetleg 4) vezeték miatt. De nekem csak 89C51-em van, kb 10 db, ehhez lenne szükségem kapcsolási rajzra. Az egyszerűt pedig nem szó szerint értettem. Az ICD2-t csak azért hoztam fel példának, mert ha csak 1 felprogramozott MASTER prockóm van, és véletlen elszáll, akkor megint törhetném a fejem, hogy most mi legyen.
Addig is nyúzom a googlét, hátha máshol is ráakadok arra a rajzra.
Egyre jobban kedvet kapok ehhez a procihoz.

Külföldi fórumon találtam ezt a kapcsolást. Erről mi a véleményed? De azt nem írták, hogy milyen progival lehet ezt kezelni, erre van esetleg ötlete valakinek?

Egyrészt nem szokott az csak úgy elszállni, az ICD2-ben működés közben is cserélgetik a firmware-t ott persze történhetnek gondok, sajnos. Ennél a cuccnál ilyen nincs, nem is lehet, ezek a procik nem tudják a saját flash-üket írni. De ha mégis annyira aggódsz, akkor az első dolog az, hogy egy tartalék procit felprogramozol és elteszed páncélszekrénybe, vész esetére

Ez egy Willem programozó. Bővebben: Link

Sosem láttam közelről, de jókat olvastam róla. Hogy mi kell ahhoz, hogy az AT89C-ket használni tudd vele, azt el kellene olvasni a honlapon, elvileg támogatottak. Meg persze kell egy normális nyomtatóport a gépbe, ami manapság sajnos egyre ritkább.
(#) dugabácsi hozzászólása Ápr 7, 2009 /

Van fordítom is hozzá ami c nyelvet lefordítja azért ragaszkodom ehhez a mikrokonroller-hez mert egyetemen ezt használjuk csak hát nem nagyon tanítják meg a programozását
persze van hozzá egy kész áramköröm is ami soros és párhuzamos portal is rendelkezik
ha valakit érdekel itt a kapcsolási rajza
(#) e-chipmunk válasza dugabácsi hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Szia
Mi is ebben a cipőben járunk, ha van valami megoldásod tudnál segíteni
(#) kovacsj hozzászólása Okt 10, 2010 /

Ezt a kontrollert tanulom most én is. Azt szeretném kérdezni ezzel kapcsolatban, hogy miért ez az ipari szabvány, milyen ingyenes szoftverrel lehet programozni, és milyen programozót lehet a legolcsóbban beszerezni?
(#) morgo válasza kovacsj hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Programozókat és programokat itt találhatsz:
Easy - Downloader
8051 Development tools
(#) kovacsj válasza morgo hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Köszönöm szépen!
(#) abcdabcd válasza kovacsj hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Pl a Kandós XE251-gyel le tudod fordítani a programokat illetve szimulálni is tudsz... meg ez tudna programot letölteni az ic-re is a Kandón található gyakorlóra mindenképp de hogy általánosan esetleg általad épített cuccon hogy használható azt nem tudom...

Lehet azért ez az ipari szabvány mert ez a legrégebbi mikrokontroller? Én se tudom, de pl Mediatek chipes dvd játékosokban is 8051-es kód fut részben, meg a Ti TAS1020B nevű usb audio vezérlőjét is 8051es utasításokkal lehet programozni...
(#) tsab hozzászólása Dec 21, 2011 /

Sziasztok,

Építettem egy 8052 loader-t egy ds89c450 uc-hez, de az istenért nem akarja az igazságot. Ezt építettem meg http://elportal.pl/index.php?module=ContentExpress&func=print&ceid=148 DE olvastam forumban, hogy másnak se működött (persze miután megépítettem) és írta ott valaki hogy neki megy, úgy hogy kidobta a pi* -ba 74LS125- részt és EA és a PSEN földre kötötte. Megtettem, meg se nyikkan a MTK-s cuccal. Próbáltam többféle quartzzal. Megnéztem a Max232-es lapját 1uf kondikat javasol, én kicseréltem azokra kivéve ami a föld és a +5v között van ott 10uf-van.

Tudna valaki segíteni életre kelteni ezt a cuccot?

Üdv. Csaba
(#) xmasimo hozzászólása Feb 12, 2017 /

Sziasztok, nem ismertek véletlenül valakit, aki Fehérvár közelében tud programozni AT89C51-et? Ezzel az IC-vel annyira nem szeretnék megismerkedni, hogy programozót is építsek hozzá, csupán 1-2 IC felprogramozásáról lenne szó egy már meglévő berendezéshez. Előre is köszi a tanácsokat!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem