Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   51 / 581
(#) gkari válasza bfreak hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Jó ötlet, köszönöm!
gkari
(#) lpcollector válasza gkari hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Így van, ennek még csak együtemű a vége, mint a legtöbb korabeli rádiónak, míg a Beethoven-nek EL84-ből PP végfoka van. Az már egy igazi NDK-s "zászlóshajó"
(#) gkari válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Sőt, két végfoka van, a PP a nagy hangszórót hajtja, az SE(szintén EL84) a kicsiket.Korábban azt hittem, hogy ez valami álstereo, de nem az.Persze ettől még gyönyörű!http://www.oldradio.hu/rft-beethoven.htm
(#) llaci56 válasza gkari hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Ezért írtam, hogy "kiköpött olyan". Hogy nem az, - de rokon, - ezt rögtön láttam, a nevét pedig én is úgy olvastam, mint írtad.
(#) llaci56 válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

A Beethoven-t nincs szándékodban továbbadni? Nem kellene az a két nagyon hasonló készülék, még összekevernéd véletlenül.

Így a legpontosabb. Ezt a rádiót eddig csak a Kádár Géza könyvekből ismertem.
Van egy kevésbé szép de valódi sztereó csöves Philips rádióm (máig is hallgatjuk), amihez ezen a fórumon kapcsolási rajzot is kerestem, de sajnos hiába...
(#) lpcollector válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Valahogy majd csak szorítunk neki helyet a házban, és nem rakom egymás mellé, nehogy összekeverjem.
Családon belüli továbböröklés útján van még egy Havel rádióm is egy supraphon lemezjátszóval (igazi "KGST corporation") lemezes szekrénnyel, ezzel mondhatni együtt nőttem fel. Velük lesz teljes az NDK-s rádió-ipartörténet.

Szerintem, ha az előbbi url. linkgyüjteményét átbogarászod, megtalálhatod a k.rajzot!
Üdv:gkari

Az NDK-s gyüjteménybe talán egy CAPRI is beférne?Vaterán van most 2 is!

A neten évek óta keresem (Philips Stereoplan 03RB563), de csak a www.radiomuseum.org-on találtam leírást róla, de ott meg még a képnézéshez is regisztrált felhasználónak kellene lennem.
(#) lpcollector válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

A típusszámban lehet hogy tévednek, mert most nézem, hogy ami ott van, az félvezetős, és beépített hangszórós, ez csöves és külön vannak a hangdobozai bár az enyém 03RS563/09.
(#) bfreak hozzászólása Ápr 10, 2009 /

Jónapot mindenkinek!
A ma vásárolt dolgok: Elektroncső atlasz(végre van saját) , ez az orosz multiméter, sajnos nemtudom hogy hogy kell használni.... talán valaki itt ért hozzá? És még egy Rádióamatőrös kézikönyvet is vettem (1963-as ) És lefotóztam a múltkor vásárolt Dallamot is, jól elvan a Velencén
(#) gkari válasza bfreak hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Sztem ez a "c20"."Közös" a "x"(valszeg az egyenfesz., és -áram "-" -kipróbálni!),az ellenállásméréshez az adott méréshatárnál először rövidzár-végkitérést 0-zni, azután mérés, -mindig a magas értékű méréshatárral kezdve!
Kapcs rajz:
http://oldradio.tesla.hu/rajzok/muszerek/c20oroszkezimuszer.pdf
(#) bfreak válasza gkari hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Nos, ez a c20, köszönöm a rajzot, de van amit nem értek, a kapcsolónál ~; Rx; - van, a mutatónál a ~ a V az R a ellenállás, a - pedig V/mA és van még egy * is csak az nem tiszta, hogy akkor a csillag lenne a közös föld?
(#) gkari válasza bfreak hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /

A kapcsoló az üzemmódot választja: "~":váltófesz.(vagy áram); "-":egyenfesz.(áram)-itt fontos, hogy a csillag negatív feszültségen legyen!; "R": ellenállásmérés(kell hozzá 4,5V-os telep)-R mérés előtt kell a "0" gombbal végkitérésre állítani(rövidzár a csill. és a várható érték hüvelye között!), ezután a rövidzár helyére kerüljön a mérendő ellenállat.Komoly pontosságot R-mérésnél ne várj!(remélem, ez még nem OFF!)
Údv:gkari
(#) kaldib hozzászólása Ápr 13, 2009 /

Sziasztok!

Próbáltam átfutni a 17 oldalnyi bejegyzést, de nem találtam megoldást a problémámra:

Orion AR512-es rádióm tegnap este elnémult. Nem tudom, fontos-e, mindenesetre leírom, hogy előzőleg délután a skálaizzók leszakadt vezetékét forrasztottam vissza a varázszem (EM80) foglalatának lábaira (a csövet nyilván kiszedtem erre az időre ). Aztán este félálomban hallottam, hogy kb. egy másodpercig zizegett egyet, és elnémult. A varázsszem se mutatott semmit. Kikapcs/bekapcs után még szólt egy darabig (szépen bejöttek az adók, a varázsszem is okés volt), de halkan sistergett. Kikapcs/bekapcs után már újra néma csönd, és a varázsszem sem világít. Úgy látom, az összes cső szépen fűt. A kimenő trafón van egy 1,5k Ohm-os ellenállás, az alsó része egy ponton izzott. Ilyet még nem láttam, de gondolom szimplán kiégett.

(Még annyit, hogy délután a kis hangszóró bekötésekor lehet, hogy kicsit meggyepáltam a kimenő trafót, szóval nem lepődnék meg, ha lenne ott valami probléma, de ettől még a varázsszemnek kéne működni, nem?)

Megjegyzem, korábban néha erősen elkezdett mélyen búgni (teljesen random: néha rákezdett, néha abbahagyta). Kérdeztem, azt mondták, valószínűleg a szűrőkondi bénázik. Ez lehet a probléma valóban, vagy esetleg a kimenőtrafóra lehet visszavezetni ezt a problémát is?

Tud valaki segíteni, hogy merre induljak el a hibakeresésben? (Vagy esetleg ajánlani valami budapesti "szakit", aki átnézné megfizethető áron (mégiscsak diák vagyok) a rádiót?

Köszönöm!
K. Benedek
(#) zoltan_30 válasza kaldib hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Valahol rovidzarad keletkezett amennyben az 1.5k ellenallas leegett.
A beszurt kapcsolasi rajzon lahatoak azok a pontok ahol merni kell.
Egyelore szakidsd meg a tapszalakat es merj ra az EZ80 katodjara , hogy van e tapfeszultseged.
Amennyiben van akkor keresd meg a zarlat okat.
(#) kaldib válasza zoltan_30 hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Köszönöm a gyors választ!

Olyan vagyok, aki mindenhez ért egy kicsit, de igazán semmihez sem.

Tehát az óramutató járása szerinti harmadik láb a katódé. A tápszál az az anód kivezetése? (Tehát 1., 7. láb?)

Kösz!
(#) zoltan_30 válasza kaldib hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Mondjuk, ez igy egy kicsit lassu lesz(keresem a labakat).
Tehat, ahogyan mondod leegett az 1.5k ellenallasod.
Ezek szerint akkor a kimeno trafo fele meno szalat megszakitod.
Igy marad csak maga a tap.
Amennyben az Ez-nek van futese es a katodjan feszultseg akkor a tapod jo.
Az 1.5k ellenallas utan tortenhetett valami zaltat, hogy az elfustolt.
Meg kell nezni az ellenalas utan kovetkezo kondenzatort, hogy nem e zarlatos vagy valami mas egyebb azon a vonalon.
Ez utobbi pontbol megy a tapfesz a radio tobbi emeletehez.
A kimeno trafot ha veletlenul (szekundert) rovidre zartad (ugye forraszgattal) es ugy maradt attol nem megy tonkre a vegcso mert az attranszformalt impedancia a primer oldalon is megjelenik igy annak az impedanciaja nagyon lecsokken (marad a szort induktivitas + a tekercs ellenallasa) es nem lesz kimeno telyesitmeny.
Esetleg halkan hallatszik valami a kimenotrafobol ha vezerlodik a vegcso.
A zarlat az 1.5k szuroellenallas utan lehet.

(#) llaci56 hozzászólása Ápr 13, 2009 /

Könnyen megtalálod, mert ez az ellenállás szúr. (No, meg egy kicsit ráz is.)
(#) bfreak hozzászólása Ápr 14, 2009 /

Jó napot mindenkinek! Ma elkezdtem a Szimfóniám restaurálását, és egy érdekes dolgot figyeltem meg; eddig ugye nem szólt egyáltalán, a múltkor kimostam és most megszólalt! De sajnos csak recseg és búg, a varázsszem semmit se csinál és a hangerőszabájzó se ér semmit, ugyanis hiába tekergetem nemcsinál semmit se.... a mellékelt képeken látszanak a kapcsolók, a jobb szélső a Q és azon csudálkozok, hogy a varázsszem miért onnan kap feszt ( a piros-sárga ugyanis oda megy) szerintem lehet ezzel még valami bibi, de nemjövök rá. Mellékeltem még egy képet a kimenőről és a hangerőpotiról is(a bal az) nincs leföldelve, talán ez a baja? A segítséget előre is köszönöm!
(#) gkari válasza bfreak hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Úgy sejtem, hogy ez a Szimf. De Luxe, mert azon vannak egymás mellet a potik.Azt látom, hogy ott egy ellenállat leégett, valamint a poti közepére menő 47nF ócska fóliakondi(biztos, hogy nem eredeti!) helyett egy 47nF pl.stiro kellene.A Q gomb nyugalmi helyzetben adja az EM84-nek az anódfeszt-bizony.Én azzal kezdeném, hogy a táp(elkók formáz!)ellenörzése után a hangfr.részt bírnám szólásra.Az EM addig semmi jelet nem is ad, amíg a rádióból demodulált jelet nem kap.
Kapcs.rajz:Fájlmellékletek

Köszönöm! Akkor azt a kondit cseréljem ki?(és az ellenállást, gondolom) Egyéb baja vajon lehet?

A hangfrekis része elvileg működik, az elkót szépen formáztam, de hangerőszabályzás nincs, csak a hangszínt tudom változtatni
(#) didyman hozzászólása Ápr 14, 2009 /

Inkább csak mutatóban, van egy ilyen gyönyörű, Orion-EMG csöves oszcilloszkóp egy jóbarátomnál. Egyrészt fűtésre is remekül használható , másrészt a mai napig kiválóan működő gépezet. Apró potibajok vannak rajta mindössze. van még egy gép, az donorként szolgál, de elvileg talpraállítható lenne. Gyönyörű gép és remnekül használható. Kicsit nagy darab...

4401.jpg

(#) bigeniac hozzászólása Ápr 14, 2009 /

Sziasztok!

Nemrég találtam erre az oldalra:
Bővebben: Link
sok régi fotó van rajta...

üdv mindenkinek, s további jó javítgatást.

Bv
(#) kaldib válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

zoltan_30, köbzoli, llaci56: Köszönöm a részletest választ, megpróbálok ezek alapján el indulni.

Minden jót!
Benedek
(#) gkari válasza bfreak hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Hát akkor valszeg a poti halott(szedd szét, ezeket a potikat régen lehetett javítani, talán sikerül), én megnézném még a C111-t, és az R112-t is.A poti közepét ha ujjal megérinted, brummognia kell(másik kéz a zsebben!)!
Üdv:gkari
(#) bfreak válasza gkari hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Köszönöm a segítséget! A poti sajnos szétesett ahogy a hátulját leszedtem, szét volt töredezve a belseje.... vettem is másikat, és az ellenállást és a kondit is kicseréltem, de még mindig nem működik.... de lemezjátszóval kipróbáltam és az erősítője legalább már jó
(#) bfreak válasza bfreak hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Nos, nézegettem a rádiót, a forgókondi lemezei között van egy ami elég ferdén áll, de gondolom az gyárilag úgy van.... egyébként itt tart a restaurálás : épp a belsejét javítom, a dobozát már megcsináltam
Következő: »»   51 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem