Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Így van, ennek még csak együtemű a vége, mint a legtöbb korabeli rádiónak, míg a Beethoven-nek EL84-ből PP végfoka van. Az már egy igazi NDK-s "zászlóshajó"
![]()
Sőt, két végfoka van, a PP a nagy hangszórót hajtja, az SE(szintén EL84) a kicsiket.Korábban azt hittem, hogy ez valami álstereo, de nem az.Persze ettől még gyönyörű!http://www.oldradio.hu/rft-beethoven.htm
Ezért írtam, hogy "kiköpött olyan". Hogy nem az, - de rokon, - ezt rögtön láttam, a nevét pedig én is úgy olvastam, mint írtad.
A Beethoven-t nincs szándékodban továbbadni? Nem kellene az a két nagyon hasonló készülék, még összekevernéd véletlenül.
![]()
Így a legpontosabb.
![]() Van egy kevésbé szép de valódi sztereó csöves Philips rádióm (máig is hallgatjuk), amihez ezen a fórumon kapcsolási rajzot is kerestem, de sajnos hiába...
Valahogy majd csak szorítunk neki helyet a házban, és nem rakom egymás mellé, nehogy összekeverjem.
![]() Családon belüli továbböröklés útján van még egy Havel rádióm is egy supraphon lemezjátszóval (igazi "KGST corporation") lemezes szekrénnyel, ezzel mondhatni együtt nőttem fel. Velük lesz teljes az NDK-s rádió-ipartörténet.
Szerintem, ha az előbbi url. linkgyüjteményét átbogarászod, megtalálhatod a k.rajzot!
Üdv:gkari
Az NDK-s gyüjteménybe talán egy CAPRI is beférne?Vaterán van most 2 is!
A neten évek óta keresem (Philips Stereoplan 03RB563), de csak a www.radiomuseum.org-on találtam leírást róla, de ott meg még a képnézéshez is regisztrált felhasználónak kellene lennem.
![]()
A típusszámban lehet hogy tévednek, mert most nézem, hogy ami ott van, az félvezetős, és beépített hangszórós, ez csöves és külön vannak a hangdobozai bár az enyém 03RS563/09.
Jónapot mindenkinek!
A ma vásárolt dolgok: Elektroncső atlasz(végre van saját) ![]() ![]() ![]() ![]()
Sztem ez a "c20"."Közös" a "x"(valszeg az egyenfesz., és -áram "-" -kipróbálni!),az ellenállásméréshez az adott méréshatárnál először rövidzár-végkitérést 0-zni, azután mérés, -mindig a magas értékű méréshatárral kezdve!
Kapcs rajz: http://oldradio.tesla.hu/rajzok/muszerek/c20oroszkezimuszer.pdf
Nos, ez a c20, köszönöm a rajzot, de van amit nem értek, a kapcsolónál ~; Rx; - van, a mutatónál a ~ a V az R a ellenállás, a - pedig V/mA és van még egy * is csak az nem tiszta, hogy akkor a csillag lenne a közös föld?
A kapcsoló az üzemmódot választja: "~":váltófesz.(vagy áram); "-":egyenfesz.(áram)-itt fontos, hogy a csillag negatív feszültségen legyen!; "R": ellenállásmérés(kell hozzá 4,5V-os telep)-R mérés előtt kell a "0" gombbal végkitérésre állítani(rövidzár a csill. és a várható érték hüvelye között!), ezután a rövidzár helyére kerüljön a mérendő ellenállat.Komoly pontosságot R-mérésnél ne várj!(remélem, ez még nem OFF!)
Údv:gkari
Sziasztok!
Próbáltam átfutni a 17 oldalnyi bejegyzést, de nem találtam megoldást a problémámra: Orion AR512-es rádióm tegnap este elnémult. Nem tudom, fontos-e, mindenesetre leírom, hogy előzőleg délután a skálaizzók leszakadt vezetékét forrasztottam vissza a varázszem (EM80) foglalatának lábaira (a csövet nyilván kiszedtem erre az időre ![]() (Még annyit, hogy délután a kis hangszóró bekötésekor lehet, hogy kicsit meggyepáltam a kimenő trafót, szóval nem lepődnék meg, ha lenne ott valami probléma, de ettől még a varázsszemnek kéne működni, nem?) Megjegyzem, korábban néha erősen elkezdett mélyen búgni (teljesen random: néha rákezdett, néha abbahagyta). Kérdeztem, azt mondták, valószínűleg a szűrőkondi bénázik. Ez lehet a probléma valóban, vagy esetleg a kimenőtrafóra lehet visszavezetni ezt a problémát is? Tud valaki segíteni, hogy merre induljak el a hibakeresésben? (Vagy esetleg ajánlani valami budapesti "szakit", aki átnézné megfizethető áron (mégiscsak diák vagyok) a rádiót? Köszönöm! K. Benedek
Valahol rovidzarad keletkezett amennyben az 1.5k ellenallas leegett.
A beszurt kapcsolasi rajzon lahatoak azok a pontok ahol merni kell. Egyelore szakidsd meg a tapszalakat es merj ra az EZ80 katodjara , hogy van e tapfeszultseged. Amennyiben van akkor keresd meg a zarlat okat.
Köszönöm a gyors választ!
Olyan vagyok, aki mindenhez ért egy kicsit, de igazán semmihez sem. ![]() Tehát az óramutató járása szerinti harmadik láb a katódé. A tápszál az az anód kivezetése? (Tehát 1., 7. láb?) Kösz!
Mondjuk, ez igy egy kicsit lassu lesz(keresem a labakat).
Tehat, ahogyan mondod leegett az 1.5k ellenallasod. Ezek szerint akkor a kimeno trafo fele meno szalat megszakitod. Igy marad csak maga a tap. Amennyben az Ez-nek van futese es a katodjan feszultseg akkor a tapod jo. Az 1.5k ellenallas utan tortenhetett valami zaltat, hogy az elfustolt. Meg kell nezni az ellenalas utan kovetkezo kondenzatort, hogy nem e zarlatos vagy valami mas egyebb azon a vonalon. Ez utobbi pontbol megy a tapfesz a radio tobbi emeletehez. A kimeno trafot ha veletlenul (szekundert) rovidre zartad (ugye forraszgattal) es ugy maradt attol nem megy tonkre a vegcso mert az attranszformalt impedancia a primer oldalon is megjelenik igy annak az impedanciaja nagyon lecsokken (marad a szort induktivitas + a tekercs ellenallasa) es nem lesz kimeno telyesitmeny. Esetleg halkan hallatszik valami a kimenotrafobol ha vezerlodik a vegcso. A zarlat az 1.5k szuroellenallas utan lehet.
Könnyen megtalálod, mert ez az ellenállás szúr. (No, meg egy kicsit ráz is.)
![]()
Jó napot mindenkinek! Ma elkezdtem a Szimfóniám restaurálását, és egy érdekes dolgot figyeltem meg; eddig ugye nem szólt egyáltalán, a múltkor kimostam és most megszólalt! De sajnos csak recseg és búg, a varázsszem semmit se csinál
![]() ![]() ![]()
Úgy sejtem, hogy ez a Szimf. De Luxe, mert azon vannak egymás mellet a potik.Azt látom, hogy ott egy ellenállat leégett, valamint a poti közepére menő 47nF ócska fóliakondi(biztos, hogy nem eredeti!) helyett egy 47nF pl.stiro kellene.A Q gomb nyugalmi helyzetben adja az EM84-nek az anódfeszt-bizony.Én azzal kezdeném, hogy a táp(elkók formáz!)ellenörzése után a hangfr.részt bírnám szólásra.Az EM addig semmi jelet nem is ad, amíg a rádióból demodulált jelet nem kap.
Kapcs.rajz:Fájlmellékletek
Köszönöm! Akkor azt a kondit cseréljem ki?(és az ellenállást, gondolom) Egyéb baja vajon lehet?
A hangfrekis része elvileg működik, az elkót szépen formáztam, de hangerőszabályzás nincs, csak a hangszínt tudom változtatni
Inkább csak mutatóban, van egy ilyen gyönyörű, Orion-EMG csöves oszcilloszkóp egy jóbarátomnál. Egyrészt fűtésre is remekül használható
![]()
Sziasztok!
Nemrég találtam erre az oldalra: Bővebben: Link sok régi fotó van rajta... üdv mindenkinek, s további jó javítgatást. Bv
zoltan_30, köbzoli, llaci56: Köszönöm a részletest választ, megpróbálok ezek alapján el indulni.
Minden jót! Benedek
Hát akkor valszeg a poti halott(szedd szét, ezeket a potikat régen lehetett javítani, talán sikerül), én megnézném még a C111-t, és az R112-t is.A poti közepét ha ujjal megérinted, brummognia kell(másik kéz a zsebben!)!
Üdv:gkari
Köszönöm a segítséget! A poti sajnos szétesett ahogy a hátulját leszedtem, szét volt töredezve a belseje.... vettem is másikat, és az ellenállást és a kondit is kicseréltem, de még mindig nem működik.... de lemezjátszóval kipróbáltam és az erősítője legalább már jó
![]()
Nos, nézegettem a rádiót, a forgókondi lemezei között van egy ami elég ferdén áll, de gondolom az gyárilag úgy van.... egyébként itt tart a restaurálás : épp a belsejét javítom, a dobozát már megcsináltam
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |