Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   47 / 221
(#) eldo válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Köszi a tanácsokat, remélem sikerülni fog és tényleg gyönyörű hangja lesz, de elvileg egy gitárerősítő végfoknak terveztem volna kiderül hogy meg tudja e majd hajtani
(#) bakos13gab válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Ez az elko polírozás nekem is tetszik, de nem melegszik nagyon fel az elkó tőle?
(#) Doncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Dehogy melegszik, semmi baja, én a kezemben fogva políroztam, semmi hőt nem tapasztaltam.
(#) bakos13gab válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Ja értem, szóval kézzel csináltad, nekem rögtön valami nagyfordulatú gépi dolog jutott eszembe (fúrógéppel csináltam már ilyet réz kilincsekkel stb. és hát azokat kézzel nehezen lehetett megfogni utána).
(#) skylooker válasza eldo hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Használom zenehallgatásra, gitárra is, szobában mindkettőre elég, igaz, 160 literes a láda.
(#) lamalas válasza eldo hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Udv eldo!

En azt javaslom, hogy elso erositonek ne a JLH-t valaszd. Habar eleg egyszeru a kapcsolas megsem ez az az erosito amivel kezdeni kellene. Inkabb egy IC-s TDA2030-at ajanlok. Tobb kellemetlen elmenytol tudod megovni magad!

A szimulalashoz csak annyit, hogy egyaltalan nem hulyeseg ha tudja valaki hogy hogyan hasznalja es mire a szimulacios programokat. Nyilvan nem a hangminoseget kell a szimulaciokkal "megjosolni, megsaccolni" egy eroitonel mert nem erre valo. Ha valakinek egy erosito szimulacioja nem sikerul akkor nem feltetlen a programban kell a hibat keresni. Termeszetesen nem alkalmasak a szimulacios programok mindenfele valos helyzet szimulalasara epp ezert ismerni kell a korlataikat es azokat figyelembe veve kell/erdemes/lehet hasznalni oket.
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Teljesen kezdőként én sem javaslom ezzel az erősítővel indítani. Persze ha eldo már csinált életébe pár kapcsolást, csak épp erősítőket nem készített, akkor nyugodtan ajánlom neki, mert némi elektronikai tapsztalattal valóban nem bonyolúlt ez a kapcsolás.
Én főleg azért beszélnék le egy teljesen kezdőt, aki még szinte forrasztani se sokat forrasztott, mert itt "viszonylag" nagy áramok folynak, könnyen nagy hibát lehet okozni. És akkor még ott van a nagy hűtőborda, meg a túlméretezés, ami ennél az erősítőnél ajánlatos és egy abszolút kezdő ezt még nem látja át. Az IC-s erősítők inkáb valók kezdőknek, általában még belső védelmet is tartalmaznek, így nehezebb elrontani őket. Én is több IC-s erősítő után csináltam egy A osztályt. Fordítva nehezebb lett volna.
(#) bakos13gab válasza vendelkiraly hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Nekem ez volt az első olyan, ami működött is
Egy TDA2030-al kezdtem, de az valamiért nem akart hangot kiadni magából, igaz nagyon ocsmány nyákja lett, több helyen alámaródott, mint ahol nem .
Viszont most már 2 TDA2030 is üzemképes, csak meg kell csinálnom hozzá a körítést.

A JLHval meg szívtam persze az elején nem is működött, de légszerelve pöccre ment és még jó nay bordákat is tudtam hozzá szerezni. Már régen akartam képet felrakni, mert az első változat nagyon futurisztikusan nézett ki, mivel egy hajlított alulemez volt a hűtés, csavar lábakon, és még egy emelet tartotta a közepén a nyákot. Tiszta Orion űrhajó.
Na, de ha lesz már érkezésem, akkor rakok fel képeket is.
(#) Doncso hozzászólása Ápr 9, 2009 /
 
Nekem az a meglátásom, hogy van is benne igazság meg nem is, hogy TDA-val vagy ezzel a kapcsolással kezdi.
Én egy 300w-os MJL-el felépített erősítővel kezdtem az erősítő építést, működött, persze nem elsőre viszont sok segítséget kaptam itt a fórumon, többek közt Lamalas mestertől is. Ebből rengeteget tanultam, viszont egy TDA-ból nem sok mindent tanultam volna, kimaratom a nyákot, beültetem, összekötöm szól. Nincs benne nyugalmi beállítás, sem más, ebbő jobbára csak nyákkészítést és beültetést lehet tanulni. Persze ez is valami.

Idézet:
„Az IC-s erősítők inkáb valók kezdőknek, általában még belső védelmet is tartalmaznek, így nehezebb elrontani őket. Én is több IC-s erősítő után csináltam egy A osztályt. Fordítva nehezebb lett volna.”


Az igaz , hogy fordítva nehezebb, de nem feltétlen rosszabb! Nem megoldhatatlan egy kezdő számára aki egy kicsit is élelmes és feltalálja magát. Csupán olvasni kell a fórumot, esetleg kérdezgetni és máris muzsikál az a JLH.
A legutóbbi JLH-mat szinte egy gyerek is össze tudta volna rakni, kimarattam, beültettem , és szól, semmi nehéz nincs ebben szerintem.
Én azt javaslom, bátran előre, persze csakis megfontoltan és a józan ész határain belül. Ha tudja mit csinál , nem lehet baj, ha nem tudja , kérdezzen , így tanul az ember. Persze ez csak az én véleményem, nem célom senki megbántása, és ezt a legnagyobb tisztelettel írom.
Üdv.
(#) skylooker válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Mindenki a maga útját járja. Én is előbb csináltam 200Wost, mint JLH-t, olyan egyszerű, hogy nem éreztem benne kihívást, mindíg hagytam, hogy "majd".
Viszont előfordul, hogy klasszikafilologus akar erősítőt építeni, akkor tényleg jobb, ha kap tuti nyákrajzot egy IC-shez, érzi, hogy a páka egyik vége meleg, csak ez nem látszik, aztán ott a sok körítés, táp, lakatos munka, huzalozás, csatik, kapcsolók, ha megszólal, sikerélmény, szóval kevesebb hibalehetőség, a hangja se biztos, hogy rossz, szóval a kezdő erősítőépítő is sokféle lehet.
Hú, ez hosszú mondat lett...
Amúgy a JLH is tuti.
(#) Doncso válasza skylooker hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Mondasz valamit. Én csak magamból indultam ki. Persze mindenki a maga útját járja, van aki vakmerőbb, van aki biztosra megy, ki ki milyen. Az is igaz, hogy sajnos nem lehet felmérni senkiről, hogy mennyire kezdő, így nem biztos, hogy éppen jó tanácsot ad az ember. Dehát ez már csak egy ilyen dolog.
(#) lamalas hozzászólása Ápr 10, 2009 /
 
Udv!

Nem feltetlen a kapcsolas bonyolultsagaval es erositok eseten a kimeno teljesitmennyel van osszefuggesben, hogy en pl. mit ajanlanek olyannak aki elso erositojet epiti. En azert ajanlgatok IC erositot elso erositonek mert ott sokkal kevesebbet lehet hibazni mint diszkret tranyos (ne adj isten csoves) erositok eseteben. Az IC-s erositoknel (ha az ajanlott gyari kapcsolast epiti meg az ember, ajanlott NYAK lemezen) akkor majdnem kizart pl. a gerjedes lehetosege vagy a rossz tranzisztorbekotes. Nem utolso sorban az erosito epites nem csak arrol szol, hogy beforrasztjuk az alkatreszeket a NYAK-ba majd tapot adunk neki es orulunk, hogy szol. Nagyon fontos es lenyeges szempont a tapegyseg elkeszitese es az erosito helyes huzalozasa is! Ezeket a dolgokat nagyon jol meg lehet tanulni egy IC-s erositovel. Aztan tovabb lehet lepni a diszkret tranyos erositok fele egy egyszeru kapcsolassal mit amilyen pl. a sokak altal szinten megepitett 25W-os Texas erosito. Abban is van IC, igaz csak a bemeneten, de mar a vegtranyoknak kulon kell beallitani a nyugalmi aramot. Ha egy ilyesmin is tul van az ember akkor johetne pl. egy JLH. Egy IC-s erositohoz nem feltetlen szukseges nagyobb muszerezettseg egy multimeternel, de egy diszkret tranyos erositohoz mar erosen ajanlott egy oszcilloszkop ami nem csak a hangfrekis tartomanyban mukodik, nem beszelve az elmelti es gyakorlati tudas/tapasztalatrol is. Ezeket pedig csak fokozatosan lehet megszerezni.

Egy szo mint szaz en a sikerelmeny es a fokozatos tanulas miatt ajanlom az elobb emlitett utat ... vegulis matekbol sem egybol differencialegyenletekkel kinlodik az ember fia
(#) eldo hozzászólása Ápr 11, 2009 /
 
Azert valasztottam ezt a kapcsolast mert az erositombe egz IC-s vegfok van es mivel nem akartam szetbarmolni az erositom inkabb valasztottam ezt a megoldast. Csoves vegfokot szeretnek majd de az anyagiakban is dragabb es szerintem bonyolultabb is. Az elektrot naggyabol vagom Es eleg sokat forszgattam mar De erositot meg soha nem epitettem es ezert gondoltam hogy JLH-t epitek mert az mar egz kicsit hasonlit a csoves erositore (allitolag). Es sokan dicseritek a hangjat mar en is nagyon kivancsi vagyok ra milyen Ha gondba leszek latom itt sok segitseget kaphatok, es mindenkinek koszi a tanacsot
(#) CIROKL válasza eldo hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Hát ez eggyáltalán nem igaz egy csövest is kilehet annnyi költségből hozni mint a JLH -át . Én ezt nyugott lelkiismerettel mondhatom neked ! Azt hogy a hangzása olyanmint egy csövesé , az badarság . megkell halgatni és utána lehet róla véleményt formálni . A csöveseknek egészen más a hangzásuk , szerintem minden erősítőnek saját hangzásvilága van !Legyen az tranzisztoros vagy csöves vagy ic -s .Elhiheted nekem mert nekem van A- osztályúból tranzisztoros meg csöves is !
(#) Doncso válasza eldo hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Cirokl mester elmondta a lényeget, annyit tennék hozzá, hogy szerintem ha egy kicsit is értesz az elektronikához, bátran vágj bele egy JLH-ba, nem gondolom, hogy csalódni fogsz. Van itt több féle nyákterv, én már két fajtát is építettem, mindkettő elsőre indult minden gond nélkül, ha van egy használható multimétered, és új alkatrészekből építkezel a siker 99%-ban nem fog elmaradni. Ha bármiben elakadnál, itt a fórumon szívesen segítünk, azt hiszem ezt a többiek nevében is mondhatom. Egyébiránt üdv a JLH klubban.
Üdv: Doncso
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Épp most nézegetem az erősítők dobozait, ezek gyönyörű dobozok, csak azt ne mondd , hogy otthon készítetted őket, mert akkor . Nagyon szép munkák.
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Szépek ez relative dolog kinek mia szép ? Azt mondanám próbálok a körülményekhez igazodni . Minden projectnél van némi előzetes elképzelés és aztán még menet közben jön hozzá egy s más . És igen a dobozolásaim nagy túlnyomó részét ithon követem -el ! Természetesen ezek már nem az első darabok amiket elkövettem 30-35 év alatt ! Hogy álsz már a JLH -val ? mikor láthatunk egy kis ízelítőt .
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Titkon azt hittem, hogy a titkod az , hogy van gépműhelyes ismerősöd .
A JLH alakul szépen, már a múlt héten megszólalt, nagyon szép hangja van, szépen alakul az alsó alu lemez is, csak rá kéne szánnom magam a polírozásra, időközben folyamatosan változik az elképzelés, első terv után már jobb formát találtam ki, jönnek az ötletek folyamatosan, csak lassan haladok vele, de amint lesz érdemi haladás természetesen prezentálom.
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /
 
Idézet:
„Titkon azt hittem, hogy a titkod az , hogy van gépműhelyes ismerősöd”
Hát már ugyemlékszem egy párszor hangoztattam egy jó pár helyen hogy én csak mezei szerszámkészítő vagyok ezt soha nem titkoltam ,Ha lehet mondani akkor nekem semmi közöm az elektronikához ? A gépműhely az én vagyok a szó szoros értelmében , hála a hátteremnek meg az összes gépnek amin tudok dolgozni ,. Mert ezt jól látod ehhez a sok különféle dobozkákhoz igencsak sok és komoly tehnikai háttér kell ! Nagyon kiváncsian várom az általad konstruált JLH dobozolását !
(#) ngyzoli válasza eldo hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /
 
A JLH sem szól "csövesen",csak az A-osztály miatt kicsit kellemesebb lehet a hangja,mint a szokásos(kommersz?)AB-osztályú kapcsolásoké.Tulajdonképpen "ajánlott vétel"-kategória.
(#) masterknave hozzászólása Máj 17, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Megépítettem életem első A osztályú végfokát , le esett az állam rendesen .

Kapott egy nagy bordát + két 8cm ventillátor hüti, és igy sem lehet a tranzisztor tokokat megfogni 60-70fok

36v ról megy most épp 2,5A - igen jól szól, az eddigi tda-s végfokaimat simán leszolja .

A következö lépés panelt gyártanom hozzá , egyenlöre bordon összerakva.

Milyen tranyokat ajánlanátok hozzá? BD317, BDW83C, BDX69B, BDY29, MJ802, BDY73, hirtelen ezeket találtam! Egyátalán darlington tranyókat lehet használni?
(#) Imi65 válasza masterknave hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
A TDA-s erősítőidet gyakorlatilag bármilyen jól kidolgozott kapcsolás "leszólja", ezen nincs mit meglepődni. :nemtudom:
(#) frecsko válasza masterknave hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
2n3055-ösökkel a legjobb eddig, legalábbis nekem ezekkel szólt a legjobban. Kísérletezd ki, hogy neked melyikkel tetszik a hangja a legjobban.
(#) hapro válasza masterknave hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Nálam a BDY73 a nyerő.
(#) masterknave válasza hapro hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
BDY73-at merre kapsz? Hq-ban nincs! És ahogy most nézem a Lomexben sem találok.
(#) frecsko válasza masterknave hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Bontott cuccokban
(#) CIROKL válasza masterknave hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Szia : akár ITT is kaphatsz !
(#) masterknave válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Köszi!

Már írtam is neki, hogy kellene 12db!

5.1-be szeretném nyomatni , remélem elbírja majd a labortápom.

Télre nem kell majd fütés, igy is vagy 2 fokkal emelkedett a szobám hömérséklete, de ez a hagzás megéri, nem birom kikapcsolni , csak én örültem meg!
(#) CIROKL válasza masterknave hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Ez aztán az elszántság 5,1 -be JLH ? Erről azért reméllem beszámolsz mekkora trafót szeretnél neki ? hűtés sem semmi kell ám ! Meg aztán eggyáltalán ez bátor elgondolás ? A labortápod az egy erőmű ?
(#) masterknave válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
A kíváncsiság és az élmény hajt! Meg az hogy örült vagyok ilyen témákban

A táp egy TR9158 40v 10A. Egy darab végfok most Kb 1.5A-t zabál, az ugye 6*1.5=9. .

És ha bejön a cucc megpróbálok hozzá valami külön tápot csinálni, na az nem lesz egyszerű
Következő: »»   47 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem