Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Valaki nem tudja véletlenül, hogy min alapszik a katódos védelem? Hogy lehetne ilyet csinálni autóhoz?
Autóhoz akkor lehetne ilyet csinálni, ha mondjuk az autó víz alatt lenne
![]()
Azért gyártanak: "car rust protector". Hogy mennyire hatékony azt nem tudom, de az biztos hogy légvezetéknel (pl. staku) egyértelműen meg lehet mondani hogy melyik a + és - pedig az sincs víz alatt...
Nem a polaritással van a probléma. Az autó karosszéria lehetne a katód, de a zárt áramkört mindenhol megvalósítani szinte lehetetlen. Egy földben álló tartálynál semmi gond, mert a föld körbeveszi, a tartály bármelyik pontján megsérül a védőréteg, elindul a védőáram. Ugyanez van a bojlerek aktív anódos védelménél is, a bojlerben lévő vízen keresztül záródik az áramkör (csak ott a feszültséget nem egy tápegység, hanem a magnézium anódból és a vas tartályból kialakított galvánelem biztosítja).
Gyártani, árulni sok mindent lehet... Ebben ezt lehet olvasni: "There are various products on the market claiming to provide cathodic electrochemical protection to your car, just by injecting electrons into your metal work - but they don't work. The FCC in the United States of America has actually got court orders to stop these products from being sold - simply because they don't work."
Esetleg a linkjét el le tudnár írni nekem?
Estleg a linkjét le tudnád írni nekem a car rust protector-nak?
Valahol valamelyi fórumon azt olvastam,hogy van valakinek ilyen készüléke , az autó közel 20 éves, és nincs rajta rozsda....
Annó rendszerváltás környékén valamelyik autós újságban láttam ilyen készüléket, de nem tudok róla semmit. Szintén olvastam valamelyik fórumon, hogy a cink elméletileg segítene megoldani a rozsdásodást, a cink fogy,stb...... Mi erről a véleményetek?
Katódos védelem elvén működő készülék! Szerintetek ez hogy működik?
http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.rusts...l%3Dhu
Sziasztok!
A katódos védelem lényege, hogy ha két különböző fém, ugyanazon elektrolit oldatba merül, galvánelemet képez. Ha ezt a galvánelemet rövidre zárjuk, az anód fog oxidálódni. Mindaddig nem kezdődik meg a katód oxidációja, amíg az anód teljes anyagmennyisége el nem oxidálódik. Ha egy vasdarabot, pl. a járműved alvázát a vasnál reaktívabb fémréteggel vonsz be, akkor a vasad fog katódként viselkedni, tehát katódosan védett lesz. Mindaddig nem kezd el rozsdásodni, amíg egy leheletnyi vékony bevonat is van rajta. (Nem szükségszerű a bevonatnak folytonosnak lennie.) Ennek tipikus esete a horganyzás, ahol a nyers alkatrész tüzi, vagy galvanikus eljárással néhány század mm vastagságú cink réteget kap.
Korrózióvédelemmel kapcsolatban merült fel a kérdés... acéltartályok védelme során szoktak használni ún. idegenáramú anódot. A kérdésem az lenne, hogy tud-e ehhez valaki kapcsolási rajzot, mert gyárilag olyan 20-30 között lenne, de lehet nem annyira bonyolult ez a dolog... ?!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |