Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   146 / 731
(#) pl13 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Mind a kettő egyszerre, az ilyen típusú hangszóróknak jelentős gyártási szórása van, sőt nagyon sokszor előfordul, hogy csak odaírnak valami szimpatikusat, aztán hadd vigye a felhasználó.

Leírom századjára is újból. A megfelelő doboztérfogat kiszámításához kell a pontos T-S, és ismerned kell a hangszóró lengőrendszerének határait, képességeit, a felhasználási körülményeket, vagy legalább meg kell tudni saccolni. A program pedig mindössze azért van, hogy helyetted számoljon, és ne kelljen füzetlapokat teleírnod egy variáció meghatározásához. Ráadásul még vizuálisan is láthatóvá teszi az eredményeket.

Ui: én sem fogok mindig minden hülyeséget kijavítani, főleg ha ilyen bátor a felhasználó. Majd a szmájlihegyek megoldják a problémát. Vagy nem.
(#) pl13 válasza honyike hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Namost, ha a megadott térfogatból nem tudsz három belső élhosszt kiszámolni... akkor sztem valami matekos fórumon érdeklődj előbb...
(#) pl13 válasza hammer14 hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Ettől még nem lesz jó az a kettő-négy darab hangszóró, ugyanúgy használhatalan maradt, használati értékét nézve ugyanúgy kb. a felét sem éri el a kifizetett összegnek, mindössze annyi történt, hogy neked így tetszik. És kész.

Hja meg a haveroknak, akik hetente járnak a mérésügyiekhez hitelesítetni a hallásuk.
(#) pl13 válasza bancsi15 hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Előbb tudni kéne, hogy épp a Te hangszóród milyen. Vagyis mit fogtál ki. De mivel ez úgysem következik be, így maradunk a saccolásnál.
A 25 liter és a 45Hz-es hangolás majd ad némi kiemelést mélytartományban az 5 centis cső meg szépen szuszog, ha kicsit többet mozdul a membrán. Rendben lesz ez. Akár még szubnak is jó lesz, hisz megvan a 70Hz körüli kiemelése, viszont 40 alatt már egyáltalán nem terhelhető. Teljesen tökéletes.

(remélem érted az iróniát )
(#) Flatlander válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

650-es trafóval hajtom,és mivel nemmegy egésznap fullon így nemfogyaszt annyit azért.

Te olvasol is, vagy csak a szmájlikat pakolod?
Hallottál már olanról, hogy valaki nem ül egész nap a fórum előtt? Még a MOD-ok is tartanak kisebb nagyobb szüneteket, nemhogy én, aki igazából csak megtűrt státuszban van ezen a fórumon, mint ahogy azt már többször kijelentették a feljebbvalók.

A problem ott van, hogy eddig még mindig adtam megoldási javaslatot... szóval valamit megint sikerült benézned. De rendben én nem szólok, ha neked jobb a write only üzemmód.. akkor tessék. Csak rajta.
(#) pl13 válasza kunasgabi hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Hát ha maradsz a 35 liternél, akkor elvileg egy 80*200mm-es csővel kb elérhető a 40Hz-es hangolás.
(#) zoka válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Hello pl13!

Teljesen igazad van, valóban nem olvasgattam, most már látom hogy előbb írtam meggondolatlanul dolgokat, mint hogy utána néztem volna.
Tényleg sok mindenkinek segítettél, és ha lesz időm, végig fogom olvasni rendesen az egész topikot, mert nagyon sokat okulhatok belőle.
Ha ezek után még válaszolnál, akkor szívesen kérdeznék majd egykét dolgot

Köszi, és bocsi

Üdv:zoka.
(#) zoka válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Tehát először is meg kellene vizsgálni, hogy a hangszóró T-S paraméterei valósak-e. Ami ezután jön, az nagyon összetett dolognak látszik. Tehát nem mindegy, mihez lesz használva, és mekkora erősítőről, meg kell határoznom, hogy zene hallgatáshoz, mozihoz vagy inkább "hangosításhoz" kellene. Jól látom
Ez a szóban forgó hangszóró elsősorban kocsi csomagtartóba lett tervezve, mélynyomónak. Ennek ellenére - így az adatokra ránézve - Szerinted lehetne neki megfelelő dobozt tervezni a fenti célokhoz ?

Most függetlenül attól, hogy már van dobozom hozzá, és nekem megfelel, Te lehet hogyha meghallgatnád, kifutnál a világból, de igazából érdekelne - feltéve, ha az adatokat valósnak tekinthetjük - hogy mit lehetne kihozni belőle. Meg szívesen segítettem volna honyike-nek is, de látom, én nem tudok.

köszi

Kb. jól látod igen, elég összetett, egyébként nem rossz hangszóró, megy az szobában is, ha jól emlékszem, pár oldalallal ezelőtt max. 80literes térfogatot írtam neki 30Hz-re hangolva. Én valószínűleg kisebb dobozban használnám, 60liter körül.

Megkerestem: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_407561.html?highligh...407561[link][/url]
(#) LGS94 hozzászólása Ápr 9, 2009 /

Sziasztok van egy mélyládám ami 70hz-en szól a legjobban vagyis erre a frekvenciára van hangolva.
Mondták nekem már itt az oldalon, hogy ez búgó idegesító lehet és nincs szép basszusa. Nos jobban hallgatgattam és vannak olyan zenék ahol tényleg ilyen a hangja és szinte minden zenénél nem is basszust ad hanem inkább rezgést és bugást.De filmeknél amikor pl valami merénylet vagy borósabb hangulat következik akkor ott ez a rezgés elég jó és tényleg élethű de amikor pl jön a Jurassik Parkban a dínó és a léptek hatalmas hangot adnak akkor nincs nagy hang de a hangszóró kileng mint az állat de hang nincs.
Szerintetek mekkora frekvenciára kéne hangolni a ládát, hogy a filmek is jók és a zenék is jók legyenek?
Ismerős ládája 50hz-re van hangolva filmet már hallottam rajta és nagyon király de zenét nem nagyon vagyis elég halkan és így nem volt valami nagy basszus. De ez az ismerős elég igényes ezért gondolom zene is nagyon jó lehet rajta ha ad neki hangerőt. De ti nagyon értetek az ilyenekhez ezért biztos tudjátok mekkora frekóra kell hangolni ha van ötletetek akkor írjatok. Előre is kösz!
(#) honyike válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Hello!

A #414685-ös Hszre annyit, hogy azért erőltetem annyira ezt a "pontos dobozméretek" dolgot, mert gondolom máshogy szólna egy kockában, mint egy tégla ládában... És ha már ilyen hangszóróm van, szeretném kihozni belőle a maximumot....

Akkor most 120-as, vagy 80-as láda lenne jobb neki? Mert nem mindegy!

És ez a "30Hz-re hangolva" ez mit is jelent pontosan?
(#) pl13 válasza honyike hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Ha csak mélyben használod, akkor mindegy milyen a doboz alakja. Lehetőleg ne legyenek azonos hosszúságú oldalak, vagy egymás egész számú töbszörösei. Erre vigyázz.
(#) honyike válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Csak mélynek lesz, a többi hangért 4db. Videoton 3utas hangszóró gondoskodik... Tehát a kocka kilőve!

És 80l vagy 120? És mi ez a "hangolás"? És reflexcső hova, és mekkora?
(#) pl13 válasza honyike hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

ezt inkább holnap elmesélem, vagy pl. nézd meg subvoice oldalát, ott egész korrektül le van írva.
(#) zoka válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Az előző ládám - utána néztem - 110 literes volt, és az oldalainak aránya: 1:1:1, vagyis kocka alakú. Az anyaga 18 mm forgácslap.
Tehát erre igaz, hogy mélyebbről "indult", de kicsit kisebb terhelhetőséggel. Ez azért lehet, mert a levegő, ami a dobozban van, kevésbé csillapítja a membránmozgást, nem ? És a kocka alak sem valami előnyös, ahogy kivettem a szavaidból...

Szeretnék 2 dolgot kérdezni a WinISD programmal kapcsolatban is:

- amit ajánl, reflexes dobozméretnek, az egy maximális méret, és annál nagyobbnak nincs is értelme az adott hangszóróhoz, tehát akkora dobozban mehetünk le a "legmélyebbre", ugyanakkor itt kisebb a terhelhetősége ?

- a másik dolog: azt figyeltem meg, hogy ennek a hangszórónak 53 liter körüli zárt ládát ajánlott, itt kb. 40-45 Hz-ig megy le, és ha átírom a zárt doboz térfogatát mondjuk 100-ra, ez az alsó frekvencia nem igazán csökken, holott a valóságban, amikor nagyobb dobozban volt, és bezártam, erőteljesebben adta ki a mélyebb frekvenciákat, és mélyebbre is lement, ezt nem csak hallottam, de egyszerű mikrofonos méréssel is látszott.
Ez mitől lehet, és hogyhogy nem azt mutatja, mint ami a valóság ?

A mostani láda térfogata: 67,47 liter (gondolom ebből le kell vonni a hangszóró térfogatát, és mi a helyzet a reflexcsőben lévő levegővel ? az a dobozhoz tartozik vagy nem :confused Ami nagyon előnyös, hogy sokkal masszívabb az egész láda, és nem olyan, mint egy éjjeli szekrény
Ez nem kocka alakú, mint ahogy itt a képen is látszik, a belső élhosszak: 350x510x378 (szé x ma x mé). Ha azt vesszük, erre teljesül, hogy "60-80 literig lehet elmenni" és hogy "Lehetőleg ne legyenek azonos hosszúságú oldalak, vagy egymás egész számú töbszörösei"
Tehát én úgy látom, ez egy egész jó láda, és csak azon múlik, hogy a reflexcső hossza hogy van megválasztva.

Tudnál abban segíteni, hogy hangoljam 30Hz-re vagy amire érdemes szerinted ? Vagy csak beírjam a térfogatot WinISD-be és a frekihez meg 30Hz vagy hogyan célszerű csinálni?

Látom igen hosszúra nyúltam, de még egy utolsó kérdésem volna: inkább zárt vagy reflex láda jobb neki? Vagy csak attól függ mihez kell? Illetve a reflexcső használata az növeli a teljes hangnyomást vagy csak segít kiegyengetni az alsó frekiket, de nem tolja őket meg, nem lesz erősebb vagy csak a hangolástól függ, tehát ha nagyon rövid a cső, akkor "púp" keletkezik az átvitelben, de ha optimális, akkor nem emel ki semmit? Hú remélem ez valamennyire érthető, de ha nem akkor majd nekifutok még egyszer

Köszi
(#) Gergő90 válasza varttina hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Köszi ezzel okosabb lettem De még életemben nem építettem hangfalat szóval nekem valami konkrét tervre lenne szükségem. Esetleg ha valakinek van hozzá gyári terve az nagyon jó lenne.
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Találtam egy nagyon jó oldalt, itt elolvastam és szinte az összes kérdésre választ kaptam
Szerintem aki hangfal építés előtt áll, mindenképpen olvassa el :yes:
Még persze maradtak kérdéseim, de először átgondolom őket...

Most megpróbálom meghatározni a jelenlegi dobozom Fb frekijét, zárt állapotban, illetve ha sikerül akkor Qtc-t, és elkészítem a hangszóró impedancia görbéjét is. Ebben sokat segít/ett Ptesza, remélem sikerül meghatározni a fontosabb adatokat. És így kiderül, hogy mennyire valósak a megadott adatok, ezután kiderül, mennyire "jó" a jelenlegi doboz, mérlegelve a felhasználási célokat is
(#) pl13 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

akkor látom, elolvastad, amit ajánlottam.
(#) zoka válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Igen, és nagyon hasznos volt, köszi
(#) yanika86 hozzászólása Ápr 10, 2009 /

Helosztok. A SAl által kiadott hangdoboz tervrajzai alapján megcsinálom a 20-cm es hangszorobol a hifi vélra a hangdobozt az mennyire lesz jó a hangzása? 3 utas reflex hangdoboz 20 cm-es hangszóróval hifi célokra...erre gondolok a mellékeltem a file-t.
(#) pl13 válasza yanika86 hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

csak ez alapján ne kezdj hozzá.
(#) cc_rider hozzászólása Ápr 10, 2009 /

Üdv!

Megrendeltem a H2000-től a 672-est, jövő héten megjön, beletolom a ládámba.Alig várom már, h mit mutat.Kíváncsi vagyok, h 45l zártban mit fog művelni, ha nem tetszik akkor megkapja a reflexeket.

Na Boldog Nyulat mindenkinek!
(#) yanika86 válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Helló Pl13. és tudnál ajánlani valamit ami alapján 3 utas hangfalat tudok épiteni?
(#) pl13 válasza yanika86 hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Egyaláltalán nem ajánlom, hogy háromutas hangsugárzót építs.
(#) pl13 válasza cc_rider hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Másik fórumon reagáltam már..
(#) Flatlander hozzászólása Ápr 10, 2009 /

Nektek mi a véleményetek erről a sub hangszórórol?Sub
(#) cc_rider válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Igen tudom, nem is terhellek benneteket az "ostoba" kérdéseimmel, már rájöttem, hogy elöbb inkább leolvaso 20-30 fórum oldalt és lehet megkapom a választ, csak meg akartam osztani az örömöm veletek! Úton a HSZ!
(#) Flatlander hozzászólása Ápr 11, 2009 /

Ehez a dobozhoz alulra kell az a fa amit ketté osztja a nyílást? Subwoofer

Vagy ezen mitkéne változtatnom hogy 380mm-es hnagszóró menjen bele?Vagy maradhat így?Subwoofer2
(#) yanika86 hozzászólása Ápr 11, 2009 /

És akkor milyen hangfalat ajánlasz hogyépitsek? Esetleg tudsz hozzá adni leiráést?
Következő: »»   146 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem