Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   148 / 731
(#) varttina hozzászólása Ápr 11, 2009 /

Ha a HA31-421-nak nem is, de a magas hangszórónak lehetne hangfalat építeni. Egy 404x250 mm-es keményfa lap, egy ugyanekkora acél, vagy ólomlappal összeragasztva, megfeleló helyen a hangszórónak átfúrva, tökéletesen megfelelne a 2 kHz fölötti hangoknak. (165x165 mm elvileg elég lenne, azért ekkora, hogy passzoljon a 100L-es hangdobozra)
(#) ptesza válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 11, 2009 /

Ugyebár az fs -3dB . A dobozba épített hangszóró fs-e megemelkedik ,mégpedig a térfogat függvényében.

0,707 Qts - Hsz esetében az f2=fc ? Vagy rosszul értelmezem? Van ennek valami különleges jelentősége?

(#) anonym1s hozzászólása Ápr 11, 2009 /

Ezt kovettem el ma
50 literes zart doboz lesz, a hangszoro nyilast kell kivagni es kesz. Mar csak annyi lenne a kerdesem, mi a jobb, ha a hangszoro elol van (ahol negyzet alaku) vagy az oldalan (ahol teglalap alaku)?
(#) pl13 válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /

Semmi különös nincs bennük, sima reflexdobozok. Annyi különbséggel, hogy az egyiknek pl. fix. a hangolása, és akkor sem tudod megváltoztatni, ha nem jó neked.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /

Ezt meg én nem értem. fs@-3dB? Ezt mégis ki mondta? Mi az az f2? Amíg ezeket nem tudom, addig nem is értem, minek van különös jelentősége...
(#) ptesza válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /

Mondtam én ,hogy belekeveredtem.
Jobb lesz ha visszaolvasok.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /

SAL fórumon írta egyszer régen egy nagyon tájékozott megbízott munkatárs, hogy a hangszóró fs-ét úgy lehet meghatározni, ha süketszobában megmérjük, és megkeresük azt a pontot, ahol mélyben 3dB-t esik a hangnyomás. Azóta is jókat pislogok ezen.
(#) zoka válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /

Helló!

Lenne egy ötletem, kíváncsi lennék a véleményedre.
Arra gondoltam, hogy bezárnám a dobozt, és ekkor ugye az f3 freki, ami valahol 40-45 Hz környékén van, az alatt 12dB/oktáv meredekséggel kezd csökkenni a hangnyomás.
Az erősítő elé bekötnék egy kapcsolást, ami pont ellenkezőleg dolgozik, vagyis kiemeli ezt a tartományt, ezáltal csökkenti az f3 pontot. Készítettem egy képet, amin látható, hogy mit is szeretnék.
Természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy 12dB kiemelés kb.: 16x-os teljesítményt jelentene, ezért csak kis teljesítménnyel (ahol nincs kiemelés, ott max 5W) gondoltam ezt az egészet megvalósítani.
Szerinted működhet ? Vagy nem kell, hogy 20Hz-től szóljon, de egy 30-től jó lenne, és ezzel szerintem az impulzus válasz sem növekedne.
(#) Flatlander válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /

Szerinted melyiket érné meg megépíteni?Melyik a jobb?Azt még nemtudom milyen hangszóró lesz benne pontosan de vagy 40-es vagy 50-es.
(#) emeric hozzászólása Ápr 12, 2009 /

Hali!

Mi a véleményetek a SAL XPRO 30100-ról?
(#) Flatlander hozzászólása Ápr 12, 2009 /

Sub Erről mitgondoltok?Ha szerintetek jó akkor hagyom az építést inkább ez biztosabb.
(#) anonym1s hozzászólása Ápr 12, 2009 /

Na kesz is van Illetve meg vannak rajta kisebb csinositgatni valok, de mar szol
Szerintetek melyebben szolna ha raknek bele egy csovet? A doboz 50 literes, illetve egesz pontosan 49,5 liter.
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Hangszínszabályzó?
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Hát, akár az is lehetne.
Ez lenne, amire gondoltam
Itt kb. azt boncolgatja, amit írtam, hogy a hangszórónak kicsi zárt dobozba építve megnő az Fs, de nagyon kiszámítható, hogy Fb alatt 12dB/ oktáv a süllyedés, és ez ellen dolgozik ez a kis áramkör (EAS Controller - valahol az oldal közepén)

"If we are to operate the sub from 60Hz (my goal from the beginning), we will increase the power by 12dB for each octave, so if 20W is needed at 60Hz, then at 30Hz this has increased to 320W, and at 15Hz, you will need over 5kW."

Itt mutatja is, hogy milyen erőteljesen kell növelni a teljesítményt, ezért is írtam, hogy kis hangerőn lehetne csak.

A másik, ötlet lehetne egy subwoofer eq itt van
Mert ha ugyan az alsó frekiket sikerülne is kiemelni, vannak tartományok, szobától függően, nálam pl.: 45 és 60 Hz-nél, ahol a szoba "kiemel".
valahogy így
(#) szamóca hozzászólása Ápr 13, 2009 /

(#) Tomi20 válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Elég érdekes az adatlap, 97dB maximális hangnyomás... Ezt egy normális hangszóró tudja 2W-on, nem kell hozzá 400W.
Minden bizonnyal a nem hozzáértés szülte az adatlapot, de így már megkérdőjelezhető, hogy milyen minőségű lehet, ha még erre sem adnak, hogy ne legyen ekkora baromság az adatok közt.
Most látom: 20Hz-től 300kHz
Én nem ruháznék be rá...
(#) bancsi15 hozzászólása Ápr 13, 2009 /

Sziasztok!

Kész a mélynyomó doboza. (reflex doboz) Kell bele valahova valamilyen szivacs?
(#) djyuri válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Végre látnék egy szép gyárat,erre mit látok?
Sarus megoldás... Eddig még nem volt 1-2 évesnél régebbi dolog,amin ne kellett volna forrasztásosra cserélnem,ami sarus volt. Átkozott kontakthiba. Pláne autókban.
(#) LGS94 hozzászólása Ápr 13, 2009 /

Sziasztok van egy mélyládám ami 70hz-en szól a legjobban vagyis erre a frekvenciára van hangolva.
Mondták nekem már itt az oldalon, hogy ez búgó idegesító lehet és nincs szép basszusa. Nos jobban hallgatgattam és vannak olyan zenék ahol tényleg ilyen a hangja és szinte minden zenénél nem is basszust ad hanem inkább rezgést és bugást.De filmeknél amikor pl valami merénylet vagy borósabb hangulat következik akkor ott ez a rezgés elég jó és tényleg élethű de amikor pl jön a Jurassik Parkban a dínó és a léptek hatalmas hangot adnak akkor nincs nagy hang de a hangszóró kileng mint az állat de hang nincs.
Szerintetek mekkora frekvenciára kéne hangolni a ládát, hogy a filmek is jók és a zenék is jók legyenek?
Ismerős ládája 50hz-re van hangolva filmet már hallottam rajta és nagyon király de zenét nem nagyon vagyis elég halkan és így nem volt valami nagy basszus. De ez az ismerős elég igényes ezért gondolom zene is nagyon jó lehet rajta ha ad neki hangerőt. De ti nagyon értetek az ilyenekhez ezért biztos tudjátok mekkora frekóra kell hangolni ha van ötletetek akkor írjatok. Előre is kösz!
(#) szamóca válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Érdekes, mert nálam inkább a csúszósaruk lehúzása ütközik nehézségekbe. Olyan kontakt van hogy nem egyszer fogót kell használni a levételhez. (nem beszélve a biztosító körmös változatról) Persze saruja, és használója válogatja.

Valamire megvállalja a hifi barlang is a 10 éveket,biztos van olyan saru,ami "örökéletű"..

Amúgy nem arra értettem,hogy lejön-e vagy sem,hanem hogy mozog rajta...és berecsegteti a cuccot.

Én,ahol sarut látok és hiba van,ott jó erős fogóval rápréselem...ha kocsi akkor egyből beforrasztom.
(#) nikolatesla hozzászólása Ápr 13, 2009 /

hali tudnátok segiteni vany egy 25w-os subwoferem és az a gondom,hogy mikor a bemeneten csak egy oldalvan ugy zug hogy csak na. hogylehetne csilapitani?
(#) szamóca válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Idézet:
„Amúgy nem arra értettem,hogy lejön-e vagy sem,hanem hogy mozog rajta”

Erre írtam hogy
Idézet:
„Olyan kontakt van hogy nem egyszer fogót kell használni a levételhez”

Megjegyzem, még nem hallottam olyan Dali-ról, amin ilyen hibajelenség előfordult volna. Mindenesetre örülnék ha valaki ilyen hibával nekem adna egy Ikon 7-est.
(#) nikolatesla hozzászólása Ápr 13, 2009 /

na valaki irjon már valamit

Ok rendben

Hát igen Jött már hozzám így pár hangfal ...persze egyik sem nagy márka,inkább csak házimozi frontok...azoknál szinte mind ez volt.

Akkor nincs gond ...jó a videó amúgy
(#) ptesza válasza LGS94 hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Szerintem 40-50 Hz környéke már elég jó lehet.A reflexcső méretének ,hosszának módosításával lehet hangolni.

De vajon miért hangolták 70 Hz-re? Annyira nem értenek hozzá? Vagy ez volt a maximum amit ki tudtak hozni belőle.
(#) zoka válasza nikolatesla hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Akkor tegyél 2 oldalt a bemenetre
Bocs, de kicsit kevés infót közöltél, így nehéz segíteni
(#) ptesza válasza nikolatesla hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Lehet ,hogy földhurok? Milyen frekvencián hallható? 50 vagy 100 Hz? Kábel cserét kipróbálnám.
(#) LGS94 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Oké rendben van.
(#) pl13 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

De ugyanúgy romlik az impválasz, a hosszúban leirkáltam már, hogy miért. Meg sztem az 5W nem túl sok ilyen érzékenységnél.

Más, nem tudom honnan a 40Hz, mert én ezzel a hangszóróval átlagos doboz veszteségeknél nem látom h. 50-től alacsonyabbra merészkedne.
Következő: »»   148 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem