Fórum témák
» Több friss téma |
Megfordítottam őket, de csak annyit változott, hogy a másik irányba próbálna valamit csinálni a mutató..
Hello!
Most, hogy nézem, igazad is van, meg nem is. (minden esetre egy béna megoldás ez.) Valóban, amikor csend van, akkor a az ellenálláson keresztül a előfeszültséget kap a kondi. Viszont amikor a dióda egyenirányítani kezd, akkor már a +15V-hoz képest, plusz feszültség van. Viszont így a bemenő kondik is fordítva vannak. Tekintve, hogy a bemenet GND-nek tekinthető, az MR124, meg felhúzza a kondi lábát a +15V-ra. Minden esetre erre az egész ide-oda húzogatásra meg 15V-ra szerintem semmi szükség. Nem tudom mi volt az eredeti cél a skála eltolásával.. Az MD120-al meg a linearitás is módosítva lett. Lehet skálázni egyszerűbb lett volna. De hogy a műszer képességeihez ez el van túlozva, abban biztos vagyok. üdv! proli007
Furcsa kapcsolás, az biztos. A bemeneti kondi tényleg fordítva van szerintem is.
Én úgy gondolom, hogy mivel elő van feszítve az MD125-ös dióda, egy pici pozitív feszültség a kimeneten már "emelni" fogja az anódját (az MC127 kis ideig feszültséggenerátorként működik, nem változik a feszültségkülönbség rajta). Az anóddal együtt a katódja is emelkedik, (a feszültségemelkedés süti ki az MC123-at), és az MR124--MD125--MR126 hídág feszültségét is megemeli. (A másik hídág az MP118--MR128.) Egy kicsi negatív feszültségnél az MD125 lezár (az MC123-on maradó feszültség és az MC127-en nem változó feszültség miatt), majd lassan az MC123 kezd feltöltődni, a negatívabb pontja még lejjebb megy. Egyúttal az MC127 is visszatöltődik az MR124 10 kOhmon keresztül. Pozitív feszültség gyorsan csökkenti ki az MC123 feszültségét mert csak a dióda soros ellenállása van sorban (meg az MC127). Negatív feszültség meg lassan növeli, mert az MR126 100 kOhmoson keresztül töltődik. Az MC123 kondi feszültsége billegteti a hidat. A műszer a híd átlójában van, a potikkal a nullát, meg a végkitérést lehet állítani. Az MD120, MR119 valami túlvezérlésvédelem lehet, de azt nem tudom. Szerintem.
Profikkal van dolgom! Nem értek a lovakhoz! Ebből annyit szűrtem le, hogy minden kondit fordítva raktam be Na majd holnap azokat is megcserélem, de addig is: köszönök minden segítséget!
Megfordítottam azokat is, nem lett jó, tettem bele másfajta diódát, szntén nem jó.. Kitermeltem a menthető alkatrészeket a maradékot meg kidobtam..
Ezt ismerem, csak nem tudom hogy mekkora műszerhez való.. Ez egy 500ua-s cucc.
Hello!
Inkább a képet válaszolnám. De szerintem nem érdemes vele foglalkozni. (5V bemenő feszültség mellett van, a potik középállása mellett, és a műszeráram az arányok miatt nem látszik.) Az MD120 dióda lehet a túlvezérlés megakadályozása miatt, de a skála eltorzítása miatt is. Attól függően, hogy milyen arányban van a nyitófeszültsége a műszerfeszültséghez képest. (szimuláción nincs rajta) De a kolléga már természetesen elvesztette a fonalat és feladta, úgy hogy hagyjuk a fenébe az egészet. üdv! proli007
üdv. kis segítségre volna szükségem.fejhallgató erősítőre(tda2822m) szeretnék analóg kivez.jelzőt,az erősítő bemenetére.Az erősítő hálózatról működik,12v-ról.kellene ötlet egy kapcsolásra,és főleg a csatolásra,hogy ne zavarja a bemenetet. kösz z
Hello!
A lényeg, hogy aktív legyen, nem passzív, akkor nem terheli majd a kimenetet azaz nem rontja el. Van itt valahol egy IC-s csúcs-egyenirányítós kapcsolás azt keresd elő. üdv! proli007
Üdv!
Engem is régóta foglalkoztat ez a kivezérlésjelző dolog. Van is két ilyen műszerem, ha jól tudom egy régi szallagos magnóból lett kiszedve (AKAI). Én ezeket a kivezérlésjelzőket a számítógépem kimenetére szeretném kötni. Az lenne a kérdésem, hogy akkor ezt Én csak olyan áramörrel tudom megoldani, amihez kell 12Volt fesz? Tehát azt nem lehet megoldani, hogy csinálok neki egy vezérlő egységet, és rákötöm a kimenetre?
Hello!
Fogalmam sincs, minek a számgép kimenetére kijelző, de.. Tekintve, hogy a műszer meghajtásához energia kell: - Ha a jelszint kicsi és főleg nem terhelhető, akkor nem lehet passzív kijelzőt készíteni. Tehát valamilyen tápfeszültség/erősítő kell hozzá. - Ha hangszóró kimenetre kötöd, (ott viszonylag nagy a jel és terhelhető) akkor akár egy dióda-kondi-ellenállás-műszer is megfelelő lehet. (Ha igaz, nem sokára publikus lesz egy kis cikkem erről a témáról. Azt áttanulmányozva talán jobban el tudod dönteni mit szeretnél. üdv! proli007
A cikkedhez szeretnék gratulálni, nagyon tetszett ez a kis összefoglalás és a csúcsegyenirányítás megoldása! Én ezért 5, azaz öt pontot adok!
Üdv!
Gratulálok a cikkedhez! Pont most aktuális nálam ez a mutatós kivezérlésjelző. Az X2-höz tartozó 1-2 pontok feliratait nem kellene megcserélni? Így most a 2. csatornába bevezeted a kimeneti GND-t, összekötve a táp GND-vel.
Hello!
Köszönöm mind kettőtöknek, kicseréltem a feliratot. A kedves Moderátorok, remélem hamarosan visszateszik publikusba.. üdv! proli007
Hello!
Köszönöm! Nem váltható ki, mert a két IC bemeneti (és kimeneti) köre más és más. A 324 "kimondottan" féltápfeszültségű üzemmódra készült. Azaz a bemenete a negatív tápfeszültségre lehúzható és a kimenete is képes (ha csak a mínuszhoz képest van terhelve) lemenni a negatív tápig. A kapcsolásban ez a két tulajdonsága ki is van használva. A TL074 bemenetét, ugyan így, a plusz tápra lehet felvinni, de a kimenete sem a plusz, sem a mínusz tápot nem tudja megközelíteni. Természetesen, ha +- tápot használnál, akkor alkalmazható lenne a TL IC is. (De itt pont az egyszerűség jegyében készült a kapcsolás.) üdv! proli007
Köszönöm a gyors választ!
Ahogy elnézegetem az adatlapokat valóban magam is rájöhettem volna,de a hülyeségem betudható annak,hogy arra gondoltam a meglevő alkatrészekből elkészítem hétvégén
Köszönjük az írást !
Közepes áramkörépítési jártasságom ellenére is jó volt végignyálazni az írományt, igazi olvasmányos elektronikai előadásmódban készült, valamint jópofa a diódakarakterisztika kompenzálása is. Tetszik. Olyannyira, hogy a mellékelt nyákrajz alapján lehet, össze is dobom jövő héten. Kösz mégegyszer !
Helló van egy régi rádióból kivett VU méterem, és azt szeretném megkérdezni hogy hogyan lehetne vele megoldani hogy számítógép vonalkimenetére működjön?
Valami egyszerű kapcsolás kéne,... Előre köszi a segítséget helló
Ezt a mellékelt kapcsolást csináltam meg, de semmi, mi lenne ha 0,5-1W os erősítő kimenetére tenném?
Megpróbálom, baja nem lehet nem?
Helló
Ha nagyon felhangosítom ott ahol már torzít akkor kezd mocorogni a mutató! Esetleg valamelyik ellenállás érték változtatással nem lehetne megoldani hogy kisebb hangerőre már jobban működjön? Ha igen melyikkel és kb. mekkorára kéne változtatni? Köszi előre is helló
Erősítő után van kötve, igaz max 1 wattos lehet,... így sem?
Köszönöm a segítséget, holnap meglátom hogy lesz,...
Helló
Helló!
Légyszi a hajamat ne ordítsátok le, ha nagy hülyeséget akarok . :pirul: De szerintetek azt meglehet oldani, hogy egy analóg VU-meter-t bekötök HDD aktivitás jelzőnek? PL.: a led helyére kötöm be és a fesz változásra reagálna.
Hello!
És a Led-en a feszültség, vagy az áram változik? Gondolom nem, hanem az "világítási idő hossza". A műszer ezt csak úgy tudná mérni, ha ezt az időt integrálnánk. Szóval ha bekötöd, akkor legjobb esetben is, csak csapkodna a műszer. De világítsatok már meg! Mire jó ez a jelzés? üdv! proli007 Idézet: „De világítsatok már meg! Mire jó ez a jelzés?” A Brian élete című filmből idézve, "Ez egy szimbólum!"
Megcsináltam és működik. A videón nem nagyon látszik, de a fesz változik. Tehát a mutató nem mindig maxra ugrik ki, hanem van mikor csak a 1/4-énél tartja folyamatosan, attól függ épp mennyire tölt a gép.
HDD Activity meter
Hello!
Jó lett, csak én nem látom ennek az "információ tartamát" vagy jelentőségét..:no: Persze ez egyéni szoc. probléma. üdv! proli007
Hi!
Igazából mutatósabb mint 1 led villogás, vagy inkább csak érdekesebb. Nekem mindig is tetszettek az analóg VU-k és gondoltam kipróbálom, hogy meglehet e csinálni és a válasz igen. Bár most inkább egy HTPC építésében gondolkodom amiben szintén lennének analóg VU meterek csak itt már a L/R csatornát jeleznék. Majd vadászok 1 kapcsolást hozzá Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |