Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
És mi az akadálya, hogy én ebböl építsek egy kétutas hangdobozt? Minden féleképpen azt akarok belőle építeni, ha már megvettem használjam is valamire! Nekem nem kell profi hangzás csak szóljon valami a szobába!
Pontosan erre gondoltam én is ,csak ilyen szépen nem tudtam leírni.
A nagyonügyes műszerész (nem szeretném megsérteni, ha netám majd magára ismer a fórumon) olyan 65-70éves lehet, én kb ennyire saccolom az urat.Namost ő hangszoró javítással foglalkozik kb a 80'-as évek közepe óta, elötte pedig a Videoton-nál volt hangmérnök. Valamint nem kell játszania a közepezéssel, mert a membrán felét ragasztja újra elöszőr, majd utána a másik felét és így nem kell újraközepezni a HSZ-t. De ahogy néztem a perem nem volt középreragasztva a széleken, szal lehet mégis ki kell közepeznie végül. Valamint mérni is tudja majd nekem a HSz-t, mert mindenféle műszere is van hozzá.Régebben (5-6 éve) Vaterom régi 20éves Whaderfedale hangfalaiban tekercselte újra a HSZ-kat és jó nagyot szívtam vele, mert a elöszőr a csupasz HSZ-kat vittem el és utána kellett vigyem a dobozokat is, h be tudja hangolni őket a dobozba. Sőt van egy autó hi-fi vel foglalkozó barátom is, ő is 20éve hozzá viszi javíttatni a HSz-kat, Pécs vonzáskörzetében csak ő tud ilyet javítani és ért is hozzá. Szóval én maximálisan bízom benne.
Hát kicsit problémás lesz a középtartománya, és a magasangszóróhoz nem könnyű illeszteni, nameg középen eléggé beszűkül az iránykaraktere is. De ettől még működőképes lesz.
Rosszul gondolod, meg ő is akkor. A membránszélek nem csak úgy rá vannak ejtve a kosárra, hanem ragasztás közben újraformázzák őket, és ha az egyik oldalon felszedte, ott már elvesztette ezt a formát a szél, ha a másikon is felszedi ott is el fogja. Ezért van, hogy látszólag neked úgy tűnik, mintha nem pont középre ragasztották volna. Nem hiszem, h. ebben a témában vitatkozni kéne velem, hármunk közül én hangszórót gyártok naponta.
Idézet: „Valamint mérni is tudja majd nekem a HSz-t, mert mindenféle műszere is van hozzá.Régebben (5-6 éve) Vaterom régi 20éves Whaderfedale hangfalaiban tekercselte újra a HSZ-kat és jó nagyot szívtam vele, mert a elöszőr a csupasz HSZ-kat vittem el és utána kellett vigyem a dobozokat is, h be tudja hangolni őket a dobozba.” Teljes marhaság. Javításkor adott az ererdeti hangszóró, az eredeti alkatrészekkel, azt kell újra felépíteni úgy ahogy volt, "hangolgatásnak" helye igazából nincs ebben a történetben. Másrészt eleve nem tud mit hangolni rajta, a mágneskör és a mozgórészek adottak, a lengőcsévét egyszerűen csak pótolni kell. Idézet: „Szóval én maximálisan bízom benne.” Oks, ez engem igazából nem érint. Én Csak megmutatom, hogy hol nem stimmel amiket leírtál.
Én nem vonom kétségbe a hozzáértésedet, de sztem te se az övét így látatlanban.Ha meglesz a HSz nála úgyis kipróbáljuk és ott kiderül, h mit mutat a dolog.
Délután készen lesz és nyilatkozok hogyan sikerült. Addig meg kár vitázni rajt.
A hozzáértéséről nem nyilatkoztam, csak ismerem és tudom a lehetőségeket, meg azt is látom h. hol problémásak az általad leírtak. És ez gyakorlatilag holtbiztos. Kb. mintha kőbe vésték volna, szóval tényleg fölösleges vitatkozni róla.
Egy hangszórónak nem csak annyi a feladata, hogy bemenőjel hatására megmozduljon a membrán, ettől sokkal bonyolultabb a dolog. Ha csak ennyi kéne, elég volna a SAL MNC, vagy HiVi....
Nekem cd-cone nem volt még, csak eclipse II, azokal úgy nem volt probléma, de nem is kaptak 20-30W-nál többet Lehet, hogy ezért bírták
De már megszabadultam az összes mnc-től, nem azért, mert meghibásodott volna, hanem mert rájöttem, hogy "kicsit nagyobb helyet foglal, mint amit tud", ugyanis beszereztem 2db gyárilag készített JVC hangfalat, és abban a 12 cm-es hsz olyan hangot produkál, amiről a 20cm-es mnc a 30 literes 15 kilós dobozában csak álmodna. Hihetetlen, hogy egy ilyen kis kb. 4 literes 2 kilós dobozka mire képes. És ha csak egy picikét mozog a membrán, már akkor is jóval nagyobb hangnyomás jön létre, mintha mnc több mm-t mozogna. Az csak lötyögött Ráadásul itt már hallok különbséget a CD és jó minőségű mp3 között is. Számomra a tanulság: többet hangfalat nem barkácsolok, max subwoofert Ami a 400W-ot illeti a hátulján, azt "kicsit" eltúlozták. Ha zenére használod, mélyet kiemeled stb. akkor le lehet osztani 10-el
Hát ha csak két 30cm-es hsz-t összehasonlítok, mnc vs jbl (ha le szabad ilyet írni) akkor mnc fele annyiba van, de negyedét nem éri, az igaz
De mnc és sal -nál olcsóbb hsz meg nem nagyon van, csak ezért gondoltam, hogy esetleg valakinek pont az olcsósága miatt jó lehet. Mert azért ha nem hajtja annyira hangosan, stb.. akkor jó lehet. Első hangfalnak nekem is megfelelt Viszont az ilyen olyan torzítások sajnos hamar előjöttek "én hangszórót gyártok naponta" Meg szeretném kérdezni, nagyobb méretű, pl: 30 cm-es hsz-eket is gyártasz? Nem tudsz egy "tökéletes" subwoofer-t tervezni, ami viszonylag kis (60 literes) ládában lemegy 20Hz-ig és 100dB/w/m az érzékenysége Vagyis mik a határok, kb.: meddig lehetne elmenni ?
Nem okoskodásként , de egy újratekercselt hangszórótól jogosan várom el ,hogy az eredeti állapotba kerüljön. Az hogy amikor beépíted ,és valami iszonyatos a hangja az eredetihez képest, akkor nem az a megoldás ,hogy a váltót összevissza forrasztgatjuk, vagy a reflexcsövet farigcsáljuk.
Jobb lett volna ha visszaküldöd , és kéred az alapos ellenőrzést a vissza postázás postázás előtt. Kérdezz rá ,hogy a porvédő sapkát levették-e?
Megragasztják neki ingyen, meg a postát is kifizetik. És az üzemben tudják központosítani a porvédő leszedése nélkül is, de egy műszerész műhelyében ez nem nagyon járható út. Feltételezem, h. nincs felszerszámozva iylen esetekre.
De elvileg ha elég finoman bánnak a membránszéllel, akkor nem válik fel.
Nem vették le, de tökéletes lett a HSz.De az biztos h ha legközelebb veszek HSZ-t, az tuti vmi "márkás" lesz, vagy többet nem is farigcsálok, hanem megveszem készen azt jóccakát..
[/quote]hanem mert rájöttem, hogy "kicsit nagyobb helyet foglal, mint amit tud", ugyanis beszereztem 2db gyárilag készített JVC hangfalat, és abban a 12 cm-es hsz olyan hangot produkál, amiről a 20cm-es mnc a 30 literes 15 kilós dobozában csak álmodna.[quote] Tudom, erre azt mondjátok, h van seljt is a világon, előfordul.Viszont a H2000 fórumán nem egy hasonló eset van a reklamáció topicban, szal nem egyedi az eset. Valamint válaszolva pl13-nak is, ugyan úgy lett visszaragasztva a perem ahogy volt, nem centrikus.
Van olcsóbb és jobb hangszóró mint SAL MNC.
300mm-ben a határ kb. 89-90dB érzékenység@1W és 30Hz alsó határ.
Egy hangszóró sosem a márkától lesz jó. És amikor létezik olyan hsz, ami tőle ötször drágább hangszórókkal is feveszi a versenyt, akkor nem látom értelmét igazán a pénzköltésnek.
A készen kaphatóak pedig nem nagyon ütik meg a H2000 szintjét még a teljes költségvetés három-négyszeres árán sem. A ragasztással kapcsoaltban csak ismételni tudom magam. Egy vidéki műszerész a maga felkészültségével és felszereléseivel soha nem tudja úgy visszaragasztani a membránt, ahogy annak lennie kellene.
Pl13 neked milyen hangfalaid vannak,tennél fel róla képet?Mivel rengeteg témában olvasgattam,hogy hangszórókat gyártasz,javítasz ezért izgatja a fantáziámat,hogy saját magadnak milyen hangfalat építettél.
Gondolom ha nem kellene ilyen mély hang, akkor nagyobb érzékenység is lehet, tehát ha itt egyik adaton javítani akarok, akkor a többi fog romlani, nem ?
És kb. 60 liter reflex dobozzal számoltál Ez alapján viszont elég jól meg tudom közelíteni ezt a "határt". A hangnyomást leszámítva. Nem tudom, mennyire ismered a többi autós JBL hangszórót, de egy-kettőnek bevittem az adatait az Unibox nevezetű progiba, és egyáltalán nem találtam olyat, aminek jobb dobozt lehetne csinálni, mélyebre menne, vagy nagyobb a hangnyomása. Úgyhogy nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb Szerintem jól választottam annak idején
Nekem nincs sajátom. Nem érek rá. Mindig azt hallgatom, amin épp dolgozok.
Hát én hozzáveszem még az impulzusválasz dolgot is, mert lehet rosszabb impválasszal nagyobb érzékenységű, mélyről induló átvitelű hangszórót készíteni, de én azt mondom: hogy minek.
Értem
Ha küldök egy pontos dobozméretet, és meghatározom a hsz T-S paramétereit, akkor tudnál nekem segíteni a hangolásban ? Bár végül is, csak egy megfelelő csőhosszúságot kellene eltalálni, mert a dobozon, és csőátmérőn nem tudok változtatni. Ezzel kapcsolatban a csövet be lehetne fordítani 90°-al ?, mert szerintem elég hosszú cső kellene. És lehet, hogy kemény kartonból tudom meghosszabbítani, az nem probléma ? Köszi
Segítek, amiben tudok. És ha úgyis csak szubról van szó, sztem forgathatod a csövet. De a hangoláshoz impedanciamenetet kell majd mérni, mert nincs program, ami előre megmondja a rezonátor hangolási frekvenciáját ebben az esetben. Még egyenes csőnél is kérdéses.
Idézet: „Pontosan erre gondoltam én is ,csak ilyen szépen nem tudtam leírni” Fogalmazni legalább tudok
Hello. Nekem az a véleményem, hogy, ha tervezted ezt a ládát, nem csak így saccper kábé, akkor maradjon így. Ha raksz rá nyílást, reflexdobozzá teszed, teljesen más lesz a doboz rezonanciafrekvenciája, nem mind1 mekkora területű és milyen hosszú reflexet raksz rá (hangszóró maximális elmozdulásától, hasznos membránfelületétől, doboz rezonancia frekvenciájától függ). Köztudott, hogy a zárt hangdobozok jóval mélyebb frekvenciák leadására képesek, mint a reflexek, viszont gyengébbek. Azt még elárulom, hogy nagy valószínűséggel, ha reflexé teszed bármilyen módon is, akkor 90%, hogy dobhatod a kukába a ládát. Reflex építésű ládának nagyobb térfogatúnak kell lennie, mint a zártnak (zárt ezért előnyös). És hozzáteszem azt, hogy, ha kisebb a doboz és ezáltal magasabb a rezonancia frekvenciája is, mint a hangszóróé, akkor közel 180 fokos fáziseltolást kapsz, szóval a 2 jel nem erősíti, hanem totál kioltják egymást. Szóval, ha azt tervezed, hogy reflex ládát akarsz neki, akkor építs újat,megfelelően,gondosan kiszámolva! sok sikert Ha kérdésed van írj nyugodtan e-mailre : dhricsi@citromail.hu
Kossz! Mar nem is remeltem hogy valaszol valaki
A dobozt nem terveztem, hanem a benne levo hangszoro adatlapjan levo gyari ajanlast probaltam kovetni. Nem pontosan sikerult, mert zart dobozra 42,5 litert ajanl, reflexre meg 56,5 litert, szoval en pont a ketto kozott talaltam el. Az nagy baj ha zart doboz nagyobb az ajanlottnal? Ha nagy baj akkor kitomom valamivel Tenyleg, ennek a belsejebe nem kellene csillapitoanyag? Ja, ITT van az adatlapja a hangszoronak.
Bírta nemvolt azzal gond viszont egy elszállt végfok jól megfektette szegényt....csak úgy hallani ahogy a csévéröl leesett huzal zörög
Az sosem probléma, hogy nagyobb egy láda a kellőnél, de ennek is megvannak a maga határai. Én nem tömöm ki semmivel a ládáimat, felesleges, nekem személyes tapasztalom, hogy gyengíti a hangerejét. De ha gondolod tervezhetek neked egy zárt ládát. Azt könnyebb megépíteni, mint egy reflexet és, ha nincs komoly igénybevétel alá téve (50-100 fős buli), akkor bőve megfelel a zárt. Majd itt megpróbálom mellékelni a kész adatokat. :smile:
Kész a dobozterv :
Az prima lenne, mar elore is kossz! En is probaltam tervezni hozza dobozt a winisd-vel, a jbl tervezojevel, meg a bassboxpro-val, de mind kulonbozo meretet irt ki, igyhat inkabb maradtam a gyari ajanlasnal.
Ez a doboz mar igy marad, csak szepitgetni fogom meg, de van egy masik ugyanilyen hangszorom, annak is kell majd egy doboz, szoval nagy oromet szerezne egy jo terv
Hat ez gyorsan ment Kossz! Biztos vagy hogy 91 lieteres kell? Nekem egy kicsit nagynak tunik, a gyari ajanlas meg fele ekkora sincs.
Amugy honnan vetted ezeket az adatokat? Qtc=0,71 fc=26,04 Hz ==> Vb~91 liter ==> - 3dB-es határfrekvencia f3=29,46 Hz
Sziasztok!
Lenne egy keresem. van ilyen hangszorom egy par, es szeretnek neki dobozt csinalni.(ha lehet terv mert egy asztalos fog segiteni) 20 cms:max teljesitmeny : 200W 8 Ohm 91dB 35Hz - 5kHz magnes: 30 Oz 30 cms(lehetnee a melynyomo):max teljesitmeny: 300W 8 Ohm 92dB 25Hz - 4kHz magnes : 50 Oz piezo(csipogo):102mm ero: 150W 91Db 5Hz-20KHz Jav. szamóca
Ezekből a paraméterekből nemigazán lehet neki dobozt tervezni. Ha van picit is hozzáértő műszaki ismerősöd, kérd meg, hogy mérjen neked impedanciamenetet, és abból ki lehet számolni a Thiele-Small paramétereket. És ha van egy olyan zárt doboz kéznél, amibe beleillik a hangszóró, és aminek ismert a térfogata, akkor térfogat-egyenértéket (Vas) is lehet számolni. Ez és a T-S paraméterek segítségével már méretezhető hozzá láda, és az is megtudható, hogy vajon zárt vagy reflex dobozba alkalmas inkább.
Egyébként nem értem, miért adtad meg a mágnes súlyát.. szerintem az a legkevésbé fontos paraméter |
Bejelentkezés
Hirdetés |