Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   282 / 2500
(#) honyike válasza djloui hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Igen, én is így hallottam, de gondolom jobb, ha még egyszer megkérdezem!

Akkor szerinted a Torroid a nyerőbb(bb) választás? Abból nem lesz kicsi a 300VA-es?

Üdv!
(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Kb mekkora trafó kéne akkor hozzá?2x400hoz tuti hogy kevés és hacsak 1x400w panel és 2x30.000mikro puffer az elég neki?
(#) Flatlander válasza djloui hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Meglehet oldani van olyan pc táp,csak annak az árábol simán kijön egy gyári végfok
(#) djyuri válasza honyike hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
HY

Ha meg tudod oldani Dj TSM ajánlását,akkor mindenképpen trafó és akkor természetesen szinte akármelyik jó neked.
Ha nem,akkor nézni kell egy elég bika trafót,ami 14V körül jön ki DC-re és jó sok párhuzamosan között diódából álló Graetz hidat összeépíteni,akkor kevesebb fesz esik.

Tudni kéne RMS-ben,hogy pontosan mekkora a felvett teljesítmény,mert az a noname táp,ha 100W-ot le tud adni 12V-on,akkor tedd össze a két kezed. Elméletileg valamennyi kondit elvisel egy PC táp,de van,amelyik 4-5ezernél nem is kapcsol be,mert zárlatként érzékeli. Nekem vannak sima 32V-os kapcstápjaim,amik RMS 160-180W-ot le is tud adni és azok elbírják a 15ezer mikrós kondit is. Anno DC +/-72V-ba kötöttem négyet és egy végfokot hajtottam róla....simán vitték
(#) djyuri válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Egy panelre szerintem elég...
Két panelre is elég lehet a 30000 mikro,de ha nem elég bika a trafód hozzá,akkor csúnyán esik a fesz,amit nemigen szeretnek a végfokok.
Inkább essen lassan a fesz,ha kicsi a trafó,de ne ugráljon.

Úgy a kettőnek nem árt egy 1KW -os trafó...Ha nem akarsz veszteséget,melegedést és ki is használnád,akkor 1200W felett gondolkozz trafóilag....
(#) Bassmester válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Nem érdemes PC tápokkal vacakolni. Ha a toroidos tápnál olcsóbban (kb feléből) szeretnénk megúszni a dolgot, akkor kapcsolóüzemű tápot kell csinálni. Én már a másodikat építem 2x200W-os TDA 7294-hez és jók a tapasztalataim. 600W-ra, mindenestől kb 11-12 ezer Ft-ból kijön, minőségi, új alkatrészekkel számolva.
(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Csak azabaj a trafómmal hogy +/-75volt szval 4ohmra lett tervezve ott maxon 10voltot esett max a fesz,az új mélyem a 8ohm lesz de elég érzékeny szóval kéne neki hajtania szépen(remélem)
(#) Flatlander válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Igen szerintem sem érdemes,régen énis autóerősítőt akartam aztán olvasgattam és rájöttem hogy többe kerül egy táp hozzá mint maga az egész,bár egyik ismerősöm rákötötte a 2x250w-os erősítőt a gépjére és hidalva szépen hajt egy 250w-os zárt mélyládát de biztos többet tudna az erősítő rendes táppal.
(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Amugy szerinted ha az IRFP 240-es tranyó helyett 250-est teszek javít valamit rajta?Az azthiszem 30amperes és 200w a 240 az 20amper és 150w,mivel most mindegyik fetem leégett egy mai napig ismeretlen okból....
(#) honyike válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Melyik hozzászólására gondolsz? Mert íjánlott itt több dolgot is!

Egy "bika" 14voltos trafó-nál mekkorát értesz? És az mennyibe kerülne?

Most nézem, 2 PC tápom van:

Egyik 16A-t tud leadni a 12V-os ágon, a másik 15A-t... :S Watt csak az 5V-os és a 3,3V-os ágra van megadva...
(#) Flatlander válasza honyike hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Akkor lenne jó ha azlenne ráírva 12v és 40-50amper De ezmár a nagyon drága táp kategória.......viszont az hajtaná szépen
(#) djyuri válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
SZia

nekem is +/-74V-on üzemel és a nagy végfok nekem is lehúzza 68-69-ig kb....55000 mikrót használok jelenleg,de már vettem még 40-40ezret.

önmagában a sima sztereo végem is lehúzza 69-ig.
Nekem kb 1200W-om van a két trafóból.

Most perpill nincs előttem a két fet adatlapja. De azt kéne megnézned,hogy a felvett vezérlési áramerősség ugyanaz-e,mert ha több,akkor már az előhajtást is lehet cserélni kell.

Nekem is elszálltak egyszer a 240-ek....nálam hibás rajzból következett. Most 640-esek vannak benne,de ezek már 3-asával.....végre ugyanannyit tudnak,sőt talán picit stabilabb is.

De ha tudsz,akkor 10-20 db-ból válogass össze párba,trióba illőket....legalább az egymás mellett lévőket...ezzel kizárod azt a hibát,hogy az egyik hamarabb éri el a maximumot.

A nyugalmi áramot mindenképp nézzed....ha tudod,úgy is,hogy meghajtod,mint állat és leveszed a hangerőt nullára és ismét megnézed a műszer értékét....Nálam 10% különbség volt és inkább úgy állítottam be a nyugalmi áramot,hogy alapon eltolva 10%-al az egyenlőhöz képest és így az pont középre tolódik,amikor már "bemelegedett" a cucc.

Az Ohmszám attól függ leginkább,hogy a fetnek/tranyónak,vagy akárminek magas a High Safe Operatin Area-ja...Vagy talán a High DC current Gain? Az okosak mindjárt megmondják a helyeset! Pl.: nekem 2A-esek az egyik végfokomban....így kaszkádolva is 8 Ohm,amit bírnak 74V-on....de ha vennék más gyártmányút,aminek 4A ugyanez az értéke,akkor ott már 4 Ohm-on is használhatnám...
(#) djyuri válasza honyike hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Ahol egy olyan áramkört ajánlott,amit egy stab IC-vel és egy tranyósorozattal szabályzod. Pl.: van neked egy 40V 20A-es tápod...azt leszabályzod 14V-ra...és ez akkor is stabil marad,ha durván használod.....egészen addig,amíg a vezérlő stabic-nek lejjebb nem esik a tápfesze,mint a minimum.

Bővebben: Link

Egy bika trafón legalább 500W-ot értek...afelett már igen sok dióda kéne a kellő amperhez 12V körüli feszre.
Lehet vaterázni ilyen Szpotlámpa trafókra..ezek ugyan 16V körüliek DC-ben,de nem nehéz letekerni 2-3-4 menetet,hogy jó legyen...ennyit meg lehet csinálni egy toroiddal minden további nélkül...

Egyik ismerősöm írt nekem egy olyat valamikor,hogy ő azt vette észre,hogy két teljesen egyforma szpotlámpa toroid trafót a 230-as oldalon sorbakötött,hogy 2*115V alakuljon ki rajtuk,így felére kellett volna esnie a szekunder fesznek. De annál picit még lejjebb esett.... Nem láttam ugyan,de ő egy speckó ledsort hajtott vele és a ledeknél nem árt,ha pontos a fesz. Neki 1,5V-ot nyert a dolog.
(#) bereczk.jans válasza Szöszike hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Amennyiben kezdő vagy, nem akarsz trafóf mondj le a 230 V táplálásról (ÉLETVESZÉLYES - elektroncsővel is)
2-3 zsebtelepről működtethetsz LM386(0.5W) egyszer a 100 W-s hangfalon hallgattam - egy gyerek hozta és kipróbáltatta velem. Pozitívan még engem is meglepett a dolog. TBA 820 0.5-1W 6 - 12V előnye: van benne előerősítő is! Beállítható az erősítése . TDA 2003 4 Ohmon 6-7W(Ennél már gyorsan merülnek a laposelemek.
Autós IC-s erősítőt is használhatsz egy féljózan motor vagy autóaksival, DE JÓL VIGYÁZZ! Biztonságból - robbanás és tűzveszély lehet zárlat miatt. Használj ebben az esetben előtétként egy 20-40W-s autoizzót. Ha minden oké akkor KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÉKRA CSERÉLNI! Trafót ócskapiacon, vásárban - szám.technikait 14V-t pár száz forintért kaphatsz. Én a toroidokat így szereztem.
(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
A nyugalmi áram elvileg bevan lőve de nembiztos hogy pontos...hogy csináljam?Megküldöm maxra leveszem 0-ra és mit mérjek közbe?Amugy csak aztnem értem hgy hajtottam régebben kb 4órát csonton tökéletesen szólt nemrég pedig 10perc és vitt mindent...Remélem ha rendesen összerakom megint többet nemlesz vele baj,egyenlőre ugyis csak 1mélyláda lesz hozzá kséőbb meg ugyis kell vennem nagyobb végfokot,de mélynl legalább nemszámít hogy sztereo vagy mono.....
(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Bővebben: LinkIttvannak középen kb a fetek szerintem ugyanaz
(#) djyuri válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Egész olcsók ahhoz képest,hogy nekem anno 900-1200ft-ért akarták adni dunakeszin

Szerintem is egyformák a vezérlések szempontjából,bár ezt nem tudom mi:
Forward Transconductance Gfs Mert ez a legnagyobb különbség....az egyik 6 a másik 9...ez már 50%...

Amúgy a hirtelen elszállás okozói az általam ismertekben:
-Nem megfelelő tápindulás
-túl hosszú és vékony az egyik vezetőszál a másikhoz képest a táp felől.
-Ha túl kicsi a hangszóró Ohmszáma,akkor koppanásgátló áramkör nélkül simán visszacsatolást okozhat a végfoknak.
-ha a végfok bemenete le földelődik és az áramkör nincs felkészítve ilyenre( pl direktre van kötve potméter a végfok bemenetére és szabálytalanul van bekötve) (lehallkításnál a potméter "lehúzza" a földre a bemenő oldalt)

Alap munkapont beállítást úgy lehet mérni:
Minkét táp oldalba kell egy ampermérő műszer...Lehetőleg kibírja tartósan a végfok által felvett max áramot (semmiképp ne szakadjon meg egyik műszerbiztosíték sem,mert röpül a véfgok) Alap esetben elég azt beállítani,hogy az üresjárati áram mindkét oldalon egyforma és minél kisebb legyen...pl 30-30 mA..

Nálam az IRF640-ekkel 10-10mA is volt már De amúgy 25-25mA. Még emellett a speciálisabb (pontosabb) beállításnál az előhajtásban kell egyik-másik feten kapocsfeszültséget mérni.
Pl.:,ha 1,4V a nyitó feszültség,akkor 1,399V a legjobb. Egyéb okosságot én sem tudok. Nekem elég volt a tápáram beállítása...

Igen a terhelés utáni üresjáratot úgy kell,hogy használod kb maxon,de ne torzítson! és semmiképp ne haladja meg a műszerek határértékét. Lehetőleg (sőt) digitális legyen a műszered,mert akkor az a 20A-es tartományban is kimutatja a mA-t. Mert ugye áram alatt semmiképp nem szabad a műszert átkapcsolni!
(#) djyuri válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Talán amit kihagytam a hibákból:
Kontakt hiba! Még nálam is előfordul.... Egyenáramú túllengést okozhat egyes áramkörökben...egyszóval hirtelen teljes túlvezérlést.
Egy olyan rajzot mutattak nekem erről egy grafikon segítségével,hogy pl.: a végfok egyik oldala kivezérlődik a maximumra egy pillanatra (tehát fél impulzus)...de ezáltal a másik oldal nem csak a saját tápfeszültségével lesz kapocsfeszítve,hanem hozzá adódik a hangszóró felé átvezérelt másik tápfeszültség értéke is.
tehát pl.: van +/- 74V...kinyit az egyik oldal csúcsra...akkor mondjuk esik a hangszórón 50V és marad 24V...így már 50V eltolással lesz feszítve a földhöz képest a nyugalmi állapotban lévő oldal a saját tápfeszültségéhez képest.
valahogy így kell értelmezni azt hiszem. A lényeg,hogy zéner letörés keletkezik,ha a végtranyók nincsenek biztosítva 60-80 fokos hőmérsékletnél is a 200V-ra. Mert ugye fel is van tüntetve,hogy 20-25 fokon vannak tesztelve a tranyók....van,amelyikhez ott van a hőmérsékleti grafikon is és láttam már olyat,hogy 25 fokon 200V és 80 fokon már csak 160V....egy +/- 90V-os tápnál ez azonnali halált okoz,ha érkezik egy full kivezérlés.
(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Amugy az elszállást énsem értem mert szólt rendesen és hopp egyszercsak füst....pedig régebben bírta rendesen és azóta hozzá sem volt nyúlva...Nah akkor majd összerakom úgy ahogy volt csakelég 650-es táppal inkább nemhozok ki többet belőle vagy lehetne esetleg?És akkor a tápágakba mérjek ampert fullon utána vegyem le az erősítőt 0-ra és minél kevesebb legyen így?Bocs kicsit olyan nemvilágos nekem még
(#) djyuri válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Bocs,ha érthetetlen voltam Szoktam sajnos

650-es tápból 500-550 W stabilan kiszedhető,ha toroid...akkor még nem csökken vészesen a feszültség.
nekem pl egy erősítőm úgy szállt el,hogy egy nagyüzemi raktár mellett lévő clubhelyiségben megugrott a feszültség a hálózaton és így hirtelen a tápfeszültség is a végfokban...puff....pedig bírta volna bőven...egyszerűen a hirtelen megugrás okozta.

Nah akkor leírom megint lassan
Beteszel a tápágba a végfok elé mind a két tápfesz ágba sorosan az áramkörrel egy-egy digitális ampermérő műszert. Mintha azt mérnéd,hogy mennyit vesz fel a végfokod...de végülis egészen pontosan ez a lényeg

Minkét műszer bíjra a minimum 10A-t....ha többet nem bírnak,akkor semmiképp ne használd ki a végfokot maxra,mert 8-9A-nél is előfordulhat,hogy kiég a műszer söntellenállása. Pláne,hogy a pontosabb beméréshez be kell "melegíteni/járatni" a végfokot.
Alap szinten,ha még csak bekapcsoltad,akkor is jó,ha már legalább 5% pontossággal be van állítva a két oldal egyenlőre. Így bemelegítés után sem lesz rosszabb,mint 10-15%.
Ha túl kicsit az hangszóróid ohmszámai,akkor célszerű a hideg állapotot jobban beállítani. De legalább annyit vegyél,hogy egy koppanásgátlót,vagy egy egyszerű hangszóróvédő áramkört....kb 2000-2500/ oldal. Létezik sztereo is...

Nah szóval,ha bent vannak a műszerek és be van kapcsolva a cucc,akkor a nyákon lévő munkapont állító potméterrel beállíthatod az egyensúlyt. Nekem az az egy poti volt és tökéletesen működött.

Idézet:
„És akkor a tápágakba mérjek ampert fullon utána vegyem le az erősítőt 0-ra és minél kevesebb legyen így?”


nem az a lényeg,hogy nagyon kicsi legyen,hanem,hogy egyforma legyen mind a két oldal.
(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Hú...hát elvileg tudok szerezni két multimétert csak nemtudom bírná-e....kis ohmmal nemakarom terhelni 8ohm mélyláda lenen rajta csak...Amugy a trafóm nem toroid sajna hanem sima csévés de szerintem a 10v feszesés még elmegy azért és az 2x20000mikro pufferral volt nézve....
(#) djyuri válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Mikor nálam még egy trafó volt,akkor nekem több,mint 10V volt,de nem volt gond....csak feltűnően huppogott a mély.
De most már nincs gond...csak szeretnék egy nagyobb trafót 1500W minimum De ha 2500W,akkor az is jó...vagy valaki,aki tud nekem szerezni 2-es huzalt,ami még gyári csévén van és nem kell egyengetni,hogy ne legyen göcsörtös.
(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
2500w az szépen húzza majd az órát Amugy a multim csak 10amperig jó hát húzós bevállalni....Más megoldás esetleg?Vagy vigyem el szerelőhöz aki beállítja oszcilloszkóppal?
(#) djyuri válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Jaja

de elbírja....bővitett óra.

Ha már az alap megoldást beállítod,akkor már nyerő vagy....hidd el.

A fejlettebb beállításnál venned kell vagy 4 potit is,ha már igazán jót akarsz,mert ott aztán minden értéket behangolnak.

Szerintem az felesleges...
(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Csak nemtudom honnan szerezzek jó erős két multit
(#) djyuri válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Amíg nem lesz,addig állítsd be az alap hangolást....már az is sokat segít...

Amúgy meg van egy jó megoldás....vegyél krokodil csipeszes kábelt....

hidald addig át a műszereket,amíg bemelegszik a végfokod.....és utána kösd le a csipeszeket és máris mérni fog a műszered...csak értelemszerűen sehol ne kövess el kontakthibát....
(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Bővebben: LinkIlyenem van és mégegy ugyanilyet tudok szerezni hát max 10amper... vagy nehajtsam meg maxra a végfokot?Amugy ha jóltudom a poti a végfokon 0-tól balra van egy kicsit állítva....
(#) djyuri válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Már nem emlékszem mit tud ez a műszer 10A-es állásban,..hogy kimutat-e mA-eket is-e.....

Meg kéne próbálni...az se baj,ha ideinglenesen tesztként csak az egyik ágba kötöd be...csak nefeledd rendesen összekötni,mert tudod...fél táp=halál

(#) Flatlander válasza djyuri hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Min kéne letesztelni ami nemhalmeg ha valami történik,és 10ampertől többet nemvesz fel.....Amugy tudom elég gagyi a multi de nyáron lesz fejlesztés,új multi,weller stb
(#) djyuri válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Akármin,amin ki tudod előre számolni az adott max áramerősséget...


izzó,elektromotor...stb....led
Következő: »»   282 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem