Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   534 / 2208
(#) lpcollector válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Az enyém is nagyon búgott, úgy tűnik ekkora áramnál komolyabb szűrés kell neki. Én az áteresztő tranzisztorok után CHZ javaslatára tettem még egy RC szűrést csatornánként, az lenyomta a zajfeszt. Most szép zajtalan. De Sturbi azt mondja a hangja lehet még jobb is, ha megpróbálom az Ő kapcsolását az aktiv segédrácsos vezérléssel.
(#) sturbi válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Az az igazság, hogy egy 807 SE-nek már legkevesebb három lépcsőben kell szűrni a tápot, hogy egy jó hangsugárzóval brummentes legyen. Ha teszel bele fojtót, azt plusz C-L-C tagként tedd bele első lépcsőnek, majd 2 R-C tag olyan ellenállásokkal, hogy 5-10 V között essen egy-egy R-C tagon a fesz. A segédrácsnak külön szűrőtag kell, amit lehet indítani pl. a C-L-C elmenő oldaláról, vagy az utána következő R-C elmenő oldaláról. Ha nem raksz fojtót, az első tag is C-R-C (pár V fesz eséssel).
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Sturbi, esetleg ránéznél a 422439-es hozzászólásomra, hogy kapizsgálom e már a dolgokat? Köszi!
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Nincs különösebb jelentősége, hogy milyen csövet használsz ott, olyat tegyél bele, amilyen van. A katód komplexum biztosan nem lesz jó az én értékeimmel, azt egyedileg be kell állítani (a 100 ohm és 68 ohm aránya, és az egész érték is változhat, az arány mindenképpen változni fog szerintem), valahova betettem egy egyszerű beállítási procedúrát (azon a részen ahol írtam, hogy érdemes olvasgatni). Itt a szimmetrikus vágás majd kisebb értéknél fog bekövetkezni, hiszen vezérelt a segédrács is. Az nem baj (sőt jó), ha nagyobb a tápfeszed, csak a disszipációk legyenek tűrésen belül. A visszacsatolások nem tartoznak szorosan az áramkörhöz, akár el is hagyhatók, (a 10 K-s nvcs és az 5,1 K-pvcs is), de feltétlen érdemes kisérletezni ezzel a résszel is (itt szintén más ellenállás értékek adódnak, mint a kapcsoláson, hiszen más a kimenő is (a te kimenőd valószínűleg lényegesen jobb), és mások a csövek is. Ha az 5,1 K-s ellenállást elhagyod (pvcs. ami az 1 K-s ellenállás hidegítő kondiját hivatott kiváltani), akkor érdemes lehet hidegíteni a meghajtó cső katódját, de ezeket a dolgokat csak füleléssel lehet eldönteni. az első lépés mindenképpen a 807 beállítása a saját "parazita" csövével.
(#) Doncso hozzászólása Ápr 22, 2009
ipcollector és sturbi : köszi a tippeket, megpróbálkozom vele, közben nézegettem, próbálgattam ezt azt, például a katód ellenállással szórakoztam, a jelenlegi 330ohm ot megemeltem 150-el, egy icipicit javult, illetve puffert még megtoldottam 100µF-al ,ez jelentősen lejjebb dobta a fűrészek intenzitását, a sok puffer egyébként gondolom nem probléma, azért kérdem mert az AZ4-es cső gyári kötése szerint max 60µF-ot lehet rákötni. Tranzisztoros tápnál a több a jobb alapon megy, itt ez nem így van?
Ja azt elfelejtettem mondani, hogy Müszi GU50-es csöves kapcsolása alapján épült, csak ugye 807/ECC83 és AZ4-es táppal.
(#) Imi65 hozzászólása Ápr 22, 2009
Az egyik PL pár perc üzem után "elgyengült", jelentősen csökkentve a kivezérelhetőséget (25W alá csökkent a teljesítmény, utána aszimetrikus vágást produkált). Ma megpróbálok párokat válogatni (nincs új példányom).
(#) mgyula hozzászólása Ápr 22, 2009
Sziasztok !

PL-82-vel tudna valaki rajzot ajánlani Se PP?

(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Vigyázz ezzel, már én is jártam így, nagyobb áramú csöveknél mindig szem előtt kell tartani a foglalat állapotát. A 6C41C-nél gondoltam, hogy az egyik cső gyengébb, és annak a foglalata ahogy kicsit felmelegítette a cső, megfogta kicsit a fűtőáramot és attól csökkent az anódárama, nem a cső volt a ludas.
Persze nem biztos, hogy hasonló problémád van, csak a tanulság kedvéért említem ezt most meg. :whatever:
(#) Action2K válasza mgyula hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Szia! Indulj ki ebből, s ötvözd a PCL86-al. Két PL82, egy ECC83 vagy 85, és kész is.
Érthető volt idáig? Ja azért mondtam kettő PL82-őt, mert úgy stereo.
(#) Imi65 válasza mgyula hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Inkább ebből.

PL82-1.pdf

(#) CHZ válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Műszaki készülékeken az angol nyelvű feliratok szerintem elfogadottak és még számunkra is érthetőek .
Persze lehetne magyarítani , de sok kifejezésre nincs is igazán magyar szavunk pl: DVD , CD , DAT stb .
Ha ezeket magyarul próbálnánk felírni egy előlapra , akkor meglehetősen hosszú kifejezés lenne ...
Ezért is látom jobbnak , akkor már mindent angolul felírni , ne legyen vegyes vágott .
Legfontosabb okot a végére hagytam , a program amivel az előlapot tervezem nem fogadja el az ékezetes betűket , persze ezen is lehetne segíteni egy másik program alkalmazásával , de én nem tartom ésszerűnek ..
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 22, 2009
A PCL és a PL nagyon eltérően viselkednek. Erre oda kell figyelni.
(#) Action2K válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Idézet:
„DVD , CD , DAT stb . Ha ezeket magyarul próbálnánk felírni egy előlapra , akkor meglehetősen hosszú kifejezés lenne”

Angolul is hosszú lenne, ezért rövidítik. Pl: DVD = „Digital Versatile Disc” (digitális sokoldalú lemez) vagy még korábban a „Digital Video Disc” (digitális kép lemez) rövidítése. Ha a „digitális sokoldalú lemez”-nél maradunk, akkor DSL lenne a magyar rövidítése. Ez pedig az angol Digital Subscriber Line (Digitális Előfizetői Vonal) rövidítése.
Nem kellene ennyire a magyarításon törekedni. Viszont, ha ezeket a rövidítéseket alkalmazzuk és a többi szavakat: Hangerő, Hangszín, Bemenetválasztó... magyarul írjuk, az szerintem nem oly „vegyes felvágott”.
Persze, sajnos manapság a MAGYAR termékek (már amik még akadnak) nincsenek megbecsülve, csak a külföldi „Made In USA” és társai az eladhatók, meg a „kínai” vacakok. Az is igaz, hogy egyre kevesebb a minőségi magyar termék.
(#) Mate78 válasza mgyula hozzászólására (») Ápr 22, 2009
PL82-t ha jól emlékszem a Kékes TV -ben használták HF végfoknak, rajz megvan az othoni gépemen.Ha kell szólj és átküldöm.
(#) Action2K válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Persze. Én itt a trióda - pentóda (előfok - végfok) kapcsolási logikára céloztam. Találtam egy kivitelezést: Link. Itt 1-1 PC85 az előfok. Helyettük lehetne az ECC85.
(#) Action2K válasza Mate78 hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Ha feltennéd ide, azt én is megköszönném, összehasonlítanám azzal amit én is találtam. Vannak ilyen csöveim, s szándékozom valamit kihozni belőlük. (Ha mást nem, kürtöskalács sütőt )
(#) CHZ válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Tudom , hogy rövidítések angolul is , de próbáld ezeket magyarul rövidíteni úgy , hogy mindenkinek érthető legyen . Én nem is törekszem magyarításra , nincs értelme .
(#) mark.budai válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 22, 2009
[off] Action2K után: Tényleg nem kell vegyesvágott, de szerintem ha egy nyelven feliratozzuk, akkor nem kell több nyelvet választani mellé. Fele magyarul, fele angolul, egy kicsit furcsa lenne. Ezek a szavak meg, hogy DVD, CD, DAT, ezek már magyarban is "elfogadott" szavak, tehát ha csak ez lenne az erősítő, vagy akármi előlapján, akkor még lehet magyar feliratot tenni mellé. A DSL rövidítést meg csak az értené, aki tudja az angol rövidítés jelentését, meg tud angolul. Szerintem is felesleges a rövidítéseket magyarra fordítani.
(#) mgyula válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Igen, érthető köszönöm a gyors választ.
(#) CHZ válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Engem meggyőzött a program amit használok , nem hajlandó ékezetes betűt leírni , ezért marad minden kifejezés angolul és csöppet sem zavar .
Furán nézne ki a HANGERŐ felirat így > HANGERO , vagy RADIO
Szerintem ez a téma nem ér meg ennyit
[off] Mi a program neve?
(#) Müszi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Márk, Zoli, ott a pont :yes:
Idézet:
„mivel a sok magyar MAJMOLJA az angolt, és mindent úgy ír ki.”

Ez itt a lényeg! Mi a fenéért kell a magyarságnak majmolni az ameri***ai sz*r nyelvet, mikor itt van a mi szép anyanyelvünk?

Egyszerűen nem értem.

Offolást befejeztem.

üdv
SPRINT LAYOUT 5.0 , FRONT DESIGNER 3.0 , biztos alakítható lenne , de nekem így tökéletes .
(#) CHZ válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 22, 2009
Akkor szeretném ha pl. CD kifejezést leírnád majmolás nélkül , akár rövidítve is lehet , de teljes kifejezés sem jönne rosszul .
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 22, 2009
köbzoli, Müszi: Nem azt mondom, hogy csak angolul iratozzunk fel, de ékezet nélkül nem szép a magyar felirat. Ha nem tud ékezeted az a program, ami tudsz szép előlapot tervezni, akkor marad az angol, vagy a kézi tervezés. Nem tetszik annyira nekem az angol, dehát ha ez van, ezt kell elfogadni.
Müszi:
Idézet:
„A világ legszebb, és legnehezebb nyelvét beszélem.”
Ez reklámban van, biztos láttátok. Én is ezt mondom! Inkább "tervezek" Paint-tel előlapot . Az tud ékezetet, meg a billentyűzetem is.
CD = Compact Disc - Kompakt Lemez = KL Bocsi, hogy én írtam, de kb. ez lenne. De ott a gond, hogy ezt senki sem érti, hogy Te mit értesz KL alatt.
Na látod ezt próbáltam volna elmagyarázni , de úgy látom nem sikerült mindenkinek . Kényszerből kell " majmolnunk " , inkább technikai kérdésekkel foglalkozzunk !
(#) dxzo4z hozzászólása Ápr 22, 2009
Szert tettem két TUNGSRAM EBL21-esre. Képeket tennék fel róluk, mert nem tudom, tényleg újak-e.

Az a1 és a2 képen lévő csőnél az anód mintha kormos lenne, s az is fura, hogy pont az anódon lévő lyukakkal szemben van egy-egy fényes felrakódás az üvegbúra belsején. (Megj.: a TUNGSRAM nem szégyellte, az ilyen ferdén összeszerelt csöveket?)

A b1 és b2 jelű fotókon látható másik cső zsír újnak néz ki, de én még nem láttam olyan EBL21-est, aminek nem csak a "kupakjánál" hanem a "derekán" is lett volna getter. Vagy a katód kigőzölgése is okozhat ilyen ezüstös bevonatot, s ez épp egy agyonhasznált cső?

Köszi előre is!
(#) l48 hozzászólása Ápr 22, 2009
Úgy gondolom, hogy nem kell nagyon felhördűlni az Angol feliratok láttán. Sajnos ezeket a feliratokat takaró készülékeket, alkatrészeket nem mi Magyarok találtuk ki. A borainkat és pálinkáinkat szeretjük ha az anyanyelvünkön irják le.....nagyon sajnos, hogy mindössze ennyit vittünk a müszaki kultúrába. Szándékosan sarkitottam és minden alkotó Magyar ember bocsánatát kérem de a lényeget mindannyian értjük
(#) rhesus23 válasza dxzo4z hozzászólására (») Ápr 22, 2009
A kérdésedre sajnos nem tudok válaszolni. Rendeltem múltkor csöveket (6H8C) és különböző évjáratból kaptam őket. Az egyik 67-es a másik 61-es kiadású. A régebbiben "lencse" mellett nincs olyan tükrös felület. Viszont a másikban nem is lecse van, hanem egy négyzet alakú valami és ez mellet tükrös. Érdekes, hogy ugyanattól az orosz gyártótól való mindegyik. A másik két cső teljesen egyforma, de eltér ezektől egy kicsit a külseje.
Következő: »»   534 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem