Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítő táplálása 230V-ról

Témaindító: szum, idő: Márc 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 26
(#) Inhouse válasza subwoofer220 hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

tranyó<>trafó

Valamint, mondatszerkesztés, helyesírás, nagybetű, kisbetű, kevesebb emotion ikon...

Remélem te nem vagy "diszlexiás"...

Üdv
Inhouse
(#) subwoofer220 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Értem nagy főnök!! :action:
(#) EcoPityu válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Szia IMI!
Ebbe most nem C S trafót raktam, mert találtam egy 700VA-es E-I magosat!
1,5menet/Volt-al megúsztam, a C S trafó 3menet/voltos!
Kevesebb réz-kisebb ellenállás-kevesebb rézveszteség-kisebb hő!!!
Viszont, mivel állandó terhelés lesz rajta /40db fejegység/ így a relés behúzás nem biztos...Ezért kapta a jó kis állóventillátor fokozatkapcsolót, aminek a pirosával lehet rövidre zárni az ellenállást!
ím a képek:

táp.zip

(#) EcoPityu válasza subwoofer220 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Láttam már autóerölködő specifikációjában 16v-ra megadott értéket, de a legtöbb cucc, mivel a táptrafója 12v-ra van menetszámilag méretezve, a túlgerjesztés hatására a kapcsolóFET-ek többet disszipálnak/fűtenek/ mint amire méretezve van az egész, nem csak a hűtőborda, hanem a hőátadó felületük is, és megfortyannak, aztán csattt!
Ugyanez van, ha túltölt a generátor is!
Ne adj nekik többet 14,4V-nál!!!
(#) subwoofer220 válasza EcoPityu hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Köszi szépen a választ! És 12 voltos toroid trafóról mennyi drótot tekerjek le hogy kb:10volt legyen?? És nehéz letekerni??

És 16v 47000µF puffer kondenzátort vegyek hozzá, vagy 25v 10000µF-osat? És mennyit??? Többet mondj amennyi kell hozzá! inkább legyen erősebb! Köszi a segítségeteket!!!

És melyik dióda hidat válasszam? Ezt:http://www.hestore.hu/termek_10022191.html
Vagy ezt:http://www.hestore.hu/termek_10022195.html
Mert a trafó 400W-os! Az kB:33Amper ! És melyiket lehetne a legjobban hűteni,ha jól láttam akkor az egyik alumínium tokos! A válaszokat nagyon szépen köszönöm előre is! :worship:
(#) cimopata válasza subwoofer220 hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Én nem mondanám hogy nem lehetne járatni 17V-ról.
Csupán át kell nézni kicsit.
A fetek álltalában 50 inkább 60V osak. Tehát az bírja.
A vezérlés kizárt hogy ne bírná.
Max a primeren a pufferek 16V-osak. Ha azok akkor csere 25V-ra és kész.

A gerjesztés meg sima ügy. +40-50% fekihúzás és kész.
Kicsit lasabban nyitnak de ennyi még elmegy. 40kHz környékén

(#) karpi válasza subwoofer220 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Mos benne van a basszusgitar erositobe ami a probaterembe van , egyhamar ne szedem szejjel.
Ahogy leirtam ugy a legegyszerubb .A konverter untan kell legyen ket 3000µF koruli puffer , es az is latszik akkor hogy hany voltos a kondenzator .Ezekre a kondenzatorokra kell ravezetni a +/- U feszultseget ami kisebb kel legyen mnt a rairt ertek .Az erosito nevleges erejebol kiszamithato hany volt is kene.
P=U^2/(8*Z) egy csatornara . ahol U = tapfeszultseg es Z a hangszoro impedanciaja.

Hidkapcsolas seteben az ero majdnem 4 -szeres lessz , ugyanazon a hangszoro ellenallason!!Ezt figyelembe kell venni ugy a hangszoro mint a tapegyseg meretezesekor.

tap.JPG

(#) bulgesz hozzászólása Feb 26, 2009 /

Helló! A következő problémám akadt! Van egy Eurotec EU-5190-es típusú autós erősítőm(neten nem találni),az van ráírva 250Wx4ch (4 ohm).Házban szeretném használni.a faterral összedobtunk egy kis "szerkezetet" trafó+graetz+stab ic,kondi stb.. na mármost. ez eddig szép és jó,de ha rákötjük az erősítő bemeneteire a két szálat ami a szerkezetünkből jön (plussz és minusz) akkor az erősítő bemenetén csak 10v-ot mérünk és emiatt nem szólnak a hangszórók! az erősítő bemenetei sorra: b+, rem, gnd. a b+ és a rem rövidre van zárva és ide jön a plusszos vezeték,míg a gnd-be megy a minuszos!kap áramot meg minden de csak 10v! lemértük a két szálat úgy,hogy nincs bekötve,úgy stabil 12V jön ki,de amint beiktatjuk a rövidzárat,lemegy 10V-ra. mit csináljunk? a stab ic egy UA7812-es(elvileg stabil 12V-ot ad ki,ez meg is van),de mégsem jó! ha kivesszük a stab ic-t akkor 17V-ot mérünk a két szálon,ha bekötjük,akkor a rövidzár miatt lemegy 15V-ra és így szól a cucc,de hosszútávon nem merem használni mert félek hogy gond lesz! Most kezdem a szakmát ezért nem értem még annyira ezt a dolgot ezért a ti segítségeteket kérném.aki tud,segítsen hogy mit csináljunk! mellesleg ha kicserélném a stab ic-t egy 7815-ösre(15 V) a rövidzár miatt abból is levenne,és úgy kb 13V lenne,ez így működne,és nem tenne kárt semmiben? az erősítőben van még egy15A-es bizti is! Várom a válaszotokat!
(#) szamóca válasza bulgesz hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Az autós erősítők 16,5V-ig bírják a tápfeszt, de ez is felépítésfüggő. Nem érdemes stabilizálni a tápfeszt nagy teljesítményen, inkább a trafó feszültségét érdemes 10-11V környékére készíteni. A 7812 IC 1A-al terhelhető egyébként is csak. Most is ez okozhatja a bajt.Mekkora teljesítményű trafót használtok egyébként?
Az erősítőd teljesítménye pedig annyi lehet a valóságban mintha egy nullát elvennél a W-ok végéről.
(#) cimopata válasza bulgesz hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Stabbal nem fog menni. Az nagyon kevés szuflát ad.

Amúgy a nehezén már túlvagy, ha 15V tól nem szállt el rögtön akkor elég nagy a valószínűsége hogy nem is fog.
Olvass párral feljebb, ott leírtam miket kell átnézni bírja e a nagyobb feszt.

(#) bulgesz válasza szamóca hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

63VA teljesítményű a trafó,azt meg én is sejtettem,hogy közel nincs akkora teljesítményű az erősítő,mint amit ráírtak! (a végfok benne egy TDA8560Q típusú)
(#) bulgesz hozzászólása Feb 27, 2009 /

a kondi pedig egy 2200MFD 25V- típusú!
(#) subwoofer220 hozzászólása Feb 27, 2009 /

Sziasztok! ATX-es tápnak a 12voltját lehetne pufferolni? És milyennel? 16V-22000µF ??
(#) bulgesz hozzászólása Márc 5, 2009 /

szerintetek egy 4x50W-os autós erősítőnek és hozzá egy kb 100W-os autós hangfalnak mekkora teljesítményű trafó kell(230V-ról akarom működtetni),jelenleg egy 63VA-es trafó van egy graetz-el és egy 2200MFD 25V- kondival,így 16V-t megy be az erősítőbe,de amint odahúzom neki a hangerőt,a feszültség egy picit leeseik,a hangerő meg elhalkul,ha nagyon felhúzom,akkor meg el is hallgat.arra gyanakszom,hogy a trafó lesz kevés,de annyira nem értek hozzá,szóval kérlek segítsetek!mi lehet a baj? (próbáltam már potit is bekötni,de egy két Ohm-ot ha rácsavarok,már halkul a tene,szóval kénytelen voltam minden ellenállást és potit kiszerelni,valamint stab ic-vel is próbálkoztam,12V-ossal és 15V-ossal is,de akkor meg csak 10V jut az erősítő bemeneteire,mivel van egy rövidzár is berakva:a b+ össze van kötve a rem-el,a minusz meg megy a gnd-be)és mivel csak 10V jut bemenőre,ezért meg se nyikkan a cucc!Segítsetek,már 3 hete szívok vele!
(#) bulgesz hozzászólása Márc 5, 2009 /

előző kérdésemet javítva: nem 2200-as kondi,hanem 4700-es van benne!ettől függetlenül (vagy függően) várom a segítő hozzászólásokat!
(#) forest601 válasza szum hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

sziasztok nekem is ilyesmi problémám lenne hogy meglehet-e csinálni az autós erősítő és hangfal müködtetését esetleg számítógpes táppal csak nem tudom hogy milyen teljesítményű táp kell ha ebben tudna valaki segíteni akkor itt van néhány adat: 2channel 500W az erősítő és a hangfal Pz / Pn: 600 / 400 W, 4 Ohm irjon vki ha tud segíteni!!
(#) Tomi20 válasza forest601 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Heló

Hány A-es biztosító van az erősítőben?
(#) Tomi20 válasza bulgesz hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Üdv

Gondolom hidalva van két csatorna. A trafó kicsi, és a puffer is. Milyen graetz hidad van? Diódákból raktad össze, vagy komplett híd? Ha tudsz szerezni trafót, akkor kb 150W-os kellene, hogy ki tudd hajtani rendesen, de kicsit lehetne kisebb feszültségű is. A legolcsóbb megoldás a Graetz-re ha komplett hidat veszel, legalább 15A-est, puffernek meg legalább 10.000u kellene,de inkább 2x10.000u nem kell megijedni az árától, ide elég 25V-os is. (kb 500Ft /db) De ha trafót most nem tudsz szerezni akkor is fog rendesen szólni, csak huzamosabb ideig nem tudod hangosan hallgatni, mert nagyon melegedni fog a trafód. A megfelelő vezeték keresztmetszetről gondoskodj, mert akár 10A is szaladgálhat teljes kivezérlésnél. A stab IC-t felejtsd el, azok általában 1, 1,5A-esek, ezért is kapcsolhat le, elfogy a szufla, a teljesítmény veszteségről már ne is beszéljünk.
Jó szerelgetést!
(#) mhatalyak hozzászólása Márc 26, 2009 /

Sziasztok!
Én már sokat szórakoztam ilyenekkel, hogy autós erősítő szobába.. először akksit hoztam be meg egy aksi töltő volt rajta de kevés volt.. Ezért most ugy használom hogy ami van benne kondi arra tettem egy +/- 36V os tápot mert annyiról megy az erősítő a gyári tápját pedig levágtam flexel már régóta működik így..
(#) V L válasza subwoofer220 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Marhaság!
A kondi csak akku és hosszú tápvezeték estén jó.
A túl nagy kondenzátor esetén egyszerűen már a bekapcsoláskor letilt a PC táp. Általában 3000- től 10000-ig µF terjed amit még elvisel.
A +12V -on a PC tápok közül a 750W- felettiek képesek tartós 20A felett működni. De ez is csak akkor stabil ha a szabályzást ide kötötted át.
A Végfok a maximális kimeneti teljesítményt csak 14,5V-mellett (jár a motor és így a generátor is tölt) tudja. Szóval ha már átalakítod akkor a állítsd is át 14.5V-ra.
Utóirat a párhuzamos üzem is lehetséges, csak diódákkal szét kell választani(2x 30A/20V shotky) a tápokat, na meg illik 0,1V pontossággal egyformára állítani, hogy egyformán terheljük.
Üdv VL.
(#) forest601 válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

helló köszi a válaszokat!
(#) bukovary hozzászólása Ápr 25, 2009 /

Üdv! Huhh, végig olvastam mindegyik hozzászólást a témával kapcsolatban. Beszereztem két ugyancsak autós erölködőt, meg hozzá gyártott 12" mélyládát.ez nem más mint a Blaster CBP-4000
Nos jelenleg egy 500w-os Deluxe PC-s ATX-es táp adja neki az egyensulyt.Hangsulyozottan nem vagyok megelégedve, sőt többet vártam el ezen összeállitásbol ! Adatlapján 12V-on 18 A-t irtak a kicsire.Egy általam még normálisnak mondható hangerőn (szüleim szerint természetesen nem) halgatva, ami azért szerintem nem vészes, negyedét sem(tudom) húzom ki az erölködőböl, a táplálást jelző led, igencsak elhalványul.A sors kezembe nyomott minap egy toroid 12V-os 1000 V/A-es trafót. Azonnal lemondtam a Pc-s tápról,gondolván ebből épitek valamit.Csak mélyláda üzemeltetésére használom a Pc-ről kapott jelből.Fiók mélyéről előkerült egy l200-as Ic meg két 1Farados kondi.Jóljönne egy ezen megoldás, tudván, hogy jó kis stab az Ic.Ha létezik valakinek egy jó kis kapcsolása szivesen elgondolkodnék rajta.Gondoltam eladom mindkettöt, veszek egy normális nem autóba gyártott cuccot, de még kitartok, talán lehet még belőlle valami!
(#) cimopata válasza bukovary hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /

Ha van lehetőséged akkor a 12V-os szekunderről tekerj le pár menetet, hogy kb 9V legyen. Utána ráteszel egy bika gratz hidat meg az 1F kondit és jók is vagyunk.
Csak arra figyelj hogy lágyindító áramkör legyen a primer oldalon, Mert az 1kW trafó + 1F kondi igencsak levághatja a biztit.
(#) bukovary válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Üdv.! Értem, tehát nem fontos Ic-vel, meg mittudomén FET-el stabilizálni a szek feszt, elég, ha mondjuk ráteszek egy 50A-s Graetz hidat, a meglévő kondit, letekerek némi vezetéket aztán mehet.Jó ötlet, talán majd valami másra is használhatóvá kellene tennem a tápot, ezért még gondolkodom az Ic-s FET-es Stabon.

üdv bukovary
(#) cimopata válasza bukovary hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Hidd el teljesen felesleges a stab.
Ekkara teljesítményeket amúgy sem szokás stabolni.
Az erősítőnek meg mindegy, hogy 10 vagy 15V megy be. A kapcsitáp ugyanúgy megbírkózik mindegyikkel.
(#) honyike hozzászólása Ápr 26, 2009 /

Hello! Van egy ilyen erősítőm! Az lenne a kérdés, hogy mekkora toroidot ajánlotok hozzá, és mekkora kondenzátrot(kondenzátorokat) Az erősítőben 15A-es bizti van, és egy 250/1000Wattos JBL mélyládát fog hajtani szobában.

Köszi: Gábor
(#) bukovary válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Köszönöm ötleted, a héten kipróbálom, majd megirom mire haladtam.

Üdv bukovary
(#) szamóca válasza honyike hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Ha 15A a bizti, akkor 180W.nál olvad ki 12V-on. Ebből levonhatunk kb 20% biztonsági ráhagyást az 144W.
Tehát ~150VA 9-10VAC-t szolgáltató elég hozzá.
Kondikból a kondikban tárolt energia WC=1/2C×U^2 alapján jókora mennyiség kell, ha nem akarod hogy nagyon megszívogassa a tápfeszültséget a végfok.
Mivel 25V-osba nem túl drágák ezért legalább 0,1F-ot tennék bele.
Következő: »»   9 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem