Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akku NiCd - NiZn
 
Témaindító: szeva000, idő: Feb 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 19
(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /
 
Hello!

Nem ördöngösség a dolog!
- Ha a Fet adatlapját megnézed, láthatod, hogy mekkora Gate feszültségre van szükség a megfelelő áramú nyitáshoz. Ezt kell biztosítani. Az IRFZ44-nek katalógusbéli nyitó ellenállása 0,028ohm lehet, de G-S feszültség igénye ilyenkor minimum 5V. (Az IRLR024N-nek 0,08ohm de ez a tranyó direkt TTL szintű meghajtásra készült, ezért kisebb G-S feszültségen, jobban nyitva van, mint az IRFZ44)
- Amikor a Fet tranyót nyitjuk, közben a műveleti erősítő kimenetét terheli a Led árama is. Az IC kimenete nem tud kimenni a tápfeszre, terhelve még kisebb lesz a kimenő feszültsége. Ha a Led előtét ellenállását növeljük, csökken a műveleti terhelése, és a kimenő feszültség nő. Jobban nyithat a Fet. Így az IRFZ-vel , jobb eredményt kellene elérni, mint az IRLR-el. Ennyi!
- A műveleti erősítőt is cserélni lehetne. A legjobb eredményt talán az LM301-el érnénk el. (TL071-et azért tettem bele, mert a TINA-ban pont ezt találtam meg.)
- De minden változtatás hatását, a D-S szaturációs feszültség megmutat.

üdv! proli007
(#) Georgee hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Hello mindenkinek. Lenne egy kérdésem van 2db 1200mAh NI CD és 4db 740mAh NiMh akksim ha ezeket sorba kötöm nem fogják kicsinálni egymást? Airsoft fegyverhez szeretném, kb 6-7 volt kéne és ezért gondoltam hirtelen erre a megoldásra! A válaszokat köszönöm
(#) Krisz03 válasza Georgee hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Hali!

Nem biztos, hogy túl jó ötlet lenne. Még különböző márkájú és töltöttségi szintű akkukat sem célszerű összekötni, nem hogy különböző kémiájúakat. Ha össze is kötöd ezeket, akkor a legkisebb kapacitású fogja meghatározni a kapacitást.
(#) vzoole válasza Georgee hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Hát használatkor sorba köthetnéd, de töltéskor semmiképp.

Ennek ellenére nem ajánlom, főleg hogy min 8,4voltról mennek az AEG-ek (puskák, géppisztolyok), és legalább 1000-1300mAh kapacitás nem árt, különben nem bírja felhúzni.

(én 9,6 voltos 2300mAh-t használok)

7,2 volt max AEP-be (pisztolyok) jó, de abba meg nem fér bele a ceruza akksi, főleg nem 6 darab.
(#) pittyu hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Hello mindenkinek. Akit érdekel egy pofátlanul egyszerű, de megbízható sőt tökéletes akkutöltő az nézze meg az MC 33340 tip IC adatlapját. Nekem kettő müködik évek óta hiba nélkül.
(#) Krisz03 válasza pittyu hozzászólására (») Dec 28, 2008 / 4
 
Ügyes kis IC lehet, bár az adatlapját csak gyorsan átfutottam. Hol lehet ilyet beszerezni? Ingyenes mintapéldányt nem találtam a gyártó oldalán, kis hazánkban pedig csak a Lomex árlistáján volt, de ott sincs ár feltüntetve.
(#) tams hozzászólása Jan 17, 2009 /
 
hello!
Szerintetek hihető, hogy 1200mAh-s AAA akksit árulnak 700ft körüli áron? Nem a Józsefvárosin a kínaiak. Egy webes áruház honlapján láttam. Ugyanitt, ugyanebből a noname márkából volt 2900mAh AA-s akksi is.
Szerintetek érdemes ilyet venni, vagy többremegyek egy 1000-es Energizerrel vagy Ansmann-al. MP3 lejátszóba kellene.
(#) Norberto válasza tams hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Nem hihető, kamu, átverés.
(#) tams válasza Norberto hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
ok akkor veszek inkább 1000mAh-sat Ansmann-ba az is hasonló áron van darabja.
Bővebben: Link
(#) lazack hozzászólása Jan 24, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!Volna egy problémám.Ismerősömtől kaptam egy FAUST furó csavarozó kis gépet, de sajnos a töltője nincs meg hozzá.Régen porosodott emiatt nála. Adatai: 12 volt 1400mAh NiCd aksik vannak benne.Összesen 8 db. Mivel az akksi tartóra volt irva a mAh nem tudom hogy ez db-onként annyi vagy az összteljesitménye az aksiknak.(az aksin nincs feltüntetve a teljesitmény).Második problémám pedig. mivel ninccs meg a töltő hozzá, valaki tudna-e egy laikus számára is közérthető kapcsolási rajzzal segiteni. Elektronikai tudásom van azért egy kevés, vagy 15 éve foglalkoztam utoljára ilyesmivel.
Segitségeteket előre is köszönöm.
(#) And válasza lazack hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Szia! Ha 8 db. cella van benne, akkor az akkucsomag névleges feszültsége 9,6V. A kapacitása darabszámtól függetlenül 1400mAh, mivel a sorbakötött celláknak csak a feszültsége növekedik, az összkapacitása ugyanaz marad.
A töltése normál módon 140mA-es árammal, 14-15 órán keresztül történhet, pl. egy egyszerű áramgenerátorral: Link.
(#) lazack válasza And hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Köszönöm a gyors választ! Én is csodálkoztam mikor a tartót szétszedtem, hogy csak 8 db van benne. De akkor mitől 12 volt?
(#) Krisz03 válasza lazack hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Azért van ráírva 12V, mert 12/8=1.5V. Eddig nyugodtan lehet töltés közben engedni a cellafeszt. Ezen fesz érték körül szoktak a nikkel cellák "jelezni", hogy feltöltődtek.
(#) lazack válasza And hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Ja és a másik.. magyarnyelvü leirással nem volna, mert angol tudásom = a nullával, én még az orosz nyelvet tanultam, de már azt is elfelejtettem.
(#) And válasza lazack hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Az LM317-es kapcsoláshoz: az R ellenállás értéke Uref/I, tehát (mivel a referenciafesz. értéke 1,25V) Neked R= 1,25V/0,14A= kb. 9 ohm-os (min. 1/2W-os) ellenállásra lesz szükséged. Mivel a dropout-feszültség az LM317 esetén 200mA áramnál 1,5..2V körül alakul, az akkuk pedig valóban 1,5V/cella körüli csúcsfeszültségre fognak töltődni, a kapcsolás bemeneti feszültsége minimum 14-15V legyen.
(#) lazack válasza And hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Hálásan köszi a segitséget, így már remélem boldogulni fogok.És ez a kapcsolás nem is engedi a tultöltődést ugye?
(#) And válasza lazack hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
De, sajnos erre egy ilyen 'buta' áramgenerátornál neked kell figyelned. Esetleg eléköthetsz egy szimpla időzítőt, időkapcsolót. Egy automata (töltés befejeztét, pl. -dV -t figyelő) töltő sajnos ennél azért összetettebb kapcsolást igényel.
(#) lazack válasza And hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Értem, persze igazad van. Majd felhuzok egy csörgőórát, kezdeti épitgetésnek ez is elég. Megpróbálok életet lehelni az aksikba vele.
(#) borvendeg hozzászólása Jan 25, 2009 /
 
Hello kedves Fórumozók!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy airsoft fegyómba behalt az aksi. 1100mAh-s7cellás Ni-Mh. Arra gondoltam, hogy egy pakkot összeraknék ceruzaaksikból az olcsóbb és 2300-2500mAh-s kapacitásúak általában. De airsoftos fórumokaon azt írták hogy nem jött nekik össze mert a motor felvehet akár 20A-t is indulásnál és ezt nem képesek leadni a ceruza aksik. Ezt nehéz elhinnem szerintetek ez így megállja a helyét?Ha igen akkor gondoltam rá hogy egy kondit betennék mint az autós erősítőkben is van szerintetek ez így jó? Ha igen mekkora kondit tegyek be?
Segítséget előre is köszi.
(#) vzoole válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Ha az ócska 1100mAh-ás kínai akksi felhúzza a fegyvert, akkor elég hülyén hangzik az, hogy a 2300mAh-ás akksi nem.

Én már csináltam ilyet, haveromnak és nagyon jól működik. Bár igaz hogy 9,6V-osat raktam neki össze, de ez nem számít.

Azért nem árt ha előtte mindegyiket "szintbehúzod" azaz cellánként feltöltöd inteligens töltővel.

És utánna is javaslom az IQbetyát töltő alkalmazását, így hosszúéletű lesz az akksid.
(#) lallair hozzászólása Márc 2, 2009 /
 
Szaisztok! Bocsánat a zavarásért,de egy kissebb problémába ütköztem. Szeretnék építeni egy töltőt, egy olyan akkumulátorhoz, ami 9,6V és 1300mAh teljesítményű. Ez egy olyan akksi, amiben feltételezéseim szerint 8db 1,2V 1300mAh van sorba kötve, majd zsugorba téve. Tud-e valaki abban segíteni(egyszerű rajzzal), hogyan tudnám én ezt olyan 100-150 mA-ral tölteni úgy, hogy az akksik túl éljék van egy 12V 1A-es AC/DC trafóm. Fáradozásaitok előre is köszönöm!
(#) Kastler válasza eSDi hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
sziasztok nincs meg valakinek esetleg ennek a pic-nek a programja meg irva meg épitteném de nem tudok pic programot irni vagy esetleg tud valaki hasonló cella szintü kisütő töltő áramkört ? töltő
(#) kalanti hozzászólása Márc 17, 2009 /
 
Sziasztok, egy kis segítséget kérnék...
Van egy akkupack-om Metz vakuhoz, 6 db forrfüles NiCd 1,2 V AA cellával, eléggé lepukkant állapotban.
Szeretném kicserélni ugyanilyenre csak NiMh tipusúra.
Tölthető-e a régi töltőjével minden gond nélkül?
Ki kellene sütni első használatkor? Ha igen, akkor hogyan?
Előre is kössz a segítséget
üdv
Kálmán Antal

59439.jpg
    
(#) proli007 válasza kalanti hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Hello!

Igen, alapvetően tölthető, de..
- Ha a Metz töltő időre tölt, vagy csak egyszerűen tölt, akkor meg kell mérni a töltőáramot, majd névleges új aksi kapacitását (C) el kell osztani ezzel az árammal. Így kijön a töltési órák száma, amit még 1,2..1,4-el szorozni kell óra=(C/Itölt*1.3). (Hogy a Metz hogyan tölt, az eredeti aksi töltési idejéből kitalálható.)
- Ha a Metz töltő, gyors töltő volt eredetileg is, akkor is meg kell mérni a töltőáramot, mert akkor 0dV-re, vagy -dV-re állította le a töltést. Viszont ha a töltőáram nem éri el az C/3 értéket, nem fogja érzékelni a töltés végén a feszültségcsökkenést, azaz a töltés végét. (Ni-Mh aksinál a töltés végfeszültség méréssel, nem lehet megállapítani a töltöttségi szintet)

Nem kell kisütni, sőt a legtöbb esetben (ha friss) fel van töltve. Időszakonként, viszont érdemes kisütni. (Kapcsolások között találsz egy kis cikket "Nikkel akkumulátorok kisütése" amit írtam.)
üdv! proli007
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Szia!
Még régebben adtad ezt a kapcsolást: Bővebben: Link
Most szeretnék építeni még egyet(a régi azóta is szuperül megy) csak most 6V-os aksihoz, Meg tudnád mondani hogy ehhez mely alkatrészek értékeit kell módosítani? Illetve tudsz mondani valamilyen más diódát a BZV49C6V2 helyett? (ez egy zener dióda?) Mert a régebben smd-ben kaptam, ez jó volt most is az kéne, viszont már nem kapni nálunk
köszi
(#) Novak válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
A dióda valóban egy Zener dióda, és a linkelt kapcsolásban gyakorlatilag bármilyen típusú 6,2 V-os Zener megfelel (pl.: ZPD6,2).
De 6V-ra módosítva az áramkört, nyilván nem lesz jó ide a 6,2 V-os, hanem kisebb feszültségű kell. Ha ide mondjuk egy 3 V körüli Zenert kötsz be, máris kész a töltő a 6V-os akkuhoz. Bár szerintem a tápfeszt is arányosan csökkentheted.
(#) sprofan válasza Novak hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Ennyire egyszerű?
Oda akkor nem kell nagyobb teljesítényű, ugye? Mert találtam SMD-ben 500mW-osat. Bővebben: Link
(#) Novak válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Felesleges lenne a nagyobb teljesítményű, az 500 mW az bőven elég.
(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Hello!
Így van, kis teljesítményű zéner azért hasznosabb, mert annak "zéner könyöke" kisebb áramoknál van. Tehát a 300mW-os is bőven megteszi. (Csak azért volt ilyen zéner benne, mert a Tina-ban csak ilyenek vannak.)
Azért, az alkatrészeket is módosítani kell a kapcsolásban 6V esetén. Nem tudom, hány ampert akarsz kapcsolni, de meg kell nézni az IRFZ karakterisztikáját, mert 4,6V Gate feszültségnél többre nem lehet számítani. És akkor 5A mellett már közel fél volt a maradék feszültsége (5*0,5=2,5W) Tehát lehet kisebb nyitófeszültségűt pld. IRLR-t kell alkalmazni. Persze Rail to Rail műverősítő is jobb lenne, vagy tranyós meghajtás. De majd eldöntöd.
üdv! proli007

DC-OFF-6V.png
    
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Szia!
Egyenelőre csak 4Ah -ról lenne szó, de ez később 8Ah lesz(ahogy alakulnak a dolok, lehet még többm is). Pl. LMC6482-re gondolsz? Mi a külömbség a kettő műveleti erősítő között? A tranyós meghajtást úgy érted, hogy az OPA és a Fet közé?
Következő: »»   5 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem