Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   30 / 153
(#) llaci56 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Ez azt jelenti, hogy nem is akarod továbbfejleszteni? Vagy arra építesz másikat?
Ha megnézed a neten a detektorosokat, láthatod, hogy nem nagyon szokták "dobozba rejteni" a szerkezetet. Talán azért, mert ez "úgy szép", vagy azért, mert úgy is mindig "belepiszkálunk", de nincs is benne olyasmi, ami laikus számára veszélyes lenne, (pl.) áramütés.
Természetesen nem is "tilos" bedobozolni, és jó gyakorlat a későbbi készülékek építéséhez.
(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Érdekes... Nem is tudtam, hogy ennek is van "szabálya"... Én mindig szerettem a dolgok "meghatározott" helyét.. Most ez így marad, a következőt majd nem "öltöztetem" fel. Azt hittem jobb így...
(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Ismerem az oldalakat... Eddig én azt hittem, hogy azért nincsenek jobban bedobozolva a detektorosok, hogy létszódjék a belső szerkezete... Gondoltam, hogy fotózás után, visszateszik a tetejét is, amit csak a bemutatás céljából vettek le róluk, ideiglenesen. Laikus vagyok.
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Azért ez a legszebb!
(Na, jó! A Rudas Gabié nekem is jobban tetszik!)

Talán úgy foglalhatnám össze a dobozolási technikát, hogy mindössze a kezelőszerveknek kialakított fix pontok, és egy alaplemez a többieknek.
A szépen politúrozott dobozokba is szinte csak a madzagokat rejtették.
(#) zoltan_30 válasza besi99 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Ugy van, megalmodtam, egyszeruen elkeszitettem.
Egy tekercsen nincs mit sokat filozofalni.
Veszed a tekercstestet_elozoleg teszel egy kozelito szamitast, kapsz egy erteket _a menetszamokkal addig jatszadozol amig egy megfelelo erteku induktivitas erteket szamolsz.
Az elsodleges szamitasok alapjan 225,88 uH jott ki ha a menet lepes 0.7 mm.
A tekercseles kovetkezteben tortent menetek kozti lepestavolsag novekedesevel (~0.78mm) az induktivitas meg csokkent.
Miutan feltekertem az 54 menetet lemertem a tekercselesi hoszt amely 41 mm lett a 37.8 helyett.
Az uj adattal az induktivitas ~216 uH -re adodott.
Az n=54 menet a vegzodesekkel egyut ~13 meter 0.7-es huzalt kovetelt.
A teketrcs josagi tenyezoje:
Q = 224_ 500 kHz-en nem beterhelt allapotra ertelmezve.
Az induktiv antenna csatolas lehetove teszi az egyenletes antenna jel atvitelt a telyes atfogasi savban a modulator tekercs fele.
Az induktiv csatolas egyben levalassza az antennat a modulator tekercsrol , igy annak kapacitasa ellenallasa nem terheli es a josagi tenyezo is egy jo erteken marad.
Kozephullamon az antenna tekercs altalaban 20-30 menet szokott lenni.
Nallam az 22 menet mert nem volt tobb huzalom.
Vannak ugyan szamitasi levezetesek de a fenti menet adat a gyakorlatban megfelel.
Az adott forgokondenzatorral _ma kimertem_ 9,7 - 512pF _ a frekvencia atfogas :
478 - 3477 kHz.
(#) zoltan_30 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Nezegetve a kosarfenek tekercseket, semmivel sem jobb a Q ertekuk mind egy jol elkeszitett hagyomanyos tekercsnek.
Annyi az elonyuk, hogy az onkapacitasuk alacsonabb mind az egymas melle tekert huzalos megoldasnak.
S igy a kezdeti frekvenciat kevesbe befolyasolja a tekercs onkapacitasa.
Na meg jol neznek ki , mutatosak mind egy szepleany.
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Fog az menni Zolikám! Vedd elő a horgolótűt!
(#) zoltan_30 hozzászólása Ápr 29, 2009 /

Alkarteszek a radiohoz:

Rad.PNG

(#) zoltan_30 válasza zoltan_30 hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

Egy kis rajz:
Bővebben: Link
Volt idom a delutan.

Tekercs.PNG

(#) zoltan_30 válasza zoltan_30 hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Egy kicsi tovabb fejlesztve a rajz:
Det Radio: Link

radio.PNG

(#) zoltan_30 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Koszonom!
Ez ugy sikeredett, hogy reggel bemegyek dolgozni, megnezem a Hobbielektronika forumot.
Latom, hogy köbzoli osszedobott egy radiot.
Mondom a kollegamnak, hogy, te reamjott a tekercskeszites.
Nagy hirtelen korbeneztem , hogy miboli is tudnak egyet kesziteni.
Szoval elokerult minden es nagy hirtelen osszedobtam a teketcset.
Nem kell mondjam, hogy az ujjaim ugy elzsibbadtak a tekercselestol, hogy alig ereztem.
Mar ott tartottam, hogy abba hagyom.
Szumma szummarum, meg lett a tekercs, webcammal le is fotoztam es beszurtam a forumba.
Kozben besi99 felvitte a cukromat egy kicsit a hozzaszolasaval (Bővebben: Link) es ereztem egy belso kenyszert, hogy egy kicsit tovabb fejlesszem a dolgokat.
Tehat igy szuletett meg az egy oldalas akarmicsoda.
Nem nevezhetnem egy telyes dokkumentacionak.
Nemi eligazitast ad egy kezdonek.
Igazabol szerettem volna levezetni matematikailag a kis radio tervezeset.
Nem nagy dolog, csak sok idot vesz fel.
Egyszer talan levezetem az antennatol a halgatoig illeszto transzformator kozbeiktatasaval.
Az illeszto trafo kerdese egy erdekes tema lenne.
Nem ugy szamitjak mind a kimeno trafokat mind egy csoves vagy tranzisztoros erosito eseteben.
Ott egy adott ismert impedanciara kell illeszteni a trafo primeret, a detektoros radio eseteben ez nem igy van mert a cell az, hogy minnel nagyobb impedancian fogadd a dioda utani jelt, hogy az azon megjeleno HF feszultseg minnel kisebb veszteseggel tudjuk a halgato fele kozvetiteni.
A dioda nyitoiranyu ellenallasa kicsi, lennyegeben ugy lehet felfogni a halgatot es a dioda nyitoiranyu ellenallasat mind egy feszultseg osztot.
Minnel nagyobb a halgato belso ellenallasa annal nagyobb feszultseg jelenik meg a sarkain es forditva.
Stb.........

A rajz a Visio programmal volt keszitve.
Altalaban ketszer szurom be mert metortent, hogy a forumra belinkelt kep nem nyilik meg telyes meretben.
Igyekeztem minnel tomorebben egy oldalban ossze zsugoritani a dolgokat.
A beszurt kepen lathatod a tekercs egy reszletet 400x-os nagyitasban.
(#) gg630504 válasza zoltan_30 hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

telyes -> teljes
össze zsugorítani -> összezsugorítani
Szép, engem a régi Ezermester rajzokra emlékeztet. Kedvesek, hiszen azokon szocializálódtam

(#) zoltan_30 hozzászólása Máj 2, 2009 /

köbzoli hogyan alsz a tekercsel?
(#) zoltan_30 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Tekerjel 4 menetet a ket tekercs koze (~2 uH).
Leagazas 3 menetnel.
Igy a rovidhullamokat fogod.
Az adott forgoval 5 - 35 MHZ kozott tudsz fogdosni.
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Idézet:
„nincs időm a gondolatom kipróbálására”

Mit nagyzolsz?
(#) Stephani Mihaly hozzászólása Máj 2, 2009 /

Tiszteletem! Ma bevittem a detektorosomat a munkahelyemre, hogy lábakat tegyek neki. Persze be kellett mutassam pár kollégámnak a müködését, sőt el is kellett magyarázzam nekik. Nem is volt gond a magyarázással, egész addig, míg a földeléshez értem. Itt felsültem, mert nem tudtam megmagyarázni, hogy mire szolgál a földelés. Mi a szerepe? Meg tudná valaki értetni velem, hogy miért kell az?
(#) Heny hozzászólása Máj 2, 2009 /

Szól a rádióm!

Köszönöm mindenkinek aki segített nekem...........
főleg Köbzolinak és LLacinak ..l....
(#) Imi65 válasza Heny hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Gratula, Henykém!
Mondtam én, hogy ügyes csajszi vagy!
(#) Stephani Mihaly válasza Heny hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Hurrá! Príma! Gratulálok! Mit fogsz vele? Már úgy hiányoztál nekünk! :wave:
(#) Imi65 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

"Mutassatok egy fix pontot, kimozdítom a földet a helyéről". Vagy valami ilyesmi.
(#) Dudus válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

A legfrappánsabb magyarázat erre amit valaha hallottam ;
(#) Stephani Mihaly válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Köszönöm a választ, de nem erre gondoltam... Elektronikailag szeretném... ha lehet.
(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Tényleg?! Az enyém csak egy adót fog be! Igaz, más a tekercs...
(#) pucuka válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Üdv!
Asszimetrikus antennánál a föld (valóságos értelmében) az antenna része. Közép, és hosszúhullámon a fizikai méretek miatt nem lehet szimmetrikus antennát (dipólt) készíteni, illetve lehet, de akkora a mérete, hogy egy jó nagy mező kell hozzá, vevőanennaként általában a "hosszú drót (longwire)" típusú antennát használunk, ami mindíg rövidebb a fél hullámhossznál (ezért van az, hogy minél hosszabb, annál nagyobb feszültséget szolgáltat). Az ilyen antennának része a föld felszíne is, ezért fontos a jó föld. Az antennát úgy foghatod fel, mint egy nagyfrekvenciás generátort, melynek egyik pólusa az antenna levezetése, másik a föld. Az antenna levezetése és a föld között folyó RF áram gerjeszti a tekercset, amelyből a rezonanciára hangolt körön megjelenő jó nagy jelet demoduláljuk.
(#) Stephani Mihaly válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Köszönöm, már dereng...
(#) Imi65 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Az adó is a toronyra a földhöz képest adja a kisugározandó jelet, nagyságrendileg a solti 2000kW-os nagyadó ~30kV feszültséget kapcsol a talppontra. Amikor a légkörben elhelyezett antennád ezt veszi, akkor a végponton a földhöz képest jelenik meg a jelfeszültség. Az energiát akkor tudod munkára fogni, ha rezgőkört kapcsolsz az antennahüvely, és a föld közé. Ezt az energiát a rezgőkör kiemeli (ha rá van hangolva), a többit elnyomja. A hálózati vevők antennaköre a hálózaton keresztül kap földelést. Ezért kell az egyenirányító fokozatot (nagyfrekvenciás szempontból) rövidrezárni, hogy a hálózati frekvenciával működő egyenirányító ne jelentsen a készülék számára változó ellenállású (ti. a hálózati váltófeszültség hatására a diódák nyitnak-zárnak) földelést. A telepes tranzisztoros rádiók Ferrit-antennásak, ennek segítségével veszik az adást.
(#) Dudus válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Az említett adó körül rengeteg vashuzal van a földben, hogy a megfelelő "ellensúly" kialakuljon.
(#) Stephani Mihaly válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Köszönöm, tiszta! Remélem, hogy többé nem fogok felsülni! Pedig egyszerű!
Következő: »»   30 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem