Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 2db 12V impulzus be, 1db ki. Hogyan?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) milubacsi hozzászólása Ápr 29, 2009 /

Sziasztok!

Olyan kütyüre lenne szügségem, ami ha kap 2db 12V os (10-15V) impulzust 2 másodpercen belül, akkor egy másik vezetékén kiad egy darab 12V os impulzust.Ebből 5 kellene.

A másik ami kellene az 2 vezetékre teljes polaritásfordítás egy 12V impulzusra, majd a következő impulzusra visszafordítás. 10A+t kellene hogy tudjon, gondolom bistabil relé megtenné, de ilyen adatokkal nem találtam. Az a lényeg hogy a polaritásfordítás megtartásához ne kelljen energia, azaz stabil legyen.Ebből egy kellene.

Az lenne az igazi megmondom az őszintét, ha valaki aki ezt vágja megcsinálná és én rendezném a dolgok anyagi oldalát, mert ezt gondolom mikrokontrollerrel lehet megcsinálni és azt nem vágom.

Köszönöm a segítséget!
(#) El_Pinyo válasza milubacsi hozzászólására (») Ápr 29, 2009 / 4

Szia!
Szerintem azért ez megoldható mikrokontroller nélkül is. Az első problémára egy ötlet: Kell egy számláló, elég akár egy 4 bites is, amely rendelkezik aszinkron reset bemenettel. Ennek a számlálónak az órajel bemenetére kell kötni annak az áramkörnek a kimenetét, amely az impulzusokat adja. A reset lábra pedig kell egy időzítő, például egy 555 Timer IC astabil módban, úgy hogy a periódusidő 2 s legyen. A kimenetet pedig a számláló decimális 2-es kimenetéről kell levenni és tovább feldolgozni, az igényeknek megfelelően. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem lesz a legpontosabb, mert az 555- ös nem éppen egy halál pontos áramkör, de bizonyos tűréshatáron belül megállja a helyét.
Esetleg valami pontosabb ütemadóval helyettesíthető.
Üdv.
(#) El_Pinyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Ja, igen. A polaritásváltás kérdése. Azt gondolom, hogy valami DC motort akarsz vezérelni, de lehet, hogy tévedek. Erre alternatíva lehet egy FET- es H- híd, keress rá itt a fórumon, volt már róla szó. Ezt meghajthatja akár egy JK Flip-Flop is, amelynek J és K bemeneteit fixen logikai magas szitre kell állítani, és az órajel bemenetére a vezérlő impulzust kell kötni. Azért lehet előnyös a Fetes meghajtás, mert viszonylag keveset fogyaszt, és nem mechanikus, hanem tisztán elektronikus vezérlés lenne. A Fetek meghajtását nem biztos, hogy közvetlenül a Flip-Flop- ra kell bízni, kell egy meghajtó áramkör is.
Dióhéjban ennyit tudok elmondani.
Üdv.
(#) milubacsi válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Mondom ne kelljen a tartáshoz energia...

A másikat meg tudnád te csinálni ?
(#) El_Pinyo válasza milubacsi hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Ment privát üzenet!
(#) proba válasza milubacsi hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Ha autóriasztó/központi zárhoz kell felejtsd el ,mert ha a kerékbe belerúgnak szivélyesen kinyitja az ajtót.Ha nem akkor bocs a beleszólásért.
(#) milubacsi válasza proba hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Bocs de ezt nem tudom mire írtad mert ilyet azé kicsit erős lenne feltételezni rólam, meg hát miért is nyitná ki az ajtót ? nem oda kell...
(#) Kovidivi válasza milubacsi hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

Hát akkor mondd meg kereken, hogy mire kell, és nem lesz félreértés! üdv!
(#) proba válasza milubacsi hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

Csak az egyik hasonló téma jutott eszembe.
Azért nyitja az ajtót mert az indexre kötötték volna, az meg riasztásnál ugye villog kettőt .
(#) proba válasza milubacsi hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

Az impulzus fordításra esetleg egy forgó kapcsoló ,aminek a tengelyét egy motor forgatja .Minden impulzusra egy félkört fordul.Esetleg a vasútnál támasz mágnes néven van egy szerkezet amiben két jelfogó van úgy összeépítve hogy mechanikusan reteszelik egymást.ha az egyik meghúz reteszeli magát és a másikat beejti.Ezután a másik kap vezérlést és vissza.
Te is csinálhatsz hasonlót egy mágnessel rugó ellenében behúzatsz valami lágyvasat,amit a behúzás után valami retesz rögzít a köv impulzussal a reteszt oldod.Csak az impulzusokat felezni kell. egyik az egyikre a következő a másik tekercsre érkezzen.Vagy csak egy egyszerű billegő valami is lehet elég amivel két morzés kapcsolót kapcsolgatsz.
(#) milubacsi hozzászólása Máj 4, 2009 /

Az a gond hogy ennek el kell férnie a kárpit alatt...
(#) milubacsi válasza proba hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Indexre ablakemelő modult ...
Gratula, nem tudom ki ez az őrült akinek ez jutott az eszébe...
(#) Sebi válasza milubacsi hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Létezik kisméretű bistabil (tapadó) relé is. Egyik polaritásra meghúz, fordítottra ejt.
(#) milubacsi hozzászólása Máj 4, 2009 /

Segíts!

12V ra 5 Amperre bistabil 2 tekercses kettő vagy egy áramkörös relét szerezzél már, kifizetem... Van csak hol ?
(#) proba válasza milubacsi hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Nem indexre ,a riasztó kimenetére,ami ugye az indexeket villogtatja.A riasztón nem volt központi zár vezérlés ,ezért azt találta ki, hogy ha a kimenet kettőt villan akkor a központizár kikapcs ha egyet akkor be.Ami üzemi körülmények között még tetszik is,csakhát riasztásnál is udvariasan ajtót nyit,ne legyen túl nagy a rongálási kár.
(#) milubacsi hozzászólása Márc 15, 2010 /

Megoldódott a történet végre
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem