Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Olyan kütyüre lenne szügségem, ami ha kap 2db 12V os (10-15V) impulzust 2 másodpercen belül, akkor egy másik vezetékén kiad egy darab 12V os impulzust.Ebből 5 kellene. A másik ami kellene az 2 vezetékre teljes polaritásfordítás egy 12V impulzusra, majd a következő impulzusra visszafordítás. 10A+t kellene hogy tudjon, gondolom bistabil relé megtenné, de ilyen adatokkal nem találtam. Az a lényeg hogy a polaritásfordítás megtartásához ne kelljen energia, azaz stabil legyen.Ebből egy kellene. Az lenne az igazi megmondom az őszintét, ha valaki aki ezt vágja megcsinálná és én rendezném a dolgok anyagi oldalát, mert ezt gondolom mikrokontrollerrel lehet megcsinálni és azt nem vágom. Köszönöm a segítséget! ![]()
Szia!
Szerintem azért ez megoldható mikrokontroller nélkül is. Az első problémára egy ötlet: Kell egy számláló, elég akár egy 4 bites is, amely rendelkezik aszinkron reset bemenettel. Ennek a számlálónak az órajel bemenetére kell kötni annak az áramkörnek a kimenetét, amely az impulzusokat adja. A reset lábra pedig kell egy időzítő, például egy 555 Timer IC astabil módban, úgy hogy a periódusidő 2 s legyen. A kimenetet pedig a számláló decimális 2-es kimenetéről kell levenni és tovább feldolgozni, az igényeknek megfelelően. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem lesz a legpontosabb, mert az 555- ös nem éppen egy halál pontos áramkör, de bizonyos tűréshatáron belül megállja a helyét. Esetleg valami pontosabb ütemadóval helyettesíthető. Üdv.
Ja, igen. A polaritásváltás kérdése. Azt gondolom, hogy valami DC motort akarsz vezérelni, de lehet, hogy tévedek. Erre alternatíva lehet egy FET- es H- híd, keress rá itt a fórumon, volt már róla szó. Ezt meghajthatja akár egy JK Flip-Flop is, amelynek J és K bemeneteit fixen logikai magas szitre kell állítani, és az órajel bemenetére a vezérlő impulzust kell kötni. Azért lehet előnyös a Fetes meghajtás, mert viszonylag keveset fogyaszt, és nem mechanikus, hanem tisztán elektronikus vezérlés lenne. A Fetek meghajtását nem biztos, hogy közvetlenül a Flip-Flop- ra kell bízni, kell egy meghajtó áramkör is.
Dióhéjban ennyit tudok elmondani. ![]() Üdv.
Mondom ne kelljen a tartáshoz energia...
A másikat meg tudnád te csinálni ?
Ha autóriasztó/központi zárhoz kell felejtsd el ,mert ha a kerékbe belerúgnak szivélyesen kinyitja az ajtót.Ha nem akkor bocs a beleszólásért.
Bocs de ezt nem tudom mire írtad mert ilyet azé kicsit erős lenne feltételezni rólam, meg hát miért is nyitná ki az ajtót ?
![]() ![]()
Hát akkor mondd meg kereken, hogy mire kell, és nem lesz félreértés! üdv!
Csak az egyik hasonló téma jutott eszembe.
Azért nyitja az ajtót mert az indexre kötötték volna, az meg riasztásnál ugye villog kettőt .
Az impulzus fordításra esetleg egy forgó kapcsoló ,aminek a tengelyét egy motor forgatja .Minden impulzusra egy félkört fordul.Esetleg a vasútnál támasz mágnes néven van egy szerkezet amiben két jelfogó van úgy összeépítve hogy mechanikusan reteszelik egymást.ha az egyik meghúz reteszeli magát és a másikat beejti.Ezután a másik kap vezérlést és vissza.
Te is csinálhatsz hasonlót egy mágnessel rugó ellenében behúzatsz valami lágyvasat,amit a behúzás után valami retesz rögzít a köv impulzussal a reteszt oldod.Csak az impulzusokat felezni kell. egyik az egyikre a következő a másik tekercsre érkezzen.Vagy csak egy egyszerű billegő valami is lehet elég amivel két morzés kapcsolót kapcsolgatsz.
Indexre ablakemelő modult ...
Gratula, nem tudom ki ez az őrült akinek ez jutott az eszébe... ![]()
Létezik kisméretű bistabil (tapadó) relé is. Egyik polaritásra meghúz, fordítottra ejt.
Segíts!
12V ra 5 Amperre bistabil 2 tekercses kettő vagy egy áramkörös relét szerezzél már, kifizetem... Van csak hol ? ![]()
Nem indexre ,a riasztó kimenetére,ami ugye az indexeket villogtatja.A riasztón nem volt központi zár vezérlés ,ezért azt találta ki, hogy ha a kimenet kettőt villan akkor a központizár kikapcs ha egyet akkor be.Ami üzemi körülmények között még tetszik is,csakhát riasztásnál is udvariasan ajtót nyit,ne legyen túl nagy a rongálási kár.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |