Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Egy ideje némán figyelem a topicot és gratulálok mindenkinek, hogy ennyire sikerült megőrizni ezeket a régi jó dolgokat az utókor részére.
![]() Üdv: Ricsi
Szia,ezeknek a régi gépeknek igazi varázsa van,a felújításnak még nagyobb.Amikor elkezded javítani,megtalálod a hibát,és utána beüzemelted..na az hihetetlen élmény
![]() Válasz egyszerű:Mert elvarázsol,vissza tud repíteni a mult-korba. Egy Karády Katalint,Gyárfás Dezső felvételt meghallgatni,vagy egy korabeli archív műsort megnézni egy ilyen öreg készüléken egészen csodálatos.ÜDV!
Hellosztok!
Újonnan kukázott RFT PROMINENT 203 rádiómba keresek skálaizzót. ![]()
Üdv! Kapcsolási rajzot tudok. Djvu-t tudsz olvasni, vagy konvertáljak? Ahogy látom 12V 0.1A -es izzó kell bele, de azért fotó jó lenne az izzóról.
Tudok djvu olvasni.Sajna fotót nem tudok késziteni vagyis tudok csak a gépre nem tudom felrakni.
Nem igy néz ki.Két lába van és ez van beforrasztva.
A djvu-t el tudom küldeni levélben. 6MB. Ide nem csatolom, mert morcosak lesznek a modik.
Mindegy, pdf-ben itt van, így legalább más is hasznát veheti.
Oda van írva, szoffita izzó kell oda, olyat keress.
Az alakja tényleg olyan, de nem rugós érintkezők közé kell tenni, hanem forrasztani kell. Már a "békeidőkben" is gondot okozott a beszerzése.
Megérkezett a Duna TV,beüzemeltem,megvan a fénye,adást még nem fogtam be,ahogy elnézem a szokásos PY88 és PL36 csere meglesz ebben is.
Egy fölös "kutyaház" és csatornaváltó búrája nincs valakinek,mert hiányzik mindkettő ![]()
üdv! Nehéz dió az ilyen izzó beszerzése! Nemrég én is belefutottam egy ilyenbe, én sem tudtam eredetivel pótolni. Így nem maradt más mint hagyományos skálaizzó beforrasztása.
Ha más nincs keresek egy 12V 100mA izzót és beforrasztom.Nem szép de legalább világit.
![]()
Ha kedved van a fém részt is le lehet bontani róla úgy még jobban hasonlít az eredetihez.
Megvan a hiba a Duna TV-ben
![]()
Remélem, hogy nem "OFF", ha itt is felteszem ezt a kérdést:
Birtokomba került egy "Harmona" tip. elektr. orgona(Gy:Orgelfabrik Klingenthal NDK cca.1960-as évek), nem merem mérések nélkül éleszteni. van-e valakinek ehhez kapcs rajza, egyéb irodalma? Kösz:gkari
Uraim , ma kaptam a fileban lathato radiot.
Egy Orion de nem tudom beazonositani.
Helló!
Ez szerintem egy Terta T-406. Az Orion embléma és felirat valószínűleg azért van rajta, mert a külföldre szánt készülékekre ezt rakták - gondolom a nagyobb hírű, ismert márkanév miatt. Így volt ez számos Videoton rádióval is. Ha nem így lenne, akkor elnézést. Üdv
Sziasztok! Nagyon is igazad lehet! Itt egy Terta T-406, csak az eleje tér el. Másik "dizájn", pár kezelőgomb máshogy van, de a tartalom ugyan az.
Koszi.
Holnap beuzemelem. Alitolag mukodokepes.
Atya isten
![]() ![]() Mellékelt videon látni(inkább hallani) a hibajelenséget.
Üdv!
Lehet, hogy butaság, de a régi TV-k ún. "intercarrier" rendszerűek voltak, emiatt a kép és a hang feldolgozás nem volt teljesen független (a hangvivő a videojel demodulátornál lehetett szintén kinyerni a képvivőből). Lehet, hogy ezt az anomáliát is a kapcsolástechnika "tréfája" okozza?! ![]()
Igen ez lehetséges,de valami biztos beterhel akkor a fokozatok között...mert azért egy sima hangszínszabályzás ilyet nem okozhat
![]() ![]()
Szia!
Szerintem olyan huncutság lesz ott, hogy átlett variálva a készülék... lehet átépítették az ún. automata típusra (ha kell van leírásom hogyan kellett) Mert az utolsó széria volt így megépítve, nem volt rajta kivezetve a sor és képfrekv. szabályozó hátsó élgomb... Az első sorozatokon azt hiszem nem volt hangszín szabályozó, viszont ki volt vezetve a hátlapon a fókusz poti meg a függ méret és a linearitás szabályozó. Az újabb típusu AT505-ösökön volt már hátul hangszín szabályozó, viszont a fókusz szabályozót elhagyták. Én arra tudok gondolni hogy az a huncutság, hogy régebbi kiadású AT505-ösöd van, a Dunához való hátlappal...Esetleg valaki átkötögette a potmétereket, a linearitás szabályozó szeretett elégni ha hiba volt a visszacsatolásban... A sorfreki különbözhet azért mert elhangolódott a blockingoszcillátor (igen,ebben még a soroszci is blocking volt), ezt többnyire csőhiba vagy kondenzátorhiba okozza. Ha a képfreki változott meg akkor leggyakoribb hiba a képblocking trafo menetzárlata, szakadása, illetve a PCL82 cső gázossága, gyengesége. Az anódtápfeszt (AT505 esetén 2 db PY82 cső, DUNA esetén szelén) ellenőrizd, kb 220...240V a helyes érték. Ha gyenge egyenirányító miatt ez kevesebb akkor is megváltoznak a frekvenciák. Javasolt az összes epoxi és papírkondi cseréje jó minőségű stiroflexre (még ha nem méred rossznak akkor is), az olajkondik (kerámiaházas két végén fémkupakkal lezárt nagyfesz kondik) nem rosszak soha, azokat hagyhatod. (egyelőre). Nézd meg ezeket,majd írd meg mire jutottál... Sok sikert az öreg géphez... TamásBP
Szia!
Azt hiszem megvan a dolog... A video-t megnéztem, és a jelenség olyan,mintha a sorvégfokot terhelnéd meg, elég kínlódós sorfreki hagja van... És ha megfigyeled nem csak az eltérítés esik össze hanem a fény is... Tuti nem hangszín poti az ami ki van vezetve, nézd csak meg... Én még mindig arra gondolok hogy a fókusz szabályozó lehet vagy a függőleges áramkör valamely potija... Ezekben a készülékekben a függőleges blocking oszcillátor a sorvégfok booster feszültségéből kapja a tápfeszt és ugyaninnen kap feszültséget a képcső fókusz áramköre is. Namármost ha a potival terhelést viszel be a booster feszültségbe, (pl. zárlat a poti után vagy a potiban magában), akkor túlterheled a sorvégfokot, amely kínlódni fog, a nagyfesz leesik és a frekvencia is megváltozik... Mindenesetre ne kíntasd így, keresd meg hova van bekötve az az ominózus poti aminek az állítására így meggajdul... Üdv!
Valóban több hazai készülék kapott Orion emblémát "útlevel gyanánt, ha elindult külföldre".
Ez a készülék viszont inkább Terta BA408F, mint T406. Ez utóbbiból nálam is akad egy példány, és az nem pontosan így néz ki.
A Terta BA408F meg még a külsejében sem tér el.
Az lesz a nyerő ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |