Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   35 / 563
(#) p_istvan válasza mex hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /
 
C6H1206 = 2C2H5OH + 2CO2
szőlőcukor = alkohol + széndioxidgáz
180 g = 92 g + 88 g (44.8 norm liter)


(#) FREDDI hozzászólása Ápr 30, 2009 /
 
Szerintem ezt most fejezzük be végleg. Összefoglalva: CO2 az, és gyökkitevő miatti macerás írás miatt csak CO hegesztésnek becézik. Lehet hegeszteni tovább mindenkinek ! Egyeztetés CO-ból ezennel ünnepélyesen lezárva.
(#) kurtyka hozzászólása Ápr 30, 2009 /
 
Üdv!
Minden megvan a hegesztőből kivéve a vezérlést nem találtuk meg
IRPF450-el ment a cucc 12db volt benne. Egyenirányítás után 3x470µF a graetz: 36MB60B. A kimeneti rész elég érdekes első ránézésre két kicsi BYT12PT600 van benn és utánna RURU8060-ból kettő db, ami 80A-es és 600V-os ultragyors dióda ami 75ns-os és üzemi hőmérsékletnek 175°C-ot ír az adatlap. 84°C-on birja a 80A-t és 180W-os disszipációt bir el. Az a másik két dióda az RDC snubber miatt bennt ? Van rajta még egy hőérzékelő cucc és két db 10µF-os kondi is a kimeneten. A RURU-k teljesen éppek. Két IRPF450 durrant el és még 4 ment tönkre átütött, zárlatos lett, a többi 6 pedig jónak tűnik. Teljes hidas volt a gép, sajnos most mennem kell a többit később. Üdv
(#) AncientScamp hozzászólása Ápr 30, 2009 /
 
Sziasztok!

Új vagyok a fórumon és lenne egy kérdésem:
Ilyen invertert építenék, teljes hidasat. Beszerteztem 20 darabot ebből: http://www.vishay.com/docs/94539/25mt060w.pdf (kisérletezés) Erről mi a véleményetek? Igaz be meg kikapcsolási idő nincs az adatlapon -nem tudom miért- de warp speed, azt meg csak a gyorsakra írják. Én 50-60 khz környékére szeretném építeni.
Előre is köszönöm
béci
(#) kurtyka válasza AncientScamp hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /
 
Üdv!
Ha az Eoff-ot és az Eon-t nézed azok is megfelelnek a kapcsolási veszteségekre. Mivel azt irja, hogy optimized for welding ezért biztos, hogy meg is fog felelni erre a célra! A veszteségei is jónak tünnek, de amit kicsit keveslek, hogy 100°C-on 78W / IGBT a megengedett disszipáció, ki kell próbálni aztán meglátod sok. A vezérlést milyenre akarod? Opto / gate trafó? Mivel hajtanád őket? Mik az elképzeléseid?
Mellesleg jut eszembe, gondolkodtatok már a freki változtatásán az áram változtatásához a kimeneten? Ez mennyire életképes elgondolás?
(#) Zerocross hozzászólása Ápr 30, 2009 /
 
Egy kérdés:

A múltkor a trafó tekercselésénél említve volt a teflon szalag. Eddig a gáz / víz vezeték szerelésénél használtam teflon szalagot. Köbö.: 7...8 mm széles lehet. Szerintetek lehet jó valamire a trafó kivitelezésénél?
Nekem úgy tűnik, hogy a házi litze fonat összefogására megteszi... szerintem.

Várom a véleményeteket.
(#) FREDDI válasza Zerocross hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /
 
Szerintem is meg kéne próbálni.
(#) Zerocross hozzászólása Ápr 30, 2009 /
 
Nehány oldallal előrébb van egy link, egy litze gyártó cégre mutat. Na annál a cégnél profil (négyszög) litze-t láttam... csurgott a nyálamm... megpróbálom megkeresni. Még a látványa is szexi

Szerintetek lehetne kis honunkban ilyet kapni?
(#) Thomas10100 hozzászólása Máj 1, 2009 /
 
Sziasztok!

Gondolkodok egy inverteres gép építésében. Melyik kapcsolást célszerű megépíteni? Amit csatoltam az jól működik? Vagy esetleg van nagyobb áramú változat is?

Másik kérdésem kicsit másfelé hajlik.

Valaki olyaról tud tervet(kapcsolást, meg leírást) ami váltakozó áramú? ALU hegesztésére.

Köszönöm a segítséget!
(#) erdgab válasza Zerocross hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Én most készítettem egy trafót U57 (6 pár) magra.A primer 54 szál 0,27 mm zománc (3,1mm2),enyhén megsodorva majd teflon szalaggal körbetekerve,20 menet van a trafón,kiterítve kb. 3,6 méter.Szépen megáll rajt a teflon,nem csúszkál el,de azért óvatosan kell vele bánni! A szekunder 6 menet, 60 szál 0,65 mm zománc (kb. 20mm2),kiterítve 1,6 méter,sodorva és bandázs szalaggal letekerve.A trafón soronként teflon és prespán szigetelés van.A ferritmag 3x2 db. U57 háttal összefordítva,ez a mag,ezen vannak a tekercsek, és 6 db. U57 oldalai levágva,csiszolva I magnak kiképezve,zárja a végeket.Kipróbálni még nem volt időm és lehetőségem.
(#) AncientScamp válasza kurtyka hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Üdv!

Én úgy gondoltam, hogy az alsó részén a hídnak az emitterek és föld közé valami 0.1-0.2 ohm összerekva egy csomó ellenállásból. ez egy trimmeren keresztül menne az optocsati diódájára. ez meg megy az sg2525 shutdown-jára, ami mindig akkor kapcsol le ha egy adott feszt. elér. A meghajtás csak trafós, mivel az ir2110 drága, és sok tönkremenne mire működne valami. Trafóval meg akár 18v-os vezérlőfeszt tudok csinálni az igbt-nek, de a vezérlő csak 12v-ot kap. Az sg kimenetéről meg tranzisztorokkal érném el a megfelelő terhelhetőséget.
(#) kurtyka válasza AncientScamp hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Hello!
Én azt olvastam, hogy az áramfigyelő söntökkel sokan megszívták, ha pl. 10db 1ohm-os 1W-os smd-ből rakod össze és valamelyik szétmegy a többi is szét fog csak idő kérdése. Én az áramváltót javasolnám, vagyis az enyémet azzal szeretném majd kiderül! De ez semmit nem zár ki az optos megoldás is működik de én a trafóban jobban bízok valami miatt
Gábor Te mit javasolsz pusztán kiváncsiságból miket használsz?
(#) AncientScamp válasza kurtyka hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Üdv!

Abban igazad van hogy az áramváltó jobb, csak annak a méretezése nehezebb, szerintem. Itt pontosan számolsz ellenálláskokkal, áramokkal, de ott csak hozzávetőlegesen tudod megmondani, mekkora fesz indukálódik a tekercsbe.
(#) kurtyka válasza AncientScamp hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Na ez is igaz! Próbálkozni mindkettővel kell úgyhogy lehet ugyanott vagyunk végeredményben.
(#) p_istvan válasza AncientScamp hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Szervusz!

Jól is néznénk ki, ha csak hozzávetőlegesen tudnánk megmondani, hogy mekkora feszültség indukálódik egy tekercsben!
Persze egy kicsit bonyolultabb számítani, de a nagy áramú sönt ellenállás is rendelkezhet saját induktivitással, ami már rendesen bezavarhat a nagy-áramú, 30-40 kHz-es négyszögjelnél.
Az áramváltó előnyei: galvanikus leválasztás, tetszőleges szinteltolás, minimális veszteség, egyszerűbb áramköri megoldás.

(#) Thomas10100 hozzászólása Máj 1, 2009 /
 
Valaki tud választ a kérdésemre?

Köszönöm!
(#) AncientScamp válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Szia!

Igazad van a méretezéssel kapcsolatban, de ez egy légmagos trafó, és ki tudja hova teszed a panelen, de muszáj a trafó közelébe, és néhány kilowatton azért az egész szépen be tud zavarni. (hiába hogy a vasban záródik a több erővonal) Az előző verziómat mértem üresjárásban, és ha kis terhelést (néhány 10 ohm) tettem rá, a fél méterre lévő csővoltmérő egész szépen kitért , pedig messze volt a trafótól! És nem az említett műszerrel mértem!! Az a baj ilyen frekiken, és ilyen áramokkal már mindent nagyon meg kell gondolni
(#) p_istvan válasza AncientScamp hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Igen, de hol van itt légmagos trafó?
Az áramváltó szekunderét 1 ohm körüli ellenállással kell terhelni! Egyébként, ha fél méterre volt a trafótól akkor valószínűleg a hosszú vezeték szedte össze a zavarjelet (meg esetleg a szinte terheletlen áramváltó)
Abban igazad van, hogy az egyes tekercsek elhelyezésekor a szórt mágneses térrel kalkulálni kell vagy legalább is érdemes.
A lehető legrövidebb vezetékezés viszont létfontosságú!
(#) kurtyka hozzászólása Máj 1, 2009 /
 
Üdv!
Összeraktam a hegesztőm tápját, terhelve az egész langyos maradt, aztán 10 perc után a fűtőszál megadta magát a szára éppen kilógott a vízből ott túlmelegedett. Terheletlenül 325V-ot mérek 4x470µF és plusz a 2µF-os polipropilén kondival. 26Ohm-os fűtőszállal terhelve 272V-ra esett le. Teszek fel róla képeket is.
(#) p_istvan válasza Zerocross hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Inkább az a gond, hogy egyáltalán hol adnának 200-300 gramm nagy áramú litzét. Valószínű hogy egy 10-20 kg-os spulnit meg lehetne rendelni. Csak hát az ára...
Még gyengeáramú felhasználásra való litzét se nagyon láttam ithoni beszerzéssel.
De ha most valaki kijavítana annak örülnék!
(#) p_istvan válasza kurtyka hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Ha kondik kicsit távolabb lennének a hűtőbordától...
Legalább 85 vagy 105 fokosak?
(#) AncientScamp válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
A légmagos trafó maga az áramváltó, nem? Egy darab drót a primer, a szekunder meg amit rátekersz, és mivel nincs egy zárt vas, ezért elég érzékeny
(#) Zerocross válasza erdgab hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Jól hangzik. melyik kapcsoláshoz szántad?
(#) Zerocross válasza AncientScamp hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Hali!

Esetleg nézzétek meg ezt:

RWN5020.PDF
    
(#) Zerocross válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Azon elmélkedtem, ha például megfonom a saját litze-met, betekerem teflonnal. Vajon ha megpróbálom profilra 'préselgetni' ésszel, lehet belőle jó eredmény?

Mivel sok helyet lehetne nyerni vele.
Igaz gondolkodtam az összefésült tekerésen is: egy sor szek. mellette a résben a primer(ek), majd a következő szek. menet ismét a primerek a résekben. Persze ezt is ki kéne próbálni, hogy adja ki jól, hátha lehetne a szekunder menetek hézagait hasznosítani.
(#) Zerocross válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Türelem! Belenézek és majd írok, most nincs több időm!
(#) erdgab válasza AncientScamp hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Most több kérdésre válaszolnék egyben.
Én áramváltót használok minden gépemben,ezek mind két tranyós nyitó üzemű konverterek.Semmi gondom nincs az áramváltókkal! Könnyű elkészíteni és a többi,nem akarom p_istvan által leírtakat ismételni.A söntös megoldásnál sok baj volt, a másik fórumon szenvedtek is vele eleget.Visszatérve az áramváltóra,megkérdezném AncientScamp kollégát,hol látsz Te légmagos áramváltó trafót a kapcsolásokban? Mert én sehol! Hiszen egy ferrit vagy eléggé nagy AL értékű porvasra,toroidra készül és ez ugye zárt mag.Célszerű mindjárt a főtrafó megfelelő vezetékére húzva,annak közelében elhelyezni.Természetesen értékelem a törekvésedet,gondolataidat,biztatlak is a kísérletezésre és ha lesz eredmény,kéretik tisztelettel a megosztásra,köszönöm!
(#) erdgab válasza Zerocross hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
A nagyobbik gépemet építem újra,meghagyva a 150-160A áramra s ha ebből 100A kijönne 100% -on akkor jó lenne.
(#) kurtyka válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Természetesen 105°C-os. Mellékelve a teljes híd hogy volt megoldva a Genesis 134-esben.
(#) erdgab válasza kurtyka hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Köszi a rajzot! Azt mondtad,hogy a primer körben volt egy U magra tekert fojtó (2x6 menet) ,nem látom a rajzon,bocs.
Következő: »»   35 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem