Fórum témák
» Több friss téma |
Szasztok!
Lehet, hogy elsőre hülyén hangzik, de elég elszánt konstruktőrnek tart az aki ismer! ![]() Egész nap úton vagyok, egy kisautóval, mint szervíztechnikusa egy cégnek, és ha nem ennék főtt kaját, már kilyukadt volna a gyomrom! Az asszony is mindíg azzal zaklat, hogy ha olyan célállomáson állok meg ahol kidumálható egy kis melegítés, akkor melegíttessem meg a kajámat! De általában útközben ér a 12:00-óra, és a hasi megéhezik... No elég a meséből! Van két 25Ah-s 12v-os zselés akksim/1500w-os szünetmentesből, tehát erős rövid távon/, és van egy 17 L-es még jó, de már lecserélt forgótányéros Mikróm. Pont elfér még hátul a szerszámok közt. Namármost eddigi próbálkozásaim, egy a szünetmentes tápok működéséhez hasonlóan ellenütemben FET-ekkel testre rángatott szimmetrikus tekercselésű trafóprimer elkészítése volt a gyári trafóra, hogy én majd 50, vagy 100, vagy 400Hz-n berregtetem. De 1.: nem fért rá a szimmetrikus 19menetnyi 3-as drót, akkor fogtam két egyforma trafót, és "E"magokkal összeborítva/azonos keresztmetszet-dupla ablakméret ![]()
OFF:
![]() ![]() spiritusz égő ![]() ![]() ON: bocsi ! jobb ötletem nincs hírtelen ![]()
Én külön tápot csinálnék a 3V sok ampernek, egy másikat a nagyfesznek...
Menne az akár egyben is, nem lenne muszály külön táp, csak nincs a környékemen olyan ferritmag, amire több száz menet ráférne...
![]()
en abban látom a problémát, h annak a 2400 voltnak terhelhetőnek is kell azért lennie. más mikróbontós topic-okban ilyen 1kW koruli dolgokrol beszélnek.
szerintem egycsoppet nagy falat nekiallni ra kapcsuzemu tapot csinalni. persze, biztos meg lehet, de nagyon sokat szivnal vele, raadasul ott már olyan feszultsegekkel jatszanal, amire 2x nem fogsz rá.... biztos h en UPS-ek inverterei korul neznek szét. mittomén, ilyen 1000-2000W koruli hibás darabok ára hol lehet nem tudom, ezekből elég komoly invertert lehetne kitermelni. persze, biztos komoly veszteségekkel dolgoznak ezek is, de itt szerintem édesmind1. kaját 5 percet melegítesz naponta osszvissz, és ha jó volt a mikró akkor már 3x ettél... kb ilyesmivel kéne számolni. óriási értékek ezek felvett telljesítményben, az biztos, de ennyit fogyaszt. nem hinném h számottevő nyereséget érnél el azzal, h a 12v ból egyenesen csinálsz 2400-at. viszont ha mégis nekiállsz, vigyázz.... én nem is tudom ekkora feszre már telljesen máshogy kell gondolkodni.
Én személy szerint még nem láttam olyan mikrót, amelyiknek ne lehetne állítani a teljesítményét....leveszed 300W-ra,és 3x annyi idő kell a kaja hevítéséhez, viszont kb 10x könyebb a tápot megalkotni hozzá...
Egyik haverom mondta, hogy ami van ruszki"kiscolor"trafóm, (a hipersil, Nagy ColorStar Tv trafójának kis testvére)az 50 Hz-n 250VA-es, ezt kellet volna 400Hz-en ketyegtetnem, és meglenne egyből a teljesítmény, csak ott is attól paráztam , hogy átüt, pedig belefért volna ez a trafó is a gyári helyére...Amúgy köszi az ötletet a többi Mikrós topicot már végigböngésztem, még hozzá is szóltam többször, mielőtt megnyitottam volna ezt, de semmi használható hasonszőrű ötlet. A kapcsüzemű táp, pedig azért merült fel, mert nagyon sok autóerősítőt építettem, és javítottam a 4x30w-ostól az 1000-2400w-osig(nem csak ráírt teljesítmény)/Impact-ok, RockfordFosgate1000D.stb./100-150A-es biztikkel, 5-5db 50A-es kapcsolóFettel, és ott sem volt túl ilyesztő a helyzet! Ráadásul ott 12v-ról dupla akkora áramok folynak, mint az általam használt 24-nél.
A 2500v-ot 2xnem fogom meg jó poén volt! ![]() Egyébként ha azt nézzük, 800-1000w-ra nincs is szügségem egy jó hatásfokú kapcs táp mellet, mert a gyári felépítésben k.b. 300w csak a trafó veszteségi teljesítménye,ezt nyugodtan levehetjük a teljes energiaigényből!
Rosszul látod! A mikróban semmiféle teljesítményszabályzás nincs, az a tekergető a sütési-nemsütési idő intervallumkapcsolója!
Mindíg maximumon megy a mikró, csak p.l. defrost-nál/kiolvasztás/ mindíg csak egy kicsit megy, aztán csak forgat, aztán megint megy . aztán megint forgat...
A teljesítményértékeket azért írják oda, mert hát szegény háziasszony jó ha a teljesítményarányokat felfogja, nem hogy az időintervallum fogalmát.. ![]() ![]()
Némelyik Panasonic mikróknak van fokozatmentes teljesítményszabályzója. Persze valószinüleg pwm-el szabályoz, de ennél nincs a többi tipusnál megszkott ki-be kapcsolgatás.
A mikróhoz sajna szinuszos táp kell, mert a magnetron kimenő impedanciája a feszültségtől (is) függ és a szinusz miatt egy viszonylag széles tartományt "végígsöpör". Fix DC nagyfesz tápról valószinüleg nagyon egyenetlenül melegítene. Pont ezért van a szabáylzás ki-be kapcssal megoldva a legtöbbnél. Gyakorlatilag a pwm is ugyanez, csak az intervallumok olyan rövidek, hogy folyamatosnak tünik a működése.
Szerencsére tisztában vagyok, és még talán jártas is az ImpulzusSzélességModulációval /magyarszkiul ISM
![]()
Tehat ahogyan en tudom:
A magnetron egy dioda. Belul van a katod, kivul az anod. Keresztben egy magnes, ezert spiral vonalban mennek az elektronok. Az anodban rezonator uregek vannak. Ha megfelelo sebesseggel haladnak el az elektronok a rezonator ureg elott, akkor a mozgasi energiajuk egy reszebol mikrohullam lesz (hu de pongyola vagyok ![]() Vagyis szerintem az megfelelo oszcillacio csak egy szuk feszultseg savban lehetseges, es a mikrokban direkt inkabb lukteto egyenfeszt alkalmaznak mert igy mindig belesik a megfelelo savba... A frekvenciat a rezonator ureg hatarozza meg, az nagyon nem valtozhat. Szerintem az impedancia sem...
Na mostmár csak ki kéne próbálnom, hogy megy-e stabil nagyfrekvenciásan egyenirányított nagyfesztről!!!
Akkor, hogy még tapasztaltabbak legyünk,muszály lesz építenem valami 2500v-osat...
Egyébként a működésével tisztában vagyok, ezt már egy másik mikrós topicban kifejtettem.:
"(#141230) EcoPityu Válasz • privát • Vas, 12:58 Amúgy könnyen szét lehet szedni, az "I"magnál, egy 1-es koronggal flexel könnyen szétválsztható! Így már olyan tekercset tekerünk csévére, és húzunk rá, amilyet csak akarunk. Egyébként a Magnetron egy elektroncső, ami két erős mágnessel körpályára kényszeríti a katódból kilépő elektronokat, és a belső falkialakítás révén /mert ez egy üregrezonátor/ Nagyfrekvenciás rezgés/ több GHz/ lép ki az Anódból. Bele a sütőtérbe, ami egy rövidrezárt csőtápvonal. Ha egy ugyanilyen keresztmetszetű cső végébe eresztenétek a magnetront, a másik végéig röhögve elmenne az enerdzsi! Persze kisugározni már más kérdés. Én nem játszanék a magnetronnal, hacsak nem akarok lokátort építeni. ..." De azért köszi! ![]()
Mi lenne ha attekercselnel egy mikro trafot
kettos primer tekercsure es ellenutemben ket tranyoval/fettel berezgetned? Anno pofonegyszeru de nagyon jo hatasfoku cuccokat csinaltunk igy.... Igy esetleg ki is tudnad merni hogy milyen primer feszultseg savban mukodik normalisan a mikro. Szerencses esetben eleg szeles... Mas: Belegondoltal hogy 800/24=33 ? ![]()
Köszi az ötletet, de a témaindító leírásomban már említettem,/felhívnám figyelmedet az elolvasására, tanulságos/ hogy ezen túl vagyok, és a rossz hatásfok miatt nem ajánlatos, mert a vas elég gyenge!
Bár tegnap a fürdőkádban azon gondolkodám, hogy csak megtekerem az összeborított trafót(2xE) fele gerjesztéssel, és majd megfeszültségkétszerezem a szekundert... Így mivel 2500v helyett csak 1250 jön le a trafóról, azt visszakétszerezve megvan a feszkóm... És legalább kihasználom a másik félhullámot is.. ![]()
> és a rossz hatásfok miatt nem ajánlatos,
Da ha jolertem nem telitett vassal probalkoztal...
Nem jártok rossz úton. Tényleg létezik 24V-os mikróhullámú sütő. Lehet is kapni a boltban, kamionosoknak gyártják. Kb. 50 ezer körül van egy 3-500W-os jószág.
Az alábbi módon néz ki (láttam service manualt még anno, mert egyik ismerősöm is akart ilyet építeni. Kamionos) A lényeg, hogy van egy kapcsolóüzemű step-down ami 3V-ot 30A-al ad le. Ez nem egy óriási feladat, de már a hűtéssel bajok lesznek. Minden képpen csak FET-es és gyári szabályzó IC-t javaslok. A másik a 2500V-os kimenet, aminél egy step-up segítségével állítottak elő 600V-t, majd azt mindig kétszerezővel. Nem értek kifejezetten a mikrókhoz, de én ahogy néztem a 2500V-os kimenetnél nem igen folytak óriási áramok. Amilyen egyszerűen volt megoldva ez a rész...
Tenyleg van ilyen, ahogy nezem
direkt erre keszult suto is, meg olyan atalakito ami elbirja a mikrot: Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Akkor nem lehetetlen megcsinalni ![]()
Vazze!
MEGINT SPANYOL VIASZ esete K Pityuval! Majdnem azt hittem, hogy feltaláltam valamit... ![]() De legalább senki sem nézhet hülyének! Akkor uzsgyi neki, meg kell valósítani olcsón házilag, mert 50000-ért inkább 2 havi gázszámlát kell kifizetnem... Azért köszönöm Topi, hogy válaszra méltattad a topi-comat ![]() Ha még valameikőtök tovább furmányoskodik a témában, megjelölöm!!megoldónak!!
Sziasztok!
24v-os Mikrohullámsütőt hol lehet kapni,beszerezni? mert Apum sofőr de a kaját nem tudja megmelegíteni csak gázon, ott odakap,leég esetenként. ezért kellene a válasz mihamarabb,de lehetőleg karácsony elött, köszi sziasztok!
Nézz vissza a linkekre, vagy ütsd be a gugliba a mikrohullámú sütő 24v, de itt van!!!!
http://plaza.unas.hu/plaza_art.php?cat=2317,1
Sziasztok !
talán ez a legjobb ellenütemű FET-es oszcillátor sajna 50Hz-re .Mert akkor használhtók a trafó eredeti tekercsei minden estben meg kell nézni 4000V dc- vel a szigetelését ! ha szeretnél nyugdijat is...! egy kicsit feljebb kell menni a teljesitménnyel inkább 2X 40A az igazi -- 3-3 FET. persze jobb lenne növelni bemenő feszt 48V ra /4 akku/ ez is "a megvalósitható projectek " közé tartozik---soha nem lessz belőle semmi---házilag. ![]() Idézet: „ez is "a megvalósitható projectek " közé tartozik---soha nem lessz belőle semmi---házilag.” Jól beszélsz, én is csak akkor ugranék rá, ha lenne a fejlesztésre vagy 2-3 napom. Mert vettem már 12db IRFP 250-et, és 25Ah-s zselés akksiból is van már 4db egyforma, csak időm nincs a 800w-nyi 2,4GHz-es sugárzással játszani... ![]() Az asszony is azt mondta, hogy jobb lenne, ha a kocsiban hagyva az eszközt, távirányítással üzemeltetném!! (Októberben szeretne végre összedobni valami porontyot...) meg is értem! ![]()
Nos neki is ugrottam végre!
Mikró szétbontva, venti kiszedve, 0,91µF / 2100V felszerelve a diódájával együtt a hátlapra, a két tök egyforma Mikrotrafó egymásba borítva, és elkezdtem megtekerni! 3,3v fűtés rajta van, 230v/100mA rajta van /a villanynak, a motornak, és az időkapcsolónak/ és most jön az áganként 6 szál 1,2mm-es alu drót 19-19 menete primernek. 100hz-ről fog menni, és remélem a motorok is el tudnak majd indulni, de a vasnak kell a frekvencia, mert a gyári menetszám 50Hz-re gáááz!
Lehet, hogy teljesen hülyeség, de egy másik, az autótól független autóakkuhoz kapcsolt 12V -> 230V 100W körüli konverter sehogy sem elég a mikró 230VAC-s működtetéséhez?
Rövid válasz!:
A MIkró 1000w-ot vesz a hálózatból!
KÉSZ VAN!
Működik! Vesz vagy 30-35A-t a 24v-nyi akksipakkból. Fél perc alatt 10C°-ról 60-ra melegített 1,5dL vizet. 100Hz-en ketyeg, és cseppet sem melegszik benne semmi /a vízen kívül/... ![]()
Hello!
Teherautóba szeretnénk egy mikrosütőt üzemeltetni... 12 vagy 24V-ról. ( 24V-ról jobb lenn ) Találtam több átalakítót is. Voltak szinusz jeles és nem szinusjeles átalakítók is. Szerintetek a mikrosütő igényli a szinuszhullámos átalakítót. Esetleg ha valakinek lenne az átalakítótkal tapasztalata, annak szívesen olvasnám írásait. köszönöm előre is.
Szia
Találtál olyan invertert ami 1,5kW-ot tud? belinkelnéd? Szép vastag kábelek kellenek a 24V-os körbe ![]() Amúgy oda színuszos kell. |
Bejelentkezés
Hirdetés |