Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM rádióvevő TDA7000-rel
Lapozás: OK   4 / 15
(#) gg630504 válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Az a kapcsolószerűség egy LM386-os hangfrekvenciás végerősítő integrált áramkör hanyatt nézetben. Egy másik erősítővel lehet helyettesíteni. Regeneratív vevő
(#) Szegedi Sándor válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Köszi szépen
Nagyon figyelmetlen vagyok
(#) Ádám2000 hozzászólása Ápr 29, 2009 /
 
Sziasztok!
Nekem az volna a kérdésem hogy bb105-ös varikap dióda helyet jó bb205 mert csak ilyen van.
(#) Novak válasza Ádám2000 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Tökéletes.
(#) frrrrr válasza Ádám2000 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
gugli ->pdf bb105, pdf bb205, összehasonlítod. Ha valamit nem értesz, segítünk, ha tudunk, ha még fenn leszünk a neten.
(#) Ádám2000 hozzászólása Ápr 29, 2009 /
 
Köszönöm a válasz! akkor már végkép nem tudom mi lesz a baja.egyfolytába csak sistereg és nem hangolódik.Van valami tipetek?
(#) Ádám2000 hozzászólása Ápr 29, 2009 /
 
ezt a kapcsolást csináltam meg csak még annyi változtatás van benne hogy 1,8nF nem volt csak 1,5nF.Meg utána néztem a diódának és annyi hogy a pF-tartomány megegyezeik csak a 205 az VHF-tuniong nak a 105-öt pedig UHF-tuningnak írják.
(#) pucuka válasza szucsy3 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Üdv!
Bocs, hogy beleszólok, de a #22 (AWG) nem 0.22 mm átmérőjű vezetéket jelent, hanem Amerikai Wire Gauge
No 22 méretű vezeték.
(#) frrrrr válasza Ádám2000 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Mit jelent az, hogy sistereg? Mert ha az a sistergés az ún. FM tipikus súgása, amit két adó közt hallasz, amikor "tekered" a (asztali)rádió hangolóját, akkor működik a vevőd, csak nincs fogható adód. Ez lehet amiatt is, ha a bemenő tekercsed nem jól vam méretezve.
(#) Ádám2000 hozzászólása Ápr 29, 2009 /
 
Megnéztem ahogy mondtad az antenna részt és olyat tapasztaltam hogy ha hozzáérek az egyik kondihoz akkor bejön a koshut rádió de recsegve ropogva.A potival hiába hangolom nem reagál a tekercset is hiába nyomon öszze vagy húzom szét semmi sem befolyásolja a vételt
(#) Novak válasza Ádám2000 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Az egész biztosan nem az FM sávi működő vétel miatt jött be, hanem azért mert ahogyan hozzáértél a tekercshez, Te mint antenna vetted a Solti AM adó jelét, és az "hallatszott ki" a kimenetre.
Olyan erős az adó jele a legtöbb helyen, hogy sokszor egy sima PC-s hangszórón is bejön a Kossuth, ha megfogod a vezetékét
(#) bigbrother hozzászólása Máj 7, 2009 /
 
Nos...
Szeretnék a kertben saját rádióadót működtetni, úgy hogy a kertben lehessen fogni az adást.
Ehhez egy rádiós fejhallgató adóját használnám, ami 863, és 865 Mhz között ad, és FM modulációt használ, tehát lényegében egy FM adó. Az lenne a kérdés, hogy át lehet e alakítani egy normál zsebrádiót vagy valami hasonlót, hogy ezeket a frekvenciákat vegye?
Vagy esetleg lehetne készíteni erre a célra egy kis vevőt?

Szétszedtem a fejhallgatót, de nem sokat láttam benne, mindenesetre van benne egy CXA1538N típusú IC, ami elvileg zsebrádiókba van szánva, illetve egy fejhallgató meghajtó IC. A többi felismerhetetlen apró smd alkatrész, illetve van egy kis zárt, leforrasztott fémkocka, gondolom ez valami tuner lehet...
(#) pipi válasza bigbrother hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
pl autó szivargyújtóba dugható mp3-fm adót lehet venni kb 4-5e ft-ért, többüknek van jack bemenete is, mezei fm rádióval vehető. szerintem jobban jársz vele, mint ha átbarkácsolod az adót vagy kínlódsz a vevő építéssel. esetleg építhetsz pár tranzisztoros fm adót, sokat találsz a neten amik egy mikrofon jelét felküldik a műsorszóró sávba. lehet itt a fórumon is találsz, nézz szét
(#) mindenes válasza bigbrother hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Helló!
Ez az átalakítás engem is érdekelne. Nekem is van 2 darab ilyen adóm ........... Az adótipusát meg tudnád mondani ???
(#) mindenes válasza bigbrother hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Elvileg lehetséges a dolog . Az adóban kéne szétnézni h. milyen ic-t használ ,ha ba1404 van benne akkor szerintem nem lessz nehéz az átalakítás , az enyémben az eggyikben ilyen van, a vevőben szintén mint nálad egy cxa1538 ... Az a leforasztot fémkocka pedig a demodulátor lessz(ha jól tudom).
(#) elektrorudi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Most keveredtem csak a topichoz, ezért most köszönöm meg az info-t.

Már megöregedtem, de ezt nem tudtam. :eek2:
(#) frrrrr válasza mindenes hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Csak az a baj, hogy teljesítménynöveléssel törvénysértést követtek el. Erről már vagy 1000x volt szó a HEn.
(#) frrrrr válasza bigbrother hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Bigbrother,
én nem ismerem a 863-865 ös FM sávot. Gondolom ISM sáv. Ha az adó úgy sugároz, mint a CCIR műsorszórók, akkor legálisan foghatod FMvevővel (akár TDA7000el is), ha a vevő bemenetére teszel egy konvertert. Kérdés: milyet? Én "fognék" egy UHF ->VHF konvertert, s a kimenetét kb. 90 MHz körülire méretezném.
(#) mindenes válasza frrrrr hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Üdv.
Teljesitmény növelésről szó sem volt csak átalakításról !Egyébként abban egyetértek veled hogy valami sávkonverterre lenne szükség hogy egy mezei rádión is fogni lehessen azt 863 mhzet.
(#) pucuka válasza frrrrr hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Üdv!
Egyetértek, én sem ismerek 863 - 865 ös FM sávot és nem is ISM sáv.
Ez a Állandóhelyű, és Mozgó berendezések sávja, amelyet másodlagos jelleggel kiosztottak a léginavigáció, harmadlagos jelleggel kisteljesítményű SRD eszközök, vezetéknélküli mikrofonok, kisteljesítményű analóg hangátviteli rendszerek számára.
A harmadlagos kiosztás azt jelenti, hogy nem okozhatnak káros zavarást a magasabb rendű szolgálatoknak, és nem védettek azok zavarásától.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Az előzők miatt járható útnak azt látom, hogy a fejhallgató vevőjét feltupírozni egy kicsit. Már ha megvan. ( az a kis leforrasztott, árnyékolt bigyó, valószínűleg egy DBM és VCO lehet) Elég érzékeny lehet önmagában is. (sajnos, nekem infrás van)
Külső antenna, esetleg egy RF erősítő gondolom segíthet. Eddíg nem túl bonyolult, és lehet szerezni egy kis igazi nagyfrekis gyakorlatot.
Ha a vevő nincs meg, akkor első lépésként egy keverő megépítését látom megoldásként egy DBM keverővel, VCO) val, esetleg egy szelektív RF belőfokkal. (rendes projekt), külső antennával.
Ezek után jöhet esetleg az adó tupírozása.
(#) bigbrother hozzászólása Máj 8, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Ez egy Sennheiser rádiós fejhallgató adója. Az Fm moduláció az adó talpára van írva, a frekvenciákkal együtt. A fejhallgató is kell, hiszen napi használatban van, nem kívánom szétszerelni, kemény forintokat fizettem érte anno. Semmilyen teljesítmény növelésre nincs szükség, és nem is tervezek ilyesmit. A hallgatóval a kert végében, sőt több házzal arrébb is hallani az adót.
Mindössze egy külön, asztalra helyezhető kis készülékre van szükségem, amivel a fejhallgatón kívül is tudnám hallgatni a kertben, a műhelyben stb. a saját "műsoromat".
Tetszetős megoldás lenne a BA - fm ic, és az rt évkönyvben található kapcsolás is, de ezekkel az a probléma, hogy a nyilvános műsorszóró FM frekvenciákon működnek (ami tulajdonképpen az előnyük is, hiszen bármilyen meglévő rádióvevővel használhatóak), használatuk így még ilyen kis teljesítményen, illetve távolságon is illegális, ráadásul ha valami nem jól sikerül, akkor zavarhatok más adót, és semeddig sem fog tartani, mire bemérik, aminek az lesz a vége, hogy fizethetek. Ezt nem szeretném.
Ezzel szemben ha lehetne készíteni egy asztali vevőt, vagy átalakítani egy kisrádiót, ami ennek a fejhallgató adónak a jelét venné, akkor legfeljebb annyi baj történhet az építés során, hogy nem tudom befogni az adó jelét.
Arra keresgélésem során rájöttem, hogy különféle drótnélküli mikrofonok is ezen a frekvencián működnek, és találtam is ilyen-olyan kapcsolásokat, viszont csak az adó részt, vevőt nem.
(#) frrrrr válasza bigbrother hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
A rádiód antennabemenetére 860 -> 90 MHz-es konvertert kell rakni (ha az adó "rendesen" sugároz), az antennát pedig a konverterrre szúrni. Ha hangolhatóra csinálod még a TV-k UHF adóit is hallgathatod.

Én már készítettem 1-2 tranziszoros CCIR/OIRT konvertert ami simán vitte 240 MHzet 70 MHzre, továbbá 800/50MHz-es UHF/1.sáv konvertert varikappal. Ne kérdd a rajzokat mert már legalább 20 évvel ezelőtt volt és nem is magyar nyelvű leírás szerint. Guglizz egyet, biztosan lejön kismillió rajz.
(#) bigbrother hozzászólása Máj 10, 2009 /
 
Guglizok mint állat, de semmi használható infót nem találok sajnos.
Létezik erre a frekire rádió modul adó, és vevő is WA-RX-01A-R -néven de természetesen valahol a világ végén...
(#) pucuka válasza bigbrother hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Üdv!
Persze, hogy létezik, rendelésre gyártva. Az okos emberek nem rontják a saját bótjukat azzal, hogy árulják ezeket az IC ket. (a mobiltelefonok is tele vannak ilyenekkel)

(#) bigbrother hozzászólása Máj 10, 2009 /
 
Vannak itthon mindenféle TV roncsok. Ezekből ha kinyerném a tuner részt, akkor fel lehetne őket használni erre a célra? Más kérdés, hogyan fogom bármelyiket is rávenni az adó vételére...
Próbáltam a szobában lévő TV -vel hátha befogja az adót, de úgy látszik, hogy ezzel a digitális hangolású tv-vel nem fog menni.
(#) pucuka válasza bigbrother hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Lehetséges, csak akkor a TV KF sávra kellene csinálnod, (áthangolnod) egy FM vevőt (megnem mindom pontosan, 38 MHz körülre). Jobb lenne analóg tuner, a digitálisnál még a hangoláshoz szükséges adatot is elő kell állítani.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Ja, bocs majd elfelejtettem, ez a freki az UHF V sáv felett van túl a tuner felső vételi frekijén. De a tunereket mindíg egy csatornával túl lehet hangolni a sávhatáron, lehet hogy szerencséd lesz.
(#) mindenes válasza bigbrother hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Üdv ismét !
Szerintem a legjobb az lenne ha le tudnád koppintani azt a kis árnyékolódobozban lévő kapcsolást , a vevőét. Ha ez megvan s sikerült megépíteni akkor már egy kis egyszerű sztereó rádióval is(cxa 1238 ,cxa1538 ) fogni tudnád az adó jelét.
Sajnos én sem találtam semmi féle hasznos leirást eről a frekvencia sávról ,,, elég fura ,,, talán még nincs is engedélyezve nálunk ???
(#) pucuka válasza mindenes hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Üdv!
NHH honlapjáról:
Rádióalkalmazási táblázat RAT H61A nemzeti lábjegyzet
862 - 864,1; 864,1 - 868 MHz
H 61 A Vezetéknélkülihangfrekvenciás (SRD) (rövidhatótávolságú) alkalmazások
Következő: »»   4 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem