Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 2 energiatakarékos PC (alaplap) meghatjtása 1 ATX Tápról
Témaindító: tibiajaj, idő: Máj 8, 2009
Témakörök:
Sziasztok!
Érdekelne, hogyan lehet megvalósítani, hogy egy nagyobb teljesítményű tápegységről üzemeltessek 2 db pc-t (alaplap elsősorban). az ATX szabványról általában az ATX tápcsatlakozó Ki, hogyan csinálná? Mire kell figyelnem? (csak jelzem előre, h mérőműszere(i)m nincsenek)
Szerintem ha kezzel kapcsolod ki/be es figyelsz arra hogy mindig mind a ket alaplapot (gepet) kikapcsolod (shutdown) elobb es csak utana kapcsolod ki a tapot akkor mukodnie kell. Ehhez le kell parhuzamositani az alaplaphoz meno tapcsatlakozot, a kapcsolo szalat viszont nem kell bekotni az alaplapokra hanem vagy fixen GND-re kotni (es ekkor egy kulso halozati kapcsoloval (mint a kapcsolos elosztonal) kapcsolod a tapot), vagy teszel egy kulon kapcsolot. Mondjuk a dobozolas kialakitasa kreativitast igenyel majd...
oks, ez elég megvalósíthatónak hangzik,
köszi!
Nem fogja bírni a tápegység a két alaplapot.
Kérdéses, hogy egyáltalán elindul e.
Ez bizony konnyen elkepzelheto, viszont a kiprobalastol elvileg nem szabadna tonkremenni semminek (igy sok vesztenivalo szerintem nincs)...
A két alaplap (100%-on terhelt) fogyasztása, processzorokkal, ventillátorokkal, 4 db hdd-vel, 2 hálókártyával, memóriával és 1-1 táppal 80W.
Szeretném megspórolni a külön tápok árát, mind megvételnél (darabja 23-25e ft), mind fogyasztásnál (hatásfok). A helyfoglalásról nem is beszélve. Jah, és az fontos lenne, hogy a két lapot külön is tudjam használni (vagy az 1, vagy a 2., vagy mind2)
Ha külön-külön is kell üzemelnie, akkor nem spórolható ki 2db relé vagy sima négyáramkörös kapcsoló. Mert ha a táp elindult, akkor mindkét alaplap menni fog párhuzamosan bekötve...
Idézet: „Mert ha a táp elindult, akkor mindkét alaplap menni fog párhuzamosan bekötve...” Ebben biztos vagy? Akkor is elindul a lap, ha nem kap jelet a bekapcsológombtól?
Szerintem ha ez menni fog akkor a kikapcsolást meg tudod oldani 2 darab 5v-os relével melyet mindkét alaplap usb-jére rákötsz külön külön .
Atx esetén nem az alaplap kapcsolja be a tápot? (Szerintem igen, erre van az a külön vezeték...).
Azt viszont nem tudom mit csinal az alaplap/pc ha shutdown utan rajta marad a tápfesz... Valamint ha megis kikapcsol (amit nehezen tudok elképzelni hogy hogyan) akkor hogyan lehetne újra bekapcsolni... Szerintem nem kizárt hogy egy tápról működjön két alaplap/pc, de hogy ugyanazt a funkcionalitást nem fogja nyújtani mint két független gép az biztos (lásd sziámi ikrek ).
Az alaplap kapcsolja be a tápot, de attól még a táp folyamatosan mehet, az alaplap meg hadd higyje azt, hogy sajátmaga kapcsolta be.
A leállítással sincs semmi gond szerintem, mert az alaplap hiheti azt, hogy lekapcsolta a tápot, esetleg némi pluszfogyasztása marad. De nem nagy valami elvágni azt a szálat, és kipróbálni, hogy mikor mi történik.
Ha szerintem a bekapcsológomb csak annyit tesz hogy gnd re húzza a zöld kábelt akkor menni fog.De ha az ic k nek is ad egy jelet hogy ébresztő (vagy kikapcs) a táp megy ugyan de a lap vár a jelre.
szerintem a dolgot úgy lehetne megvalósítani, hogy készítesz egy elosztó dobozkát.
amit tudnia kellene: mindkét alaplap kikapcsolt állapotban, tehát táp nem megy... - egyik alaplap szól, hogy be kéne kapcsolódni, akkor továbbítja a bekapcsolójelet, és csak azt az ágat engedi tovább magán - ha közben a másik szól, hogy be kellene kapcsolni, akkor a hozzá tartozó ágat is bekapcsolja ekkor a helyzet, hogy megy mindkét gép, és a táp is... - ha ekkor szól valamelyik, hogy le kéne kapcsolnia, akkor csak az ő vezetékei szakadnak meg, de a vezérlőben a másiknak ott a jele, ami bekapcsolva tart - ha a másik is lekapcsolna, akkor lekapcsol rendesen így tehát összegezve én úgy gondolom, hogy két dolgot kell tudni: a táp felé a két bekapcsoló jelet egy VAGY kapuval kell kiküldeni a két alaplaptól ugyanekkor a megfelelő lábakat az engedélyező jeltől függően kell átengedni, a másik alaplapra menő vezetékektől függetlenül most nem olvastam el a szabványt, hogy mely lábak azok, amik állandóan kapják a testet és a megfelelő feszültségszinteket, de azokat nyílván ki lehet hagyni a mókából.
Nem értem, hol látod a problémát? Ha megnyomod a gombot, az nem a tápot indítja közvetlenül. A lap arra vár, hogy megkapja a táptól a power good jelet, és utána indul. Ha a jel folyamatosan ott van, az elvileg nem gond.
Vagy kapu helyett két schottky diódát használnék. Egy-egy dióda kell mindkét alaplaphoz, katódjaikkal az alaplap felé, anódok összekötve mennek a tápra.
Hello!
Ez az atx be-ki kapcsolás dolog úgy működik, hogy ha megnyomod a bekapcsoló gombot akkor az földre húzza a táp 5V_STANDBY lábát, ami ennek hatására elindul. Amikor az alaplap megkapja a feszültségeket a táptól feléled a bios, és az egy kapcsolóeszközön keresztül (tranzisztor, fet..) földön tartja ezt a standby lábat mindaddig amíg az OS ki nem adja a jelet a biosnak hogy lekapcs. Nekem az egyik gépemben az alaplapon egy hibás táo miatt elszállt ez a kis fet, és nem indult, de egy sima kapcsolóra cserélve működik a dolog. Annyi az egész, hogy amikor leáll az OS akkor elsötétül a monitor, de a ventillátorok tovább járnak. A meghajtók is leállnak, és a winchester is parkolóállásba teszi a fejet, tehát teljesen biztonságosan ki lehet kapcsolni.
Esetleg a ki/be kapcsoláson kívül a power good jelet is meg lehetne szüntetni a nem működő alaplapon.
Hello
Elosztódoboz amibe belemennek a táp vezetékei (alaplapi) ott elágaznak 2 felé, több áramkörös relé mind2 ág felé, 2 kapcsológomb egy flip-flop áramkör vezérelné a relét. Nevezzük el az alaplapokat A és B-nek, ugyan igy a kapcsolókat is, A kapcsolo (értelem szerűen az A alaplapé), és B-kapcsoló (ez a B alaplap) Tehát: I. variáció A-kapcsoló gomb megnyom bekapcsol az A jelű alaplap, a B jelű le van választva. II. Variáció A jelű van leválasztva, ugyan úgy mint az elsőben B gomb megnyom b alaplap éled fel III. variáció A-B gomb megnyom mind2 alaplap éled
Készenléti 5V-ot húzza földre? Jól meggondoltad?
A PG jelel kell komolyabban foglalkozni, mert sok alaplap háklis rá, hogy ne a táppal együtt jelenjen meg, ezt ki kell próbálni. A PS_ON vezetéket egyszerű diódás vagy-kapcsolással közösítsd, az egyes lapokon a tápfeszültségeket relével kapcsold rá. 5V-os relével, készenléti ágról, a bekapcs gombot felhasználva, egy (két) tranzisztorral lehetséges kapcsolni az egyes lapok tápellátását. A relének el kell viselnie 30A-es áramot minimum, kikapcsolt állapotból egy halom kondira fog rádolgozni, de még jobb lenne autókban használatos bika relé (60-70A), csak azokból 5(6)V-ost keríteni nem tudom, mennyire egyszerű. valamint, rendkívül nagy figyelmet kell fordítani a relé tekercsének megfelelő zárására, hogy onnét semmilyen tüske ne tudjon rászabadulni a tápra, alaplapra. Gond lehet még a relék árama, ezek a nagyáramú relék olykor 2--3W-os tekerccsel bírnak, a készenlétnek meg jobbik esetben 10, esetleg 15W a keretje. Az alaplap, ha 12V-ról eteti a CPU-t, akkor ilyen reléből elég kettő, a többi meg lehet kisebb áramú is, esetleg egy kis bűvészkedéssel a meghúzott reléket a bekapcsolt táp esetén a már meglévő, terhelhető 5V-ról etetni (öntartó kapcsolásban relé+ az átkapcsolást áthidalni képes kondi). Ha az alaplap kényes a PG jel megjelenésére, akkor azt időzíteni kell egy RC taggal, úgy, hogy ha az adott lap indítja a tápot, tehát eleve van késés, akkor ez az RC idő beleférjen a szabvány által adott maximumba. A PG jel kikapcsolt alaplapra ne csatlakozzon rá, tehát azt kapuzni szükséges (egyszem tranzisztor+ ellenállatok).
Nem, dehogyis az 5V_Standby-t húzza le, elírtam, hülye vagyok. A POWER ON láb kerül földre termézsetesen.
Bocsánat, nem akarok senkit félrevezetni. :no: Köszönöm, hogy kijavítottál.
Azt tudtam hogy a zöld vezetéket húzza gnd re.Arra gondoltam, hogy nincs-e baj abból hogy a rendszert leállítod de az tovább kapja a tápot. De ha nálad nincs akkor lehetséges.
Igen, de azt már az alaplap húzza le. Van egy rész, ami az 5VSB-ről mindig megy az alaplapon: ezt az áramkört pöccented az előlapi nyomógombbal, a többi ahogy írtad.
Pl ez a rész tudja megoldani a "wake-on-LAN"-t is.
Sziasztok nekem van egy tuti kis ötletem.
Ugye atx-es tápról van szó, na de mi van akkor ha a gépekkel mi azt úgy tudatjuk, hogy ez a sima régi tápegység ami addig ment amíg el nem vetted tőle a feszültséget. Ehhez semmi nem kell csupán annyi, hogy a táphoz egy nyomógomb ami asz.gép bekapcsoló gombját szimulálja, ekkor már a tápunk megy és adja az energiát. Aztán mind a két gépen elvégzünk egy olyan dolgot,hogy beiktatunk egy 4 állású 4 pólusú kapcsolót amivel ráadjuk, vagy el vesszük mind a két feszültségszintet(+12V,-12V,+5V,-5V). ha felkapcsolod a kapcsolót a gép életre kell és megy ha ráméssz hogy kikapcsolás akkor meg fog jelenni szöveg fekete alapon sárga betűvel "Most már kikapcsolhatja a számítógépet!", akkor szépen átváltjuk a kapcsolót és volt fesz, nincs fesz. Ha valaki nem ért egyet ezzel a megoldással szóljon!
Ehhez a BIOS-ban az ACPI-t tiltani kell, ami XP esetében kb. baromság, meg mai deszkáknál nem biztos, hogy lehet. Ha nincs tiltva, akkor meg lesz fekete képernyő és talán leáll, de a bekapcsolás eleve kérdéses a PG miatt, na meg kapcsolókkal ne játsszunk, ami 30A-t pergésmentesen, stabilan kapcsol, hááát...Olcsóbb a relé és szebb-lágyabb-jobb. Mai gépek nem tudják, hogy mi az a régi, sima tápegység.
Értem de nekem az "új" gépembe amikor a tápegység nem bírta akkor beleraktunk egy régi tápot és pöccre ment., sőtt amikor haldoklott a tápom és néha később kapcsolt ki mint ahogy a jelet megkapta ez a képernyő akor is felbukkant
De a régi tápod is ATX volt, ilyen aspektusból nincs eltérés a régiek és az újak között, ha ATX...
Haldokló tápodról, mint ahogy az alaplapodról és a BIOS beállításairól meg nem tudunk semmit.
Azt mindenképp meg kell szüntetni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |