Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Ezeknek ugyanaz a bekötésük?
Nekem is van egy rossz tápom a haveromtól kaptam és az van, hogy bekapcsolom és a biztosítékot ami benne van azt nem vágja ki hanem a hálózati biztosítékot vágja ki....(6.3 A-os van ráírva, hogy az kellene bele én meg csak 5-öst raktam de azt sem vágta ki
![]() Aki tud az segítsen! ![]()
Nem Fi-reléd van és azt üti le?
Hát nem tudom csak azt, hogy amikor bekapcsolom a 115/230-as váltónál a két vezeték közül az egyiken szikrázik de rendesen ...
és utána ki is vágja a hálózati biztosítékot
És így messziről hogy mondjuk meg, mi a baj? Se típust nem tudunk, se képet nem látunk. Műszer van kéznél? Keress zárlatot, egyenirányítás előtt és után. Mérd ki a diódákat, a nagyteljesítményű eszközöket, ki se kell forrasztani, csak azt nézni, hogy melyik mutat kisebb, tizedOhm nagyságrendű ellenállást valamely lába között. Ahol a legkisebbet megtalálod, ott vélhetően lesz bibi (kivéve félhíd déli oldalán). Tökzárlatra gyanús még valamilyen túlfeszvédő eszköz, varisztor is, táppal párhuzamban kötve, sárga, esetleg burkolt alkatrész lesz. Ritkán a kapcsoló vacak, kösd ki, mérd meg, lehet, hogy 110V-on maradt, stb.. Elsőre ennyi, ha itt elakadtál már, a mélyebb hibakeresést egyelőre hagyjuk. A varisztort, diódahidat ki tudod cserélni és jó eséllyel indulni fog a táp utána, a többi esetben bonyolult lesz Neked.
Szerintem a beépített bizti előtt van zárlat. A csatlakozón van zavarszűrő, lehet, hogy az ment tönkre, vagy összeér a drót.
Köss egy 100W-os izzót sorba a bejövő 230V-al és nem fogja kivágni a biztit, azonkívül az izzó jelzi ha csont zárlat van.
Sziasztok!
Kaptam egy 400W-os hibás Pc tápegységet. Segítségeteket szeretném kérni a megjavításában.Szétbontás után láthatóvá vált hogy egy kondenzátor adta meg magát (a képen látható). Ha valaki tudna segíteni abban hogy milyen értékű lehetett, mivel nem látszik rajta az írás, vagyis csak egy kis része. Másik kérdésem pedig az lenne , hogy ezt okozhatta e más alkatrész meghibásodása is? Ha igen akkor mit kell még megnéznem rajta. Ha kérhetem akkor viszonylag laikusnak is érthetően írjátok le, még kezdő amatőr vagyok a szeren ![]() Üdv :Lazack
Szerintem az egy VARISZTOR más tápokból bányászható .Ha jól gondolom a fémház és az egyik hálózati ág között van (Párjának is kellene lenni) Ha az akkor más alkatrész hibáját talán nem okozza.
Itt nagy hiba van. Ez nem kondenzátor, hanem egy hőmérsékletfüggő ellenállás. Ez korlátozza az áramba helyezéskor (konektorba bedugás) keletkező áramlöketet. Ha jól sejtem NTC, nem PTC, de nem vagyok benne biztos, ezt majd a többiek megmondják. Egy zárlattal helyettesítve (vagy csak egy dróttal átkötve) mérd meg, hogy mekkora a bemenő ellenállása, és a nyitófeszültség (dióda vizsgáló funkció) mindkét esetben (mérővégek cseréje). NEM áramba kötni
![]() Ezekből az adatokból következtethetünk, hogy nem kuka-e. Valószínűleg kuka, mivel hálózatoldali hiba lehet, ha van egy kis gyakorlatod, fegyelmed, akkor lehet, hogy könnyen javítható, de itt 4-500V feszültség van. Egy hiba is életveszélyes. :felkialtas: Írd meg, milyen szinten állsz elektroval, van-e és tudod-e használni a multimétert. Megpróbálunk segíteni. Szinte biztos, hogy nem ez a fő hiba.
biztos nem varisztor, ahol be van karikázva, ott kiolvasható alatta, hogy THR...
Szia KTobi!
Teljesen igazad van! Látod ennyire amatőr vagyok.? ![]()
Biztos van több típus, egyfélét használnak ide, az NTC/PTCre vigyáz. A szerepét írtam, kezdeti áramkorlátozás. Mivel a kondenzátorok, hirtelen nagy árammal indulnának feltöltődni (30A vagy több is).
Szerintem valami más okozott hibát és ez mint biztosíték elfüstölt. Végezd el a mérést, amit írtam, előtte zárd rövidre a tápcsatlakozókat, nehogy feszültség legyen rajta. Valamint érdekes lehet, hogy így egyszerűen, a kiégett alkatrészt nem bántva mit mutat, valószínűleg szakadást. És utána áthidalva.
Szóval .. megnéztem és nem láttam párját .
Rátettem a multimétert a varisztor 2 lábára mindkét módon és nem jelzett semmit .vagyis egyik irányba sem vezetett.
Olyan szinten ismerem az elektronikát hogy ismerem az alkatrészeket, van multiméterem forrasztópálkám,ónszippantóm, de pl nincs szkópom. Ez a varisztor ez ujdonság számomra dehát mindig tanul az ember.
Nem tudom ki válaszol az előző hozzászólásomra és mit, de.
Légy figyelmesebb. Nem állítom, hogy nem tévedhetek. Megegyeztünk abban, hogy ez a hőmérsékletfüggő ellenállás. Akkor ez nem varisztor, nem is úgy van kötve (párhuzamosan földre), hanem sorban (a fázisra, biztosíték után rögtön 99%), így nincs párja. Szerk: Te írtál ![]()
A multiméter mindkét esetben 1-et mutatott,
kikapom a panelt a házból és megnézem hova vezetnek a lábai.
tehát végtelen a nyitófeszültség és az ellenállás is, akkor ha nem kötöd át a sérült elemet. Erre számítottam.
Bocs igazad van összekevertem a hozzászólásokat.
Szóval: THR1 -es írás van az égett alkatrésznél. Az alaktrész jobb lába (ahogy nézzük a képet) a jobb oldalán lévő sárga kis tekercshez megy . A bal lába pedig a bal oldalon előtérben látszó diódához csatlakozik.
ok, rendben van az. A zavarszűrő tekercs és a dióda híd között van. Nincs sehol biztosíték a panelon? Ennek közelében kellene lennie.
A sárga tekercs mögött van egy beforrasztott üvegbiztosíték.
Az nincs kiégve?, fura, mert szerintem annak is ki kellett volna égnie.
Azt is megvizsgáltam multiméterrel és az nem szakadt.
Áruld el nekem, honnan látod, hogy a csatlakozón zavarszűrő van??
![]()
Ha fordítva dugod be, akkor meg nem a fázisra lesz kötve
![]()
A hálózati feszültség egyenirányítva, no jó csak 325V, de ez is elég.
Nem látom a csatlakozón a zavarszűrűt, én a panelen látom. Az a kis sárga trafó, az a soros induktivitás, mellette a kékek a kondenzátorokkal alkotja a hálózati zavarszűrűt. Ismerni kell az áramköröket, meg már jópárat láttam belülről. Javítást még nem csináltam, csak kondenzátorcserét. Sajnos az elméleti tudásom magasabb a gyakorlati tapasztalatomnál, de iparkodok pótolni.
És a felmerült kérdésekre valami érdembeli választ konkrétumot tudsz mondani?Tehát elég e csak ezt cserélni? Milyen értékü lehet?
Idézet: „Ha fordítva dugod be, akkor meg nem a fázisra lesz kötve ![]() Mindenbe bele lehet kötni. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |