Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   10 / 119
(#) hadnagyakos válasza hmli hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Ezeknek ugyanaz a bekötésük?
(#) boliver hozzászólása Máj 10, 2009 /

Nekem is van egy rossz tápom a haveromtól kaptam és az van, hogy bekapcsolom és a biztosítékot ami benne van azt nem vágja ki hanem a hálózati biztosítékot vágja ki....(6.3 A-os van ráírva, hogy az kellene bele én meg csak 5-öst raktam de azt sem vágta ki )

Aki tud az segítsen!
(#) hadnagyakos válasza boliver hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Nem Fi-reléd van és azt üti le?
(#) boliver hozzászólása Máj 10, 2009 /

Hát nem tudom csak azt, hogy amikor bekapcsolom a 115/230-as váltónál a két vezeték közül az egyiken szikrázik de rendesen ...

és utána ki is vágja a hálózati biztosítékot
(#) didyman válasza boliver hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

És így messziről hogy mondjuk meg, mi a baj? Se típust nem tudunk, se képet nem látunk. Műszer van kéznél? Keress zárlatot, egyenirányítás előtt és után. Mérd ki a diódákat, a nagyteljesítményű eszközöket, ki se kell forrasztani, csak azt nézni, hogy melyik mutat kisebb, tizedOhm nagyságrendű ellenállást valamely lába között. Ahol a legkisebbet megtalálod, ott vélhetően lesz bibi (kivéve félhíd déli oldalán). Tökzárlatra gyanús még valamilyen túlfeszvédő eszköz, varisztor is, táppal párhuzamban kötve, sárga, esetleg burkolt alkatrész lesz. Ritkán a kapcsoló vacak, kösd ki, mérd meg, lehet, hogy 110V-on maradt, stb.. Elsőre ennyi, ha itt elakadtál már, a mélyebb hibakeresést egyelőre hagyjuk. A varisztort, diódahidat ki tudod cserélni és jó eséllyel indulni fog a táp utána, a többi esetben bonyolult lesz Neked.
(#) KTobi válasza didyman hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Szerintem a beépített bizti előtt van zárlat. A csatlakozón van zavarszűrő, lehet, hogy az ment tönkre, vagy összeér a drót.
(#) benjami válasza boliver hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Köss egy 100W-os izzót sorba a bejövő 230V-al és nem fogja kivágni a biztit, azonkívül az izzó jelzi ha csont zárlat van.
(#) lazack hozzászólása Máj 13, 2009 /

Sziasztok!
Kaptam egy 400W-os hibás Pc tápegységet. Segítségeteket szeretném kérni a megjavításában.Szétbontás után láthatóvá vált hogy egy kondenzátor adta meg magát (a képen látható). Ha valaki tudna segíteni abban hogy milyen értékű lehetett, mivel nem látszik rajta az írás, vagyis csak egy kis része.
Másik kérdésem pedig az lenne , hogy ezt okozhatta e más alkatrész meghibásodása is? Ha igen akkor mit kell még megnéznem rajta. Ha kérhetem akkor viszonylag laikusnak is érthetően írjátok le, még kezdő amatőr vagyok a szeren Előre is köszönöm.

Üdv :Lazack
(#) proba válasza lazack hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Szerintem az egy VARISZTOR más tápokból bányászható .Ha jól gondolom a fémház és az egyik hálózati ág között van (Párjának is kellene lenni) Ha az akkor más alkatrész hibáját talán nem okozza.
(#) KTobi válasza lazack hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Itt nagy hiba van. Ez nem kondenzátor, hanem egy hőmérsékletfüggő ellenállás. Ez korlátozza az áramba helyezéskor (konektorba bedugás) keletkező áramlöketet. Ha jól sejtem NTC, nem PTC, de nem vagyok benne biztos, ezt majd a többiek megmondják. Egy zárlattal helyettesítve (vagy csak egy dróttal átkötve) mérd meg, hogy mekkora a bemenő ellenállása, és a nyitófeszültség (dióda vizsgáló funkció) mindkét esetben (mérővégek cseréje). NEM áramba kötni csak kimérni
Ezekből az adatokból következtethetünk, hogy nem kuka-e. Valószínűleg kuka, mivel hálózatoldali hiba lehet, ha van egy kis gyakorlatod, fegyelmed, akkor lehet, hogy könnyen javítható, de itt 4-500V feszültség van. Egy hiba is életveszélyes. :felkialtas:
Írd meg, milyen szinten állsz elektroval, van-e és tudod-e használni a multimétert. Megpróbálunk segíteni. Szinte biztos, hogy nem ez a fő hiba.
(#) KTobi válasza proba hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

biztos nem varisztor, ahol be van karikázva, ott kiolvasható alatta, hogy THR...
(#) lazack válasza KTobi hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Szia KTobi!
Teljesen igazad van! Látod ennyire amatőr vagyok.? Az konkrétan mire való, és ennek is van több tipusa?

Biztos van több típus, egyfélét használnak ide, az NTC/PTCre vigyáz. A szerepét írtam, kezdeti áramkorlátozás. Mivel a kondenzátorok, hirtelen nagy árammal indulnának feltöltődni (30A vagy több is).
Szerintem valami más okozott hibát és ez mint biztosíték elfüstölt. Végezd el a mérést, amit írtam, előtte zárd rövidre a tápcsatlakozókat, nehogy feszültség legyen rajta. Valamint érdekes lehet, hogy így egyszerűen, a kiégett alkatrészt nem bántva mit mutat, valószínűleg szakadást. És utána áthidalva.
(#) lazack válasza proba hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Szóval .. megnéztem és nem láttam párját .

Rátettem a multimétert a varisztor 2 lábára mindkét módon és nem jelzett semmit .vagyis egyik irányba sem vezetett.
Olyan szinten ismerem az elektronikát hogy ismerem az alkatrészeket, van multiméterem forrasztópálkám,ónszippantóm, de pl nincs szkópom.
Ez a varisztor ez ujdonság számomra dehát mindig tanul az ember.

Nem tudom ki válaszol az előző hozzászólásomra és mit, de.
Légy figyelmesebb. Nem állítom, hogy nem tévedhetek. Megegyeztünk abban, hogy ez a hőmérsékletfüggő ellenállás. Akkor ez nem varisztor, nem is úgy van kötve (párhuzamosan földre), hanem sorban (a fázisra, biztosíték után rögtön 99%), így nincs párja.
Szerk: Te írtál varisztor egy feszültségfüggő ellenállás, tehát szakadás, ha eléri a rajt levő feszültség a névleges, vagy fölé mén, akkor hirtelen lecsökken az ellenállása. Túlfeszültségvédelemre, villámvédelemre szolgál.

A multiméter mindkét esetben 1-et mutatott,

kikapom a panelt a házból és megnézem hova vezetnek a lábai.

tehát végtelen a nyitófeszültség és az ellenállás is, akkor ha nem kötöd át a sérült elemet. Erre számítottam.

Bocs igazad van összekevertem a hozzászólásokat.
Szóval: THR1 -es írás van az égett alkatrésznél.
Az alaktrész jobb lába (ahogy nézzük a képet) a jobb oldalán lévő sárga kis tekercshez megy . A bal lába pedig a bal oldalon előtérben látszó diódához csatlakozik.

ok, rendben van az. A zavarszűrő tekercs és a dióda híd között van. Nincs sehol biztosíték a panelon? Ennek közelében kellene lennie.

A sárga tekercs mögött van egy beforrasztott üvegbiztosíték.

Az nincs kiégve?, fura, mert szerintem annak is ki kellett volna égnie.

Azt is megvizsgáltam multiméterrel és az nem szakadt.
(#) didyman válasza KTobi hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

4-500V? Hol?

Áruld el nekem, honnan látod, hogy a csatlakozón zavarszűrő van??

Ha fordítva dugod be, akkor meg nem a fázisra lesz kötve . NTC lesz, hidegen a nagyobb ellenállása a kondik számára korlátozza az áramerősséget, és lövi be az inrush curent nevű érték alá. Mivel hőfoktényezője negatív, a lökés és az átlagos üzem hatására megmelegszik, és az így kialakuló egyensúlyban már a továbbiakban nem képvisel jelentékeny soros veszteséget. Feltéve, ha jól üzemel, spontánul meg tud makacsolni, és elfüstölni akár ilyen módon, főleg, ha ilyen vacak tömeggagyi táp.
(#) KTobi válasza didyman hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

A hálózati feszültség egyenirányítva, no jó csak 325V, de ez is elég.
Nem látom a csatlakozón a zavarszűrűt, én a panelen látom. Az a kis sárga trafó, az a soros induktivitás, mellette a kékek a kondenzátorokkal alkotja a hálózati zavarszűrűt.
Ismerni kell az áramköröket, meg már jópárat láttam belülről. Javítást még nem csináltam, csak kondenzátorcserét. Sajnos az elméleti tudásom magasabb a gyakorlati tapasztalatomnál, de iparkodok pótolni.
(#) lazack válasza didyman hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

És a felmerült kérdésekre valami érdembeli választ konkrétumot tudsz mondani?Tehát elég e csak ezt cserélni? Milyen értékü lehet?
(#) KTobi válasza didyman hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Idézet:
„Ha fordítva dugod be, akkor meg nem a fázisra lesz kötve .”

Mindenbe bele lehet kötni. Végeredményben lehet, de nem volna szabad. Mivel a tápba a csatlakozót csak egyféleképpen lehet bedugni, továbbá megvan a konektor szabályos bekötése, és a csatlakoz végére is rá van írva, melyik a fázis, nulla nem volna lehetséges fordítva bekötni. Gyakorlatilag persze lehet. Mindig azt tekintem fázisnak itt, amelyik a barna drót, a kéket nullának, szabályosan így kellene lenni, működik fordítva is. Itt a tápon levő csatlakozóaljzattól a NYÁKig menő kábelre gondolok. Persze, ezt akkor ha nézem, elemzem a működését, ha gyakorlatilag csinálok valamit, és nem így van, miközben én méregetem, akkor megfordítom a dugót.
Következő: »»   10 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem