Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   37 / 164
(#) mezpal hozzászólása Máj 11, 2009 /

Mesterek!
Az az én igazi problémám,hogy sehol nem találok 3 tekercses léptető motorhoz step/dir vezérlést.6 vezeték ,mérések szerint 3 külön tekercs.kéne 1 odavissza számláló hozzá,vagy valami ötlet.nem szívesen hajítanám el ezt a 3 1forma mocit.2Nm nyomaték
(#) bladika válasza mezpal hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Akkor én passzolom! Nem hallottam még ilyen léptetőről. (Ami nem azt jelenti, hogy nincs is!) De azért típust továbbra is írhatsz, mert kíváncsi vagyok!
(#) mezpal hozzászólása Máj 11, 2009 /

nincs rajt semmi,de vagy 1/2kiló
(#) girátor hozzászólása Máj 12, 2009 /

Szerbusztok!
Valamilyen léptető motorra lenne szükségem, csak nem tudom pontosan milyenre, nagyon nem vagyok benne a témában, szóval az esetleges triviális hülyeségekért elnézést.
következőket kellene tudnia:
-1-1,5kg-t kellene mozgatni, valszínű csigahajtáson keresztül
-változtatható fordulatszám
-minél olcsóbb legyen
valakinek valamilyen tipp?

(#) Action2K válasza girátor hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Szia!
Vízszintesen, vagy függőlegesen, milyen sebességgel, milyen hosszan? (azért ezeket elárulhatnád)
(#) girátor válasza Action2K hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

ok
függőlegesen kellene mozgatni a súlyt, alacsony sebességen, nagy pontossággal, állandóan változó fordulatszám, illetve változó forgási irány mellett, kb fél-egy óra hosszan nagyon max.
(#) Action2K válasza girátor hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Nem tudom mi az az "alacsony sebességgel", de egy csigaáttétel erős, viszont piszkosul lassít az amúgy is kis sebességen. Inkább sima fogaskerék áttételben, vagy menetorsós hajtásban gondolkodnék. A hosszon, a megtett utat értettem. A max. sebességet jó lenne, ha mm/sec-ben megtudnád saccolni.
Motornak egyébként, szerintem egy nagyobbfajta fénymásoló, vagy lasernyomtatóból kinyert léptetőre gondolnék.
(#) girátor válasza Action2K hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

mátrix nyomtatóból kimókoltam két motort, de nem találtam róluk semmit a neten, nem tudom, h tudna-e róluk mondan valakii pár adatot, bármelyikről
érzésem szerint csak az első stepper. :]
az egyik:
EM-336
STP-42d221-03
5 vezeték, vezetékek között 3,illetve 6 ohmot mértem
másik:
EM-286
STH-39H112-06
4 vezeték, minden második vezeték között 17ohm, amúgy szakadás
(#) deguss válasza girátor hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Az első egy unipoláris motor, talán használható a kitűzött célra. Fénykép, méretek nélkül nehéz is mondani bármit.
A második egy bipoláris, ha csak nem magas feszültségű, akkor a nagy ellenállás miatt elég kis teljesítményűnek tűnik, de ez csak feltételezés.
Mivel akarod meghajtani, illetve vezérelni? Milyen pontos pozícionálás kell? A legjobb, ha leírod mit építesz...
(#) buzz hozzászólása Máj 14, 2009 /

jóestét!
ún. "pajtaajtó" csillagászati távcsőmechanikát szeretnék készíteni léptetőmotoros meghajtással.Rendelkezésemre áll egy hp nyomtatóból kibuherált 48lépéses 4fázisú(5kivezetéses,unipoláris) moci.A következő mozgatási módokra lenne szükségem:lassú,kb 1-2fordulat/perc, de csak egy adott irányba,gyorsjárat mindkét irányba.
az tiszta hogy az órajelet 555ös ic fogja biztosítani,és az is hogy a motor tranzisztorokon(vagy -mezőn) keresztül fog csatlakozni.
A kérdés az, hogy a léptetésre használható-e lm4017es ic-k kombinációja(egy-egy irányra,és az irányváltás az órajel átirányításával történik),vagy létezik erre egyszerűbb,olcsóbb,hatékonyabb, és főleg egy kisebb helyi boltban is beszerezhető alkatrész is?(tisztában vagyok vele,hogy vannak direkt léptetőmotor vezérlők épp ezért kérdezem)
(#) mezpal hozzászólása Máj 15, 2009 /

Még mindig a 3tekercses mocik sz...atnak,nem találok 3as számlálót (step/dir)ami +bizhatóan működik
(#) janocsi válasza buzz hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Ssia Buzz!
Ha kicsit visszaolvasol a topikban, találsz kiíndulási pontnak néhány lehetőséget.
Itt:
A 44. oldalon képeket is találsz a működéséről. Szia.
(#) janocsi válasza mezpal hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Szia Mezpal !
Valószínű, hogy azok a bizonyos motorok 3-fázisúak lesznek. Az egyiket szét kellene szerelni, és meggyőződni, van-e a forgórészben "jó sok mágnes" integrálva.
A három tekercs 6 kivezetése teljesen egzakt dolog, igy lehet kötni őket csillag/delta kapcsolásben. Szia.
(#) mezpal válasza janocsi hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Hát azért szét nem szedem.kézzel tekerve is +tudom számolni a lépéseket,sőt olyan primán kattog lépésenként mintha mechanika lenne benne.10 ohm/tekercs,és polaritást +mindegy hogyan adom 1 tekercsre ugyn ott áll.de ezek full 1 formák.5cm átmérő ,6cm hosszuak,5 ös tengely.
(#) mezpal hozzászólása Máj 15, 2009 /

Hát azért szét nem szedem.kézzel tekerve is +tudom számolni a lépéseket,sőt olyan primán kattog lépésenként mintha mechanika lenne benne.10 ohm/tekercs,és polaritást +mindegy hogyan adom 1 tekercsre ugyn ott áll.de ezek full 1 formák.5cm átmérő ,6cm hosszuak,5 ös tengely.
(#) Medve válasza mezpal hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Öregem, Te elég furcsán használod ezt a fórumot!!
(#) pako válasza Medve hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Hát igen. Kb. 6 topicban kérdezte majdnem szóról szóra ugyan azt, ezt 2-szer megismételve
(#) Jonny86 hozzászólása Máj 16, 2009 /

Heló Lehet hogy nem ide vág a kérdés de érdekelne, hogy az LM4017-nek melyik a reset lába? Köszi előre is.
(#) Sir-Nyeteg válasza Jonny86 hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Tényleg ennyire nehéz használni az internetes keresőket? Első találat a Google-val!
(#) mezpal hozzászólása Máj 20, 2009 /

Elnézést mindenkitől!

De az az igazság hogy már eldurran az agyam ezektől a mociktól(3 tekercses).Kész a mechanika,és nincs más motorom mint ez a 3 1forma,és sehogy nem jutok előrébb velük.nem tudok 1 k számlálót találni.már minden más működik(pici motorokkal Floppybol valók)de ezek terhelés nélkül is alig bírjáka mechanika súlyát
.légyszi bárki SEGITSÉG.Medve ötlete príma ,csak a valóságban nem működik.
(#) vrbst hozzászólása Máj 20, 2009 /

Sziasztok!

Miből tudnék kibontani kisméretű unipoláris léptetőmotort? Fontos lenne a gyorsaság (mármint, hogy gyorsan tudjon lépni, kicsi legyen a tehetetlensége), és a minél kisebb lépésszög. Mindössze egy pár grammos súlyt kellene forgatnia a levegőben.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv, vrbst
(#) pako válasza vrbst hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Üdv!
A régi, nagy vinyókban (méretben nagy, nem kapacitásban ) léptető motorok mozgatták a fejet. Pont olyan, amilyen neked kell.
(#) vrbst válasza pako hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Köszönöm a választ!

Azt hittem azok bipolárisak! No körülnézek majd...
(#) Jonny86 hozzászólása Máj 21, 2009 /

Heló! Valaki meg tudná mondani, hogy mi a különbség a sima LM 4017 és a helyette mifelénk kapható CD 4017 4 BE között? Állítólag ugyanazt tudja de a CD 4017 4 BE megsül, ha belerakom az LM 4017-tel tökéletesen működő áramkörbe. Én a neten nézegettem a bekötéseiket, de én úgy láttam, hogy ugyanaz mindkettőé, csak azt nem tudom, hogy akkor miért sül meg a CD 4017 4 BE?
(#) Sir-Nyeteg válasza Jonny86 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Első ránézésre: egyik 4017, másik 40174, nem?
(#) Jonny86 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

De a boltban azt mondták, hogy ez van helyette LM4017 nincs, ilyen máskor is volt hogy ebből nincs, van másból és az a "más" mindig jó volt az eredeti helyett. Egyébként köszi a választ!
(#) ragabi hozzászólása Jún 5, 2009 /

Udv mindenkinek!
Van 1 lepteto motrom, de nem csak ugy szeretnem hasznalni mint motor, hanem mind szenzor...
Tehat a cel az h en forgatom a motrot a szamitogep meg szamolja h hany lepest forgott el!

A tervem az h a motor 4kivezetesere rakotok 1-1 diodat, majd muveleti erositovel felerositem a jelent 4-5V-ra, onnan mar csak fel kel dolgozni.

A problema csak az h neztem h milyen jelet ad a motor h ha forgatom es nem talaltam benne semmi logikat( tehat nem ugy jelentek meg a feszultsegek mint ahogy vezerled, elsonek az 1. kivezetesen majd a 2.ikon utana 3ikon es a 4iken.).
Egyebkent ossziloszkoppal olyan 0.3-1V ig jelentek meg jelek.

Ha van vkinek ezzel kapcsolatba vmi otlete, vagy tapasztalata, kerem ne fogja vissza magat
(#) kobold válasza ragabi hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Ez pont az, amit keresel
(#) ragabi válasza kobold hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Kossz szepen a gyors valaszt.
Hetfon az lesz az elso dolgom, h osszerakom
(#) djszeplucky hozzászólása Jún 14, 2009 /

l17-es éptető motorra lenne szükségem NAGY NYOMATÉKÚRA kb 7ohm. ha valaki tud vagy ,hogy honnan azt megköszönöm
Következő: »»   37 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem