Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Mesterek!
Az az én igazi problémám,hogy sehol nem találok 3 tekercses léptető motorhoz step/dir vezérlést.6 vezeték ,mérések szerint 3 külön tekercs.kéne 1 odavissza számláló hozzá,vagy valami ötlet.nem szívesen hajítanám el ezt a 3 1forma mocit.2Nm nyomaték
Akkor én passzolom! Nem hallottam még ilyen léptetőről. (Ami nem azt jelenti, hogy nincs is!) De azért típust továbbra is írhatsz, mert kíváncsi vagyok!
Szerbusztok!
Valamilyen léptető motorra lenne szükségem, csak nem tudom pontosan milyenre, nagyon nem vagyok benne a témában, szóval az esetleges triviális hülyeségekért elnézést. következőket kellene tudnia: -1-1,5kg-t kellene mozgatni, valszínű csigahajtáson keresztül -változtatható fordulatszám -minél olcsóbb legyen valakinek valamilyen tipp?
Szia!
Vízszintesen, vagy függőlegesen, milyen sebességgel, milyen hosszan? (azért ezeket elárulhatnád)
ok
függőlegesen kellene mozgatni a súlyt, alacsony sebességen, nagy pontossággal, állandóan változó fordulatszám, illetve változó forgási irány mellett, kb fél-egy óra hosszan nagyon max.
Nem tudom mi az az "alacsony sebességgel", de egy csigaáttétel erős, viszont piszkosul lassít az amúgy is kis sebességen. Inkább sima fogaskerék áttételben, vagy menetorsós hajtásban gondolkodnék. A hosszon, a megtett utat értettem. A max. sebességet jó lenne, ha mm/sec-ben megtudnád saccolni.
Motornak egyébként, szerintem egy nagyobbfajta fénymásoló, vagy lasernyomtatóból kinyert léptetőre gondolnék.
mátrix nyomtatóból kimókoltam két motort, de nem találtam róluk semmit a neten, nem tudom, h tudna-e róluk mondan valakii pár adatot, bármelyikről
érzésem szerint csak az első stepper. :] az egyik: EM-336 STP-42d221-03 5 vezeték, vezetékek között 3,illetve 6 ohmot mértem másik: EM-286 STH-39H112-06 4 vezeték, minden második vezeték között 17ohm, amúgy szakadás
Az első egy unipoláris motor, talán használható a kitűzött célra. Fénykép, méretek nélkül nehéz is mondani bármit.
A második egy bipoláris, ha csak nem magas feszültségű, akkor a nagy ellenállás miatt elég kis teljesítményűnek tűnik, de ez csak feltételezés. Mivel akarod meghajtani, illetve vezérelni? Milyen pontos pozícionálás kell? A legjobb, ha leírod mit építesz...
jóestét!
ún. "pajtaajtó" csillagászati távcsőmechanikát szeretnék készíteni léptetőmotoros meghajtással.Rendelkezésemre áll egy hp nyomtatóból kibuherált 48lépéses 4fázisú(5kivezetéses,unipoláris) moci.A következő mozgatási módokra lenne szükségem:lassú,kb 1-2fordulat/perc, de csak egy adott irányba,gyorsjárat mindkét irányba. az tiszta hogy az órajelet 555ös ic fogja biztosítani,és az is hogy a motor tranzisztorokon(vagy -mezőn) keresztül fog csatlakozni. A kérdés az, hogy a léptetésre használható-e lm4017es ic-k kombinációja(egy-egy irányra,és az irányváltás az órajel átirányításával történik),vagy létezik erre egyszerűbb,olcsóbb,hatékonyabb, és főleg egy kisebb helyi boltban is beszerezhető alkatrész is?(tisztában vagyok vele,hogy vannak direkt léptetőmotor vezérlők épp ezért kérdezem)
Még mindig a 3tekercses mocik sz...atnak,nem találok 3as számlálót (step/dir)ami +bizhatóan működik
Ssia Buzz!
Ha kicsit visszaolvasol a topikban, találsz kiíndulási pontnak néhány lehetőséget. Itt: A 44. oldalon képeket is találsz a működéséről. Szia.
Szia Mezpal !
Valószínű, hogy azok a bizonyos motorok 3-fázisúak lesznek. Az egyiket szét kellene szerelni, és meggyőződni, van-e a forgórészben "jó sok mágnes" integrálva. A három tekercs 6 kivezetése teljesen egzakt dolog, igy lehet kötni őket csillag/delta kapcsolásben. Szia.
Hát azért szét nem szedem.kézzel tekerve is +tudom számolni a lépéseket,sőt olyan primán kattog lépésenként mintha mechanika lenne benne.10 ohm/tekercs,és polaritást +mindegy hogyan adom 1 tekercsre ugyn ott áll.de ezek full 1 formák.5cm átmérő ,6cm hosszuak,5 ös tengely.
Hát azért szét nem szedem.kézzel tekerve is +tudom számolni a lépéseket,sőt olyan primán kattog lépésenként mintha mechanika lenne benne.10 ohm/tekercs,és polaritást +mindegy hogyan adom 1 tekercsre ugyn ott áll.de ezek full 1 formák.5cm átmérő ,6cm hosszuak,5 ös tengely.
Öregem, Te elég furcsán használod ezt a fórumot!!
Hát igen. Kb. 6 topicban kérdezte majdnem szóról szóra ugyan azt, ezt 2-szer megismételve
Heló Lehet hogy nem ide vág a kérdés de érdekelne, hogy az LM4017-nek melyik a reset lába? Köszi előre is.
Tényleg ennyire nehéz használni az internetes keresőket? Első találat a Google-val!
Elnézést mindenkitől!
De az az igazság hogy már eldurran az agyam ezektől a mociktól(3 tekercses).Kész a mechanika,és nincs más motorom mint ez a 3 1forma,és sehogy nem jutok előrébb velük.nem tudok 1 k számlálót találni.már minden más működik(pici motorokkal Floppybol valók)de ezek terhelés nélkül is alig bírjáka mechanika súlyát .légyszi bárki SEGITSÉG.Medve ötlete príma ,csak a valóságban nem működik.
Sziasztok!
Miből tudnék kibontani kisméretű unipoláris léptetőmotort? Fontos lenne a gyorsaság (mármint, hogy gyorsan tudjon lépni, kicsi legyen a tehetetlensége), és a minél kisebb lépésszög. Mindössze egy pár grammos súlyt kellene forgatnia a levegőben. Előre is köszönöm a segítséget! Üdv, vrbst
Üdv!
A régi, nagy vinyókban (méretben nagy, nem kapacitásban ) léptető motorok mozgatták a fejet. Pont olyan, amilyen neked kell.
Köszönöm a választ!
Azt hittem azok bipolárisak! No körülnézek majd...
Heló! Valaki meg tudná mondani, hogy mi a különbség a sima LM 4017 és a helyette mifelénk kapható CD 4017 4 BE között? Állítólag ugyanazt tudja de a CD 4017 4 BE megsül, ha belerakom az LM 4017-tel tökéletesen működő áramkörbe. Én a neten nézegettem a bekötéseiket, de én úgy láttam, hogy ugyanaz mindkettőé, csak azt nem tudom, hogy akkor miért sül meg a CD 4017 4 BE?
Első ránézésre: egyik 4017, másik 40174, nem?
De a boltban azt mondták, hogy ez van helyette LM4017 nincs, ilyen máskor is volt hogy ebből nincs, van másból és az a "más" mindig jó volt az eredeti helyett. Egyébként köszi a választ!
Udv mindenkinek!
Van 1 lepteto motrom, de nem csak ugy szeretnem hasznalni mint motor, hanem mind szenzor... Tehat a cel az h en forgatom a motrot a szamitogep meg szamolja h hany lepest forgott el! A tervem az h a motor 4kivezetesere rakotok 1-1 diodat, majd muveleti erositovel felerositem a jelent 4-5V-ra, onnan mar csak fel kel dolgozni. A problema csak az h neztem h milyen jelet ad a motor h ha forgatom es nem talaltam benne semmi logikat( tehat nem ugy jelentek meg a feszultsegek mint ahogy vezerled, elsonek az 1. kivezetesen majd a 2.ikon utana 3ikon es a 4iken.). Egyebkent ossziloszkoppal olyan 0.3-1V ig jelentek meg jelek. Ha van vkinek ezzel kapcsolatba vmi otlete, vagy tapasztalata, kerem ne fogja vissza magat
Kossz szepen a gyors valaszt.
Hetfon az lesz az elso dolgom, h osszerakom
l17-es éptető motorra lenne szükségem NAGY NYOMATÉKÚRA kb 7ohm. ha valaki tud vagy ,hogy honnan azt megköszönöm
|
Bejelentkezés
Hirdetés |