Fórum témák
» Több friss téma |
![]()
Ez a szemétláda TDA 7294 olyan egy piszok dög, hogy szeret melegedni. De nem csak ő, hanem minden teljesítmény erősítő.
Talán nem mondok új dolgot, de azért egy olyan csipphez képest, elég komoly áramkák mozgolódnak benne. Akár 10A csúcs áramok is. Tű impulzus szerűen. Az a fő kérdés, mikor melegszik? ![]() ![]() ![]() ![]() Mert, ha terhelés és vezérlés nélkül is melegszik, az erősítő úgy mond csendben van, és úgy melegszik, akkor őkelme még sincs csenben, hanem sok KHz-en "bömböl". Azaz, nagyfrekis gerjedés van, ami lehet rossz topográfia eredménye is! -nem csak a helytelen földelésé. Érdemes lenne nem nyaggatni addig, amíg a másik panelbe át nem pakolod a cumót, mert akkor nyilván válóvá válik, hogy mi volt a gond. (Feltéve, ha el nem rontottad azt a panelt is.) Hűtőborda: Nem igazán értem mit akartál kifejezni, pontosabban vizuálisan nem értem, mit hova minek az oldalára? ![]() A hűtőbordákat minden esetben úgy alakítják ki, hogy van egy nagy sík felületük. Máshova nem érdemes szerelni hőleadó alkatrészt, mert itt lényeges a tökéletes mechanikai kötés. Nem tudom mire gondoltál oldal gyanánt, de ha arra a vékony kis részre, ami a hűtő felület és a zászlók között van, netán a zászlókra magukra, GYORSAN felejtsd el. Az a lényeg, hogy minél nagyobb és simább felületen érintkezzen a bordával. Jól elszigetelve, és hővezető pasztával bekenve. Tartok attól a barátod igen nagy csacskaságot mondott. Esetleg egy képet ha készítenél róla és csatolnád, sokat segítene.
Nem tudok képet küldeni róla. De már áttettem oda az ICt ahova kell itt is melegszik . Terhelés alatt melegszik csak amúgy nem ... csak hát igen nagy hőfokra és nem tudom , hogy ez normális e ekkora melegedés . A havernak a TDA7294 en van neki hőkapcsolós vetilátor, és a borda hőmérsékletét méri , 40 fokon kellene bekapcsolnia, de még egyszer sem kapcsolt be neki, bár mondjuk az énbordám sem volt még 40 fokos:d
Nah igazad van van majd a jobb nyákkal kiderülek ezek a dolgok is . Köszönöm a türelmet és a segítséget. Üdv.
Én is tapasztaltam, hogy az IC már 20-30W-on is képes elég jól felmelegedni. Ha megnézed az adatlapján a kimenőteljesítmény/disszipált teljesítmény diagrammot, kiderül, hogy 40-50W körül a legrosszabb a hatásfoka, kb. 50%. Ehhez képest 70W szinuszos kimenőteljesítményen 30W körül disszipál. Ezt én is tapasztaltam: anno a sörözős bulikon full hangerőn langyos levegőt lehelt ki a ventillátor (12V-os PC venti 5V-ról járatva), míg az említett 40-50W-os kivezérlésnél határozottan meleget.
Mint írtam, elég melegedős jószág. De ha nem érte még el a 40 fokot, akkor milyen melegedésről beszélünk?
![]() De engem ez az oldalra felszerelés rettentően idegesít! Milyen kiépítésű borda, és hova oldalra? ![]() ![]() Lehet én vagyok a hülye, de nem értem. :no: Ha hagyományos zászlós kiépítésű borda, akkor a legnagyobb felületre kell felszerelni! Én a képen látható kiépítésre gondolok. Ilyen a Te bordád is? ![]()
Kicsit feljavítottam a kapcsolás elrendezését. Így könnyebben áttekinthető.
Itt jobban átlátható, miben másabb megoldású a készenlét és a némítás. Ez a megoldás annyiban is praktikus, hogy egy logikai kapuzással megoldható a vezérlés.
Nekem a két IC egy ilyen profilú bordán van, csak hát a mérete kicsit kisebb (mint az a képeken is látszik, amit mutattam), kb. 130x40x40mm
![]() ![]()
Szia.
Ez a rajz hibás , a visszacsatoló ellenállás nincs rákötve a 14 . lábra. A stby-mute dologgal kapcsolatban már korábban felmerült a probléma ,hogy az ellenállás osztó -s megoldás azért nem jó ,mert behatárolja , a tápfeszültséget. Lehet ,hogy 15 voltról már meg sem szólal. Pedro mesternek is sok problémája volt emiatt ,hogy elképzelhetetlenül széles skálájú feszültség tartományban akarják üzemeltetni a KIT uránépítők. Egy LM317 megoldás lehetne , de a kondik és a dióda meghagyásával ,hogy a koppanás gátlás működjön. A visszacsatoló ellenállás otthonra Hi-FI -hez 22K , PA -hoz 47K. Ezt itt a fórumon már korábban megvitatták. A bemeneti osztó potmétert el kell hagyni ,mert egyesek vitassák ,hogy mekkora minőségbeli eltérés van. Hirtelen ennyi jutott eszembe , csak azért írtam le ,mert úgy látom lassan nyák tervezéshez kezdesz. ![]()
LM317? Zener dióda nem jó? Kb. a NYÁK-ot sem sem kell alakítani hozzá, a két 4,7k helyére ugorna be.
Üdv!
Köszönöm az észrevételt, és a kis többletinformációt. A leközlés előtt készült el a rajz átdolgozása, és elég fáradka voltam már. ![]() ![]() Az ellenállás osztós megoldásról rögtön nekem is eszembe jutott, hogy esetleg belepofázhat a tápfeszbe. Azonban ez engem oly szinten nem érdekel, mert én nem fogom 15V-ról hajtani, megkapja a maga kis 38 üresjárati fesz, ami kihajtva 36-ra esik vissza. Volt már ilyen kapcsolástechnikájú KIT-tem is, és nem volt bajom vele. Köszönöm a tájékoztatást még egyszer, mert a mostani KIT-tem 680/33K visszacsatolást használ, így vissza veszem 22K-ra akkor. Egyébként sem érdekem annyira kivezérelni.
Esetleg ha már leközlöd, egy ilyen apró akadálya legyen a szélesebb használhatóságnak?
Igen, ilyen típusú, és nem arra a nagy sík felüeltre tettem az ICt, hanem oldalra, de ez csak próba volt, ide volt a legkönnyebb felszerelni, mert a borda nem az enyém és egy másik erősítőböl vettem ki . Mint mondtam már áttettem a jóhelyre és itt is melegszik, de ha ez neki jó akkor nekem is . Nah majd kíváncsi leszek a jobb nyákkal, meg ventilátorral.
Íme egy ötlet, a hűtő kialakítására. Lapos dobozokhoz is jó. Az előző erősítőmben jól szuperál, alig langyosodik, csupán az ícék fekete részén tapintható némi melegedés. 12 cm-es ventit kell szerelni rá, a 20x 11,5x4 cm-es borda tetejét és egyik felét le kell fedni (irányított légáram, csak kifelé fúj).
Az erősítés nagyságát azért állítják néha nagyobbra, mert nekem pl. az mp3 lejátszóm nem ad le akkora jelet, ami kihajtaná teljesen a végfokot, így nem kell előerősítőt beiktatni. Üdv!
Hasonló megoldással oldottam meg én is, csak én egy L idomot hajtottam 5-ös alulemezből, és arra szereltem az IC-ket.
Én úgy tudom, hogy elszívnia kell a levegőt a hőleadó elemtől, és így hideg levegőt szív be. De ha fújatod rá, mire átáramlik felmelegszik, szinte a beáramlás helyénél rögtön. Bocs ha hülyeséget állítok, nekem is egy szaki mondta.
Nos én nem a széles felhasználhatóságot vettem szempontul. Én azt sem állítom, hogy ez a konstrukció jobb. Csupán kiegészítettem az alap kapcsolást, pár ritkább esetben előforduló megoldással.
Az alap szándék végül is az volt, hogy ami KIT-em van most, egy régebbi más KIT-em kapcsolásával klónozzam. Hogy ez a hangzás, működés, hatásfok mit eredményez, még tesztelésre vár. Előfordulhat, hogy igen, a fesz osztó belepofázhat a + tápba, ami már kihat a hangképre. Nem igazán tudom párhuzamba állítani a régi kapcsolás hangját, minek a végén nincs Miller kapacitás, mert más készüléken, más dobozon hallgattam, mint most. Ezt inkább saját szórakoztatásra rajzoltam át, és kíváncsi vagyok az eredményre. Bár leginkább, ha mindhárom kapcsolás megépítésre kerülne, és szimultán meghallgatásra, talán akkor lehetne észre venni különbségeket, de lehet, drasztikus változást jelenthet önmagában hallgatva is, akár pozitívan, akár negatívan. Majd kiderül..... ![]()
Van még egy hiba a rajzban, C4 fordítva van.
![]() Negatív földelésű.... De aki ismeri a kapcsolást, az ezt úgy is tudja.
Igen, sok esetben vonal szintű meghajtáshoz állítják be a visszacsatolást.
Esetleg lehetne egy átkapcsolási megoldással helyettesíteni az előerősítőt.... Azon agyalok, igazándiból mennyiben változtat a hangképen, ha a bemenő kapacitás értékét változtatom.... ![]()
Ki kellene próbálni de szívem szerint nem tennék zenert erősítőbe , sem a táp részéhez ,mert felesleges zajt vihet be.
Hűtéshez még annyit fűznék hozzá, hogy a csavaros megoldás helyett, érdemes leszorító hidat alkalmazni.
A csavar elég kis felületen rögzíti, amíg a leszorító híd akár teljes felülettel. a jobb hőátadással akár némi teljesítmény többletet, és hatásfok javulást is nyerhetünk.
A leszorító kialakítása.
Ha közvetlen közelről fújatod a bordát, akkor érheted el a legjobb hőelvezetést, mivel a ventillátor fújó oldalán a levegő egy picit sűrűbb, így több hőt szállít. A "hideg" levegőt, a doboz belsejéből szívja, a meleget pedig közvetlenül kifújja a doboz hátulján. Nagyon hatásos ez a hűtő, 2 db 200W-os modullal, a névleges teljesítmény közelében ( kb 2x160W) képes tartósan 45C fok alatt (!) maradni, persze megfelelő fordulaton. Csak ajánlani tudom
![]()
Hali! Működik a venti szabályzód?
Némelyest hallottam már az erőltetett léghűtésről, és a pc-kben is nem véletlen alkalmazzák, hiszen kis hűtési felület ellenére is érhető el jó hatásfok.
![]() Egy esetben én is ilyen megoldással erősítőt, bár nem sokat ment. Lebontottam... ![]() Mostani erősítőm esetén már tapasztaltam, mennyire tud melegedni. Lehet, most is alkalmazni fogom, mert a dobozon ki van alakítva egy 5x5-ös venti helye. némi kis hűtőcsatorna barkácsolás és egész klassz kis gép lesz....:yes ![]() ![]()
Tényleg jó ez a megoldás, igy csak csillám ,és némi szilikon kell alá. Így brutál neki lehet húzni.
Van egy régi módszer , még a vízhűtős korszakomból. Az asztalra lefektetsz egy vastagabb üveglapot , 1. lépésben 100 -as vizes csiszoló pappírt fektetsz rá , és vizesen síkra csiszolni. Utána 220-as 400 , és valami 800 körüli. pappír. Esetleg neki lehet menni egy 1600-as polír pappírral is.Mindet vizesen. És ha mindez nem elég akkor egy pólót fektetni az üveglapra , fogkrémet rá és azzal is megvixolni. Szerintem így legalább 5-10 % al meg lehet növelni a hőátadási képességét. Vagy nem rögtön az alu bordához húzod neki , hanem beiktatsz egy polírba vágott tetemes vörösréz darabot kb 1 cm vastag 4x8 cm kb bőven megfelelne. A szilikont nem sajnálva. Ez is hozna 5-10 % -ot . Persze nem muszáj megcsinálni ,mert ezek hatását nem tudom hogy lehetne megmérni.
Hali! Még nem üzemeltem be, mert a darlington beszerzés alatt van
![]()
A bemenő kapacitás értéke nem sokat , viszont ha az elkó helyett egy jó minőségű fólia kondi kerül be az már ténylegesen hallható különbség. Szerintem 1µF 100V megfelelhet.
Néztem a honlapod. Jók a zenék rajta
![]()
És ha esetleg egy tantálra?
![]() Oly misztikumok terjengenek a tantál kondikról, mit valami isteni csodák földi manifesztációi lennének... ![]()
Megűbereljem? :awink:
És ha azt mondom, egy kibelezett vincsi adatlemezei felkockázva? ![]() ![]() Attól síkabbat nehéz lenne konyhailag elérni. Na az jó megkenőcsölve szilikonnal.... ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |