Fórum témák
» Több friss téma |
Épitsd meg nyugodtan :yes: A nagy teljesítmény, nagyobb odafigyelést követel meg tőled, de ha áramkorlátot használsz a teszteléskor, akkor semmi sem fog robbanni
![]()
Igen, ha ágankét méred, akkor nagyon jó értékek jönnek ki. Próbáld úgy is, hogy a 40V-ra kötöd ugyanazt a terhelést. Így már nem hiszem hogy 1V-on belül lesz.
Hello,
Én is nekikezdtem a TDA 7294V IC alapú erősítő (http://www.d-audio.hu/category_53/product_114/product_info.html) megépítésének, az erősítő kész de a megfelelő tápegységem hiányzik. Kezdő vagyok az elektronikában és a lehető legolcsóbban szeretném megépíteni, egy tápegység tervet alkatrészlistával ha kérhetnék az sokat segítene. A válaszokat előre is köszönöm.
Kelleni fog egy 300VA-es trafó, 2x30V szekunderrel ami kb 10-12 ropi :yes: Ez egy picit olcsóbb A "LINK" gombbal linkelj légyszi
![]()
Hát igen... ez a toroid nem olcsó dolog ... e miatt kell várnom nekem is... ha bár én olcsóbban találtam most egyet hála istennek....
Ha a toroid helyett egy közönséges trafót használok akkor mekkora teljesítményű kell, vagy ha a transzformátort saját magam készítem akkor az anyagok mennyibe kerülnek? És így mennyivel nehezebb ?
Úgy is mértem, stabil volt. Itt csak a pozitív ág van szabályozva, a negatív "megy utána", de teljesen aszimmetrikus terhelésnél is 1V-on belül maradt a két ág feszültsége. Azért azok a PC tápok nincsenek rosszul megkonstruálva, csak az sem mindegy, hogy hogy nyúl hozzá az ember, ha átalakítja.
Hát ha ezt a kérdést valóban nekem címezted akkor sajnos nem igen tudok válaszolni érdemben mivel én is kezdőként vagyok jelen itt... és én is csak kérdezősködök / tanulok... de szerintem ha nem toroidot használsz akkor is meg kell lennie az erősítő által kiadott teljesítménynek plussz csatornánként úgy tudom 30-40W plussznak... azaz sztereonál ajánlott 80W plusz ha jól tudom... de majd mások
at is hallgass meg mert mondom én is kezdő vagyok... trafót gyártani meg el sem tudom képzelni, hogy hogy tudnék :O ![]()
Tulajdonképpen ugyanakkora. Egy EI magos trafó és egy toroid között a különbség abban van, hogy a toroidnak sokkal kisebb a szórt mágneses mezeje, kisebbek a veszteségei, és azonos teljesítmény esetén valamivel kisebb helyet foglal. Saját trafó készítésével még én sem próbálkoztam, inkább csináltattam egyet (a HM-Trafo-nál csinálták Nyíregyházán.. postaköltséggel együtt 15000 volt anno
![]()
Ami a linken szerepel kapcsolás, ahhoz nincs valakinek sprint layoutos nyákterve?
Itt logikai szintről van szó, ami eleve jelentős zajtartalékkal van ellátva, és elegendő kapacitással hidegítve.
Alapvetően a pasta nem ad jobb eredményt, mint két fém felület érintkezése. Mivel tökéletes síkot nem nagyon lehet megvalósítani, marad a paszta, ami a két felület között megülő levegőnél pár nagyságrenddel jobb hővezető: Ezér használjuk. De sosem az a feladata, hogy a két fém között maradjon! Ezért vékonyan használjuk, a felesleget minél inkább kisajtolva a két felület közül, egy egészen minimális, filmszerű réteg marad: Így a leghatékonyabb. Az ezüst és egyéb érdekesebbnél érdekes adalékolt pasztákkal elérhető eltérés a százalékos tartományba esik: Egy megfelelően méretezett hűtésnél, ami kellő biztonsági tartalékkal is bír, a hatása nem lehet és nem is helyes, ha jelentős. CPU tuningolásakor, ahol ezeket a fantáziapasztákat aranyásban el lehet adni, más a jelentősége, de végfokot nem így kezelünk.
Úgyhogy: Nem kell oda bőven paszta.
Inkább a zaja miatt nem szeretjük, de dinamikában az első jöttment PC-s táp érdekes tud lenni.
Lényegtelen. PC-s tápnak visszacsatolása, erre alapozott PWM vezérlése van, ott 5% tűrésen belülmaradni 10-600W között nem kunszt. Rezonáns tápnál meg kunszt. Ez van. Egy jól megépített 600W-os 50Hz-es trafónál azért durva dolog, ha elhagyja terhelésekor 15%-át réz/vasveszteségen. Olyan 5-10% az, ami még "belefér". A trafó mögé meg jó egyenirányítás és pufferelés is kell, anélkül hiába jó a trafó.
Szerintem az 50 Hz-es tápokat nem árt túlméretezni. Csak akkor olyan jó a hatásfokuk ha jócskán a névleges teljesítményük alatt dolgoznak. A kapcsolótápomnál, a max teljesítménye közelében mérve, a hatásfok 83-87 %, mikor hogy sikerül
![]()
Na akkor táp doktorok, azt tessék nekem megmondani, hogy ehhez a vacakhoz (sztereó üzemben) érdemes-e a kapcs. táp, vagy itt még költségvetésben érdemesebb az az 50Hz-es hagyományos tápnál maradni?
![]() Totális bennem a káosz most, hogy akkor jó vagy nem jó PA-hoz kapcs.táp? Ugyanis hely szempontjából később nekem szinte létfontosságúvá válna, mert egy 1U-os rack-ba akarom bele tuszkolni, és abba vaj' mi kevés trafó fér el a kellő teljesítményt illetőleg. Ha meg egy rakás kis trafót párhuzamosítok, nem épp biztos, hogy az is gazdaságos, mind anyagilag, mind hatásfokban....
Jó a kapcsitáp, nagy teljesítményben olcsóbb mint a trafós, viszont nehezebb megcsinálni. Komoly gyártók, pl a Dynacord is csinálnak kapcsolótápos erőlködőket. Az 1U-s rack az nagyon lapos. Gondban leszel a hűtéssel, a rögzítésekkel, a kisméretű alkatrészek beszerzésével stb.
Az enyém, amivel most kínlódok, az 2U-s, de ebbe sem egyszerű belezsúfolni a legszükségesebb dolgokat. Nagyon tele van cuccal ![]()
\\170 vagy 290 mm mély a doboz?
Az a helyzet, hogy ez a pihent ötlet az 1U-s dobozzal némi modellezéssel, méricskéléssel némileg meg lett tervezve. Az a helyzet, hogy a magassággal nincs gond, a bordára rögzítés nekem is úgy van megoldva, mint neked. A trafóm ami úgy néz ki, magas lesz, és sajna alig csak pár mm-rel. De erre is van egy praktikus ötletem, um. teknőzéses módszerrel, kicsit megsüllyesztetem, (horpasztom a trafó helyét. Most más dobozban van, vagyis a helye, mert most javítás alatt van. ![]() Így néz ki:
A dobozom 25 cm mély. Nem lesz egyszerű a hűtést jól megcsinálnod. Csak 4cm ventiket tudsz belerakni, abból viszont legalább 2 kell, hogy érjen is valamit.
Igen, a ventilátor bele van tervezve a rendszerbe. Az mindenképpen kell, főleg mert a rack elég zárt.
Hello!
Kérnék egy kis segítséget táp ügyben. Építettem egy tda7294es végfokot, amihez kellene nekem táp. Van itthon jópár vasmagos tekercsem, amit kinéztem egy videóból való assem, kaptam nem tudom. 7 kimenet van a secunderen mindegyik beszámozva és így mértem 10+8láb=4,2v 7+6láb=31,2v 2+3láb=18,3v Az lenne a kérdésem, hogy ez elég lenne-e a végfoknak meghajtani?
Ez a trafó nem néz ki 5-10VA-nél többnek a kép alapján. Valamint a kimeneti feszültségei sem megfelelőek. Ha 8 ohmos hangszórókkal akarod használni, mindenképp kell egy min. 200-250VA-es trafó, 2x28-2x30V-os szekunder feszültséggel. Azonban legvégső esetben mondjuk egy teljesen halott EA6383S vagy RA6363S trafója is megteszi, amennyiben a trafó még él. A 6383S traója 2x24V-ot ad, kb. 2x40W teljesítményig elegendő lesz.
Köszi!
Szerintem akkor veszk egy toroidot nem szenvedek régiekkel!
Megtörtént az új erőlködőm első éles tesztje.
![]() 2 db Reloop RSP-15 ládát hajtott, nagyjából félcsutkán. A 8 órás bulit végig jól bítra, csak a végfok hűtője volt meleg egy kicsit (kb 50C), de már adtam a ventillátorra plusz fordulatot, hogy jobban fújjon. Ami nem tetszett benne az az volt, hogy valamivel nagyobb jel kell a kihajtásához, mint egy másik (pl Ágota DS-300) végfoknak. Ezen hogyan javítsak? Elég lehet egy egyszerű, 1 tranyós előfok? Szükségem lenne még egy jóféle klipjelző kapcsolásra is, ami tutira működik, mert amit beleraktam az sajna nem jó. Így néz ki most... semmi korom, semmi égésnyom ![]()
a 7294-est nem teljesen hajtaná ki de a 2030-ast viszont teljesen
Ráteszel egy Villard-féle Feszültségduplázót, és akkor már szép teljesítményt kapsz 1 oldalhoz: DC 32v 3,3A Ja hogy ennek +- táp kell, hát akkor tárgytalan.
mindd a két trafód egyforma teljesítményű?
akkor mindd a kettőre tegyél egy-egy greatz hidat és kösd össze a két trafót.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |